@vancouver a spus în Material rulant: Locomotive, vagoane etc:
Compari mere cu pere. Vehiculele rutiere nu sunt platite de stat, ci de privat.
Vehiculele feroviare sunt platite de stat.
Autostrazile se construiesc cu un anumit cost per km.
Si la fel si caile ferate noi, de la zero.
Asa ca ambele sunt construite prin subventie.
Diferentele apar dupa finalizarea constructiei. Din acest moment calea ferata inghite in continuare sume fabuloase, care nu se pot compara cu nimic altceva. Rutierul nu mai inghite nici un cent.
Deloc.
**Fapt este ca transportul cu trenul (infrastructura + material rulant + operare) este de vreo 10 ori mai ieftin decat cel auto.
Da, nu o sa facem trenuri pe rute unde numarul de calatori e sub 10.000 pe ora pe sens. Dar unde este, trenul e solutia, cu o gramada de avantaje: predictibilitate, stabilitate, capacitate constanta etc. Bine, stiu, asta nu e valabil in Romania si in Germania, unde nimeni nu intelege ce naiba face DB. Vorbim de tarile care chiar au trenuri functionale: Italia, Spania, Franta, Olanda, UK, Norvegia, Suedia, Japonia, Coreea de Sud, China etc. etc. etc.
Faptul ca avem costurile sistemului impartite diferit intre sistemul rutier si cel feroviar e complet irelevant. Nu conteaza deloc faptul ca "omul isi ia masina din banii lui". Adica nu atata vreme cat problemele cauzate de decizia unilaterala a individului sunt probleme pentru intreaga societate. Nu tine sa spui, masina e a mea, dar problemele de trafic, de poluare, de mediu, de sanatate, de piata a muncii sunt ale societatii. Nu, problema masinilor individuale este o problema a sociatatii.
Detinerea unei masini nu e un drept, ci un privilegiu, cu costuri mari pentru societate.
Cand societatea e bine organizata si masinile nu sunt necesare, se deblocheaza sume enorme care se duc in crestere economica in alte domenii, precum distractie, calatorii, timp liber, mediu. Pana si sanatatea generala a sociatatii creste, deci scad costurile cu sanatatea, atunci cand scade numarul de masini.
Si asta fara sa mai ajunge la punctul la care reteaua feroviara iti asigura acoperire mult mai mare a bazinului fortei de munca, cu beneficii in cascada pentru economie.
Asadar, nu eu compar mere cu pere, ci tu ascunzi perele in alt cos si spui ca nu exista.