A13 Sibiu-Brașov-Bacău
-
A13 pare sa creeze deranj in unele comunitati locale.
-
eu nu ii inteleg pe astia.
Ce deranj mare fac acolo? -
@UnulAltul din ce inteleg de pe harti, Podu Olt (Harman) e o localitate destul de rasfirata, cu multe case construite in ceea ce pare ca era extravilanul satului. Iar traseul autostrazii trece printre aceste case si vatra satului. Din cat pot identifica pe satelit, nu par sa fie case care vor fi demolate, doar ca satul va fi cumva fracturat.
In zona ruta autostrazii are profil de campie prin podisul lin din zona. Daca ruta ar fi mutata mai la nord, ca sa ocoleasca satul cu totul, costurile ar creste semnificativ din cauza colinelor de la nord de sat.
In schimb pare posibil ca ruta A13 sa fie trasata pe la sud de sat, cu pastrarea profilului de campie al autostrazii.
La Ilieni in schimb traseul A13 ocoleste satul cu totul, prin afara lui, deci discutia e un mister.
Per ansamblu nu inteleg supararea localnicilor. Pare mai mult ca e vorba de NIMBY.
-
mersi vancouver
got it !
Totusi nu poti bloca, primaria trebuie sa se implice si sa gaseasca o solutie !
-
@mihai
In zonele rurale, vatra satului si chiar si casele rasfirate sunt una, terenurile "de la camp" alta.
Despre ultimele trebuie sa fie vorba: A-ul le taie i n loturi separate si pas sa mai ajungi usor la cele de peste A.
Dar asta a cam fost si va fi mereu cat se vor face drumuri noi. -
@casio bun, daca asta e problema, atunci se pot cere mai multe pasaje agricole peste autostrada. Dar de aici si pana la a discuta despre blocarea proiectului e cale lunga. Si obtuza
-
@mihai
acum cam trei decenii, am patit similar prin zona Lehliu a A2.Bineinteles ca nu se punea atunci problema de proteste, in mijlocul Baraganului.
Asadar, eu nu ii privesc negativ pe cei care isi sustin drepturile.
Daca nu pot impiedica utilitatea publica, macar sa se aleaga cu niscai compensatii.Acum e firesc, dar acum trei decenii, abia iesiti din comunism, doar am luat nota si-atat.
Cat despre valoarea terenului expropriat- acum ca si-atunci- este o gluma ( proasta).Singura diferenta ar fi ca cea de acum e " in valuta convertibila". -
Mie îmi pare rau că sa pus această Autostrada in sertar la naftalină.....si nu sa prioritizat...pentru ca acum poate era gata pana la Bacău...
-
Până la Bacău nici o șansă. Ar fi însemnat să fie prima autostradă peste munți gata. Numai ca este infinit mai grea decât A1 Valea Oltului. Oltul este singurul râu interior din România care traversează carpații. Ca atare nu există un pas pe VO. Autostrada urcă doar până la cota 400.
Orice altă trecere montană presupune urcarea până la ca. 1000m. Zone grele de munte. Vedem și la A8 montan cost estimat 6-8 miliarde, față de A1 ca. 2 miliarde. A3 montan estimat 6 miliarde.
Deci absolut orice trecere montana e mult mai grea decat A1. Si ca bani, dar o sa și dureze, o sa fie zeci de tuneluri. A13 nu face excepție, sunt 40km grei, cu urcare in doua rânduri la ca. 1000m. Probabil cu 10-20km in tunel.
Vezi cat durează la cea mai ușoară traversare, la A1. … Oricare alta o să dureze mai mult.
-
Eu ma refeream la timpul pierdut de cand a fost propusa aceasta autostrada ...nu la dificultate sau la costuri...
Sunt un vechi nostalgic a unor trasee din România...precum acesta ...
Sau Lugoj București...numită Autostrada Sudului..
Sau mult controversata București Brașov... -
Da, inteleg @rocklee. Si eu sunt nostalgic dupa anii tineretii, dincolo de orice dificultati (mai ales financiare) din acea vreme. Vorba aia "inainte era mai bine".
