A7 Ploiești - Bacău - Suceava
-
Adica pe scurt:
- Umbrarescu are contract cu statul (CNAIR) pe A7 si dupa parerea lui se incadreaza in termenele prelungite, adica final de 2026 (nu are contract cu PNRR).
- Pentru a nu pierde banii, finantarea pe A7 in jurul Bacaului se muta probabil de pe grant inapoi pe imprumut, unde si daca nu e gata, nu se pierd banii, nu de alta dar oricum trebuie dati inapoi. Si incearca sa vada undeva pe feroviar sa foloseasca banii grant, daca e posibil.
-
@Duta-C am urmarit și eu discuții pe tema întâlnirii de azi. Nu mai știu exact cine spunea...legat de discuțiile de azi între Bolo și restul...că UMB are o viziune optimistă....probabil legat de gata până la Săbăoani in august...in timp ce cei de la Cnadnr (Pistol) sunt mai rezervați. In fapt daca va uitați la declarația lui UMB de la finele anului când e el în mașină cu "ministru'"...spune clar... Adjud - Săbăoani ...final de august 2026. E filmulețul încă pe yt.
Probabil vor decide în funcție de ce le a spus UMB și pistol...cum sa meargă mai departe cu finanțările. Dar e oricum un guvern pe foraș...care după eventuala demitere nu va mai avea puteri până la instaurarea unui nou guvern .
-
Care ar fi sectoarele alea vedetă de pe feroviar date în circulație până la 31.08.2026? Nu prea am urmărit feroviarul la fel de des ca rutierul...
-
@Leo-Ph "Da..acolo nu este cult..este mai rau decat o secta..sa nu zici nimic contra ca imediat se inflameaza bajetii..ce rau ca nu au 1 Ionut sa ii domoleasca. "
probabil ca daca era un ionut pe-aici nu mai citeai randurile astea :)
exemplu de deontologie adevar si dreptate...legat de discutiile de azi UMB-BOLO-CNADNR-Min Transpotrurilor....ce vor multi hateri e ca UMB -> infierat si pus sa plateasca pentru ca nu termina loturile la termenul PNRR...si spune unu...sa nu mai fie admis la licitatii, ba sa lucreze pe banii ei ce nu mai deconteaza UE. cata ura au in ei saracii. de parca UMB a avut contract cu UE pe banii PNRR :) pentru acesti hateri, defectul nu e statul/capul si beneficiarul lucrarii care e anchilozat in cumetrii/birocratie/prostie...care chiar in varianta in care ipotetic ar fi un constructor de vina, nu e de vina STATUL ca nu l-a dat afara, nu l-a finantat la timp etc samd. constructorul e de vina ca statul nu isi face treaba. asta e cand ura iti intuneca neuronul si primesti stiri "adevarate" de la capetenie.
in plus din interviu se spune ca UMB are o varianta OPTIMISTA, adica UMB sustine in continuare ca poate termina in august, caci nu cred ca optimist inseamna finele 2026 pana la Sabaoani. insa hatereala de acolo intelege cu totu altceva...totul e pierdut..si solutia e ce le toarna ciurea in gusa de ani de zile...sa muara umb, vina tuturor nenorocirilor de pe lumea asta :)
s-a mai spus ca se incearca sa se piarda cat mai putin. si fondurile gratuite vor fi mutate pe niste proiecte care au sanse. pana si horatiu cosma spune ceva semanator pe fb. dar inca nu am auzit nimic concret, eu nu stiu sa se fi luat vreo decizie. stiti voi?! vad ca astia deja au decis soarta umb: ghilotina :)
cosma h., responsabilizat prin prisma functiei...din hater umb... in om de stat care face dpmdv ceea ce trebuie, si zice ce trebuie fb:
"Autostrada Moldovei A7 merge înainte, cu toate motoarele turate la maximum.
