@Iulian
Eu sunt de părere că vor aduce încă o macara. Am tot încercat să înțeleg cum vor monta segmentele de pe mijloc , și nu îmi imaginam. După ce văd că de pe acest mal tot împing pământ în Siret , cred că , fac o platformă ptr această macara. Și vor aduce una pe celălalt mal și vor face asamblarea în sarcină. Probabil vor împinge pământ în S(să facă în albie un S) de pe ambele maluri , cât să permită macaralelor să se apropie.
Mesaje
-
RE: DX-uri zona Galați - Brăila si DR21 Brăila-Slobozia-Călărași
-
RE: A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
@mihai a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
In 2019 A7 era un vis, care nu se stia daca prinde PT prin 2030. Azi, datorita PNRR, avem 160km practic construiti (Ploiesti - Focsani) si inca 180km in lucru. La fel si A0
Oare , asta nu ne arată , că dacă avem un plan coerent , și ne ținem de el(da , și politicieni asumați) putem "duce" și de la buget , în proporția adecvată acest tip de lucrări??? Chestia este că , cu cât mărești procentul cu care duci decla buget , cu atât trebuie să extinzi fiscalizarea. Ptr că așa te asiguri , pe de o parte , că aduci mai mulți bani la buget. Și pe de altă parte că creezi un lanț multiplucator în economie. Consecință directă a acestor investiții. Nu vorbim de efectul după darea în exploatare. Unde se "rupe lanțul" ptr ramurile direct implicate în construcție/finanțare și se transferă către alte ramuri.
Chestia cu Năstase nu era ptr o întoarcere în timp. Până când nu se inventează o mașină a timpului ..cel puțin așa ceva iese din discuție. Era ptr a face o paralelă.
Știi ptr ce consider că e important să ai finanțele și totul în regulă?? Ptr că , în general sunt armă în negocieri. Când tu ești descoperit ...poți veni cu N povești. Cam asta e greșeala guvernanților noștri. De întotdeauna. Asta noi o interpretăm drept "șmecheria" care reiese din comentariul tău. Realitatea e că e naivitate. De acord cu "găurile negre". Altă naivitate. Și noi , ca societate avem partea noastră de vină.
În general ne trebuie o reevaluare majoră a serviciilor. Corelate cu posibilitățile. Transport , servicii medicale , învățământ. Am distrus medicina de prevenție , lanțurile sportive , transportul. Și facem lucrurile haotic. Punctual. Necorelat. Și nu mă refer la autostrăzi. Ultimul off topic.
-
RE: A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
@PaulS a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Eu stiu ca din septembrie-octombrie 2021 a fost depus planul pt PNRR, deci nu-s 2 ani,
Oct 2021. Deci , practic 2022. S-a depus. Suntem în iulie 2025. Grosso modo 3 ani.
De când s-a depus PNRR-ul s-a suprapus cumva peste proiecția bugetară a anului în curs? Nu există un decalaj între? -
RE: A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
@PaulS a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Eu nu am astfel de informatii, daca ai ceva sa ne zici, te rog dezvolta. ( n-as prea crede dar daca esti hotarat, astept detalii )
Detaliile sunt precum pantera care a trecut Dunărea. Sau ca detaliile din contractul cu Bechtel.
E mai corect să te împrumuți cu 7 la sută , sau să îmbunătățești fiscalizarea(nu gradul de colectare , ci fiscalizarea). Și să te întinzi cât îți permiți. Decât să ai 7 miliarde la dispoziție , să ai doi ani ptr a îi cheltui . Și pe care după un an nu îi mai ai. În situația dată ce crezi că faci?? Nu te duci cu bolidul finanțelor în nas??
Ptr că mie așa îmi sună creșterile abrupte și frânările în sec. -
RE: A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
@PaulS a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
tara normala
Definește țară normală.
În piață la noi e o problemă de corelare resurse ale statului cu resurse ale pieții. Nu poți face asta , nu poți fi predictibil lucrând în proporție mare cu constructori activi pe N piețe , care nu prioritizează piața locală. Practic , suntem niște bananieri , care ne închinăm la nume mari ...așteptând un "bogdaproste" de la ei.
