Energie
-
Contract important in energie, 3,2 miliarde € pentru Cernavoda 3+4:
-
Estimarea din articol este de 2400 MW. Pentru comparatie un reactor de la Cernavoda are o putere instalata de ca. 700MW, iar consumul Romaniei variaza intre 6000 si 9000 MW.
Dat fiind ca din vant productia fluctueaza mult, devin esentiale capacitatile de stocare. Asadar, cine are bani, sa-i bage in acumulatori sau alte modalitati de stocare a energiei. Cumperi ieftin sau aproape gratis cand bate vantul si vinzi scump cand nu bate.
-
Sau, și mai ieftin, să vină, cu multă întârziere, măsurile de încurajare a consumului din fotovoltaice în intervalele de producție maximă. Nu-mi dau seama de ce fug autoritățile de subiectul ăsta.
-
-
Asta inseamna printre altele energie nucleara: o povara pe 100.000 ani pentru viitoarele generatii:
-
Stam excelent la energie, dar ne dezvoltam in continuare accelerat. Personal sunt placut surprins de actualul ministru Burduja, pur si simplu se simte un boost in ultimii ani si rezultatele si mai spectaculoase urmeaza in anii 2025-2028. Iata si aici, prin punerea in functiune a unor capacitati complet noi si modernizate la Mintia, care vor arde din gazul extras chiar la noi in tara:
Un transport agabaritic record pentru România, cu greutatea de 788 tone, se va efectua în perioada 23.02.202 – 04.03.2025 începând cu ora 09:00 AM, pe ruta: Nădlac 1 PTF – DN 7 – Nădlac 2 PTF - DN 7G – A1 – Giarmata – DJ 691 – Pișchia – DJ 691 – Alioș – DJ 691 – Neudorf – DJ 682 – Lipova (str. Timișorii – pod Lipova – DN 7) – DN 7 – Ilia – A1 – Grind – DN 68A – Săcămaș – DN7 – Termocentrala Mintia.
️ Convoiul agabaritic va transporta o turbină către Termocentrala Mintia (județul Hunedoara), termocentrală aflată în plin proces de retehnologizare.
Convoiul are o lungime totală de 120 m, lățime de 6 m, înălțime de 5,4 m și greutate 788 tone. Transportul face parte dintr-un contract ce cuprinde peste 250 de componente care au început să fie livrate la Mintia încă din luna iunie 2024 și au termene fixe de instalare pe fundații.
️ Guvernul României a declarat proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice. Această decizie subliniază angajamentul autorităților de a asigura securitatea energetică a țării, de a moderniza Sistemul Energetic Național (SEN) și de a sprijini dezvoltarea economică prin investiții strategice.
🟠 Noua centrală, amplasată în județul Hunedoara, va funcționa pe baza unor tehnologii moderne și eficiente, utilizând turbine cu gaz și abur, cu o capacitate instalată totală de 1,770 MW. Prin această investiție, estimată la 1,4 miliarde de euro, se vor crea sute de locuri de muncă și se va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aliniindu-ne obiectivelor europene de decarbonizare. Centrala va produce anual aproximativ 12,159 GWh de energie electrică, având o durată de viață proiectată de 30 de ani.1770 MW este foarte mult. Cele 2 centrale de la Cernavoda produc in linie 1300-1400 MW. Si anual cam 10.000 - 10.500 GWh.
Stim ca mai sunt in curs de instalare capacitati fotovoltaice de ca. 4000 MW si eoliene de ca. 1.500 MW, in sfarsit se misca si cu Tarnita, iar la Cernavoda vor fi finalizate unitatile 3 si 4, care sa inlocuiasca 1 si 2 cand li se va termina durata de viata.
-
Convoiul se va deplasa în perioada 23.02.2025 – 04.03.2025 (...).
WOW, aproape 2 saptamani de la Nadlac la Deva !!
-
Convoiul agabaritic a intrat pe autostrada #A1 și se deplasează spre nodul rutier Giarmata.
-
Vedem cat de importanta este ca toate sensurile giratorii si scuaruri sa fie plate sau aproape plate, sa nu mai facem acele nenorociri de "ziduri ale mortii" si munti de pamant in mijlocul giratiilor. Plus sa aibe o raza cat mai mare.
Iar bretele de intrare iesire iarasi o mare problema, facute uneori strict cu 1 banda, fara nici o rezerva dreapta - stanga. Toate bretelele ar trebui prin lege sa aibe banda de urgenta.
Plus pe autostrazi gabaritul acum este 5,95m (practic 6m). Ar putea fi crescut usor la un 6,20. Nu e mare lucru ca si cost suplimentar (rambleu usor mai lung).
-
Turbina de la Mintia 788 tone - cel mai mare transport agabaritic - A1 Arad- Timișoara 23.02.2025
frameD Future PRODUCTIONS
-
Dincolo de transportul in sine, as remarca si traficul. Desi se trece lejer pe langa transportul agabaritic si acesta la randul lui inainteaza, se vede ce insemna gatuirea la o banda. Si ce ar fi fost fara autostrada: o coloana continua de vehicule, cu viteze gen 50-70 km/h, cu rare posibilitati de depasire.
-
Se lucrează pentru amenajarea platformei pentru sistemul "flyover" peste care va trece convoiul agabaritic în localitatea Conop, jud. Arad, pe DN 7.
Imagini din dronă.
-
Transport agabaritic - 26 februarie 2025
-
-
Transportul agabaritic record care a rulat timp de 6 zile în vestul țării a ajuns la destinație cu succes!
Convoiul agabaritic a ajuns astăzi la termocentrala de la Mintia, după ce a parcurs fără probleme 245 de kilometri în 6 zile, pe următoarea rută: Nădlac 1 PTF – DN7 – Nădlac 2 PTF - DN7G – A1 – Giarmata – DJ691 – Pieschia – DJ691 – Alios – DJ691 – Neudorf – DJ682 – Lipova (str. Timișorii – pod Lipova – DN7) – DN7 – Ilia – A1 – Grind – DN68A – Săcămaș – DN7 – Termocentrala Mintia.
În drumul către termocentrala Mintia, transportul agabaritic a avut de trecut peste câteva structuri dificile: podurile de la Conop și Nadăș din județul Arad, podul de la Zam (județul Hunedoara), pasajul peste CF și podul peste râul Mureș situate între localitățile Ilia și Dobra, județul Hunedoara.
La traversarea structurilor de la Conop, Nadăș și Zam s-a folosit tehnologia „flyover”, iar la pasajul CF și podul peste râul Mureș din apropierea localității Grind s-a utilizat tehnica traversării în paralel pe două poduri cu câte o semiremorcă pe o cale de rulare și alta pe cealaltă cale, fără a fi afectate structurile de rezistență la aceste obiective.
Transportatorul a achitat 227.000 lei (45.400 Euro) pentru autorizația specială de transport (AST) și a avut o poliță de asigurare în valoare de 58,36 milioane euro.
Convoiul agabaritic special a fost compus din 2 remorchere trăgătoare, 2 remorchere împingătoare și un trailer modular, totalizând 56 de axe și a transportat un generator la termocentrala Mintia, aflată în plin proces de retehnologizare.
-
Având o capacitate totală de 1.750 MW, centrala de la Mintia va fi cea mai mare unitate pe gaze naturale din Uniunea Europeană, iar ţinta ambiţioasă va fi să avem deja 1.000 MW puşi în funcţiune la finalul acestui an.
-
Portile de Fier 1, retehnologizare finalizata: