A7 Ploiești - Bacău - Suceava
-
@vancouver deci am pierde facilitatea unui împrumut în condiții foarte avantajoase, pe care nu le vom mai vedea prea repede. Și mutăm pe PT, în condițiile în care acum sunt destule alte proiecte care pot fi împinse să ia banii din PT, nu neapărat astea din PNRR.
Dacă nu ar fi așa mare fluctuația de personal la UMB, aș fi mai liniștit pentru 31.08.2026. Condițiile de cazare în unele containere sunt mizerabile, asta ține și de oameni, dar sunt destui care se satură și pleacă. În șantier se vorbește despre cum se "încearcă" anul ăsta până la Bacău, nu prea văd cum. Probabil dacă scot oamenii din fabrică de la Adjud.
-
Nu mai este loc in PT ca sa impingi pe acest program. Trebuie renuntat la ceva in acest caz
-
@MihaiD sigur ca UMB are multe de reglat si suntem de acord ca s-au intins mai mult decat le era plapuma. Dar rezultatele sunt in favoarea lor: santiere finalizate, unele in avans, alte cu intarzieri, dar nu exagerate, mobilizare foarte mare etc.
Cred ca trebuie sa evitam deopotriva si sa divinizam si sa demonizam constructorii.
Cata vreme nu vedem semne de devalizare si rea intentie a firmelor (ii mai tine minte cineva pe Romstradade si Nelu Iordache?), problemele se rezolva. Inclusiv retentia de personal, daca asta e problema.
Aspectul critic pe A7 Focsani - Pascani este lipsa fierar-betonistilor, lucru asupra caruia @vancouver a atentionat de mult timp. Si aici nu e vorba ca lipsesc de la UMB, ci e vorba ca lipsesc din piata muncii. E o meserie calificata, in care calificarea dureaza si nu merita sa te specializezi daca nu ai convingerea ca ai de lucru pe termen lung.
Ori asta e problema nu a constructorilor, ci Romaniei, care evolueaza in salturi, fara o strategie coerenta pe termen lung. Si sa gandim in decade:
-
2000 - 2010 Romania s-a tarait si practic a blocat constructia autostrazilor prin tot felul de probleme birocatice. Plus ca industria orizontala lipsea cu desavarsire (nimeni nu-si cumpara basculante si macarale pentru un singur contract)
-
2010 - 2020 Romania a deblocat birocratia si a luat o minima viteza in constructia de autostrazi, dar fara nicio strategie proprie pe termen lung. Master Planul de transport din 2014 e o gluma. Industria de constructii in schimb a crescut datorita cresterii constructiilor imobiliare
-
2020 - 2030 A dat norocul Covid peste Romania, care s-a procopsit banii din PNRR. De aici boom-ul constructiei de autostrazi, care coincide cu boom-ul constructiei imobiliare. Ambele pun presiune simultan pe aceleasi resurse: firme, materiale, oameni. Asta fara sa mai audagam presiunea pusa de emigratia care a redus drastic numarul constructorilor disponibili in Romania. De asta vedem preturi enorme la materiale si salarii mari in constructii, pentru ca Romania s-a prins singura cu pantalonii in vine.
Si de aici mai departe vedem aceeasi lipsa de stretgie a Romaniei. PNRR se termina la anul. Cofinantarile UE pentru Romania vor fi din ce in ce mai mici, pentru ca Romania este din ce in ce mai dezvoltata, deci teoretic isi poate finanta singura constructiile. Ce urmeaza in Romania dupa 2030 in domeniul constructiei de infrastructura?
Ritmul de constructie actual nu poate fi sustinut in 2030 - 20240, pentru ca nu va putea fi sustinuta finantarea. Apoi boom-ul constructiei imobiliare e clar ca va incetini, pentru ca se satureaza oferta si se trece la masuri de restrangere a cheltuielilor bugetare (nu mai putem trai pe imprumut).
Deci, ce se va intampla cu miile de constructori si de utilaje de constructii din Romania dupa 2030? Care e urmatorul mare proiect de tara, care sa le dea un orizont acestor oameni? Zero strategie din partea Guvernului!
Iar firmele vad asta. Si pentru ca nu-si pot permite sa dea faliment, vor reduce inca de pe acum personalul si numarul utilajelor, ca sa ramana la nivele de functionare sustenabile.
Revenind la A7, da, se vede mobilizarea UMB pe tot tronsonul pana la Bacau, dar intre Racaciuni si Bacau exista in primul rand podul de la Cleja (1215m), practic similar ca lungime cu podul de la Buzau (1360m). Se mai adauga si podul peste CF de la Nicolae Balcescu (724m). Ambele poduri sunt la faza de realizare de radiere si ridicare de pile. In penuria actuala de fierar-betonisti, nicio sansa de finalizare anul acesta.
Maxim deschidere pana la Racaciuni, desi nici pana acolo nu e sigur.
-
-
@mihai a, dar eu nici măcar nu spun că UMB s-a întins mai mult decât e plapuma. Eu sunt mai degrabă optimist. Dacă prefabricatele sunt gata sau e ceva ce nu arde, ne putem aștepta ca 200 oameni (sau mai mulți) să fie duși din fabrică pe structuri? Eu zic că da. Dar pare că pentru ei încă nu arde. Și mai cred că obiectivul lor e să iasă cât mai mult din pământ, nu să finalizeze calea de rulare a podurilor.
-
@MihaiD Segmente din Autostrada Moldovei A7 și din Autostrada Unirii A8 au fost scoase din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza problemelor la procedurile de achiziție, a anunțat marți ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) Dragoș Pîslaru.
-
@PaulS ah nasol. Și de ce mă taguiesti pe mine, e vreun schepsis?
N-am fost nici în comisiile de atribuire la Cnair și nici n-am acțiuni la vreo firmă din astea.
-
@MihaiD Nu te-am taguit sa dau vina pe tine :)) esti culmea.
Am dat replay din greseala la postare si nu la topic. -
Daca tot ne-am agitat daca se incadreaza sau nu loturile din A7 in termenul din PNRR surpriza este ca ele erau "f___d up" inca de la debut din cauza greselilor din procedurile de achizitie publica.
„Sunt segmente de autostradă (care au fost scoase din PNRR, n.r.), nu din progres fizic, ci din probleme de achiziții publice”, a declarat Dragoș Pîslaru, explicând că procedurile de achiziție au generat probleme ce nu mai pot fi remediate în termenii impuși de regulamentele europene.
Ia sa ne amintim cine era ministru in 2021:
-
@daniel22_22 este un intreg puhoi de incompetenti platiti regeste care se numesc ANAP si ADR ,iar care sunt responsabili de buna desfasurare a licitatiilor, gestionarea eratelor si a documentatiilor relevante.
-
@FMFM : Asa este. Tot circuitul este plin de incompetenti: CNAIR (ca aia au facut documentatia), ANAP (care a verificat-o), MT (care ii controleaza pe CNAIR si analizeaza cererile de plata), CNSC (care a analizat contestatiile).
Constatarea mea legata de seful MT de atunci este doar statistica, ca sa nu se spuna ca "daca eram noi era altceva". -
-
@PaulS : Deci Ploiesti-Buzau si Buzau-Focsani sunt pierdute integral.
-
@daniel22_22 Cred ca mai sunt cateva, citeste daca ai timp tot articolul.
Eu as mai astepta cateva zile pana se clarifica situatia, sa speram ca nu e chiar asa grav cum pare in acest moment. -
@PaulS : Am citit tot. Am mentionat doar cele de pe A7 ca pe topicul asta suntem. Eu cred ca nu iesea ministrul sa arunce bomba si nici Pistol sa se dezvinovateasca daca nu era 100% clar.
-
Ce a fost facut ramane bine facut, nu dam niciun ban inapoi. Insa ne-am dus drc mai pe scurt, foarte multe licitatii for fi anulate, pentru a lasa loc celor care ies din PNRR
-
AUTOSTRADA A7 | 170 KM in 7 Minute Focșani - Pașcani | Filmare completa Maraton 9 #350
Raducu P Drum
-
Informații din șantier:
Primii angajați Nurol întâlniți (români, nu turci) au confirmat deschiderea de vineri: „Noi știam că azi trebuia să se facă deschiderea, dar s-a amânat pentru vineri”. În preajma nodului dintre A7 și E85, un camion descărca în vecinătatea celor două drumuri fotografiate mai sus asfalt răzuit, iar un autogreder îl nivela.
-
170 KM in 7 Minute Focșani - Pașcani | Filmare completa Maraton 9