A13 Sibiu-Brașov-Bacău
-
Din pacate se pare ca suntem in situatia in care CNIR a vazut mesajele si ideile noastre, dar nu vrea sa revina asupra traseului si deja s-au facut pasi inainte pe traseul rosu. O revenire ar inseamna ca cineva sa-si asume ceva, mai ales ca ar fi nevoie de bani in plus dati firmei de proiectare. Da stiu, ar fi doar o fractiune de bani raportat la cat o sa coste traseul prelungit si la banii pe care romanii o sa-i piarda facand ocolul, dar fiecare functionar in felul lui e legat de maini si nu poate sa puna in balanta niste costuri viitoare mari cu unele imediate mici. Pur si simplu aceste costuri imediate mici probabil nu pot sa fie justificate si deci nu intra in calcul.
Nu e cea mai fericita situatie, dar cred ca putem cel mult sa venim cu propuneri de noduri optimizate etc pe traseul rosu, pentru ca macar sa beneficieze comunitatile locale.
-
-
-
Se pare că avem încă un an la dispozitie pentru a îndrepta abominația de la Prejmer. 💝
-
Hopa: Poligonul Carfil de la Hărman nu intră în zona de siguranță SEVESO, conform ISU Brașov
Link (am pus un spațiu înainte de ". com" ca sa ma lase sa postez):
-
Filmare de la IOAN ADRIAN GICA, pe youtube:
Autostrada A13 Sibiu Fagaras lot1 Boita Avrig lucrari km0 4,8 in 21 01 2026
Reincepe spectacolul la viaductul Talmacel! Nu mai vorbim de nodul Boita, care va fi unul din cele mai spectaculoase din Europa.
-
-
Ce nu inteleg este de ce au facut conectarea intre A13 si DN in alt mode decat sa faca ciotul de autostrada din A3, langa Fagaras.
E clar ca Fagaras Tg Mures se va face intr-un viitor indepartat, dar la fel ca ciotul din A6 intre A1 si Lugoj, construim fara perspectiva toater capetele de tronsoane astfel incat sa cheltuim de doua ori mai multi bani pentru acelasi lucru.
-
In orice caz e un nod faraonic acolo. Se putea face ceva mult mai simplu si mai scurt.
Cat despre racordul spre Sighisoara, nu era asa usor. Pentru ca atunci trebuia SF si pe Fagaras - Sighisoara, sa se stabileasca traseul optim. Poate ca iesea ca e mai bine direct Brasov - Sighisoara si atunci nu se mai facea niciodata ceva pe la Sercaia.
-
@vancouver Pt bucata asta nu a fost un SF făcut si tinut ani mulți la sertar pe vremea lui Neaga parcă și a iluștrilor miniștri de la pesedeu?
-
Nu stiu sa existe vreun SF facut pe Fagaras - Tg. Mures. Bechtel sigur nu a facut, pentru ca in 2005 dupa ce a venit Dobre la CNAIR (Berceanu ministru si Basescu presedinte) primul lucru au oprit A3-ul lansat de trupa anterioara Mitrea-Nastase si au renegociat cu Bechtel. S-au inteles ca Bechtel sa faca proiectarea numai pe 2B si 3C, loturile deja incepute de ei, ca sa se evite situatia in care ei centreaza, ei dau cu capul - contractul nefiind pe suma pausala, ci cu preturi unitare. Altfel, umfland necesarul de cantitati puteau sa castige bani in plus, chiar daca acele cantitati se si puneau in opera.
Ulterior a fost dat Egis daca nu gresesc contractul pentru proiectare si supervizarea executiei. Ei au proiectat daca am inteles bine toate tronsoanele de la Tg. Mures la Bors, mai putin cele unde a facut Bechtel - desi in mare au pastrat tipicul Bechtel, la vremea aceea executia fiind inca semnata cu Bechtel. In schimb nu s-au atins de Fagaras - Tg. Mures, neprimind ordin pe aceste tronsoane, considerate ca neprioritare. Rolul de legatura intre A3 si A1 fiind preluat de A10, mai ieftin si mai scurt si pe un traseul f. aglomerat al DN1, adica oricum acolo trebuia autostrada.