A7 Ploiești - Bacău - Suceava
-
@MihaiD Nu te-am taguit sa dau vina pe tine :)) esti culmea.
Am dat replay din greseala la postare si nu la topic. -
Daca tot ne-am agitat daca se incadreaza sau nu loturile din A7 in termenul din PNRR surpriza este ca ele erau "f___d up" inca de la debut din cauza greselilor din procedurile de achizitie publica.
„Sunt segmente de autostradă (care au fost scoase din PNRR, n.r.), nu din progres fizic, ci din probleme de achiziții publice”, a declarat Dragoș Pîslaru, explicând că procedurile de achiziție au generat probleme ce nu mai pot fi remediate în termenii impuși de regulamentele europene.
Ia sa ne amintim cine era ministru in 2021:
-
@daniel22_22 este un intreg puhoi de incompetenti platiti regeste care se numesc ANAP si ADR ,iar care sunt responsabili de buna desfasurare a licitatiilor, gestionarea eratelor si a documentatiilor relevante.
-
@FMFM : Asa este. Tot circuitul este plin de incompetenti: CNAIR (ca aia au facut documentatia), ANAP (care a verificat-o), MT (care ii controleaza pe CNAIR si analizeaza cererile de plata), CNSC (care a analizat contestatiile).
Constatarea mea legata de seful MT de atunci este doar statistica, ca sa nu se spuna ca "daca eram noi era altceva". -
-
@PaulS : Deci Ploiesti-Buzau si Buzau-Focsani sunt pierdute integral.
-
@daniel22_22 Cred ca mai sunt cateva, citeste daca ai timp tot articolul.
Eu as mai astepta cateva zile pana se clarifica situatia, sa speram ca nu e chiar asa grav cum pare in acest moment. -
@PaulS : Am citit tot. Am mentionat doar cele de pe A7 ca pe topicul asta suntem. Eu cred ca nu iesea ministrul sa arunce bomba si nici Pistol sa se dezvinovateasca daca nu era 100% clar.
-
Ce a fost facut ramane bine facut, nu dam niciun ban inapoi. Insa ne-am dus drc mai pe scurt, foarte multe licitatii for fi anulate, pentru a lasa loc celor care ies din PNRR
-
AUTOSTRADA A7 | 170 KM in 7 Minute Focșani - Pașcani | Filmare completa Maraton 9 #350
Raducu P Drum
-
Informații din șantier:
Primii angajați Nurol întâlniți (români, nu turci) au confirmat deschiderea de vineri: „Noi știam că azi trebuia să se facă deschiderea, dar s-a amânat pentru vineri”. În preajma nodului dintre A7 și E85, un camion descărca în vecinătatea celor două drumuri fotografiate mai sus asfalt răzuit, iar un autogreder îl nivela.
-
170 KM in 7 Minute Focșani - Pașcani | Filmare completa Maraton 9
-
@WSrc1 conform informatiilor noastre, deschiderea pe 18 este in continuare incerta. In fapt, pe masura ce trece timpul, deschiderea pe 18 devine din ce in ce mai incerta. In opinia mea deschidere pe 18 e deja iesita din discutie, dar se na pastram "optimismul"
Capatul de lot al Nurol este intr-adevar gata, dar, cum spuneam, inca nu exista un acord intre cei implicati referitor la soarta podului de la Km 38.
-
-
@mihai dacă la km38 eșuează din nou, ce mai trebuie de făcut?
-
@WSrc1 as spune ca esecul nu e o optiune.
Situatia practica este ca avem un pod supradimensionat, construit defectuos si remediat defectuos.
Trebuie doar cazut de acord asupra unei solutii cu care toate partile sa fie de acord:
- Proiectantul trebuie sa fie de acord pentru ca el raspunde
- Constructorul trebuie sa fie de acord pentru ca el suporta costurile
- Supervizorul trebuie sa fie de acord pentru ca el reprezinta CNAIR
- Expertul trebuie sa fie de acord pentru ca si el reprezinta CNAIR
- CNAIR trebuie sa fie de acord pentru ca scopul e ca podul sa tina 100 de ani
Paleta de solutii e foarte larga:
- Deschiderea traficului cu receptie a podului, ca si cand lucrarea e finalizata corect. Desi posibila, solutia e improbabila.
- Deschiderea traficului fara receptia podului, cu monitorizare pe cheltuiala constructorului. Riscul e minim, pentru ca testele podului au fost trecute cu succes. Problema e doar cum se va comporta podul sub trafic
- Aplicarea de solutii suplimentare de consolidare, care insa ar intarzia deschiderea traficului pentru alte cateva saptamani.
- Deschiderea traficului fara receptie, cu circulatie alternativa pe cate un fir al podului, in timp ce celalalt fir este consolidat.
Sunt posibile si solutii extreme, care deocamdata nu intra deocamdata in discutie. De exemplu ar fi demolarea totala si reconstructia podurilor, pe o solutie eventual mai corect dimensionata pentru debitul Paraului Sarata: pasaj de beton mai scurt decat actualul pod. Ar corespunde cu pasajele DN1B si CF500 peste Sarata din amonte de A7. Dar astea sunt deja solutii ipotetice.
Solutia reala va fi, cel mai probabil una dintre 2, 3 sau 4 de mai sus.
-
@mihai a spus în A7 Ploiești - Bacău - Suceava:
Paleta de solutii e foarte larga:
- Deschiderea traficului cu receptie a podului, ca si cand lucrarea e finalizata corect. Desi posibila, solutia e improbabila.
- Deschiderea traficului fara receptia podului, cu monitorizare pe cheltuiala constructorului. Riscul e minim, pentru ca testele podului au fost trecute cu succes. Problema e doar cum se va comporta podul sub trafic
- Aplicarea de solutii suplimentare de consolidare, care insa ar intarzia deschiderea traficului pentru alte cateva saptamani.
- Deschiderea traficului fara receptie, cu circulatie alternativa pe cate un fir al podului, in timp ce celalalt fir este consolidat.
Deși soluția 2 (deschiderea traficului fara receptia podului, cu monitorizare pe cheltuiala constructorului) este fiabilă și echilibrată, recomandarea realistă ar fi totuși soluția 3:
Aplicarea de solutii suplimentare de consolidare înainte de deschidere traficului.
- Testele au fost trecute, iar riscul structural pare redus.
- Monitorizarea constantă ar permite reacții rapide dacă apar probleme, fără a bloca circulația.
Este o soluție deja aplicată în alte cazuri europene și ar preveni blocajele inutile pe A7. Condiția e clară: asumarea contractuală de către constructor a monitorizării și intervenției imediate în caz de nereguli.
Important este să nu se repete (să repetăm) situații precum cea de la Podul Luțca (Neamț), unde consolidările repetate au eșuat, iar lipsa unei soluții clare a dus în final la prăbușire în iunie 2022.