A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
-
-
-
Autostrada A8 - Pod peste Prut la Ungheni, Execuție Piloți, NESS Proiect Europe [23.08.2025 / Ep.04]
Ștef
-
-
Supervizare atribuita pe lotul 2A, Ditrău-Grințieș - cel mai important lot din intregul A8, dupa parerea mea (fiind singurul care nu este dublat de un DN, ci doar de un DJ acum impracticabil - odata terminat acest lot se creeaza o noua legatura rutiera, care acum nu intra in calcule, si se scurteaza timpul de parcurs Tg. Neamt - Tg. Mures cu 40-50 de minute). Pe acest lot 2A contractul cu UMB este deja semnat, ordinul de incepere proiectare a fost deja dat.
-
OBSERVATII (poate ajung si la CNIR, m-as bucura):
- ATENTIE: la capatul estic (sus dreapta in poza) acest lot nu are nod. Nodul este abia pe lotul urmator 2B, care este semnificativ mai greu (relieful este mai inalt) si unde nu avem contract semnat inca.
- in general pe acest lot de 36km este un singur nod, la inceput (stanga jos) - si la final vom avea ca. 40km intre noduri. DAR lotul va avea 19 tuneluri si 63 de poduri !!! Un tunel cu probleme sau cu accident sau un pod cu probleme (gen cum vedem acum la A7 km38) si tot lotul este inaccesibil; ca atare propun 3 noduri suplimentare, cat mai simple, cu sens giratoriu la DN / DJ. Le-am marcat cu cerc rosu pe harta. In unele cazuri ar putea fi suficiente si semi-noduri.
- lotul alaturat la vest, 1D, este lotul simplu, disputat acum in justitie intre mai multi ofertanti; acela va fi gata cu siguranta primul, chiar daca mai dureaza partea juridica. Impreuna loturile 1D+2A (daca se asigura si o conexiune provizorie la capatul estic) reduc timpul de mers Tg. Neamt-Tg. Mures cu 1 ora.
- loturile 1C si 2B sunt cele mai dificile, unde acum avem serpentine pe DN. Acelea aproape sigur vor fi gata ultimele, atat din motive tehnice, cat si constrangeri financiare. Aici propun o reabilitare serioasa a DN-urilor paralele, care sa fie gata undeva in 2030-2031, cand ar putea fi gata si loturile 1D+2A
-
Autostrada A8 Tg Mureș - Miercurea Nirajului 01.09.2025 Nod Acățari
AlexCDrone
-
Un om sincer, in sfarsit:
Doar ca A8 este o poveste de durata din motive tehnice. Executia se va intinde pe 10-12 ani, pana prin 2040 si va demara la modul serios prin 2029-2030. La varf prin 2031-2035 necesarul anual de finantare va fi usor peste 1 miliard euro (la valoarea actuala), ceea ce cred ca se poate suporta cu o cofinantare de macar 25% de la UE.
Dupa parerea mea nu trebuie oprit nimic, dar nici nu trebuie pusa presiune.
-
Dl Bolojan nu stie ca in zona montana nu sunt studii geo deci pot sa stea linistiti 2 ani cu proiectarea
-
@chapo Am sesizat cu stupoare ca nu prea stie situatia in teren și ca este informat eronat. Ma tem ca cel care il informează aiurea este chiar ministrul Șerban, care nici nu pricepe, nici nu reține ce i se explica de către subordonați. Asta e nivelul acolo sus, din păcate.
-
Are alte chestii mai importante de rezolvat decat A8. Suntem noi psionati de infrastructura dar nu MAI este chiar problema principala.
Si informarile cred ca le ia de la Pistol sau Scriosteanu, nicidecum de la ministru care habar n-are unde se afla in spatiu -
-
-
As vrea sa recapitulez un pic starea proiectelor pe A8:
- capete montane A8, in executie (Nurol la Tg. Mures ca. 20%, UMB la Tg. Neamt ca. 6%)
- restul loturilor montane: SF realizat, dar fara foraje geotehnice suficiente; firmele care castiga loturile trebuie sa faca studii geo, proiecatarea, eventual revizuirea AM, apoi abia AC complet si executie
- Tg. Neamt - Iasi - Ungheni 5 loturi, AM existent, foraje geo finalizate; antreprenorii vor intra sa faca proiectarea si apoi pot intra imediat la executie
- pod Prut in executie
Rog sa fiu corectat daca nu este corect.