Dacă ai resurse locale poți asigura o predictibilitate. Numai că ...să îmi explice cineva cum toate politicile UE au ținut cont de asta , și nu de interesele firmelor mari. Politica lor a fost .. "vă dăm banii , ăștia lucrează!". Când astrele nu s-au mai aliniat au apărut sincopele.Cum , pe vremea lui Năstase , în condițiile unui PIB mult mai mic , a unui grad de colectare mult mai prost , a unui contract complet externalizat , puteam duce 50 km de autostradă , lansa un program de săli de sport , comanda trenuri , lansa un program de nașini școlare ..și acum nu???
Plus că , în materie economică , am distrus baza , avem materii foarte scumpe(nu e neapărat rău când ai varietate) , nu mai facem fier beton , nu tu bitum , nu mai facem nici tablă , nici șine , etc. Austria a prelungit de vreo 7 ori , un termen de max 1 an , și nu realizează interconexiuni ..și nu e o problemă. Problema e că trebuie să fim noi exemplul . Scoși în față precum școlarii să dăm explicații. Cțnd ar trebui un flit masiv pe N politici. Politici care nu ne duc nicăieri.
PNRR-ul ăsta vehiculat ca o icoană a fost o mare măgărie. Și eu sper să ne descotorosim de el pe cât posibil. Împrumuturile sunt condiționate politic ..și noi ne contrazicem pe "capacități". Putea fi terminate din acest an , ptr că rezultatul era același. Adică , au virat N tranșe și au descoperit acum virgula după punct. Să fim serioși. Ăștia au venit după companiile energetice , văd că nu le iese pasența , folosesc metode de a pune presiune pe negocieri și atât. Sper să plece cum au venit.
-
RE: Buget, fonduri europene, finantarea infrastructurii de transport
@mihai a spus în Buget, fonduri europene, finantarea infrastructurii de transport:
nu esti deloc ironic: in tara cu "cei mai tari IT-isti din galaxie" sunt la propriu cele mai proaste site-uri si aplicatii de uz public, atat la firmele de stat, cat si la cele private.
Asta ptr că se preferă să se cumpere soft-uri. Din afară. Și să plătești licențe de milioane de eur anual. În loc să se plătească dezvoltarea de soft local. După specificații. Dar pe care să ai drept de autor.
Dar , ca în toate , facem lucruri foarte ok ptr alții. Exportăm. Dar când e să beneficiem de acest lanț local ....e câh. E mai ok să fim clienți captivi.
Era previzibilă chestia cu PNRR-ul. Banii intrați până acum sunt puțini. Ceea ce înseamnă că majoritatea plăților făcute pe "proiectele PNRR" s-au făcut de la buget. Rămân plățile ptr lucrările efectuate în perioada aceasta. Așa că , nu au cum să mai pună presiune în plus. Din contră. E de alteptat ca presiunea să scadă. Odată cu reducerea expunerii pe "PNRR" finanțarea de la guvern vine pe un trend normal.
Rămâne de văzut ce vom considera normal ptr piața de construcții ptr perioada următoare. În condițiile scăderii cofinanțării. Eu aș menține ca obiectiv ținta de 100km autostradă anual , până la completarea A8,A13. Adică închiderea celor trei treceri peste Carpați , și inelul ce le unește. E fezabil în funcție de dificultatea loturilor derulate simultan(o medie de 3 ani , lot de 30 km lot munte greu. 1an jumate lot câmpie). Oricum , odată cu "rămânerea" loturilor dificile în calendar(A3 cu Meseșul , A1 loturile We build și Mapa) , și terminarea altor loturi la "câmpie" , e de așteptat să scadă și nr de km inaugurați.
Pe partea de feroviar ar trebui o reevaluare masivă. De la modalități contractare. La lucrări necesare. Lucrările pe feroviar stimulează și implică mult prea puțin piața locală. Șină nu. Instalații nu. Practic , doar traversele sunt locale. Și piatra spartă. Firme locale prea puține. Durata imensă de derulare a proiectelor. Traseele de marfă trebuiesc prioritizate în context regional(Ungaria/Bulgaria/Serbia). Ptr cele de călători mi-am exprimat poziția de N ori.
-
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
@mike_us a spus în A7 Ploiești - Bacău - Suceava:
Și ce se întâmplă cu proiectele pe care nu le finalizăm prin PNRR?
Și așa , părerea mea , e că multe plăți "prin PNRR" au fost făcute din împrumuturi. Și de la buget. Ptr că banii nu au intrat , dar plățile trebuiesc făcute. Și guvernul a ieșit de mai multe ori să se împrumute , sau a căutat surse.
