A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
-
Interviuri publicate de Bumerang TV pe 23.09.2026 .
Tronsonul Tigveni - Curtea de Argeș, gata în proporție de 98%
-
-
@ncb
Cred ca este important ce spune Ioan Adrian Gica in comentariul filmului de mai sus:
"...
Urmează sa fie turnat încă un segment la Viaductul Boița apoi în următoarele zece zile ,
CIRCULAȚIA PE TRONSONUL 1 AL AUTOSTRĂZII SIBIU PITEȘTI VA FI SUSPENDATĂ PENTRU O PERIOADĂ CUPRINSĂ ÎNTRE 3 ȘI 12 LUNI.
Am primit această informație în această dimineață, s-a ajuns aici datorită mai multor factori,
Continuarea turnarii sub trafic nu a fost agreată de Cnair
Makyol trebuie sa excaveze breteaua pentru a face loc corpului autostrazii A13 precum și a bretelei de coborâre de pe A1.
S-ar putea ca închiderea secțiunii 1 sa fie de doar 3 luni dar e nevoie să se alinieze toate planetele, iar Makyol și Mapa sa se înțeleagă cât mai bine pentru a realiza conexiunea A1 cu A13 cât mai rapid!
Pare că sunt ceva probleme în zona de după portalul sudic al tunelului Boița 1 acolo unde dealul pare că mai instabil decât au crezut cei de la Mapa & Cengiz și pare că le cam dă bătăi de cap...." -
@vancouver
Din ce se vede, eu cred că suntem încă într-o etapă inițială a stabilizării: torcret armat + drenuri , apoi probabil vor monta înclinometre și vor face investigații din foraje pentru a vedea comportarea și structura masivului în profunzime. Pe baza datelor respective se poate definitiva sistemul de ancorare — poziții, lungimi, înclinări, pas și capacități.
Eu o vad ca pe o abordare etapizată și nu cred că va rămâne doar la stadiul de torcret și șanțuri.
Fisurile în beton sunt ceva absolut uzual ,contracție, variații termice, deformații, redistribuiri de eforturi etc. Eu unul, după destule betoane văzute pe șantiere, încă îl aștept pe primul complet lipsit de fisuri.
Legat de posibila închidere a circulației la Boita, ce îi împiedică să facă o deviere temporara cu restricții de viteză? -
- Devierea temporara trebuia gandita din timp si costa bani, acum e prea tarziu
- O deviere locala este aproape imposibila, declivitatea e f. mare acolo si in afara podului in consola echilibrata, mai este de facut trecerea A13 breteaua spre Pitesti, care trece PE SUB breteaua actuala folosita pentru acces la A1. Pe oriunde ar fi facut o deviere, tot se intersectau cu aceasta bretea a A13.
Ce se poate face totusi dupa parerea mea? Vor avea nevoie de ca. 3-4 luni sa termine sensul de mers pe care lucreaza acum podul in consola. Apoi urmeaza o pauza de minim alte vreo 6 luni pentru mutat pe sensul opus si acolo se poate incepe cu 1-2 tacturi, pana sa ajunga iar peste breteaua in trafic. Cu o coordonare optima cu cei care fac A13, in acest interval de 6 luni se poate da din nou drumul la trafic. Cu implicarea CNAIR, aceasta fereastra de 6 luni poate fi coordonata sa fie pe timpul primaverii si verii 2027, si urmatoarea inchidere sa fie iarasi prin sept. 2027. Deci cam asa:
- oct 26 - martie 27: inchis, se termina cantilever 1 si se face breteaua A13 pe sub breteaua A1
- apr 27 - august 27: redeschis A1 Boita - Sibiu
- sept 27 - martie 28: inchis, cantilever 2
-
In concluzie, iar ne costa lipsa de viziune a CNAIR.
-
Exact. Si asta incercam sa schimbam pe A8, sa cerem demararea unui upgrade pe DN-urile pe care o sa se circule cativa ani. O sa fac un comunicat la A8, cand am timp.
-
@vancouver daca exista viziune, CNAIR se coordona cu Mapa si Makyol sa termine Makyol breteaua asta pana incepea Mapa sa lucreze peste breteaua deschisa acum. Bineinteles, eu aici presupun ca acel viaduct are latime de macar 2 benzi cu restrictie de viteza

-
Clar, si acum nu-i tarziu. Sa opreasca pe Mapa cu inchidera, pana e gata Talmacel 3 si breteaua de la giratoriu de sus de langa Talmaciu. Fie se amenajeaza breteaua pentru circulatie in 2 sensuri, fie se foloseste macar pentru iesire, adica sa se circule in continuare pe Vestem-Boita sens spre Pitesti. Si abia apoi se inchide breteau de jos, actuala.
-
Eu m-am referit la o deviere temporara prin partea dreapta direcția Sibiu Pitești, sa coboare printre pilele de la viaduct unde e deja turnata placa, apoi sa continue la fel și printre pilele de la bretea și să iasă aproape de sensul giratoriu. Chiar daca e taluzul înalt și declivitatea mare , cu restricții de viteză de 30-40 km/h se poate construi o varianta decenta și rapid( ok cu proiect și ceva avize și exproprieri+masuri de safety), inevitabil mai intervine și trafic din șantier , dar măcar ai flux continuu și nu se închide autostrada. Nu știu care cost și deranj e mai mare să închizi autostrada și să bagi tot traficul pe DN sau sa faci o deviere de câteva sute de metri. O varianta e și să prioritize și să urgenteze Makyol breteaua lor și să ii pună pe Mapa pe hold acolo, nu e ca și cum nu au alte viaducte unde sa lucreze. O alta varianta ar fi o construcție metalica gen polata de protecție sub cantilever, pare că ar fi spatiu suficient. Toate astea costa dar ar fi trebuit gândite de când au eliberat AC-ul pe zona respectiva. Daca aici unde e spatiu cat cuprinde se împiedică și aleg soluția cea mai simpla , atunci când ajunge autostrada in defileu , ce vor face, o să închidă VO cate 6 luni pe an?
-
Da, din păcate nivelul de inteligență la CNAIR acesta este: închidem Valea Oltului. Este o frică enormă de a face ceva, nu care cumva să-i acuze cineva ca dau bani aiurea pe devieri provizorii. Ca acele devieri ar costa 100 de milioane li se pare enorm, dar ca tara și oamenii au pagube economice de 10 miliarde nu-i interesează. Aici evident e și rolul unui ministru să intervină. Poate chiar și PM.
-
@vancouver pai acum e ministru USR si secretar e Horațiu.
L-am întrebat si pe pum daca i se pare normal situația cu inchiderea lotului 1, de asemenea cu praful creat de Mapa si Makyol, dar in dulcele stil politicianist a ignorat...
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Înregistrare Autentificare