Super mobilizare! Mie nu-mi vine să cred că, în curând, vom avea 40% din autostrada până la Pașcani gata (130 de kilometri). O mare realizare pentru România!
Mesaje
-
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
-
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
@vancouver Cam asta se întâmplă când amesteci "ONG-urile" și "estimările independente" cu politica. Rezultatul este o mizerie partizană.
Și nu e vorba doar de ura pe care au generat-o în societate, ci și de informațiile false aruncate tot anul, cum ar fi întârzieri catastrofale pe A7, fără nicio precizare clară despre ce înseamnă „catastrofale” pentru ei – șase luni, trei ani...? La acestea se adaugă acuzații grave, precum faptul că licitațiile ar fi trucate pentru UMB sau că extensiile de timp ale UMB sunt ilegale. Într-un stat civilizat, astfel de acuzații s-ar fi lăsat cu procese costisitoare.La sfârșitul anului, când ar fi putut să recunoască elegant că au greșit termenele, au ales calea prostească, susținând până în ultimul moment că lotul 3 este imposibil de finalizat. Când nici asta nu a mai funcționat, au început o campanie întreagă despre lipsa calității... În fine, o adevărată etalare de penibil și prostie, până la urmă.
Din punctul meu de vedere, API și-a pierdut credibilitatea și mă îndoiesc că voi vedea vreo schimbare în bine anul viitor.
-
RE: A6, DEx12 autostrăzi și drumuri express Oltenia
@gruia88 Așa zic și eu. UMB deja a trecut de vârf, unde parcă avea peste 400 de kilometri în lucru. Acum sunt la 370 și au 100-110 kilometri aproape gata (Buzău - Focșani și DEx 12). Deci vor ajunge la 270 la începutul lui 2025. Dar nu vor sta degeaba în 2025, și e posibil ca, spre sfârșitul anului 2025, să coboare sub 200 și să fie nevoiți să liciteze alte tronsoane.
Din punctul meu de vedere, discuția despre „lipsa de capacitate” cu care API și-a ocupat tot anul arată doar lipsa de viziune pe termen lung.
-
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
Filmarea realizată de Răducu pe tronsonul Ploiești-Buzău, Lot 1 Dumbrava - Mizil, 11.12.2024.
-
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
Continuarea maratonului lui Răducu: Autostrada A7 Ploiești-Buzău, Lot 2 Mizil-Pietroasele | Stadiul lucrărilor la data de 11.12.2024.
-
RE: Estimări, prognoze, pariuri
@casio Îndrăznesc să mă amestec și eu în discuție.
Să știi că mulți dintre noi nu avem o vendetă personală în privința PUM. Cu atât mai mult, nu avem „manie și intransigență proletară” împotriva lor. Dar este normal să fim revoltați de minciună, ipocrizie și agresivitate.
Personal, am urmărit PUM timp de 5-6 ani și chiar am apreciat informațiile pe care le furnizau, precum și comunitatea care s-a format în jurul lor. Totuși, lucrurile s-au schimbat mult în rău în ultimii 2-3 ani. Mulți oameni deștepți și moderați au plecat, iar calitatea informației a scăzut.Consider că datoriile unui ONG veritabil ar fi: să informeze publicul corect, să fie independent politic și economic pentru a putea fi imparțial.
Pentru partea de informare, cred că cel mai important eveniment este realizarea unui volum semnificativ de autostrăzi: (2023: 80 km, 2024: 200 km și, foarte probabil, 2025: 200 km+). Adică 500 de kilometri în 3 ani, într-o țară care făcea o medie de 40 de kilometri pe an. Fără a avea „ochelari roz” sau a lăuda un guvern care a făcut multe lucruri foarte prost, informația corectă este că este o mică revoluție. PUM a esuat complet aici, pentru că de 2 ani prezintă o versiune în care nu merge nimic la nivel de autostrăzi în România, Grindeanu este un dezastru și doar dacă ar veni un alt ministru de la un anumit partid, lucrurile ar începe să meargă.
