Mesaje
-
RE: A5 București - Giurgiu + A7BG Ruse - Veliko Tarnovo
Perioada de programare 2014-2020:
În cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, rata standard de cofinanțare era de 85% din partea UE și 15% contribuție națională. Totuși, pentru Axa Prioritară 1 – destinată dezvoltării rețelei TEN-T de transport rutier, care include construcția de autostrăzi și drumuri expres – s-a aplicat o rată de cofinanțare diferită, cu doar 60% finanțare din partea UE și 40% contribuție națională.
Grup InfrastructuraPerioada de programare 2021-2027:
Pentru actuala perioadă de programare, Programul Transport 2021-2027 prevede, în continuare, o rată de cofinanțare de 40% din partea UE și 60% contribuție națională pentru proiectele de autostrăzi.Deci, finanțarea a scăzut la 40% partea UE, ceea ce înseamnă că trebuie să fim pregătiți să contribuim cu cea mai mare parte din fonduri.
Oricum, este mult peste ceea ce oferă PNRR, care este doar un împrumut cu dobânzi ceva mai mici.
Mie mi se pare pură propagandă felul în care a fost prezentat PNRR pentru autostrăzi anul trecut, de parcă ar fi fost 100% nerambursabil.
Aproape nimeni din media nu a explicat clar în ce constă, de fapt, PNRR pentru autostrăzi. -
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
@vancouver Dacă ar fi să dai o estimare conservativă, sunt 2-3 luni suficiente de aici încolo pentru a vedea și acest lot finalizat? Mai pot apărea surprize acum, după ce s-a convenit asupra soluției de remediere?
-
RE: A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
@vancouver Așadar, nu am fost prea departe cu estimarea mea.
-
RE: DX Bacău - Piatra Neamț
Eu văd prioritățile astfel:
- A0 + A1 (chiar și fără lotul 2 din PiSi)
- A7 (măcar până la Pașcani)
- A8 – măcar câteva segmente cele mai importante
- A13 Sibiu–Făgăraș + A3, porțiunea până la graniță
Desigur, sunt și alte proiecte importante, dar dacă am reuși să finalizăm aceste patru, România ar avea deja o infrastructură cât de cât decentă.
În prezent, cea mai mare parte a lucrărilor este concentrată pe aceste priorități.De asemenea, cred că următorii doi ani (2025 și 2026) vor fi un vârf al șantierelor și avem șanse mari ca, în decembrie 2026, situația să arate mult mai bine.
Dacă lucrurile merg cât de cât conform planului, ar trebui să putem deschide peste 300 de kilometri de autostradă și drum expres în această perioadă.
1,600 de kilometri de autostradă și drum expres in decembrie 2026 ajungând din urmă Ungaria. -
RE: A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
@vancouver
Zona unde are WeBuild contractul include, parcă, și tunelul. Asta înseamnă că ar trebui să poată începe lucrările de excavații, consolidări, construirea portalurilor și celelalte pregătiri încă din acest an.
Pe internet circulă informația că TBM-urile sunt deja comandate și că, în vara lui 2026, ar putea începe efectiv să sape.@PaulS Eu aș paria că, în aproximativ 12 luni, Lotul 4 va fi gata (aprilie - iunie 2026).
PORR s-a mișcat excelent pe Lotul 4. -
RE: A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
@vancouver Până în 2026, o să facem tot sau aproape tot din Ploiești - Pașcani, ceea ce era oricum cea mai mare parte a proiectelor PNRR. Și cu mult peste ce a făcut România în trecut.
Agitația în jurul PNRR mi se pare ciudată, din moment ce s-a realizat majoritatea kilometrilor incluși și, oricum, cum zici și tu, nu sunt fonduri nerambursabile, ci tot împrumuturi.
-
RE: DX Bacău - Piatra Neamț
@vancouver Mă așteptam să o scoată la licitație după ce A7 ar fi trecut de Bacău (anul viitor).
Se mișcă foarte repede. Cum ai zis și tu, mai bine așa – să fie licitată și să folosim în fiecare an banii disponibili. -
RE: DX-uri zona Galați - Brăila si DR21 Brăila-Slobozia-Călărași
@PaulS Începe partea interesantă a lucrări.
-
RE: Lucrări de reabilitare sau construcție căi ferate
@vancouver Ce văd eu din afara țării: sunt o grămadă de lucruri de criticat în România.
Dar unele televiziuni caută să scoată la suprafață doar ce e mai rău.
Că nu e adevărat nu contează, important e să fie senzațional.
Și unele „ONG-uri”.Ca tot vorbim de infrastructură, să ne amintim de circurile de anul trecut, când se spunea că A7 nu se poate face...
