A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
-
@vancouver Totusi nu suntem la piata. Legislatia prevede ca daca refuza sa semneze contractele, li se retine garantia si li se emite certificat constatator negativ.
-
@rocofo a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
@vancouver Totusi nu suntem la piata. Legislatia prevede ca daca refuza sa semneze contractele, li se retine garantia si li se emite certificat constatator negativ.
Nu te pot contrazice, pentru ca nu stiu legislatia asa de bine.
Pare insa ciudat, pentru ca atunci semnarea in sine a contractului devine caduca, inutila. Practic e ca si semnat, daca e adevarat ce spui. In loc sa mai aibe loc o semnare propriu-zisa, ar fi suficient ca beneficiarul (CNIR) sa ceara antreprenorului toate actele obligatorii in acest punct si apoi beneficiarul poate sa emita direct ordinul de incepere.
Oricum m-as bucura daca ai putea sa-mi arati unde in lege scrie asta. Atentie, in lege, nu in vreo hotarare de guvern, in vreo norma metodologica sau ordin ministerial. Toate astea din urma sunt obligatorii doar pentru angajatii de la stat, dar nu au valoare de lege, nu se aplica nici persoanelor private, nici firmelor. Ele doar regleaza activitatea statului.
Iar la modul general - ba da, suntem la piata. De ce sa nu fim mereu deschisi la modificari utile ale contractelor, la discutii, negocieri? De ce vrem sa ne baricadam in spatele unui documente si sa devenim roboti? Pana si legile se pot schimba, daca este util. Totul se negociaza! - Ceea ce nu inseamna ca o parte trebuie sa se lase calcata in picioare de cealalta si orice discutie si pretentie trebuie sa fie in zona rezonabilului.
-
@vancouver
Retinere garantie de participare - art. 37 alin. (1) lit. c) din hg 395/2016 (norme metodologice)
Emitere certificat constatator - art. 166 alin. (1) si (2) din hg 395/2016 (norme metodologice)
Respingere de la viitoare licitatii in baza certificatului constatator - art. 167 alin. (1) lit. g) din legea 98/2016Se aplica si la CNAIR si CNIR nu-i asa? Daca nu crezi vezi spetele de pana acum de la Curtile de Apel.
Poti sa ne dai niste exemple din Germania aia celebra unde au modificat legea "daca este util" si unde "totul se negociaza"?
Si tot in Germania unde ai lucrat sau lucrezi, ai un document numit "Arbeitsvertrag" sau lucrezi "nebaricadat in spatele unui document"? Nu se poate lucra prin "negocieri" cu Arbeitsamt?Ce rost mai au contractele daca putem face apoi "negocieri"? Cum sa participe atunci alte firme serioase la licitatii? Daca merge cu "negocieri", nu am avea oare doar anumite firme participante care stiu sa "negocieze"?
-
@rocof0 Multumesc pentru detalii.
Legat de Germania, e ca peste tot in lume: exista oameni si oameni. Cei mai scarbosi si cu care nu poti lucra si cu care uneori se ajunge la reziliere si mai tot timpul este un conflict mocnit sunt cei care stiu una si buna: "avem un contract". Bine, cand le convine lor, cu tupeu maxim, avand in vedere ca au cutitul in mana, taie bani si fac retineri, chiar daca e contrar contractului - ca mijloc de presiune. Acest mod de lucru nu ajuta pe nimeni, in primul rand presiunea se duce pana la nivel de muncitor si oamenii buni pleaca. Raman cei slabi, calitatea scade, presiunea creste si mai mult, productivitatea scade, banii nu se mai fac, remedierile costa - un cerc vicios.
Cei mai multi care sunt asa sunt imigranti ajunsi in diverse functii de conducere (nu cel mai sus, dar suficient ca sa decida la un santier). Turci mai ales, sau sa zicem nemti cu nume turcesc. Dar si bulgari, polonezi. Nemtii "din vechi" rareori se comporta asa.
DESEORI OAMENII ASTIA - INTRANSIGENTII - SUNT SI SLABI PROFESIONAL si ascund asta fiind foarte duri si pe termen scurt au rezultate, desi sunt varza.
Daca ai de a face cu oameni intelegatori (si asa era toata Germania acum 30 de ani), atunci lucrurile merg. Nu perfect, dar te unge la suflet. Nici bani nu mai trebuie, ca nu se mai fac greseli, toata lumea e fericita.
Mai mult, oamenii intelegatori deseori sunt cu multa experienta, stiu si ei ca se poate gresi si ca proiectele nu sunt mereu perfecte, contractele nu prevad orice situatie speciala etc. Si sunt atunci stapani pe ce fac. Si chiar si sefii lor trebuie sa-i asculte, ca sunt profi.
Asta e valabil si la privat, si la stat. Si la lucrari gen spitale sau scoli, si la poduri, aeroporturi etc - adica lucrari mari cu statul.
Si mai e o mare problema: cand ei oameni foarte duri in functiile de control, orice greseala se ascunda sub pres. La urma ies la iveala greseli mari. Asa a fost la noul aeroport Berlin, presiuni enorme pe termene, amenintari, etc --- si au pus dibluri neconforme (nu erau anti-foc) la toate instalatiile electrice si ventialatii. Si a iesit buba la urma si a mai costat 4 miliarde de euro si 3 ani in plus! Ca vinovatii au dat faliment si nu au platit nimic, a platit contribuabilul!
