Forum Construim România
    • Categorii
    • Recente
    • Taguri
    • Populare
    • Utilizatori
    • Grupuri
    • Înregistrare
    • Autentificare

A8 Iași - Tg. Mureș și centuri jud. Iași

Scheduled Pinned Închis Moved AUTOSTRĂZI ȘI DRUMURI
    129 Mesaje 15 Posters 11.8k Vizualizări 1 Watching
    Se încarcă mai multe mesaje
    • Vechi la Noi
    • Noi la Vechi
    • Most Votes
    Răspunde
    • Răspunde ca subiect
    Login pentru a răspunde
    Acest subiect a fost șters. Doar utilizatorii cu privilegii pentru moderarea subiectelor îl poate vedea.
    • C Deconectat
      chapo
      ultima editare de

Problema este ca nu o sa se schimbe cu nimic ecuatia. Daca reziliezi, vei face o alta licitatie, cu aceeasi hartie buna de aruncat de gunoi si va veni, din nou, doar UMB, daca mai vine.
      Nimeni nu iti da garantia ca va merge repede licitatia, iar la cum la noi merg foarte greu este aproape imposibil sa avem constructor nou in 2 ani daca se reziliaza azi.

1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
      • D Deconectat
        daniel22_22
        ultima editare de daniel22_22

Se pare ca UMB cere reducerea valorii scrisorii de garantie de la 1.5% din valoarea contractului la 0.5%.
        Hai sa analizam putin:

• scrisoarea de garantie se face pe banii lui UMB si banca percepe dobanda
        • dobanzile la lei sunt in crestere (fata de momentul licitatiei) si vor ramane relativ sus pe un orizont de timp mediu (3 ani)
        • statul nu mai are bani si proiectele grele cum este autostrada A8 (in totalitatea ei) vor merge cu frana trasa, termenul de executie se va prelungi linistit cu inca 2-3 ani (in total 7-8 ani de acum incolo) + 10 ani garantie de buna executie = aproape 20 de ani
        • fonduri europene: aproape taiate din cauza lipsei reformelor
        • PNRR: doar tragerea 1 a fost completa, din tragerea 2 si 3 am pierdut bani, tragerea 4 are mari sanse sa nu mai fie deloc
        • cine este vinovat de lipsa banilor, lipsa fondurilor europene, cresterea dobanzilor? Partenerul Serios

UMB a facut un calcul de profitabilitate si a iesit ca e nasol. Inca se poate scoate din contract daca este pagubos. Probabil urmeaza evaluarea si a celorlalte segmente ale A8 la care a licitat.

Nu vreau sa sune a rautate fata de Moldova (si eu sunt din Iasi chiar daca acum traiesc in Bucuresti), dar A8 (toata) va face parte dintre proiectele sacrificate alaturi de A13, Focsani-Braila, Piatra Neamt-Bacau, A6, A4 si A9. Realist vorbind, dintre proiectele noi au sanse doar Arad-Oradea si Pascani-Suceava-Siret.

1 Reply Last reply Răspunde Citează 2
        • vancouverV Deconectat
          vancouver
          ultima editare de

Eu sunt convins ca si A8 se va face, in sensul ca a intrat deja in linie dreapta. Asa cum am mai spus de 15 ori si am dat si comunicat, dar nimeni nu se sinchiseste, ca e realitatea enervanta: PROIECTAREA O SA DUREZE 3-4 ANI pe loturile de munte. ASA CA NU E PROBLEMA DE BANI - deocamadata. Bani vor fi necesari abia in 2028-2033 pentru sectiunile grele si scumpe. Adica intra pe urmatorul exercitiu financiar de fonduri europene.

Mai aproape de infaptuire este A8 Motca-Iasi. Pentru ca aici avem studiile geo facute pe bune. Si atunci proiectarea va dura doar 1-1,5 ani.

Probabil UMB au inteles si ei ca va dura 3-4-5 ani proiectarea la munte dupa ce au inceput sa intre in problema. De aici rezulta pe de o parte posibile penalitati si desigur bani in plus pentru scrisorile de garantie.

Railway fan. But motorways have to be done first!

M 1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
          • M Deconectat
            mike_us @vancouver
            ultima editare de mike_us

@vancouver Și eu cred că A8 se va face, doar că am îndoieli că o putem construi în paralel cu A1, A7 cu o mulțime de loturi în execuție, A0 și A3.
            Probabil că A8 este o discuție de 2026, dacă nu chiar în 2027.

• vancouverV Deconectat
              vancouver
              ultima editare de

Pai da, asta am zis si eu. Numai proiectarea (incl. studii geo) o sa dureze 4 ani. Deci cel mai devreme 2028 executie ici colo cate o mica zona cu AC.