@PaulS
Ai dreptate. La ei mă refeream. Mai băgam și eu puțin bățul printre gard
.
-
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
@PaulS
Caută acronimul PUM la mine în comentariu. E precum acuzațiile aduse pe un nu știu ce forum. -
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
@PaulS
Și eu mă bucur. Ptr că dacă unii srau să analizeze pot observa mizeria aruncată constant în acești ani. Dinspre ...știm noi cine. -
RE: A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
@vancouver a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Ratarea de 0,5 miliarde din banii pe 2007-2013 nu a avut nici o legatura cu capacitatea firmelor
Da. Dar a avut legătură cu capacitatea de finanțare a statului. Toate au legătură cu capacitatea de finanțare. Ptr că , în primă fază , cheltuielile sunt de la buget. Până vin decontările de la UE , totul e pe bani de la buget. Când se produc sincope în acest calendar de decontări , riscul și presiunea pe finanțe cresc proporțional cu sumele în cauză.
Principala diferență între antreprenorii locali și cei străini , e că cei locali sunt dispuși să se expună mai mult. Nu din simț patriotic. Ci ptr că ptr mulți e singura piață pe care activează. Nu sunt expuși pe mai multe piețe în diferite proporții.
Ceilalți sunt. Activează pe piața locală ca sucursale , sau detașați. Asta îi face să urmărească un curs "sigur" al banilor. Adică merg din puțin în puțin , pe partea de lucrări , cum am mai explicat , facturând , și din această facturare finanțănd etapele ulterioare. Cei locali au interes ca lucrările să meargă cursiv. Numai că mulți dintre ei au capacități de finanțare limitate . Aici e principala diferență cu UMB-ul. UMB-ul are capacități(pe lângă alea tehnice) și de a își finanța lucrările într-un ritm propriu , ce le vine bine lor. De aceea au șantiere aprovizionate , lucrările merg cursiv , etc.
Prostia cu "lăcomia" rostogolită de unii , dacă nu ascunde o intenție , doar arată naivitate. La fel chestia cu "lipsa de capacitate". Două sintagme rostogolite pe principiul că dacă repeți o minciuna de o mie de ori , în final ea devine adevăr.
-
RE: A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
@PaulS a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Lasa PUM, ca nu suntem acolo :)) aici ai o discutie cu mine
De acord. Nici nu mi se pare corect să vorbim(cu toate că am făcut-o) de o parte ce nu e prezentă în discuție. Doar că aveam un fel de "deja vu" cu retorica. O să intru zilele astea să mai văd și atmosfera de acolo.
Legat de procentele total aleatorii , date de mine și de tine. Dacă sunt la 45 la sută , ptr că au peste 60 la sută ...cum e cu capacitatea? Sunt în termen sau nu?
Eu am o părere a mea legat de UMB. Ei au sărit un prag. Au alt nivel acum. Dar , după părerea mea , ptr ei se impune o reorganizare. Ptr următorul pas. Probabil sunt cei mai buni pe "logistică" . E domeniul lor. Cu asta s-au lansat și s-au făcut cunoscuți. Faimoasele basculante portocalii Mercedes. Dar la nivelul la care au ajuns ar trebui să se separe. Pe domenii. Structuri. Logistică-transport în/între șantiere. Excavații. Macarale. Etc. Tip holding. Asta ar permite un alt mod de a subcontracta. Între ei. Cu firme din afara grupului. Le-ar permite pasul către lucrări mai complexe(cu structuri mai compexe)(cum încearcă să facă). Achiziții, externalizări , etc.
E dificil să menții în aceeași organigramă structuri ptr lucrări foarte specializate(cum e construcția de tunele , poduri mai complexe) și structuri ptr lucrări mai generale. Alt ritm , alt volum , altă proporție între muncitori mai slab calificați , și cei foarte calificați. -
RE: A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
@PaulS
Chiar mi-ai demonstrat ce argumentam. Pe forumul PUM se făcea o întreagă istorie legat de loturile muzeu. De "incapacitatea administrației".Legat de structuri. Și capacitate. Spun doar atât. UMB în aceeași perioadă de timp , determinată , pe totalitatea șantierelor din țară , pun mai multe structuri(piloni , grinzi , etc) decât tot restul constructorilor cumulați. E o problemă de capacitate???