Cat despre litera contractului: asta e printre altele specializarea mea: sa fac acte aditionale la contracte, sa le justific, sa le negociez. Sa demontez litera contractului, ca sa mai iasa ceva pentru antreprenori. Pentru aia care muncesc si deseori e scris mic pe undeva ceva si desi lucreaza in plus nu primesc nimic. Si totusi, chiar daca scrie, insistam si explicam si de regula primim. Dar mai e cate un mârlan care nu intelege ca omul care munceste isi merita banii. El are un contract - mârlanul! Atat il duce capul. Asta e, unii fac procese, dar dureaza, altii pleaca si atii pleaca capul si incearca sa termine totusi contractul, fara sa dea faliment. Pe spinarea muncitorilor la final, ca unde altfel vrei sa economiseasca. De auzi ca au mai luat unii teapa si n-au luat banii pe 2 luni si din astea.
-
Autostrada A8 - S1: Târgu Mureș - Miercurea Nirajului Filmare Integrală, NUROL [18.06.2025 / Ep. 01]
Ștef
-
Parlamentul european a votat prelungirea PNRR cu 18 luni. Probabil comisia va aproba aceasta prelungire. O sansa pentru loturile astea din A8.
In alta ordine de idei progresul fizic raportat pe CESTRIN pentru UMB lot Targu Neamt: 12%.
-
@rockband Foarte buna vestea. Ai si un link la indemana ?
-
-
De mentionat ca votul in Parlamentul European este consultativ. PNRR este negociat de Comisie cu guvernele statelor membre. Doar Comisia poate semna cu Guvernul prelungirea si nu se va face "in alb" si asta doar dupa ce se ia votul in Consiliul European (sefii de state si de guverne). Se vor prelungi doar proiectele cu sansa de finalizare in urmatoarele 18 luni, nu tot ce era pe lista. Romania are insa jaloane neimplementate si banii aferenti sunt oricum blocati. Deci chiar daca proiectul X va fi prelungit cu 18 luni, daca reforma (jalonul) Y nu se face, tot nu primim banii.
-
Autostrada A8 - S3: Leghin - Târgu Neamț, Filmare Integrală, UMB [19.06.2025 / Ep. 04]
Ștef
-
Jalnic UMB aici, chiar dezastruos
-
@chapo Da, aici pare ca nu sunt progrese vizible dar deja ne-am obisnuit de anul trecut cu santierele de la A1 si A7 de la Bacau la Pascani. Era de asteptat la cat de multi km au de facut intr-un timp asa scurt.
Partea buna e ca UMB e o firma mare care are sanse sa termine proiectele cu maxim 1-2 ani de intarziere, daca nu o sa i se ofere vreo extensie. -
Bine ca nu au mai licitat pe Pascani-Iasi. Si ar trebui sa li se accepte cererea de a renunta la lotul 1C. de aici de pe A8 (Sarateni - Joseni). Nu au capacitate!
-
UMB a depus oferta pentru Motca-Tg Frumos. Vor câștiga fără probleme aici pentru ca se vor acorda puncte suplimentare pentru terminarea rapidă a bucății Motca-turbion. Atât timp ca UMB este și în stânga și în dreapta bucății cu bonus, nu prea are cine să îi ia.
-
Eu nu-s așa prapastios. Cu trecerea timpului, cât mai spre final de PNRR și 2026, UMB o să ni se pară nu cu x% mai bine mobilizat, ci de câteva ori. Pentru că aceleași utilaje și aproape aceiași oameni vor fi pe mult mai puțini km. Și o să ni se pară hei-rup, dar zic de pe acum, nu va fi hei-rup, ci cantități puse în opera pe mai puțini km, de aceleași resurse.
-
A inceput proiectarea pe lotul 2A Ditrau - Grinties, UMB:
-
@rockband Toată treaba cu „lista de capacitate” îmi pare exact ca în proverbul: un prost aruncă o piatră în baltă și zece oameni deștepți nu reușesc s-o scoată.
E o idee simplistă, bazată pe presupunerea că o firmă nu poate crește și că explozia de contracte semnate recent va continua în același ritm.Hai să lăsăm cifrele să vorbească.
Anul trecut, UMB a dat în trafic 100 de kilometri de autostradă, iar anul acesta e posibil să depășească această cifră.
Pentru România, menținerea unui ritm de 200 km pe an este un lucru excepțional și, în mod realist, suficient ca sa recuperam decalajul pe infrastructura.
Asta înseamnă că, în acest moment, UMB realizează deja în jur de 50% din capacitatea maximă de execuție a României — ceea ce este enorm. -
Corect: “Capacitatea” se face și pe parcurs. Nici o firmă nu își va cumpăra utilaje și nu angajează oameni suplimentari înainte de câștiga licitația. Dacă le comandă și nu câștigă ce face cu ele/ei?
-
@daniel22_22 si @mike_us La fel de corect e si invers. Cand o firma nu isi face "capacitatea" dupa 1-2 ani de la semnarea sau inceperea contractelor.
*Lucrurile de genul acesta functioneaza in conditiile in care te poti baza pe plata facturilor la timp. -
@rockband
Propun sa dăm bucata aia cu dedicație la Aktor. Sau la niste turci, ca sa știți una și bună: când Bolojan v-o trage cu austeritatea ca sa aveți bani de construit autostrăzile, sa știți macar că banii aia pe care o să-i plătiți cu dobândă de 9% nu rămân la niste muncitori români ci la unii din Turcia sau de pe mai știu eu de pe unde.
Și să mai plătiți eventual 5-10% in plus că nu a fost bun UMB- ul cu licitarea la 80%.