La partea de independență, din punctul meu de vedere, au esuat și mai lamentabil, totul se învârte în jurul unor oameni care au fost la butoane și care, dacă nu se reîntorc la butoane, nimic nu merge. Chiar dacă realitatea îi contrazice flagrant. Pentru mine, au devenit mai degrabă biroul de presă al unui partid de 8-10% decât un ONG.Vorbești de libertatea de exprimare. Eu nu am văzut ca site-ul lor să fie închis sau ca domnul Ciurea să fie intimidat de organele statului. Ba din contră, numeroase televiziuni și ziare i-au preluat estimările, chiar și atunci când erau greșite. Dar am văzut pe domnul Ciurea și un grup radical de pe forum atacând pe oricine nu era de acord cu opiniile lui. Un exemplu este Răducu P. Drum, doar pentru faptul că a afirmat că Buzău - Focșani se va deschide anul acesta, ceea ce s-a întâmplat. A fost înjurat, deși a ajutat PUM cu filmări, donații... Și, din nefericire, mulți alții au fost înjurați și dați afară de pe forum pentru motive hilare. Deci, chiar PUM nu pare să aprecieze libertatea de exprimare.
Pentru România este important nu numai să construiască autostrăzi, dar și ca o bună parte din acestea să fie realizate de firme românești. Nicio țară din lume nu poate fi prosperă doar din consum, este nevoie de încurajarea firmelor locale. Ori, în 2018-2019, situația era total dezechilibrată împotriva firmelor românești. Și atunci PUM nu părea deloc deranjat de asta. Eu consider ridicarea unei firme puternice românești (că se cheamă UMB sau dacă era alta) un lucru pozitiv pentru România și îmi doresc să se mai ridice încă 1-2 firme românești. Și ca să ne înțelegem, această ridicare a UMB nu s-a produs prin atribuire directă de la guvern. Ci tot prin legile pieței, unde UMB a concurat și a oferit cel mai mic preț din piață. Deci un win-win.
În încheiere, aș vrea să spun că prea ușor ne refugiem în niște argumente de genul „se termină democrația dacă nu ești de acord cu ce spunem noi”, „înaltelor directive ale comisarilor UE zic așa” sau „nu ai mâncat salam cu soia” (pentru cei care nu își mai amintesc, Ion Iliescu a spus asta pentru cei care nu trăiseră în România). Haideți să rămânem cu picioarele pe pământ și să păstrăm proporțiile.
-
RE: Autostrăzi
@vancouver a spus în A7 Ploiești - Bacău - Suceava:
Firma bulgara Trace era sub presiune sa termine pana la final de 2024 (alegerile trecusera deja, ca multi tot ii dau cu alegerile), dar presiunea politica (...)
Nu sunt doar alegerile. De vreo 7 ani, de când urmăresc ce se întâmplă în domeniul rutier din România, în fiecare noiembrie și decembrie apare isteria legată de câți kilometri de autostradă se vor deschide în acel an. De parcă ar fi esențial să inaugurăm în decembrie, și nu în martie sau aprilie.
Tot ce contează este un hei-rup de moment, în loc să muncim constant. Parcă nu putem, ca popor, să avem o viziune pe un interval de timp mai lung. -
RE: A8 Iași - Tg. Mureș și centuri jud. Iași
Astazi, 27.02.2025, va prezint in premiera primele foreze, care lucreaza in zona Zvoranesti!
-
RE: A8 Iași - Tg. Mureș și centuri jud. Iași
Absolut de acord cu ce spune @vancouver. E mai bine să licităm peste ceea ce putem face, atât din punct de vedere financiar, cât și al posibilității de construire.
În felul acesta, construim cât mai mult în paralel și nu riscăm să pierdem bani.
Am încercat să explic de câteva ori și pe forumul PUM că e mult mai bine să avem 200 de kilometri inaugurați pe an, chiar și cu "întârzieri", decât 40 de kilometri pe an fără întârzieri. Dar acolo sunt prea multe idei fixe pentru ca cineva să își poată deschide ochii -
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
Ne apropiem de final și la podul de la Buzău.
-
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
@vancouver Mulțumesc mult de răspuns! Scuză-mă că o spun din nou, dar e așa de plăcut că aici nu sunt isterii ale unui administrator de forum care abia se poate exprima și injurăturile ritualice ale câinilor lui, injurături la adresa oricui le spune că greșesc...