Țin să reamintesc că "structuri" nu înseamnă doar fierar-betoniști. Înseamnă logistică , transport , macarale , stații de betoane , etc , etc.Fă un rezumat în care să numeri grinzile în așteptare pe șantiere. De la toți constructorii. E o imagine mai fiabilă decât nr de fierar-betoniști observați într-o filmare.
-
RE: A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
@PaulS
Ultimul off topic.
Punctul doi. Consider depășit punctul legat de calitatea asfaltului pe pod. Dacă rezistă bine această vară e ok. Problema a fost mai mult legată de atitudinea constructorului. Putea să deschidă măcar parțial anumite bucăți. Să arate că e receptiv la anumite nevoi locale. Mă refer în special la porțiunea cu podul peste CF. Nu era un capăt de lume.
Punctul unu. Legat de filmări. Da , urmăresc constant lucrările pe A3. Sunt filmări spectaculoase , realizate de mai mulți creatori(pe carei felicit pe această cale) , pe care , și relieful îi ajută(la spectaculozitate , nu la realizare. Realizarea e dificilă). Nu văd problema de capacitate. Explică tu dacă poți(nu e o chestie să te pună în dificultate. Chiar nu o înțeleg). Eu consider , că dacă era nevoie puteau accelera. Nu a fost nevoie.Repet. Constructorii sunt într-o relație directă cu autoritatea. Autoritatea are două chestii pe cap. Termene contractuale. Finanțare. Eu nu văd o problemă în a te înțelege cu autoritatea. Desigur , în limitele legii. Mai ales când ești activ pe N șantiere , îți poți redistribui resursele , și nu ești constrâns.
Dacă nu era o urgență reală acest lot(nu există continuitate , nu se putea exploata corespunzător) , de ce să se prioritizeze finalizarea sa? Atât ptr autoritate(finanțare) cât și ptr constructor(mobilizare resurse).
Ce se câștiga??? Arătam că știm să respectăm virgula?? Asta e important? -
RE: Prahova
@vancouver
Și totuși , ramâne întrebarea:
Chiar e nevoie de așa ceva într-o comună???
Eu știu că persistă mentalitatea aceea de mecanic..."dar ce ..eu nu îmi permit să merg în Mercedes!" Dar criteriile ptr cheltuirea banului public ar trebui să fie ceva mai elaborate. -
RE: A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
@PaulS a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
- Blue air ? Hai sa ramanem cu picioarele pe pamant, nu inteleg de ce esti asa de "indragostit" de o firma si doar acea firma trebuie sa fac tot in tara aceasta
Am menționat una din firmele d-lui Nelu Iordache ptr că exemplul e ilustrativ. Firmele lui active pe proiecte de infrastructură aveau un ordin fe mărine inferior actualului UMB. Dar , la momentul respectiv UMB era un Dimex , comparativ , și firmele d-lui Iordache erau un UMB în devenire.
Nu. Nu sunt "îndrăgostit" de o firmă. Dar am mai spus , când retorica unora nu "se pupă" cu ce văd ochii , și cu ceea ce știi că e corect(tehnic/economic) apare o sincopă. În procesarea informațiilor.
Și rog să îmi fie scuzat off topicul , dar o să îți dau un exemplu de "politici" împinse în administrație în detrimentul pieței locale. Producătoare. Cu ani în urmă Softronic a scos în piață o ramă. Extrem de actuală tehnic. Aveau drept de proprietate intelectuală asupra ei , ca să nu pățim pe întreținere , cum am pățit cu episodul Desiro(vis a vis de fanboysmul unora legat de brand și nume). La momentul respectiv de pe forumuri , a fost împinsă ideea că nu "au capacitate"(sună cunoscut refrenul ??? Aha?). Că nu pot face mai mult de 2-4 rame pe an , cât să satisfacă nevoile pieței. A fost tot rostogolită ideea , până a devenit clar ...că nu. Între timp erau licitații în pregătire. S-au făcut aceste licitații cu criteriu expres , cât să excludă firmele locale(cifre/volum afaceri. Fără o corelare între nevoie-capacitate de finanțare anuală din partea cumpărătorului). A fost un câștigător. Tehnic. S-a anulat. S-a reluat. Câștigătorul pe toate criteriile tehnice a fost din China. La acea vreme nu erau ăn vigoare decât niște idei(nicidecum legi , sau directive) ptr protejarea pieței UE. Deși , în principiu , sunt de acord cu ideea , ptr că statele respective nu aplică un tratament reciproc , totuși ..tehnic au câștigat. S-a reluat lcitația până a câștigat cine trebuia.Alstom. Am tot semnalat , că Alstom , ca și alți producători au o politică ce prioritizează comercial piețele mai avantajoase. Simplu spus prioritizează la livrare. Sub diverse motivații. Și de atunci nu am primit nici măcar două rame. Asta în condițiile , în care , prețul de vânzare ar justifica investiții mai ample în capacități locale(ni s-au luat bani pe ele , mult peste prețul pieții . Preț ce ar fi justificat ptr investiții în capacități locale extinse).