Dar si acum 10 ani, pe vremea lui Ponta, cand autostrada asta a aparut din nimic eu am fost un vehement critic al ei. Nu chiar orice autostrada e asa de necesara, incat sa merite sa sacrificam miliarde de euro pentru ea si apoi alte milioane pe an pentru intretinere. Ca nu va fi usor de intretinut tunele si viaducte. Peste 40-50 de ani posibil unele viaducte sa trebuiasca deja daramate si refacute, cum se intampla in Germania sau Austria cu cele facute in anii 1950-60-70.
Hai sa privim la rece: acum nu avem nici o trecere peste munti. Pe autostrada. Prin Alpi sunt vreo 4, atat. Din care una - St. Gottart tunelul principal de 15 km este si acum la 1 banda pe sens. Abia anul asta au pus piatra de temelie pentru a doua galerie. Dupa care, peste 6 ani cand o sa fie gata, muta tot traficul pe acolo si o renoveaza din temelii pe prima, facuta acum 50-60 de ani. Abia din 2040 se va circula pe autostrada. ELVETIENII NU AU AVUT BANI DE AUTOSTRADA PE CULOARUL PRINCIPAL GERMANIA - ITALIA !!! Intelegi despre ce vorbim?
Dar ne trezim noi acum sa face direct 6 traversari peste Carpati:
- A6 culoar Caransebes-Drobeta
- A1 PiSi
- A3 CoBra
- A13
- A8
- A14 Suceava - Bistrita
Si mai visam si la drum express Pitesti-Brasov!
Hai sa revenim cu picioarele pe pamant!
Sunt absolut de acord cu A13 Sibiu-Brasov-Tg. Secuiesc si pana la intrarea in munte. Sunt absolut de acord cu zona de autostrada de vreo 15 km centura Onesti. Si mai departe Onesti legatura cu A7. Dar zona montana? Oameni buni, am innebunit? O sa avem A8 pentru camioane pentru legatura Moldova - Transilvania. De la Tg. Mures o sa se faca A3 la Sighisoara si mai departe la Fagaras. DECI SINGURA, DAR ASBOLUT SINGURA RUTA PENTRU CARE A13 ARE SENS ESTE MOLDOVA FIX LA BRASOV. Orice alt punct din Transilvania se atinge fara ocol via A8. Iar A7 in Moldova duce traficul de oriunde pana la turbionul cu A8 si de acolo peste munti.
Hai sa cerem vehement sa se termine cu nebunia cu A13 montan, este singura optiune sanatoasa!
-
@vancouver
Nu stiu daca stii, am citit si eu si nu de mult, tot anul asta, ca aceasta A13 montan este la origine inventia lui Ponta (cuplul Ponta/Sova) de-acum un deceniu cand au tras ''cu dintii si cu ghearele'' sa traga toate vreascurile si carbunii pe fagasul lui CoBra, in detrimentul A1 PiSi !
Asadar aceasta oferea Cobrei o justificare suplimentare, ca vezi Doamne deservea si Moldova , chiar daca traversand de doua ori muntii, ca pe vremea aia nu se vorbea de A7 (sau nu avea un orizont concret).
Iar noi acum nu facem decat sa scoatem castanele din foc aruncate de faimosul cuplu, cu domiciliul declarat -back then - la cort pe Valea Prahovei. -
Exact asa este. Ponta a incercat sa anuleze A7 intre Bacau si Ploiesti si sa faca Bacau-Brasov-Ploiesti. Spaga despre care era vorba la concesiunea Comarnic-Brasov pe vremea Sova-Ponta era fabuloasa, dupa unele surse 350.000.000 €, dar poate chiar si mai mult. Iar noi trebuia sa platim 8 miliarde pentru 53 km de autostrada care la preturile de atunci se puteau face cu 2 miliarde. La spaga asta cred si eu ca erau in stare sa inventeze orice, inclusiv ca e mai usor Bacau-Ploiesti de 2 ori peste munte via Brasov decat via Focsani prin Valea Siretului, campie pura.
-
@vancouver
Da vezi ca Ponta pare iar pe cai mari acum. Mara Lago anyone ? -
@casio Hai sa nu raspandim ineptiile spuse de tampitii aia. Scuzati jignirea.
-
@chapo
Ce rau am facut amintind de un simplu header , ca altceva nu am citit?