Am avut astăzi o întâlnire de lucru la Ministerul Transporturilor alături de premierul Ilie Bolojan, ministrul interimar al Transporturilor Radu Miruță, ministrul Investițiilor Europene Dragoș Pîslaru, directorul general CNAIR Cristian Pistol și domnul Dorinel Umbrărescu, patronul companiilor UMB.
Discuțiile au fost extrem de aplicate și concentrate pe ceea ce contează cu adevărat: să terminăm în acest an Autostrada Moldovei A7 până la Pașcani și să luăm integral fondurile europene nerambursabile din PNRR.
Am analizat stadiul lucrărilor pe sectoarele A7 Focșani – Bacău – Pașcani și A1 Lugoj – Deva, mobilizarea constructorului și modalitățile prin care aceasta poate fi accelerată odată în plus.
Am stabilit un calendar clar pentru următoarele 4 luni. Volumul rămas este unul important, dar până la finalul lunii august ne așteptăm la progrese consistente pe aceste tronsoane atât de așteptate. Statul român va plăti extrem de rapid facturile pentru lucrările executate.
În paralel, continuăm dialogul cu Comisia Europeană pentru validarea jaloanelor și pentru a ne asigura că România beneficiază de miliardele de euro din PNRR.
Muncim zi de zi pentru a aduce banii europeni în țară și pentru a livra infrastructura de care România are nevoie."politica e una...iar horatiu chiar face ce trebuie acum!
-
CNAIR a actualizat datele pe martie (dacă se uită cineva pe site-ul CNAIR, vă rog să-mi spuneți dacă am greșit):
O să urmăresc lunar, dacă există interes.
- Deși vremea a fost destul de proastă, există un progres decent pe Bacău–Pașcani toate cele trei loturi sunt în jur de 50%.
- Nu este nicio modificare pe Buzău–Focșani, lotul 3.
- Sunt curios cât va crește progresul în luna aprilie. Aș zice minim un 7% pe cele 3 loturi.
În altă ordine de idei, UMB a facturat 1,7 miliarde de lei (fără SAPE) din ianuarie. Grosul este pe Focșani–Bacău, loturile 1 și 2 (~70%).
Nu există nicio plată pentru Bacău–Pașcani, nici măcar trimisă în ROGOP și neplătită.
Dacă este cineva interesat, pot să pun detalierea aici.
Pot să fac și pentru SAPE, deși sunt valori ceva mai mici. -
@mike_us optimiștii vor vedea grinzile, pesimiștii forezele. Este loc pentru toți dar eu repet ce am scris mai sus, abordarea este diferită acum, pare o salată cu de toate dar de fapt cred că este un plan ceva.... Rămân optimist 😁
Dincolo de optimism sau pesimism, eu încerc să înțeleg anumite lucruri, chiar dacă nu sunt de specialitate, folosind puțină logică și, unde este posibil, un pic de matematică.
Și, mai ales, încerc să mă rup de zgomotul de fond, care în România a devenit insuportabil — fiecare visează câte ceva fără argumente.Faptul că pun grinzi îmi spune că vor să meargă în paralel cu mai multe operații, adică încearcă să accelereze cât pot.
Deci, probabil, o deschidere în august este posibilă — aceasta este și opinia mea (sfârșit de iulie – început de august.); am și scris acum câteva săptămâni, cu câteva argumente.
Partea de foreze m-a șocat și pe mine (am văzut când număram cu @skyscraper-ro piloții) și, la început, am crezut că sunt de anul trecut acolo.
Dar să ne amintim: am văzut același spectacol anul trecut — o firmă privată care făcea toate eforturile să termine, iar un pod de 100 m bloca totul, pentru că nu se puteau muta niște stâlpi. Stâlpi despre care se știa de ani de zile; bănuiesc că A7 nu era la început! Și îmi amintesc de foreze așteptând și la Garoafa, din cauza faptului că cineva uitase să exproprieze câteva terenuri.
