Cârcoteala de pe drum
-
Chair daca e prima mea postare pe acest forum, îmi permit un mic sfat - trebuie sa treceți mai departe în ceea ce privește PUM. Și nu, nu este o reacție de superioritate sau de "ascundere a rahatului sub preș". E o reacție din partea unei persoane care a fost interzisă definitiv dincolo din cauza ... unui like. Deci, nu din cauza a ceva ce am scris eu ci pentru că am dat like la o postare scrisă de altcineva care era nemulțumită de atitudinea profund anti-democratica de pe PUM (apropo, știți că printre primele fraze scrise la capitolul reguli este - citez din minte: Aici nu e democrație... )
Așadar, ori rupeți pisica in doua și scoateți rahatul in presa - cred că e destul să arăți linkul cu "lipsa democrației" pe un forum liber, ori trageți tare ca o noua comunitate construita pe fundamente corecte, și încercați să deveniți sursa numărul 1 de info pentru presa centrală "atehnică" in ceea ce privește construcția de autostrăzi - Ambele variante propun o TRECERE la alt nivel. Zic asta pentru (că eu cred) că marea majoritate a membrilor ASCORO au fost atât pe PUM căt și pe Skyscrapercity - de unde a început mișcarea pro-infrastructura. Pe Vancouver sau Baiazid sigur ii știu de acolo, la fel și pe Frunzaverde. Și toți au în comun o relație (punctual sau nu) tensionată cu acest domn Ciurea.
In alta ordine de idei, eu vă felicit pentru obiectivism și sunt fericit că pot să citesc postări tehnice sau nu fără să fiu nevoit să scrolez prin mesaje de tipul "kind reminder UMB" și "sarutmanuta PORR" (bănuiesc că și aspectul asta l-ați observat și nu, cu siguranță nu sunt un suveranist...).
Va doresc sărbători liniștite!
-
@mihai Am vazut ca au preluat mai multe publicatii. Poate este o perioada cu penurie de stiri si asta cu maghiarii ar avea potential de a revolta. Ceea ce se vede clar este ca este preluat foarte des Ciurea care se erijeaza in expertul de facto, el lider maximo al miscarilor ongiste din Romania, pentru simplul fapt ca el critica orice doar ca sa fie pe valul de nemultumiri. Este un hater absolut si nu am vazut la el capacitatea unui dialog constructiv.
Vad ca anul asta nu prea au avut dronisti pe zona Moldovei (din Ardeal preiau de la unul, de la altul imagini), prin urmare inclusiv la articolul in care este citat API se folosesc youtube-uri de la Stef/MVA pentru ca de fapt, monarhul e cam singur pe acolo pe la el.
In continuare cred ca in ciuda a ceea ce pretinde oficial, Ciurea saboteaza A7 si A8 prin tot ceea ce declara, scrie si argumenteaza public. Iar lumea a inceput sa il vada cine este cu adevarat si sa il ignore, fapt ce il face sa devina si mai agitat. -
@vladb Ai punctat foarte bine. Asta zic si eu tot timpul. Daca vrem sa facem treaba, sa construim romania sau sa facem ceva pro infrastructura, egal cum ii zicem - trebuie sa nu ne mai invartim in jurul parerilor unei persoane. De aceea incerc sa postez si sa raspund cat mai la obiect, despre autostrazi si nu despre ce zic altii despre autostrazi.
-
Salut! Ma uitam de curios cum arata pe google Earth zona unde se iese pe autostrada A7 la Adjud!
Am vazut ca acolo e baza UMB , dar domeniu ala de acolo cu alei , cu padure , lac si tot ce e nevoie , aveti idee cine locuieste acolo?

-
@gruia88 Casa mare cu parcul este resedinta personala a lui Umbrarescu. Zona e resedinta lui Umbrarescu de prin anii 2000.
Casele "mici" de pe marginea domeniului sunt ale diversilor directori din Grupul UMB. Strategia cu oferirea de case catre directori este una de fidelizare si control, practicata de mai multe astfel de grupuri de firme din Romania (si nu numai)
-
Aha, precum firmele bogate de avocatura din New York, ce aveau cladiri intregi in oras numai pentru personalul angajat.
