A13 Sibiu-Brașov-Bacău
-
Avem la guvernare toate partidele democratice, dinspre care ni se transmite că reprezintă vocile care ascultă de rațiunea din societate. Nu, nu sunt dispus să accept din partea reprezentanților lor ignorarea soluției ASCORO și să continuăm să facem autostrăzi cu coturi la ambiție, că așa vor unii. Mai am un pic și merg de la Tg. Secuiesc la Sibiu pe la Întorsura Buzăului. Să gândească un drum de legătură la A13 pentru bazinul de acolo, nu am o problemă să fie finanțat, când o fi, pe buget național.
-

Reiau si aici varianta portiunii A13 care mi se pare cea mai de bun simt si anume... cea initiala!
Cu o singura conditie, respectiv ingroparea autostrazii printr-un tunel cut & cover, pe o lungime de maxim 2,5km (in desen), dar probabil mult mai scurta ~1,5km. "As simple as that!"
Fireste, daca exista niste jocuri/interese politice deja agreate (ascunse sub forma de poligoane militare), ne batem gura degeaba.
Sau, dimpotriva, sa continuam cu presiunea in media, dar acest lucru trebuie realizat concret, cu cifre: ce reprezinta o varianta vs cealalta.Cu privire la toate propunerile secundare inaintate, pot fi solutii, dar toate reprezinta alegerea unui rau mai mic, nu al variantei optime. Poate mai exista vreo sansa sa evitam aberatii cu care vom ramane blocati multe vreme de-acum incolo.
-
Excelenta propunere @EugenRo (ca de obicei !). O sa incerc sa o promovez.
Uite aici ceva detaliu cu razele de care trebuie tinut cont la poligon. Cu verde sunt situri Natura 2000, dar nu inseamna ca nu se poate trasa autostrada prin Natura 2000, ca altfel nu mai trecem niciodata muntii. De ex. chiar A13 trece la nord de Codlea printr-un sit Natura 2000. Ma refer in cazul in care se decide o varianta usor mai la nord, cum am propus noi oficial.
Cu portocaliu am sugerat eu traseul initial. Cu rosu traseul nou propus oficial.

-
Legat de un tunel cut+cover, propun asa:
- se excaveaza culoarul autostrazii intr-un debleu de ca. 6-7m adancime
- se pune pamantul deoparte
- se face autostrada cu pereti la margine si intre cele 2 sensuri de mers, si placa de 1m grosime
- pamantul excavat initial se pune pe latura sudica si pe placa, astfel incat sa fie acoperit minim cu 2m pamant
- placa cu o consola spre nord de ca. 2m latime, pentru a proteja pe cei care ies din tunel in situatii de urgenta
- latura nordica se lasa libera de pamant, acolo pot fi prevazute usi de urgenta, amplasate ventilatii si chiar ar putea fi lasat un luminator la partea superioara, pe unde sa mai intre ceva lumina naturala (sa zicem goluri de LxH = 8mx1m, intrerupte de zone masive de stalpi de rezistenta)
-
Există vreo diferență, la aceeași lungime vorbind, între un ecoduct făcut pentru animale și un cut & cover făcut pentru oameni !? Că dacă sună mai frumos ecoduct ...
-
𝐏𝐫𝐞𝐜𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐳𝐢𝐢 𝐀𝟏𝟑 𝐁𝐫𝐚𝐬̦𝐨𝐯-𝐁𝐚𝐜𝐚̆𝐮
✅ La solicitarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere, Consiliul Județean Bacău a emis 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐔𝐫𝐛𝐚𝐧𝐢𝐬𝐦, documentație pentru amplasamentul Autostrăzii A13 pe teritoriul județului Bacău (municipiul Onești și comunele Oituz, Bârsănești, Bogdănești, Târgu Trotuș, Pârgărești, Gura Văii, Helegiu și Orbeni). Reamintim că, luna trecută, cererea pentru emiterea Certificatelor de Urbanism a fost depusă la Consiliile Județene Brașov, Covasna și Bacău. Cu această ocazie, CNIR adresează mulțumiri autorităților locale care au contribuit la alegerea noului traseu.
✅ 𝐈̂𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐭̦𝐚 𝐧𝐨𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐬𝐞𝐮 𝐚𝐥 𝐀𝟏𝟑 în județele Brașov și Covasna, au fost avute în vedere următoarele:
-evitarea Rezervațiilor Naturale unde construcțiile sunt interzise conform OUG 57/2007 (ilustrația alăturată);
-devierea traseului cu aprox. 12 kilometri ca urmare a constrângerilor/restricțiilor din zona poligonului CARFIL, în zona UAT Hărman (jud. Brașov) unde se efectuează teste pirotehnice.
O variantă de traseu unanim agreată devine imposibilă, însă A13 este un obiectiv de infrastructură de interes național. În acest sens reamintim dispozițiile Art. 10 din OUG 57/2019, conform căruia: „Autoritățile și instituțiile administrației publice, precum și personalul din cadrul acestora au obligația de a urmări satisfacerea interesului public înaintea celui individual sau de grup. Interesul public național este prioritar față de interesul public local”. Astfel, din aceste dispoziții rezultă că atunci când se analizează interesul public local și interesul public național, acesta din urmă primează, aspect susținut și în cadrul Hotărârii Civile nr. 877 / 2022 pe care a emis-o Curtea de Apel Pitești.
-identificarea celor mai bune soluții pentru a nu afecta construcțiile existente;
-asigurarea conectivității cu rețeaua rutieră existentă, cu alte proiecte de infrastructură rutieră în derulare/implementare, precum și cu viitoare investiții locale.
✅ 𝐈𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐠𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐠𝐞𝐨𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐞 care se realizează în cadrul Studiului de Fezabilitate continuă în zona județului Bacău. Prestatorul a efectuat 14 250 metri liniar de foraj geotehnic, reprezentând 45 % din totalul estimat, însă este mobilizat cu o singură instalație de foraj din cele trei programate, cu toate că, în oferta depusă și-a asumat șapte instalații pentru realizarea investigațiilor geotehnice.
𝐌𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐭𝐚𝐥𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐀𝟏𝟑:
https://www.cnir.ro/precizari-privind-situatia.../

