A7 Ploiești - Bacău - Suceava
-
Inteleg ca a postat pe Fb d; Scriosteanu ca se spera ca la final de septembrie sa se dea in trafic lotul 2. Deci inca 1 luna jumate si doar sperante....
-
@mihai
Pai daca critica acolo primesc ban instant ( daca nu l-au primit deja) așa că se descarcă unde pot și ei. Dar înțeleg problema, mai bine sa ne construim comunitatea noastră aici, sa ne menținem o poziție echilibrata și să creștem... -
Vina mea. Îmi cer scuze , eu am deschis subiectul. Și am greșit de două ori. Ptr că în grabă am zis API. Și comunicatele API sunt mai echilibrate. Sunt câțiva oameni pe acolo pe care îi apreciez. În general problema era pe forum. Dar ai dreptate @Iulian .
-
Ce mi se pare mie cel mai important pentru A7 este să vedem dacă declarațiile că cele 5 loturi s-au mutat pe granturi se vor adeveri.
Dacă da, asta ar însemna că nu ar trebui să existe nicio problemă anul viitor pentru a închide A7 până în zona Romanului.
Ar trebui să se limpezească asta în următoarele câteva luni. -
Autostrada Moldovei A7.Domnesti /Pasaj peste DN2 E85 si magistrala de cale ferata.Focsani-Bacau
Ovidiu Imbrea
-
Vesti bunicele de pe A7:
- lot 2 Trace, km38: maine 19.08 se apuca de treaba sa faca ultimele rigidizari, consolidari, etc, dupa ce pare-se ca s-au pus toate partile de acord si expertul italian a agreat solutiile propuse, inclusiv a verificat calculele de rezistenta si sunt ok
- UMB a revenit normal la lucru
-
-
-
@mike_us banii din granturi pnrr nu depind de niște reforme pe care trebuie să le facă statul? Auzim de sume mari blocate de mult din lipsa îndeplinirii unor condiții, iar politicienii la conducere sunt în mare parte aceeași. Sau dacă e ceva diferit, îmi cer scuze, poate confund eu lucrurile.
-
@vancouver Multumim si sa speram ca inclusiv beneficiarul, supervizorul si restul se vor implica cat le permit cadrul legal si prevederile contractuale ca sa nu mai avem alte greseli de executie si la aceste remedieri.
-
@vlads a spus în A7 Ploiești - Bacău - Suceava:
@mike_us banii din granturi pnrr nu depind de niște reforme pe care trebuie să le facă statul? Auzim de sume mari blocate de mult din lipsa îndeplinirii unor condiții, iar politicienii la conducere sunt în mare parte aceeași. Sau dacă e ceva diferit, îmi cer scuze, poate confund eu lucrurile.
Banii din PNRR depind de niste targeturi. Unele dintre ele sunt cele legate de finalizarea unor proiecte de infrastructura. Daca nu terminam sa zicem pe A8 cele 2 loturi din PNRR nu indeplinim un target si ratam bani, nu doar cei direct aferenti acestor loturi, ci poate chiar mai multi bani.
Toate targheturile din PNRR au fost propuse la vremea lor de partea romana si doar aprobate de UE, cu mentiunea ca trebuiau sa fie din anumite domenii de activitate. USR care la vremea aia era cu Ghinea la MFE a bagat acolo niste targheturi foarte ambitioase, prin care erau atacate sinecurile din statul roman, oamenii de neatins din diverse structuri. Si astfel ne obligam oarecum singuri sa respectam acele targheturi si sa rupem pisica sau altfel nu primeam banii. Bine gandit, doar ca in final sinecurile au invins si nu se dau de acolo. Ca totusi sa nu pierdem banii acum schimbam acele targheturi si punem doar targheturi realizabile in urmatoarele 12 luni, inclusiv doar proiecte ce pot fi finalizate pana atunci sau care pot fi duse pana la un anumit stadiu stabilit (sa zicem 70%).
Partea de ca. 14 miliarde pe care o primim cadou (grant) probabil ca o sa reusim sa o atragem integral. Partea de imprumut deja a fost redusa si da pierdem niste imprumuturi cu dobanda 1% (fata de 6-7% cat ia statul pe piata libera) - in cea mai mare parte pentru ca nu avem cum sa cheltuim atatia bani pana in august 2028. O contributie majora la pierderea asta o are CFR, unde proiectele avanseaza cu viteza melcului si pierdem ca. 3 miliarde de euro.
-
@vancouver și mai pierdem pentru că undeva s-a decis să nu se încarce deficitul cu împrumutul din PNRR, chiar dacă sumele care pot fi cheltuite pe investiții și obligațiile asumate până în august 2026 sunt mult mai mari. Decid acum unii din București că tu, în teritoriu, nu poți face, deși e evident că poți face, ba mai mult, i-ai și pus pe prestatori să semneze că își asumă că termină până la limita de august 2026, iar acum le dai cu flit, după ce au au semnat contractele și au primit chiar și OIL. E mai simplu de la București să dai vina pe teritoriu și să nu vorbești despre datele la care au fost lansate ghidurile de finanțare, cum, ce se poate face real pe fiecare proiect să tragem cât mai mulți bani. Nu, s-a mers pe tăiere, că aia e sigură, și se bagă minciuna asta, că nu pot fi terminate. Sigur, sunt și multe în situația de a nu fi terminate, nu mă refer la ele. Sunt proiecte cu termen real de execuție de 3-4 luni, renunțăm la ele. Sunt proiecte unde se poate executa / implementa 80% sigur, diferența la risc, renunțăm total. E cea mai simplă negociere asta, să mergi cu tăierile. (nu dau nume, dar chiar sunt unii în guvern de la care nu vreau lecții, care au fost și în guvernele anterioare, care la job-ul lor au avut corecții pe achiziții la implementare, care au avut tone de contracte pe atribuire directă cu județe de baroni și așa mai departe. Acum, toți ăștia au decis că firmele nu mai pot duce ceea ce, de fapt, pot duce, dacă ei ar plăti). Dacă plățile merg repede, dpmdv se face mai mult decât A7 până la Pașcani.
-
@vancouver Nu e vorba doar de realizarea proiectelor. Exista și condiții de reforme de implementat.
PNRR funcționează ca un buget:- Veniturile sunt formate din bani nerambursabili și împrumuturi. Sumele se plătesc în tranșe numite trageri. Pentru fiecare trage sunt niște obiective de reformă a statului și a instituțiilor numite jaloane. Jaloanele trebuie îndeplinite de Guvern și de instituțiile care beneficiază de bani pentru proiecte. În cazul transporturilor avem MT și liota de instituții subordonate.
- Cheltuielile se fac pe proiecte grupate în câteva criterii numite componente. Pentru partea de transporturi este componenta C4 Transport Sustenabil.
Dacă nu se îndeplinesc jaloanele nu se dau banii, deci nu se pot plati proiectele.
Cine are răbdare poate urmări monitorpnrr.eu
Nu știu cat e de actualizat, e făcut de USR. Se găsesc și jaloanele în funcție de ministerul și instituțiile subordonate aferente. -
@vancouver există și vreun termen estimativ de finalizare a lucrărilor?