-
@mihai La asta ma gandeam si eu dar nu am vrut sa fac presupuneri , frumos domeniu curte mare gospodarie ! Doamne ajuta sa mearga companie , sa fie contracte , angajatii romani sa aiba de munca si sa ii mearga buisnessul cu FER !
-
Uite cum minte un secretar de stat:
"trecut UMB a fost plătit în medie cam in 30 de zile de la facturare, mult sub termenul contractual de 60 de zile"
De pe PUM citire, domnul secretar susține că 60 de zile este termenul contractual când de fapt este termenul maxim legal. -
@Iulian Știi cum se zice într-o firmă: "Lasa-l, e încă în perioada de proba pe postul asta!"
-
Hai sa discutam putin despre mizeria cu bugetul..."pe rogop sunt facturile platite la zi", ca vad ca a aparut la CNADNR "anexa A" actualizata martie 2026. Vedem ca anul trecut au avut alocat pe Focsani-Bacau doar 900milioane lei..in conditiile in care trebuia terminat. Sunteti destui si pe aici care impartasiti ideea lui Ciurea....umb s-a intins prea mult, paraseste santiere etc samd. Ce vedem noi, anul trecut, statul a facut rectificare pozitiva de la 900milioane la 3,4 miliarde. asta nu se cheama buget ci bambilici. banii aia nu au fost luati prin cresterea deficitului tarii, pentru ca la finalul anului a iesit, din ce inteleg,mai mic... ci din taieri in alte parti...adica au suferit altii. pe langa asta, UMB a trebuit sa faca greva in august,cand probabil aveau vreo 1-2 miliarde lei facturi pe care nu le puteau emite nefiind bugetate ("ce veniti cu astea la noi ca doar v-am comunicat bugetul la inceputul anului si aia s-au terminat, nu mai avem altii"), si asa au tras semnalul de alarma! dar ce se intampla daca nu se mai intelegeau pesedeaua cu peneleaua...cum e azi, si nu formau guvern, si cei care veneau nu voia muschii lor sa mai rectifice bugetul, cu un parlament blocat de ura hotie si prostie. intra UMB in faliment?! de aia a fost o mizerie ce s-a facut, subfinantare cronica, sperand ca pe sestache, pe finele anului sa mai bage o ciozvarta, umfland pe ascuns deficitul, peste cel maxim aprobat pe care era facut bugetul anemic,sau daca o mai pica de altundeva. Si mai grav e ca au facut asta pe fonduri PNRR nerambursabile, preferand sa finanteze programele de jalanie si furt necontrolat PNDR si Anghel Saligni...si mariri si umflari sustenabile (din imprumuturi si deficit) de pensii si salarii...contra voturi,ei numind asta "bunastarea romanilor".

Mai departe, pe Bacau-Pascani,nici anul asta nu au pus toti banii. remember, trebuia terminat anul trecut. vor bugeta si la anu pentru lotul 3. Probabil spera ca UMB sa faca iar de la el 2-3 miliarde cat o fi lotul 3, pana in decembrie, si sa accepte sa-si vada facturile la anu'. Credeti ca va fi prost sa angajeze oameni si sa traga fara predictibilitate financiara aka buget aprobat, cand e ce e prin politica si nimeni nu-i garaneaza ca-si ia banii? Uitati de procese cu statul..pentru bani...cand facturezi de 1 miliard lunar...o neplata de 2-3luni inseamna faliment...procesele pot dura ani. La fel va sugerez sa uitati si de ciurizmul ("s-a intins prea mult"), daca erau 7 umbei mai mici pe 7 loturi in locul unuia..statul ar fi facut bugetul in 2025 20miliarde...nu doar 13miliarde...subfinantandu-l cronic pe UMB...si asa aveam acum A7 gata..si PNRR satisfacut. efectiv statul prin bugetul alocat la inceputul anului dicteaza cat vor lucra garantat constructorii. ca le mai da ceva la rectificare, nu e o garantie ci o poarta care poate duce si spre faliment...si e explicatia pentru care toate facturile pe rogop sunt la zi. emit pe ce au in buget, si statul isi onoreaza platile cu acoperire bugetara, cat inca e finantabil.