Un an mai târziu, avem deja 130 de kilometri în trafic sau care vor fi deschiși circulației în două luni. -
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
@vancouver E posibil să ajungeți și la podul UMB peste Buzău, dacă tot sunteți în zonă? E doar o sugestie, voi știți mai bine.
-
RE: A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
@PaulS În timpul lui Grindeanu, da. Nu sunt deloc un admirator al PSD, dar pentru asta le dau o bulină albă.
Însă, în perioada 2018-2019, UMB nu câștiga nimic – ba chiar erau zvonuri că se închide.
Și, acum 5-6 ani, chiar aveam niște firme care se târau la fiecare contract.Sper să nu greșesc, dar și Aktor a câștigat pe A0 în fața UMB. De ce oare? Nu regretăm acum, când îi vedem lucrând în reluare?
Oricât ne-am plânge, față de acum 5 ani suntem pe drumul bun.
Eu aștept borna de 1.500 de kilometri de autostradă (2025? 2026?). -
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
@PaulS Ce înțeleg eu este că cele patru luni sunt destinate finalizării întregului nod, nu doar ridicării grinzilor.
Să vedem cum va fi situația cu contestațiile în următoarele 10 zile, dar este o veste extraordinară că avansăm spre Suceava. A7 și câteva segmente din A8 vor schimba complet traficul din Moldova.
Mai trebuie să avem răbdare încă 1-2 ani. -
RE: A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
@PaulS Nu știu la ce topicuri te referi: cele de pe acest forum sau cele de pe PUM?
Dacă te referi la PUM, site-ul este plin de atitudini anti-UMB. De la discuții nesfârșite despre întârzierile UMB, deși, în medie, acestea sunt sub cele ale multor alte firme, până la o adevărată campanie de presă anul trecut, marcată de isterie și chiar de informații neadevărate, repetate cu îndârjire până când omul de rând ajunge să le creadă.Am petrecut cam cinci ani pe forumul lor ca să îmi pot face o idee. Normal, totul este ambalat în grija față de angajați, față de cetățean... Orice propagandă bună procedează astfel.
Dacă, însă, citești forumul lor câteva luni, devine evident că sunt orice, numai imparțiali nu. Habar nu am ce are „monarhul” contra lor (poate e plătit de concurență, poate are niște meciuri personale cu Umbrărescu...), dar, din punctul meu de vedere, tendința este clară.Nu spun că trebuie să cădem în extrema de a lăuda orice firmă românească doar pentru că este românească. Este clar că UMB nu e perfectă, că mai are de crescut și de învățat.
Dar, acolo unde avem și noi o firmă care poate concura pe o piață liberă, trebuie încurajată – nu doar de noi, ci și de statul român.Mă opresc aici și îmi cer scuze și eu pentru off-topic.
-
RE: A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
@gruia88 Cu ochiul unui profan, și mie mi se pare că e cam aceeași tehnologie: o structură de sprijin din țevi, excavație, torcretare...
Până la urmă, nu e o metodă inventată de PORR sau UMB, ci o tehnică aplicată la sute de tuneluri de zeci de ani.
Utilajele, așa cum am menționat, mi se par noi – cele achiziționate de UMB.
M-am gândit că poate îmi scapă ceva, poate sunt utilaje noi, dar mai ieftine și nu la fel de performante ca ale PORR, de aceea am spus că poate ne poate lămuri @vancouver sau cineva care chiar știe meserie.Americanii împart lucrurile în două categorii: „must have” și „nice to have” – important este să le aibă pe primele.
Să ne gândim și la faptul că PORR are în lucru 10 kilometri, iar UMB are sute și lucrează contra cronometru.
Doar anul trecut au inaugurat 100 de kilometri de autostradă, plus centura Timișoarei și drumuri de acces.
Asta într-o țară care, în mod obișnuit, construia în medie doar 40 de kilometri pe an.
La ritmul ăsta, cred că doar de ceremonii și de sigle nu au timp.Aș mai menționa încă un lucru care mă șochează după 20 de ani de când am plecat din România.
Americanii fac tot posibilul să își susțină firmele peste tot în lume. Când cineva le impozitează companiile, intervine ambasadorul, iar lobby-ul american ia foc.
Francezii și chinezii se luptă cu dinții să își implanteze firmele în Africa.
Noi, în propria țară, dacă se mai ridică o firmă, sărim să-i dăm în cap.
Chiar nu înțelegem că orice firmă românească în plus înseamnă mai mulți bani la buget și o victorie economică? Chiar suntem atât de bogați?
Ca să nu mai vorbesc de faptul că orice discuție ne împarte în două tabere, de parcă nu am avea interese comune ca nație.
Foarte trist, din punctul meu de vedere.