Daca este corect si pe zona montana vom avea revizurie AM asemanator cu ce vedem pe A1 PiSi lot 2+3, inseamna ca acolo mai dureaza 3-4 ani pana vom avea AC complet (3-4 ani DUPA ce se va da OIL pentru proiectare). Pana atunci se va putea lucra doar punctual, gen Mapa la Boita, cheltuind sume nesemnificative.
In schimb pe Motca - Iasi suntem intr-o faza mai avansata, cu studii geo facute mai temeinic si probabil nu va fi nevoie de revizuire AM, nici exproprieri suplimentare si dupa 1-1,5 ani de proiectare se va putea intra la executie.
-
Nu zic nimic de Moldova, că aș fi subiectiv, dar dacă toate loturile de pe Timișoara - Moravița au aceeași prioritate (maximă) ca A1 Valea Oltului, atunci putem pune ce date vrem, să iasă ce concluzie vrem. (referitor la articolul lui Covăsnianu).
-
@vancouver
Imi cer scuze daca nu am inteles corect tabelul din articolul mentionat, dar prioritizarea A8 mi se pare gresita. Toate loturile au aceeasi prioritate, desi costul si beneficiul lor e foarte diferit.Spre exemplu, Tulghes-Grinties-Poiana Largului e un drum destul de decent, de calitate buna, cu acostament, nu foarte intens circulat. In schimb Tulghes-Ditrau e un munte care trebuie traversat de la zero, acum e un drum neasfaltat, am fost pe-acolo luna trecuta. Ditrau-Borzont e un drum simplu de campie, ieftin, dar care nu are nici un rost fara Ditrau-Tulghes si fara Borzont-Miercureaa Nirajului. Cred ca ar trebui prioritizate bucatile lipsa, fara alternative bune, nu toata A8, si gandite care bucati ar ajuta semnificativ in trafic, inclusiv atragerea de pe alte rute (ex: Bistrita-Suceava), versus costul constructiei. Nu e ca pe DN2 unde o bucata lipsa de autostrada e suplinita de DN2, aici daca te duce autostrada in Ditrau si mai departe nu e drum, nu o sa vina nimeni.
De asemenea pe partea din Moldova, din cate stiu Pascani-Iasi e plin de accidente serioase si inca rezonabil ca si costuri, pe cand ocolirea Iasiului are un cost urias si beneficii limitate. As intelege perfect un Pascani-Iasi (Letcani) prioritar si un Letcani-Ungheni pe mai tarziu.
-
Ca sa nu il supere pe Grindeanu. :)) La fel si cu toate DEx-urile din zona lor Bacau Piatra Neamt, Focsani Braila, Buzau Braila la rang secundar
-
13 miliarde lei scrie în articol bugetarea pe anul ăsta. Poate mi-a scăpat, nu am văzut execuția pe 2024. Cert e că dpmdv rectificarea va fi pozitivă aici, pe 2025, deci putem presupune că vor lua bani din alte părți. Am ajunge poate la 15 miliarde lei, cu cât ziceam prin alte postări că m-aș mulțumi în fiecare an. E așa de greu să comunicăm fiecărui constructor: ăștia-s banii pentru anul următor, organizează-te cum știi? Și să nu oprim aiurea șantierele, în funcție de ce visează Pîslaru? Le reglăm anual sau la rectificări, în funcție de cum se mișcă fiecare, în funcție de veniturile la buget, de oportunitățile care apar pe finanțare sau pe maximizarea impactului etc.. Lui Covăsnianu i-a dat A1 pe Valea Oltului = Moravița, atât s-a putu. Cumva zona asta de Iași merge pe ideea A8 sau nimic, toată Moldova vrea A8. Nici vorbă, mă duc la Chișinău pe la Leușeni, nu pe la Ungheni. Să se facă, bineînțeles, dar exagerările și pretențiile de a vorbi în numele altora nu ajută nici de o parte, nici de alta. Eu vreau A13, de exemplu, dar nu-s obtuz la nivelul la care să spun „să nu se facă altceva, să se facă A13”. Să se facă „ce e gata” la nivel de documentații beton, unde e front de execuție, cu asta sunt de acord. Fie și Moravița. Dar să nu ne batem cu minciunile lor folosind alte minciuni.
-
Scrisoare deschisa catre dl. Bolojan:
https://forum.construim-romania.ro/topic/48/comunicate-ascoro-rutier/4
Scrisoare deschisă ASCORO
Domnule Bolojan, lăsaţi A8 sa meargă înainte!
Domnule Prim-Ministru,
Autostrada A8 nu trebuie să fie victima unor tăieri bugetare de moment. În prezent, proiectul se află într-o etapă de pregătire – studii geotehnice, proiectare, avizări – procese care durează ani de zile și implică costuri minime pentru buget. Oprirea lor acum, pe motiv de lipsă de fonduri, nu ar aduce economii semnificative, dar ar însemna pierderea unui timp prețios, care nu mai poate fi recuperat ulterior.
Marile sume pentru execuție vor fi necesare abia peste câțiva ani, însă pentru ca lucrările efective să poată începe la timp, etapele preliminare trebuie să continue acum, fără blocaje.
Pe tronsoane, situația prezintă următoarele nuanțe:
- A8 montan nu are încă finalizate studiile geotehnice. Pentru realizarea acestora este nevoie de 2-3 ani pe toate loturile. Urmează proiectarea și probabil vor rezulta modificări de traseu, adică încă 2-3 ani pentru revizuirea acordului de mediu. În plus relieful dificil, cu zeci de tuneluri, impune pregătiri complexe. Abia peste 6-7 ani se vor desfășura lucrări la scară mare, cu costuri semnificative.
- A8 Moțca - turbion A7 - Iaşi este vitală pentru economia României şi trebuie finanţată indiferent de circumstanțe. Totuși, proiectarea şi avizarea vor dura cel puțin încă 1-2 ani, iar abia în 2028-2029 se va lucra în plin, cu facturi importante (presupunând ca nu vom avea contestaţii în instanta)
- A8 la nord de Iaşi are un cost fabulos raportat la utilitatea redusa. Este singurul tronson care ar trebui amânat după 2035.
IMPACT FINANCIAR:
Dacă lăsăm A8 sa progreseze „natural” vom avea următorul calendar de plăti:
2026-2027: ca. 0,4 miliarde € / an pentru capetele deja în execuţie (0,8 miliarde € / 2 ani)
2028-2030: ca. 0,6 miliarde € / an loturile Moțca - turbion A7 – Iaşi (2 miliarde € / 3 ani)
2030-2035: ca. 0,8 miliarde € / an loturile montane (4,6 miliarde € / 6 ani)
2036-2040: ca. 0,5 miliarde € / an loturile grele centura Iaşi nord (2 miliarde € / 4 ani)IN DETALIU:
A8 montan
La toate licitațiile de infrastructură din România pe FIDIC GALBEN (proiectare + execuție) apare, teoretic, termenul contractual de, să zicem, 12 luni pentru proiectare + 36 luni pentru execuție. Ceea ce se omite este faptul că între aceste etape intervine o perioadă suplimentară de 1-3 ani de avizări, studii suplimentare, revizuiri și exproprieri, proceduri ce nu depind de constructor, ci de autorități și legislație. Corect ar fi să considerăm: 12 luni proiectare + 12-36 luni ajustări și avizări + 36 luni execuție. Execuția NU SURVINE IMEDIAT după proiectare!
În cazul A8 montan lipsesc studiilor geotehnice complete. Acestea necesita căi de acces prin munte, cu defrişări, avize etc şi costuri care exced cadrul unui studiu de fezabilitate. Astfel au fost lăsate în sarcina executantului. În consecinţă, la fel cum vedem acum pe A1 Piteşti – Sibiu, după semnarea contractelor va dura 1-2 ani până când antreprenorul va finaliza drumurile de acces prin păduri şi va completa studiul geotehnic. Abia apoi va finaliza proiectarea şi pe baza proiectului final se va adresa Ministerului Mediului pentru obţinerea Acordului de Mediu revizuit (AM).
Execuția este deosebit de dificilă: zeci de tuneluri (din fericire, niciunul mai lung de 1 km) și viaducte foarte înalte și complexe. Durata medie de execuție pentru fiecare lot va fi de 4-5 ani, cu distribuirea costurilor pe 5-7 ani pe toate loturile.
Oricine susține că A8 montan se poate finaliza în mai puțin de 10-12 ani nu este realist. În Europa nu există autostrăzi montane de asemenea complexitate terminate în mai puțin de un deceniu (inclusiv faza de proiectare).
Exemplu din Germania: După reunificare, decizia pentru construcția A71+A73 prin Turingia (proiect de reunificare Turingia – Bavaria, cofinanțat si de Uniunea Europeană) s-a luat în 1991, lucrările au început în 1995, iar finalizarea completă a venit abia în 2015 – adică 24 de ani pentru 290 km prin dealuri și munți de înălțime medie.
O atenție deosebită dorim să o focalizăm pe lotul montan 2A, Ditrău – Tulgheș. Considerăm că este cel mai important tronson montan, pentru că nu este dublat de nici un drum național. Acum între capetele acestui lot se poate ajunge doar în peste o oră, pe cale ocolită. Pe autostradă vor fi 20 de minute! Astfel, presupunând că restul A8 montan ar fi gata și ar lipsi doar acest lot, s-ar ajunge la un ocol de 30km si un timp pierdut de 40 de minute. Utilitatea întregii autostrăzi ar fi aruncată în aer. Invers, dacă acest lot se termină numai el, deja pot fi economisite cele 40 de minute. Se creează deja noua ruta de tranzit, coridorul A8. Lotul 2A are contract de execuție semnat cu UMB, are ordin de începere a lucrărilor de proiectare dat, are (aproape) și supervizare (câștigător desemnat, sperăm să nu existe contestații). În special acest lot 2A trebuie neapărat să meargă înainte!
A8 Moțca - turbion A7 – Iaşi
Dacă pe A8 montan știm deja câștigătorii licitaţiilor de proiectare și execuție, pe Moțca – Iași procedura de licitaţie este încă în desfășurare. Studiile geotehnice sunt executate complet însă, astfel încât decalajul între proiectare și execuție ar trebui să fie mai mic decât pe zona montană.
Dar va exista un decalaj. O pauză între proiectare și execuție, generată de obținerea autorizației de construire (AC). Relevant este doar momentul în care vom avea AC complet. De atunci curge termenul de execuție, de atunci vor curge facturile. Estimăm efervescenţa maximă a lucrărilor în perioada 2028-2030, condiționat de anunțarea câștigătorilor licitaţiilor în 2025 și de semnarea contractelor cel târziu în 2026.
Centura Iași Nord
Loturile de la nord de Iaşi (lot 3+4) au un cost de 9,4 miliarde lei = 1,8 miliarde € pe doar 24 km. Loturile Moțca - Iași (lot 1+2) costa 11,5 miliarde lei = 2,25 miliarde € pe 63 km. Adică:
centura Iaşi Nord: 75 milioane € / km ! - trafic estimat 5.000 vehicule / zi / sens (abia de la 16.000 veh / zi / sens se considera oportuna o autostrada în Europa)
Moțca – turbion A7 – Iaşi: 36 milioane € / km – trafic estimat 20.000 vehicule / zi / sensPrin urmare, considerăm inoportună construcţia centurii nord Iași înainte de 2035-2040. Alternativ, susținem continuarea rapidă a centurii sud la nivel de drum naţional, pentru scoaterea traficului greu est-vest din centrul orașului. Deocamdată este construit sectorul sud-vestic DN28 – DJ248. De la DJ248 este nevoie de o continuare pana la DN24: 8km 1+1 ca. 150 milioane €, inclusiv un tunel ca. 800m. Astfel traficul greu nu va evita complet oraşul, dar este scos din zona de vest şi centru.
CONCLUZII:
Cu toții ne dorim A8 finalizată cât mai repede. Dar:
• A8 montan NU SE POATE finaliza tehnic și birocratic în mai puțin de 10-12 ani. Nu are rost să fie amânată artificial – oricum costurile mari vor apărea abia după 2030.
• A8 Moțca – nod A7 – Iași are nevoie de 2-3 ani până la intrarea efectivă în execuție. O amânare suplimentară nu se justifică.
• Loturile 3 și 4 (centura nord Iași) se pot amâna după 2035, fiind mai avantajoasă varianta unei centuri sud la nivel de DN (0,15 miliarde € în loc de 1,8 miliarde € pentru scoaterea traficului greu din zona Lețcani – Iași centru).Asociaţia Construim România
08.09.2025