Și , la final de drum ce avem??? Nici măcar un ritm de livrare de două rame pe an. Trecerea de pe un calendar de finanțare pe altul. Asta , în timp , ce Softronic livrează în termene , locomotive și în contracte cadru. Și punctuale. Deci , dacă ar fi avut comenzi , ne-am fi putut aștepta la o scalare a producției. Cât și la termene respectate. Sau o evoluție , configurare a materialului după nevoi.
Acum , isteria cu termenele în cazul UMB. Cu "pierderea" PNRR/ Adică ..împrumuturi. Cum în cazul Alstom nu e o isterie ptr "fazarea" contractelor. Trecerea de pe un exercițiu de finanțare pe altul , în condițiile în care , nu mai beneficiezi de aceleași condiții?? Adică cofinanțarea a crescut. Și asta în condițiile în care ai plătit deja mai mult pe acest material(comparativ cu piața vestică) . Și el ..deja era mai scump comparativ cu alt material comparat direct??
Deci??? Aici nu e isterie??? Când vorbim de contracte ce depășesc în valoare unele loturi de ale constructorului nostru menționat??? Dar ..e o isterie , când pierdem PNNNNNNRRRRRR-ul.
Adică ..un împrumut. Pe care nici nu îl pierdusem. Îl pierdusem ..ptr că unii se uitară în bila de cristal li vedeau viitorul. Da . Dar un sâmbure de adevăr tot exista. Parte fin banii ăia îi pierdusem ..imediat după pandemie. De ce???? Ptr că ritmul de recuperare economică a fost mai bun.
Acum ce???? Acum nu mai sunt reformele. Alt motiv. Mie îmi sună a un fel de Schengen pe zona economică.Cu cât gradul de cofinanțare scade , statul are obligația de a proteja piața. Antreprenori locali. De volum. Care pot subcontracta proiecte de anvergură pe care nu au expertiză. Cum face UMB cu bosniacii. Toate firmele străine ce au expunere mare , și în consecință sunt "fiscalizați" extensiv local , la fel , trebuie protejați. Dar asta se realizează cu autorități puternice. Și cu o cunoștere a pieței și o informare corectă. Nu se face cu subminarea autorității(într-o piață care nu e liberă. O parte e executantul ..și o parte e autoritatea contractantă. Adică o parte care e controlată indirect politic. Și e supusă presiunii publice).
Intrarea pe piață trebuie permisă numai în condiții în care beneficiază și interesează autoritatea. Nu cu condiții aduse de executanți.
Și ca să îți mai demontez un mit. La noi în piață avem un spectru larg. Companii turcești , italiene , austrieci , greci , bulgari , ucrainieni , etc. Caută tu piețe atât de eterogene și mai vorbim.
Legat de A3 eu spun să faci o paralelă cu epoca Bechtel. De ce nu s-au expus??? Plăteam de "stingeam". Ptr un volum de lucrări comparabil cu UMB. Care altă firmă s-ar fi expus? Legat de exacerbarea unor episoade când au întrerupt lucrul. Și interpretarea lor.
-
RE: A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
@PaulS a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Da, zic ca A3 a fost lasat deoparte pt ca uita-te de cati ani se lucreaza la loturile respective, uita-te cum s-a lucrat in primul an si uita-te cum s-a lucrat anul trecut. Uita-te pe DEx6 cum au inceput si uita-te cum s-a lucrat dupa cateva luni. Repet, sa nu fie scos din context : se putea lucra fara zone cu probleme. Nu inteleg de ce trebuie sa argumentezi cu "anti UMB" si "colegii de pe PUM" .
