A7 Ploiești - Bacău - Suceava
-
@snake69fast Se va lucra pe Leghin-Motca in 2027 si spre Tg Frumos. Aici se vor muta echipele mari. Din pacate Pascani-Suceava va fi pe hold.
Crezi că nu vor fi bani în 2027 pentru Pașcani- Suceava?

-
-
Crezi că nu vor fi bani în 2027 pentru Pașcani- Suceava?

Inca nu e decisa alocarea. O sa aflam in urmatoarele 6-8 saptamani, ca momentan nu are cine sa decida suficient de solid incat sa nu se schimbe.
-
Cel putin FAR FOUNDATION fac angajari ptr Suceava.

-
@snake69fast Si Pascani-Suceava si Pascani-Iasi sunt pe SAFE, dar se va dori conectarea turbionului de Tg Neamt-Motca si loturile spre Iasi sunt ale CNIR care va fi mult mai activ decat CNAIR. Plus ca presiunile dinspre Iasi sunt mult mai mari decat cele dinspre Suceava.
-
@daniel22_22 CNIR și CNAIR au bugete separate... până acum nu mi s-a părut că una este mai performantă decât alta... Contează mult bugetele și indicațiile "de sus" probabil la ambele.
-
@Adrianb1 said:
@mike_us Nu am zis nimic de prima parte, ci de turbion in sine.Vorbim despre același lucru aici: lotul 3 are deocamdată o utilitate redusă. Ce utilitate are până la Siret, personal nu mi se pare foarte semnificativă, iar mai departe este zero deocamdată. Dar va deveni extrem de util după ce se termină ceva pe A8.
In acest moment pe lista prioritatilor turbionul e fix ultimul, dupa:
- A7 loturile 1, 2, prima jumatate din 3
- A1 (Holdea)
- DX6 (Galati)
- A8 Motca-Leghin
- A3, maruntisuri pentru deschidere
De acord cu tine, exceptând A8, care va trebui oricum legat de Turbion.
În rest, se lucrează bine și pe A1, și pe A3...Daca o iei ca semn indirect ca UMB are oameni destui ca sa aloce si pentru turbion, ok, poti sa te bucuri, dar in orice alt context e un motiv de ingrijorare.
Tu cum o iei? Dacă, în planificarea lor, și-ar fi dat seama că nu pot termina structurile de pe lotul 2 — pe lotul 1 sunt deja terminate — crezi că ar fi trimis echipe să lucreze pe lotul 3, ba chiar la Turbion?
Care e, concret, motivul de îngrijorare? Că ne îndreptăm spre al treilea an consecutiv de recorduri pentru România? Că se lucrează la autostrăzi într-un ritm cum nu s-a mai lucrat până acum?Sincer, mie mi se pare un circ nesfârșit încă din 2024, poate chiar de dinainte. Dacă în 2024 circul era oarecum justificat, de atunci mi se pare din ce în ce mai greu de justificat.
-
@mike_us Motivul de ingrijorare e finantarea. Nu avem guvern, nu avem buget pentru 2027, nu avem credite de angajament pentru lucrari. Avem SAFE, dar asta nu inseamna automat bani alocati pe proiecte. Grija mea e ca UMB are informatii despre ce bani sunt disponibili pe proiecte si pune oamenii pe alea pe care sunt fondurile, nu pe prioritatile din lista aia.
PS. Motca-Leghin merge ok si fara turbion. E mai bine cu turbion decat fara, dar intre Tetcani si intrarea in Motca nu e o distanta prea mare, mai ai un popas pe drum (Hanul Ancutei/Hanul Razesilor), e lent (medie 60km/h), dar rezonabil. Turbion-Motca presupune un tunel, ceea ce inseamna un timp de executie destul de lung, nu e nevoie sa asteptam dupa tunelul ala pentru a deschide Motca-Leghin. La fel ar fi si un Targu Frumos-Letcani fara turbion-Targu Frumos, ar fi util si binevenit chiar si asa. Turbionul e esential pentru Pascani-Suceava, care e neclar cand o sa inceapa.
-
@snake69fast Nu chiar. Cele două companii vor împărți aceeași mămăligă sau poate chiar una mai mică. Nu se dublează banii pentru ca acum avem două companii.
-