-
Da, ciudat. CNIR se contrazice singur in propria imagine care vrea sa sustina propria argumentatie:

-
Nu e problema, tocmai isi argumentează necesitatea unui nou tunel sau a unor noi cocoase.
Referitor la dealul Lempes si la cocoasele din proiect, tot sacrificiul se face pt ca băieții din vârf de la CJ Brașov au interesul direct ca autostrada sa treacă pe lângă Prejmer, pe lângă parcul industrial de acolo. Daca ne uitam un pic la istoricul acestor decidenti o sa vedeți legăturile directe cu Prejmer. In trecut aceștia au încercat sa facă un fel de groapa de gunoi (numita de ei "centru de sortare cu impact minim asupra comunității" ) in proximitatea zonei de interes si au creat o mică răscoala din partea localnicilor de acolo. Brașovenii au început deja sa își dea seama de aceste aspecte pentru ca nu mai pot fi ignorate.
O sa fie scandal mare cu dealul Lempes, o sa vedeți, o parte importanta din cele 2 comune mari având populația cat a unui oras (Sânpetru si Hărman) este îngrijorată și majoritatea din ei zic la fel, ca vor aceasta autostrada dar nu cu un asemenea sacrificiu care afectează puținul din ce a rămas. -
Deci pierdem meciul ăsta? Nu putem să facem nimic?
-
Imi raspund singur la intrebarea de mai sus, adica am primit raspunsul la randul meu si-l explic. Acolo unde CNIR a desenat o mare pata violet si scrie RORMS0003 de fapt se suprapun 2 arii protejate. Corect era sa faca cu verde partea de jos. Zona protejata si pe care nu se poate construi este cea verde in imaginea de mai jos, iar limita galbena este a zonei Natura 2000, care da voie la constructii, daca sunt acord cei de la mediu:

Asadar A13 acolo nu trece printr-o arie protejata "violet", interzisa.
Sursa acestei poze este RIM pentru Brasov-Fagaras, care se gaseste aici (nu incercati sa descarcati documentul, ca va cere bani. In schimb se poate vizualiza gratuit pe site. Poza de mai sus este la pagina 186):
-
Rezervatia care sta in calea variantei prospuse de ASCORO este cea de mai jos. Se numeste RONPA0882 Dealul Ciocaș - Dealul Vițelului. Este de categoria IV (incerc sa aflu ce inseamna asta) si a fost declarata prin HG 2151/2004. Adica prin hotarare de guvern. Orice s-a declarat prin HG, se poate modifica tot prin HG, adica direct la guvern. Nu e nevoie sa treaca prin parlament.
Vedeti si voi daca e ceva asa grozav pe acolo si merita neaparat protejat. Daca este cum zice CNIR, atunci pe acolo omul nu are voie sa edifice nimic, nici o cladire, nici un drum, nimic.
-
Bun, am elaborat o varianta noau, doar usor mai spre nord, ca sa evitam zona protejata. Din cauza asta se urca insa pana la cota 645, adica trebuie tunel de 1,1km.
Privire generala si comparatie cu varianta rosie actuala propusa / aleasa de CNIR si proiectant:

(click pe poza pentru imagine mai mare)
Cu cerc alb am marcat locatia nodurilor pe care le propun.trecerea prin zona de dealuri, privire in 3D pe google earth:

zona in care va fi nevoie de tunel, pe curbe de nivel:

Dealul Ciocaș - Dealul Vițelului - Wikipedia