O problemă de mentalitate în România e viziunea de scurtă durată. Un lot care e la 90% nu ar trebui forțat, ci lăsat încă câteva luni să se termine. Obsesia cu câți kilometri se termină în decembrie e foarte toxică, în opinia mea. -
RE: A6, DEx12 autostrăzi și drumuri express Oltenia
@mihai a spus în A6, DEx12 autostrăzi și drumuri express Oltenia:
UMB a reusit sa gestioneze foarte bine cresterea abrupta a companiei, ceea ce este admirabil. Daca ar fi mentinut un ritm plin pe toate santierele simultan, compania ar fi intrat in colaps, pentru ca logistica ar fi fost nesustenabila.
In plus, compania trebuie sa existe si dupa ce se termina santierele. Nu poti angaja o structura de zeci de mii de oameni pentru doar 4 ani, dupa care sa-i dai afara. Nu doar ca nici compania n-ar faca fata la un asemenea efort, dar s-ar crea in cascada niste probleme sociale si economice foarte mari.
In plus nu e nicio tragedie daca nu se inaugureaza toate tronsoanele noi inainte de 31 decembrie 2024, o data cat se poate de arbitrara. Pentru o lucrare de infrastructura cu durata de viata de 50 - 100 de ani sunt complet irelevante cateva luni in plus sau in minus la inaugurare.
Ceea ce e important este ca in urmatoarele 12 luni se vor inaugura ~250km de autostrazi si drum expres ceea ce este extraordinar pentru Romania.
Exact pe tema asta am scris și eu pe API. Dacă am avea o viziune mai lungă de șase luni (adică nu am gândi ca niște triburi africane), am descoperi că urmează o explozie de deschideri.
După calculele mele, în 2023, 2024 și 2025 (trei ani), vom realiza 420 de kilometri. Am spus că e o revoluție.Normal, răspunsurile au fost: guvern prost, e revoluția ta, mai prostule, noi nu avem spitale, piste de biciclete...
Mai rămânea doar să spună: mor copii de foame în Africa, oricum vine apocalipsa climatică și murim toți. -
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
@vancouver Cred că e un timp record pentru un pod. Și aici, și la Buzău. Dacă dau în trafic la Buzău în februarie, este foarte bine.
Interesant că în România recordurile de viteză le fac „firmele fără capacitate.”
-
RE: A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
@rocklee Mulțumim pentru reportaj.
Era o rușine pentru România această gaură de 10 kilometri de pe A1, unde nu se lucra de ani de zile. Acum, fie că o termină în 2026 sau 2027, bine că se închide. -
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
AUTOSTRADA A7 Focsani - Bacau lot 2
-
RE: A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
@vancouver a spus în A1, A0, A2 - coridor principal vest-est Nadlac-Sibiu-Pitesti-Bucuresti-Constanta:
As fi un pic mai precaut, sa zicem rotund in vara primul tunel captusit si se muta carucioarele pentru al doilea. Care si el va fi gata undeva in iarna urmatoare.
In general dotarea cu instalatii si asfaltarea dureaza cam 6-7-8 luni la o galerie cu aceasta lungime. Asa ca numai bine termina instalatorii prima galerie si se muta pe a doua.
Practic in decembrie este posibil sa avem prima galerie 100% gata de trafic. Posibil intr-un scenariu optimist. Si a doua si ea gata prin vara 2026.
Dat fiind insa ca acest lot da mai mult sau mai putin spre nicaieri, nu as sustine un scenariu de deschidere half-profile. Ii va incurca oarecum la finalizarea celei de-a doua galerii. Mai bine ii lasam sa lucreze in liniste, sa finalizeze complet in vara 2026. Poate facem in aprilie-mai 2026 o zi a portilor deschise, in care galeria finalizata sa poata fi vizitata pietonal (de ex. de 1 Mai). Si deschiderea traficului doar cand ambele galerii sunt finalizate.
Total de acord. Și dacă PORR ar termina la sfârșitul verii lui 2026, tot ar fi cu luni bune în avans față de termenul de execuție.
Cred că ar trebui să încetăm să punem constant presiune pentru finalizarea înainte de termen. Să ne uităm doar la problema de pe A7, unde aproape sigur s-a forțat sudarea în condiții de frig și umezeală, doar pentru a câștiga câteva luni.
PUM, acum o săptămână, când era clar că vine iarna adevărată în România, bătea din picior ca cei de la UMB să continue lucrările la podul de la Buzău. Deja descoperiseră ei o conspirație despre cum UMB ar fi fost lăsat să nu lucreze.