Si ultima, bugetul istoric 2026 (mai aproape de realitatea celor peste 800km de autostrazi in lucru) -> 21miliarde lei. asta era necesar in 2024 si 2025 ca sa fie A7 gata la timp. autostrazile se fac cu bani...nu cu ineptiile lui ciurea cand vrea sa dea in UMB -> "pe rogop e totul la zi" de ce constructorii nu lucreaza! Am lasat in imagine si capul de tabel ca sa puteti intelege coloanele bugetului pe fiecare din ultimii ani. Imaginile sunt din Anexa A la cheltuielile de Autostrazi si DEx de pe site-ul oficial.

Una peste alta, cand esti serios si ii arati banii UMB duduie. daca esti ticalos si pui 900milioane ca las ca iti mai dam noi...la toamna cand vine Bolo....da construieste tu ca noi te platim...vedem ce vede si ciurea...dar fara obtuzitatile lui si vena umflata :) . Ma intreb catodata daca asa gandeste, sau e un mod de a-si exterioriza ura pt UMB, sau poate asa intelege el sintagma... "sa punem presiune pe constructor". Cel mai probabil e o combinatie intre toate 3.
Concluzia este -> e primul an in care nu si-au mai batut joc de PNRR ramura A7 punand toti banii in buget pe lucrarile cu fondurile nerambursabile Focsani-Bacau-Pascani, (nu si pe Lot 3 Pascani). Dar din pacate e cam din scurt, iar acum presiunea e pe UMB.
-
@Leo-Ph dupa ce prietnul tau ciurea si gasca de acolo s-au ars pe bune de nenumarate ori injurand UMB la propriu...si spunand ca nu termina, dupa care au decartat la boss....de nenumarate ori...pariurile pierdute...tot nu v-ati invatat minte. cu UMB te poti arde. grav. mai bine pune tu un pariu aici cu noi...si daca pierzi te duci in piata victoriei si fumezi ce vrei tu si spui in gura mare cat de nostradamus esti. si ne trimiti apoi filmarea ca sa te cinstim. merge? :)
pentru multi de pe forumul lui ciurea a devenit o mandrie sa-si puna subscriere cate donatii din pariuri pierdute au la bord, si tot continua sa urle si sa injure UMB, dand predictii cum au facut si in celelalte dati. da..dar de data asta..corecte! pai cum sa crezi un d-asta care a pierdut 3-4-5 pariuri conta UMB si ne invata acum urland cum ca e clar ca lumina zilei ca umb nu termina :)) .ba ceilalti care nu se supun credintei lor, sunt prosti, drogati, spalati, fanclub umb etc samdfinantare in buget anul asta e pe Focsani-Bacau (L2+3) si Bacau-Pascani doar L1+2. banii astia trebuiau pusi mare parte anii trecuti. statul nu i-a pus. acum injuram UMB ca nu se rupe sa-i execute pana in august. Apropo. nici p DEx 6 nu e buget anul asta. poate in toamna..la rectificare. deci de ce ar lucra UMB acolo unde nu e buget? nu va bate putin la ochi ca umb nu lucreaza fix cam pe acolo unde nu sunt bugetati bani?
imi place asta cu "livratul"...marca usr. aia cu platitul sau asiguratul banilor in buget...nu exista in vocabularul corectilor de la usr..caci statul corect...chiar si la usr...e fara fund. "bugetul..e doar o abstractiune care nu conteaza. adica, poti sa pui cat de putini bani, chiar si 0 lei in buget unui constructor...el e obligat sa lucreze, (ca "pe rogop nu exista restante") marfa gandire.
apropo, constructorul a explicat pt B1TV (etves stefan) ca pe 31 august se va deschide direct Adjud - Sabaoani (min 9:36). poti sa te apuci de fumat, si asta sa iti dea de gandit ca nu detine nimeni adevarul :)
-
Pentru ca s-a tot pomenit: finantarea pana la Mircesti nu e o problema si nu a fost o problema. Alocarea bugetara nu e facuta pe sumele integrale pentru ca ani la rand au fost proiecte bugetate mai mult decat au cheltuit si au incurcat finantele; proiectele de autostrazi pe orice fel de fonduri externe (PNRR, SAFE) sunt complet acoperite bugetar.
