A7 Ploiești - Bacău - Suceava
-
@vancouver si cam cat ar mai dura toata povestea asta?
-
Ca executie maxim o saptamana sa sudeze placutele (ele sunt deja pozitionate provizoriu la locul lor, adica sudate cu niste puncte sa stea acolo). Numai sa nu fie nevoie de procurat vreun material deosebit. Dar mingea este la ViaDesign acum, sa dea solutiile individualizate. Nu are nimeni nici o idee cat o sa le ia sa proiecteze aceste solutii. Poate ca vin maine sau poate peste o luna...
-
-
@vancouver mulțumim pentru detalii.
Sper ca soluțiile individualizate sa nu necesite vreun studiu de cercetare științifică (să fie date în urma realizării vreunui model conceptual), și să se facă in funcție de ceea ce se cunoaște în domeniu.Lăsând exagerările la o parte, mi-e și frică să aflu care va fi data la care se va termina povestea asta (la cum au mers lucrurile mi-e frică să nu dureze câteva luni).
-
Doamne, e incredibila aceasta situatie! Stii cumva daca vor exista penalitati serioase pentru constructor?
-
-
-
La o cautare pe goagal zice asa AI-ul lor:
Valoarea maximă a penalităților de întârziere în construcții poate depinde de tipul contractului, dar, în general, în contractele publice, suma totală a penalităților nu poate depăși 10% din valoarea contractului, iar depășirea acestui prag permite beneficiarului să rezilieze unilateral contractul, conform prevederilor legale.
Ideea e cam asa: profitul pe care si-l calculeaza firmele este undeva intre 5 si 15% (dar cine merge cu 15% nu prea are sansa sa castige vreun contract la licitatii, ca vine cu pret prea mare).
Daca penalitatile ar fi mai mari si ar depasi mult profitul exista 3 varianta:
- antreprenorul aduce bani de acasa sau de pe alte lucrari => in 90% este exclus, ca nimeni nu prost (exceptii cand sunt alte lucrari mai mari in derulare)
- antreprenorul ajunge sa taie din banii subantreprenorilor, in final fiind neplatiti muncitorii simpli, dari la stat, etc
- antreprenorul declara falimentul si furnizorii raman neplatiti, subantreprenorii raman neplatiti, muncitorii raman neplatiti, posibil falimente in lant, statul nu-si mai primeste TVA si impozite, bani de pensii si la CASS cucu.
Deci in final daca se exagereaza cu penalitatile si ne comportam agresiv - razbunator se ajunge la situatii mult mai grave si nedorite, iar bani de acasa antreprenorul tot nu o sa aduca. Adica penalitatile ar fi ca o distrugere a firmei si atat.
Asa ca legea zice asa: daca treaba e grava si penalitatile ar depasi 10%, mai bine reziliezi.
CAZUL NOSTRU CONCRET:
In cazul de fata Trace 100% nu va aduce bani de acasa, asa ca daca i s-ar fi aplicat deja penalizari uriase ar fi declarat deja falimentul sau nu-si platea sub.
Din cate stiu penalitatile sunt limitate la garantia de buna executie, adica 10%. Se vor calcula la urma, cand se da drumul la trafic. Si ori platesc, ori se executa garantia. Daca se executa garantia integral, automat nu mai raman bani in garantie pentru cazul ca mai apar alte probleme pe perioada de garantie, deci putem zice ca nu mai avem nici garantie pe 5 ani.
Sa reziliem acum? Pare stupid, cand fix acum Trace colaboreaza fara sa comenteze si face ce-i spune CNAIR si proiectantul. Si sunt sanse sa se termine povestea in cateva zile / saptamani.DIN ALTA PERSPECTIVA:
Vina finala este la nivelul unor muncitori ai unui subantreprenor. Muncitorii sunt protejati de lege, nu li se poate taia salariul sau sa fie pusi sa plateasca milioane de euro. Asa e in constructii, se lucreaza cu oameni cu 8-9 clase, ca deh.. asa e si gata. Daca vrei sa faci betoane si suduri numai cu ingineri, o sa te coste triplu orice manopera. Nu se poate!Asa ca nu avem ce face. Nu poti pedepsi exagerat pe nimeni si trebuie sa iesim din logica asta primitiva a pedepselor.
-
eu deja de cateva luni nu ma mai ''agit'' in legatura cu lotul 2 mizil - buzau. speranta mea e sa se deschide ambele loturi, 2 si 3 (al turcilor) odata, nu mai am sperante ca lotul 2 are sanse sa se deschida mai devreme de lotul 3.
-
@spyros.manias : Asta e cea mai sănătoasă abordare.
-
@spyros.manias eu gandesc ca vina publica principala e la Cnair.
Daca ieseau asumat de la inceput cu prezentarea situatiei, daca faceau update-uri regulate, nu sa aflam prin bunavointa lui @vancouver si lui @mihai detalii care sa fie apoi rastalmacite de unii si altii… oare nu era mai ok?
Comunicate facute profesionist, seci si la obiect cum s-ar spune.Asa unii zic ca s-a lalait, altii ca sunt interese la mijloc, unii ca lipesc astia “scobitori” si tot asa… iar mesajele au ramas intiparite mai ales in memoria colectiva a celor mai “slabi de inger”…
-
Autostrada A7 - Zona Buzău, Pasaj peste CF 702 / DN 2B - 6 Septembrie 2025
shoppy Infrastructure