Ai impresia ca daca am ridicat un semn de intrebare sunt cu ceilalti ? Astfel de discutii legate de ce se intampla pe santiere consideri nu ar trebuii sa aibaBa da. Astfel de discuții trebuie să aibă loc. În fapt , eu consider că orice problemă trebuie pusă pe tapet. E calea de a vedea totul obiectiv.
Acum eu te întreb pe tine: chestiile enunțate reflectă lipsă de capacitate?? Sau prioritizare??
Lipsă de capacitate(locală/pe șantierul vizat) e la Aktor , când are două echipe de dulgheri. Pe care îi mută de la un pod la altul. Nu e la o firmă care îți pune în operă , simultan , pe N șantiere din țară 20 de poduri.Care e finanțarea pe Dex6? Pe ce fonduri se face?
Ptr A3 care e finanțarea??? Care e calendarul asumat?? Ce beneficia deschiderea lotului respectiv?? Orgoliul echipei PUM??
Întrebarea e ...de ce nu s-a făcut scandal , de ce nu s-a folosit același ton și ptr o lucrare la doi pași de Dex6??? Unde , constructorul a ținut închise drumurile de legătura , doar ptr că autoritatea contractantă nu a cedat jocului de presiune ptr a accepta condițiile vrute de constructor. Și ca să facem și o paralelă cu Dex12 ..da , sunt probleme cu tasările pe lotul UMB(sper să le rezolve) . Dar și aici la Brăila au fost ...nu sub trafic . Ci sub efectul gravitației. Și nu am văzut scandalizare.
Eu văd doar interpretări părtinitoare. La fel și cu repetarea chestiei cu corupția. Se face numai asociat , sau în legătură cu lucrările unei singure firme. Se repetă chestia până când , ptr urechile ascultatorului nu mai există ce a originat , sau de unde vine presupusa acuzație. Exista fapta fără ca ea să existe. Sau să fie dovedită. Adică ...exact sintagma aceea ..de că repeți o minciună până când se transformă în adevăr.Înainte de UMB au fost alte firme românești care se ridicau. De ce în cazul patronului Blue air(activ și pe infrastructură) ...ținta au fost firmele ???? Presupusa "luptă anticorupție" , la noi , ascunde multe mizerii. Multe administrații în vest , își protejează "piața"(antreprenorii) , în condițiile în care au aceleași reguli UE. Dar ..ce să vezi , nici luptă anticorupție nu e pe acolo , nici lozinci răsuflate. Dar ..vin aici și fac teoria chibritului.
-
RE: A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
@PaulS a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
. Eu sincer, cred ca mai sunt si alte firme care au capacitatea de a creste si a se dezvolta
Cine le împiedică??
Asta e o retorică "refugiu" ptr "prietenii" anti UMB. Și o să îți dau și raționamentul din spatele acestei teorii. Și scopul real. Piața e una cunoscută. Volum. Previziuni pe N ani. Dacă asumăm că această piață va cunoaște o creștere constanta , mică , dar previzibilă , volumul asumat de alții se va produce în dauna altora. Care sunt ăia???? Realitatea e că nu poți ști cine va crește. Ptr ceea ce spun în paragraful ce urmează. Dar știi cei care pot ocupa piața(în bani. Nu în volum lucrări).Știi cine nu au lăsat firmele să se dezvolte??? Unele reglementări "generaliste"(de genul , lucrări comparabile , cifre de afaceri , etc. Așa foarte pe "general") . Care , au exclus din start orice antreprenor local. Care a putut accede în piață , doar ca subcontractor. Adică , o politică împinsă de UE , croită pe placul marilor constructori. Care , veneau cu mapa , luau conteactul , și subcontractau. Firmele locale , absolut toate , au luptat ca să acceadă pe piața locală(cel mai mare non sens . Și cea mai mare aberație economică) . Că acum , multe au crescut?? E altă treabă. Agenda celor ce tot atacă UMB e revenirea la vechiul status quo al pieței. Era mai rentabil ptr ei.
Știi care ar fi trebuit să fie reglementările? Nu portofoliu , nu cifre de afaceri.
Ci expunere pe piață. Vrei contract să lucrezi pe tronsonul X?? Să faci dovada că ai min 30 la sută din suma necesară demarării proiectului în bănci locale. Care să fie garanția că poți susține proiectul până la facturări. Să vezi atunci cum nu mai sar N firme cu contestații , cum intră seriozitatea în ei. Să faci dovada ptr materiale . Ptr susținere șantiere. Comenzi. Prioritizare lanțuri locale.