Au fost proiecte bugetate si blocate de la semnare din cauza de contestatii cu anii. Au fost proiecte mult intarziate, gen Aktor pe A10. Cand se face legea bugetului trebuie identificate si asigurate surse de finantare pentru proiecte, si sa te imprumuti pentru proiecte care nu se fac atunci, ci mai tarziu sau doar partial, costa. In plus, se pot muta alocari bugetare de la un proiect intarziat la unul in avans, daca exista situatia respectiva. Din cauza asta ce scrie in buget nu e ce e disponibil per proiect.
-
Pentru ca s-a tot pomenit: finantarea pana la Mircesti nu e o problema si nu a fost o problema.
finantarea nu. alocarea bugetara ("show me the money") cand ai 9% deficit si tu trebuie sa aloci 5-10miliarde de lei anual in plus ca sa poata lucrarile fi terminate conform graficului de executie, pentru cei peste 800Km de autostrazi in lucru...DA. e o mare problema. iar astia vor si mariri de salarii/pensii/privilegii materiale...si vor si autostrazi. buba e ca nu incap toate intr-un deficit cerut a fi din ce in ce mai mic. si au picat alocarile bugetare la CNADNR...ca sa impace si capra si varza. au mers ONEST..cu fente...sa explodeze deficitul dupa rectificari, la finele anului cand nu mai are UE ce zice...eventual o mai mistifica putin prin hartii sa nu se vada prea rau 2022-2024. cand pui 900milioane de lei buget Focsani-Bacau (2025), nu va tine in fata instantei, de ce constructorul nu a constuit de 4miliarde cat ar fi trebuit.
in primul rand hai sa puna statul toti banii anual in buget, si daca nu construiesc, ii aratam cu degetul si ii dam afara. asa ar fi corect nu? iar daca sunt santiere parasite, primul lucru la care ar trebui sa ne uitam e...a bugetat statul ceva acolo anul asta?!! mana pe buget,urmariti banii..nu huuuoo catre constructori, lucru care e tentat sa faca oricine la prima privire.
nu exista nici un constructor cu o armata de 20mii de oameni care sa poata face 200km de autostrada pe an...cand tu ii pui buget 20%. din ce sa-i tina? promisiuni...lucrati voi...ca nu se stie ce guvern vine pana la toamna! :))
iar de alocarile care au incurcat finantele...nu inteleg ce spui...din tabele se vede cum in general s-au executat bugetele alocate si peste. am vazut la UMB parca taiere pe un lot intr-un an (2023 800mil executat 500milioane)..dar era ceva mic si probabil ca au fost in fapt mutari de fonduri de la N de bacau spre buzau-focsani unde li se indicase sa termine si necesitau miliarde nu sute de milioane. in general au fost mai mereu rectificari pozitive GROSOLANE 900miliane -> 3 miliarde (ASTA N-O INCURCA FINANTELE?!)....care atesta bugete insuficiente, facute pe genunchi si care nu au nici o legatura cu volumul de munca de executat.
-
Dacă PNRR nu va pica din alte motive /jaloane se va putea deconta din PNRR tot ce s-a făcut până la Săbăoani minus o corecție financiară dacă nu va fi deschis circulației. Eu așa am înțeles până acum. In acest caz nu se vor pierde "sute de milioane" cum se insinuează alarmist pe ici pe colo ci nu se vor câștiga câteva zeci poate. Dar speranța moare ultima... pe A1 este mai grav dar acolo cred că era asumat din capul locului.