@Adrianb1 Leghin–Moțca este un lot separat și poate fi construit independent, dar problema este că, spre est, nu se termină într-un nod propriu care să permită ieșirea din autostradă.
Cele două noduri incluse în lot, Vânători-Neamț și Târgu Neamț, ar face utilă direct doar o porțiune de aproximativ 7 km.
Nodul Moțca este în lotul următor, Moțca–Târgu Frumos, iar tot în acel lot intră și cei aproximativ 5 km care trebuie să lege capătul Leghin–Moțca de zona Turbion.
Așadar, Leghin–Moțca poate fi terminat ca lucrare, dar pentru a putea fi folosit complet spre vest depinde de execuția unei părți din Moțca–Târgu Frumos.Cum Moțca–Târgu Frumos a fost semnat și a intrat în proiectare, uite că UMB a primit și buget și a început să lucreze. Lucrurile nu sunt chiar întâmplătoare.
Proiectarea ar trebui terminată în vara lui 2027, iar pentru execuția celor 5 km necesari legăturii au termen de un an, deci undeva în vara-toamna lui 2028.
Cam atunci ar avea sens și deschiderea complet funcțională a lotului Leghin–Moțca.Și aici ajung la problema mai mare despre care spun de vreo 3 ani: finanțarea. Nu cred că „lipsa de capacitate” va fi principala problemă pe termen mediu. Am scris și pe PUM încă din 2024 că, în 2–3 ani, firmele vor crește și problema de capacitate va dispărea.
Dar, odată ce capacitatea asta există, trebuie susținută cu un buget consistent, an de an. Altfel, dacă nu există lucrări și plăți constante, capacitatea construită în timp începe să se piardă.
Când psihologii se apucă să joace rolul inginerilor, nu e de mirare că și diagnosticul iese greșit. Și atunci ajungi să te agăți de problema mică, cu o viziune care nu trece de următoarele 6 luni și de următorul pod. -
@mike_us Am citit pe undeva, nu tin minte unde, ca Motca-Leghin include o descarcare in DN2 pana cand se construieste Motca-turbion. Pe asta se bazeaza ceea ce am scris mai sus.
-
Eu așa știu: nodul Moțca este prins în celălalt lot, cel abia semnat. Ca să nu mai vorbim de cei aproximativ 5 km care trebuie făcuți pentru legătura spre Târgu Frumos.
Poate greșesc, dar acum chiar nu am timp să caut. Dacă știe cineva mai exact, poate confirma sau infirma ce spun.Faptul că nu s-au grăbit nici cu exproprierile și nici nu au alocat fondurile necesare îmi confirmă impresia că autoritățile nu intenționează să deschidă separat acest lot.
La sfârșitul anului sau în primăvară ar trebui să înceapă să apară autorizațiile și pentru loturile noi. Atunci o să vedem mult mai clar care este, de fapt, ordinea de priorități gândită de autorități.
Părerea mea este că cea mai mare problemă rămân loturile Pașcani–Iași. Traficul în zona aceea este groaznic și tocmai de aceea cred că acolo ar trebui să fie prima prioritate.În rest, să știi că se lucrează în ordinea priorităților.
- Pe A1 se trage tare la tuneluri și au început lucrările serios și în exterior.
- A3 chiar o urmăresc și progresul se vede de la o filmare la alta.
- DEx6, problema a fost mai ales la hobane și la găsirea contractorilor pentru ele; în rest, lotul este practic gata.
- A7, pe loturile 1 și 2, se vede clar că se lucrează foarte intens.
-
Nodul cu DN2 este pe lotul Motca-Targu Frumos. Era vorba de o descărcare temporară a lotului vecin cu giratoriu. Având în vedere ca UMB este pe ambele, nu e exclus ca să lucreze la nod cu prioritate. Oricum bucata DN2 - turbion are 12 luni termen de execuție ca să primească un bonus în bani.
-
Este descărcare provizorie prevăzută pe lotul Leghin Motca în DN2. Face parte din proiect.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Înregistrare Autentificare