Expertiza tehnică e necesară , dar nu e esențială. E un domeniu ce poate fi externalizat ușor.Spui că pe A3 nu au avut capacitate? De ce tip? Muncitori? Dulgheri? Șoferi? Să ne înțelegem. Capacitate financiară? Tehnică??? Mașini , macarale??? Din toate cele enumerate fă un puzzle și pune-l peste orice constructor activ în piață la noi și spune-mi cum ieșeai pe plus?? Întreabă-ți colegii de pe PUM.
Eu îți spun că nici unul.Ca și autoritate administrativă ce te ocupi de sector principalul tău scop nu e să creezi o piață. Asta e atribuția autorităților politice de deasupra ta. Care dezvoltă un model de țară , de piață. Ca și autoritate ai obligația de a îți asigura capacitățile , mijloacele , să îți susțină proiectele și calendarul asumat.
Și acum ca să revin la primul paragraf. Ca să poți asuma lucrări de o anumită anvergură trebuie să ai volum. Resurse. Bani. Mijloace tehnice. Umane. Asta ca să demontez teoria asta , (să nu îi dau nume) de fragmentare a pieței(care , în teorie , să producă concurență , și prețuri mai mici. În realitate să creeze o piață cu pești mici ce pot fi "jucați" de peștii mari. Ceea ce am spus ..vechiul status quo). O piață cu doi , maxim trei pești mari autohtoni poate da și prețuri mai mici , și poate susține mult mai cursiv proiectele. Și sub ei poate crește o piață de subcontractori. Specializați(deja se formează/e formată , dar mai e de lucru). Generaliști , etc. Această formare a pieței ar lua și presiune de pe minister. Și e și mai benefică în termeni economici , tehnici.Realitatea este că odată cu scăderea procentelor de cofinanțare a proiectelor România e forțată să adopte această direcție. Nu că ..doar ar fi bine.
Legat de protecția muncii și respectarea normelor , îți spun că trebuie pus accent pe ala ceva. Dar din partea autorităților , în mod direct. Orice firmă are norme de respectat și norme interne. Ce și le autoimpune. Dar , de aici , până când acestea devin un mod de lucru e drum lung. Ptr că , noi , ca și muncitori , și o caracteristică a nației pe domeniu , e că ...nu ne plac normele. Simplu spus ..omul nostru e mai din topor. Ăsta nu e motiv , ca ptr 3 chestii punctuale , observate de cunoscători , și mai puțin cunoscători , să atribuim etichete firmelor. UMB-ul are cea mai mare flotă de camioane. Pe care le parchează la linie. Aia nu e o normă autoimpusă care denotă rigurozitatea cu care tratează domeniul??? Doar o pereche de mănuși lipsă și o presupusă balustradă lipsă reflectă cum tratează???? Concluzii care reflectă ostilitatea unora. Să știi că în zone în care lucrezi cu macarale cu brațe ce se mișcă în plan vertical nu poți monta elemente de siguranță în perimetrul afectat. Plase. Balustrade. Etc. Etc.
Dar ce să îi faci. Concluziile unora sunt doar ptr a folosi scopului. Nu sunt deduceri bazate pe o analiză. Mai profesionistă. Mai de amator. -
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
Părerea mea e că vorbim de "toleranțe" mai mari de 2 cm. Grosimea tablei e mai mare. La lungimile alea ale segmentelor o nealiniere de 0,5 cm într-o parte se poate traduce în mult mai mult în altă parte.
La segmentele cu secțiune trapezoidală , mie mi se pare că problema rezidă în altă parte. Care face ca eclisarea să nu "funcționeze". Spre deosebire de o grindă în H care "lucrează" sub efectul greutății , una cu secțiune închisă(trapezul format) trebuie să se "închidă" de sus în jos. Adică , să unească secțiunea cu baza mică , și sub efectul greutății să unească baza mare. Se "așează" , să îi spunem. Dar dacă baza mică (partea dinspre sol a secțiunii) nu rămâne în tensiune , sub efectul greutății , structura e compromisă. Nu poate fi eclisată. Ptr că eclisarea ar concentra forțele de încovoiere. Pe când , atunci când e în tensiune ele se distribuie în plan orizontal. În toată structura. Și nu apar puncte de tensiune.