-
@Leo-Ph "Da..acolo nu este cult..este mai rau decat o secta..sa nu zici nimic contra ca imediat se inflameaza bajetii..ce rau ca nu au 1 Ionut sa ii domoleasca. "
probabil ca daca era un ionut pe-aici nu mai citeai randurile astea :)
exemplu de deontologie adevar si dreptate...legat de discutiile de azi UMB-BOLO-CNADNR-Min Transpotrurilor....ce vor multi hateri e ca UMB -> infierat si pus sa plateasca pentru ca nu termina loturile la termenul PNRR...si spune unu...sa nu mai fie admis la licitatii, ba sa lucreze pe banii ei ce nu mai deconteaza UE. cata ura au in ei saracii. de parca UMB a avut contract cu UE pe banii PNRR :) pentru acesti hateri, defectul nu e statul/capul si beneficiarul lucrarii care e anchilozat in cumetrii/birocratie/prostie...care chiar in varianta in care ipotetic ar fi un constructor de vina, nu e de vina STATUL ca nu l-a dat afara, nu l-a finantat la timp etc samd. constructorul e de vina ca statul nu isi face treaba. asta e cand ura iti intuneca neuronul si primesti stiri "adevarate" de la capetenie.
in plus din interviu se spune ca UMB are o varianta OPTIMISTA, adica UMB sustine in continuare ca poate termina in august, caci nu cred ca optimist inseamna finele 2026 pana la Sabaoani. insa hatereala de acolo intelege cu totu altceva...totul e pierdut..si solutia e ce le toarna ciurea in gusa de ani de zile...sa muara umb, vina tuturor nenorocirilor de pe lumea asta :)
s-a mai spus ca se incearca sa se piarda cat mai putin. si fondurile gratuite vor fi mutate pe niste proiecte care au sanse. pana si horatiu cosma spune ceva semanator pe fb. dar inca nu am auzit nimic concret, eu nu stiu sa se fi luat vreo decizie. stiti voi?! vad ca astia deja au decis soarta umb: ghilotina :)
cosma h., responsabilizat prin prisma functiei...din hater umb... in om de stat care face dpmdv ceea ce trebuie, si zice ce trebuie fb:
"Autostrada Moldovei A7 merge înainte, cu toate motoarele turate la maximum.
Am avut astăzi o întâlnire de lucru la Ministerul Transporturilor alături de premierul Ilie Bolojan, ministrul interimar al Transporturilor Radu Miruță, ministrul Investițiilor Europene Dragoș Pîslaru, directorul general CNAIR Cristian Pistol și domnul Dorinel Umbrărescu, patronul companiilor UMB.
Discuțiile au fost extrem de aplicate și concentrate pe ceea ce contează cu adevărat: să terminăm în acest an Autostrada Moldovei A7 până la Pașcani și să luăm integral fondurile europene nerambursabile din PNRR.
Am analizat stadiul lucrărilor pe sectoarele A7 Focșani – Bacău – Pașcani și A1 Lugoj – Deva, mobilizarea constructorului și modalitățile prin care aceasta poate fi accelerată odată în plus.
Am stabilit un calendar clar pentru următoarele 4 luni. Volumul rămas este unul important, dar până la finalul lunii august ne așteptăm la progrese consistente pe aceste tronsoane atât de așteptate. Statul român va plăti extrem de rapid facturile pentru lucrările executate.
În paralel, continuăm dialogul cu Comisia Europeană pentru validarea jaloanelor și pentru a ne asigura că România beneficiază de miliardele de euro din PNRR.
Muncim zi de zi pentru a aduce banii europeni în țară și pentru a livra infrastructura de care România are nevoie."politica e una...iar horatiu chiar face ce trebuie acum!
-
@Azrael De acord.....Umbrarescu a realizat în viata asta ceva cum a putut omul. E patriot, a tinut banii aici in tara si readuce la viata si 2 otelarii una distrusa de rusi si una de indieni. Plus ca a dat de munca la câteva mii de conationali si salarii bune si tine la oamenii lui! Ce sa inteleaga bezmeticii.