Și, pentru cine e nou, același scenariu s-a repetat de n ori la diferite firme. Își mai amintește cineva de WeBuild, recent? Numai că aceia i-au dat în judecată.Același spectacol de neputință și indolență, generat de numiri politice a zeci de incompetenți.
Așa că, după ce ne ocupăm să distrugem ultimele firme românești, poate își aduce cineva aminte să acorde și „premii” la salariu la CNAIR, în minister, secretarilor de stat ocupați cu pozatul pe șantiere. Să-i răsplătim pentru munca lor „grea” de ani de zile pentru partide. Nimic nu trebuie să lipsească pentru asta.Chestia cu planul am mai spus-o și o repet:
Cine crede că o firmă care lucrează proiecte de 2–3 miliarde de euro și livrează zeci de kilometri de autostradă pe bandă rulantă nu are un plan detaliat — și, probabil, încă două variante, B și C, în caz că partenerul serios mai comite încă o boacănă sau pleacă muncitori, etc — ei bine, acela e un „influencer” care nu a avut niciun job serios în viață, dar îi învață pe câteva sute de naivi cum stau lucrurile.PS:
La început de mai o să revenim cu tabelul structurilor FB2, iar @skyscraper-ro m-a ajutat să facem ceva și pentru sudul Bacăului. Între timp, s-au mai montat grinzi la câteva structuri. -
@Azrael De acord.....Umbrarescu a realizat în viata asta ceva cum a putut omul. E patriot, a tinut banii aici in tara si readuce la viata si 2 otelarii una distrusa de rusi si una de indieni. Plus ca a dat de munca la câteva mii de conationali si salarii bune si tine la oamenii lui! Ce sa inteleaga bezmeticii.
Scuzați va rog de off! -
Revenind la imprumut vs grant , rutier A7 vs feroviar știe cineva ce avem împrumut pe feroviar, are șanse 100% să fie gata în august și merită a fi mutat pe grant la schimb cu A7? Mulțumesc!
-
Pe feroviar conditiile sunt mai putin dure decat pe rutier. Chiar si pentru grant, nu trebuie sa fie gata 100%, ci minim 50%. Pentru ca e eco si se stie ca pe feroviar proiectele dureaza mai mult.
Pe rutier Romania e singura tara acceptata in PNRR. Conditia pentru grant rutier a fost "dat in trafic", deci nici aici 100%, dar oricum pe aproape. Daca din rutier mutam inapoi pe imprumut, atunci minimul devine 40% gata. Unde loturile de la nord de Bacau se incadreaza deja. Se va deconta cat se realizeaza si restul ce ramane va fi de la buget.
-
Împrumut adică la loc comanda cum era la început scris PNRR... Asta dacă va rămâne așa... încurcate par cărările și prea puțin la vedere... 😞
-
Pe feroviar conditiile sunt mai putin dure decat pe rutier. Chiar si pentru grant, nu trebuie sa fie gata 100%, ci minim 50%. Pentru ca e eco si se stie ca pe feroviar proiectele dureaza mai mult.
Pe rutier Romania e singura tara acceptata in PNRR. Conditia pentru grant rutier a fost "dat in trafic", deci nici aici 100%, dar oricum pe aproape. Daca din rutier mutam inapoi pe imprumut, atunci minimul devine 40% gata. Unde loturile de la nord de Bacau se incadreaza deja. Se va deconta cat se realizeaza si restul ce ramane va fi de la buget.
Scuze, încerc să văd dacă am înțeles bine ce ai spus.
Doar ca exemplu:- 3 loturi – Focșani–Bacău - putem să le păstrăm pe rutier (hai să fim de acord că se pot termina în august; eu cred că da și am înțeles că și tu crezi același lucru)
- 2 loturi de pe Bacău–Pașcani - le mutăm pe ce mai avem pe feroviar, fără să pierdem nimic?
Dacă îmi permiți să te întreb: sunt acestea informații de la cineva care lucrează în sistem sau doar un „educated guess” bazat pe informațiile din presă?
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Înregistrare Autentificare