Scuzați va rog de off! -
Nu stiu daca a ajuns pe aici informatia asta
Asocierea MIS GRUP a încercat să obțină de la CNAIR contractul pentru Drumul Expres Suceava–Siret cu informații false și un CV aranjat
Comisia de evaluare a CNAIR a transmis pe 7 aprilie 2026, sub semnătura Directorului General Cristian Pistol, o comunicare prin care anunță Asocierea MIS GRUP — NESS PROIECT EUROPE — DRUMSERV — AD ASTRA IPP — AVTOMAGISTRALI EAD — INFRA EXPERT AD că oferta depusă pe 30 ianuarie 2026 pentru contractul de proiectare și execuție al Drumului Expres Suceava–Siret, Lot 1: Suceava–Dărmănești, a fost declarată inacceptabilă și neconformă și, pe cale de consecință, a fost respinsă.Mai mult, CNAIR a decis excluderea asocierii din procedura de licitație în temeiul art. 167 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 98/2016 — articol care vizează tentativa operatorului economic de a influența în mod nelegal decizia autorității prin furnizarea unor informații eronate cu impact semnificativ.
Falsul manager de proiect Gabriel Stanciu
Pentru poziția-cheie de Manager de Proiect, MIS GRUP l-a propus pe Gabriel Stanciu, angajat al TRIANGLE A.G. SRL, prezentat în CV ca având cinci contracte derulate de CNAIR în perioada 2018–2024, în cadrul cărora ar fi ocupat „funcția de Manager de proiect”.
Lista cuprinde proiecte de anvergură: Autostrada Sibiu–Pitești (Secțiunile 1, 4 și 5), Autostrada Lugoj–Deva (Loturile 3 și 4), precum și Drumul Expres Craiova–Pitești, Tronson 2, Lot 1.
dreptul la replica pare sa confirme
Totodată, rezultă fără echivoc că afirmațiile din cuprinsul articolului urmăresc inducerea în eroare, prin atribuirea societății M.I.S. GRUP S.R.L. a unor pretinse abateri imputate, în realitate, unor persoane fizice.
Acum pentru cei ce asteapta ca loturile de autostrada sa fie executate de un mozaic de firme care mai de care mai obscure, poate fi un exemplu bun d=de cum te poti trezi cu niste balauri care doar sa faca autostrazi nu vpr/pot. -
@WSrc1 Monteaza grinda peste intrarea in A7 sub trafic? Asa ceva nu am mai auzit.
-
@WSrc1 Monteaza grinda peste intrarea in A7 sub trafic? Asa ceva nu am mai auzit.
sunt masinile lor...hai sa nu ne mai basicam aiurea-n tramvai. cred ca si macaragiul e la un moment dat cu cabina sub grinda. cand auzim de UMB se zbarleste parul pe ceafa si vedem numai nenorociri. a vedea numai ce e rau...sfarseste cu o boala...pe masura ce imbatranim. nu maiputem trai ca totul e prost si cum nu trebuie in jur. pe bune :)
-
sunt masinile lor...hai sa nu ne mai basicam aiurea-n tramvai. cred ca si macaragiul e la un moment dat cu cabina sub grinda.
@azrael din pacate filmarea arata doua incalcari grave de protectia muncii:
-
Transfer de incarcatura suspendata dintr-un carlig in altul. E o manevra de un risc colosal. Ei o fac ca si cand nu conteaza.
-
Deschidere de trafic pe sub incarcatura suspendata. In mod normal intr-un santier nici macar muncitorii din santier nu au voie sa se afle in nicun moment sub incarcatura suspendata. Cu atat mai putin niste masini "civile". Un gest de o grava iresponsabilitate.
Niciuna din aceste realitati nu e sanctionata in Romania.
Iar trista realitatee este ca dupa PORR, UMB sunt compania cu cel mai inalt grad de siguranta a muncii dintre firmele care construiesc autostrazi in Romania. Numai ca din pacate, acest "standard inalt" de protectie a muncii din Romania ar fi pe loc amendat in occident.
Numai simplul fapt ca muncitorii lucreaza la inaltime neasigurati este de mare risc. Cei de la UMB macar au echipament de protectie pe ei si remarc recent ca in general poarta castile de protectie. Dar in rest, cam atat.
-
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Înregistrare Autentificare
Cum a încercat Asocierea MIS GRUP să obțină de la CNAIR contractul pentru Drumul Expres Suceava–Siret cu informații false și un CV aranjat / Exclusiv