1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
              • vancouverV Deconectat
                vancouver
                ultima editare de

Culmea este ca garantia de executie nu se reduce in final, in total va fi aceeasi. Discutam numai despre suma care trebuie data (garantata) acum, imediat. Restul urmand sa se retina din facturi.

• D Deconectat
                  daniel22_22
                  ultima editare de daniel22_22

Cică nu e doar un lot, ci două:

• reziliere pe Ditrau -Grinties
                  • renunțare la oferta pe Sarateni -Joseni.
                    Personal mi se pare exagerată garanția de 1.5% la contracte de câte 1.2 miliarde de euro + TVA atât timp cât limita minimă legală este de 0.5% care trebuie păstrata 15-20 de ani de acum încolo.
                    De menționat ca garanția nu înseamnă ca din sumele alea se plătesc oalele sparte. Doar dacă constructorul nu repară se execută garanția și beneficiarul folosește sumele păstrate pentru a face reparații. Dacă constructorul e serios și face reparațiile în perioada de garanție, le face tot pe banii lui, garanția rămâne la păstrare. Adică 43 de milioane de Euro, ca garanția se constituie și din TVA.
                  1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
                  • vancouverV Deconectat
                    vancouver
                    ultima editare de

Garanția e 5%. Mărul discordiei este cat din acești 5% să se dea acum ca AVANS. În total suma nu se schimbă. Diferența se va reține pe parcurs la fiecare factură.

N vancouverV 2 Replies Last reply Răspunde Citează 0
                    • vancouverV Deconectat
                      vancouver
                      ultima editare de vancouver

Mădălina Podaru  /  mai 30  /  Rutier

Asociația Pro Infrastructură: Sperăm că UMB va construi sectoarele din Autostrada A8 pe care le așteptăm cu toții de atât de mult timp

Asociația Pro Infrastructură: Sperăm că UMB va construi sectoarele din Autostrada A8 pe care le așteptăm cu toții de atât de mult timp

Asociația Pro Infrastructură speră că UMB va construi sectoarele din Autostrada A8 pe care le așteptăm cu toții de atât de mult timp și se va răzgândi

HAHAHAHAHAHAHA, jubileaza Umbrarescu. Cei mai acerbi adversari ai lui ii cer acum sa faca totusi - te rog - autostrada. "Hai nea Dorinele, fie-ti mila de noi si fa-ne autostrada", zice API. API: "Sperăm că UMB va construi sectoarele din Autostrada A8 pe care le așteptăm cu toții de atât de mult timp" 😁 😁 😁 😁 😁 😂 😂 😂

• vancouverV Deconectat
                        vancouver
                        ultima editare de vancouver

Umbrarescu a jucat poker, sperand ca exact asta se va intampla: toti vor veni sa-l roage sa faca autostrada: "Promitem sa fim cuminti, sa nu te mai deranjam, asta cu 0,5% nu merge din cauza railor de la Bruxelles, ca nu ne lasa, ca altfel pierdem banii europeni, dar lasa ca te ajutam cum putem pe alte parti. Il punem la punct si pe Budescu, gata, fii milostiv!"

Eu insa raman la parerea ca nu merge poker la nivelul asta si nici dragostea cu de-a sila. Orice casnicie inceputa cu cearta nu a ajuns departe. Reziliere si papa!

Ordonanta de urgenta, prin care se poate rezilia amiabil orice contract la care inca nu sa dat OIL. Reziliere care va fi fara urmari pentru ambele parti si orice pretentii reciproce sunt excluse (gen despagubiri). Aplicata legea si gata.

In 6-10 luni putem avea un nou castigator. Asta pe 2A. Ca la 1C nici nu intra in calcul alta varianta, dat fiind ca UMB nu mai vrea sa semneze. Procedura trebuie anulata si reluata.

Si poate nu mai baga CNIR termenele aberante de 12-18 luni proiectare in zona de munte, care e ceva absolut imposibil in conditiile de aici, in care nu exista un SF facut pe bune, studii geotehnice lipsa complet etc. Trebuie 3-4 ani proiectare. Asta rezolva si problema banilor: va fi nevoie de bani abia peste 3-4 ani cand incepe executia.

F 1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
                        • F Deconectat
                          fulgernc @vancouver
                          ultima editare de fulgernc

@vancouver a spus în A7 Ploiești - Bacău - Suceava:

Ordonanta de urgenta, prin care se poate rezilia amiabil orice contract la care inca nu sa dat OIL. Reziliere care va fi fara urmari pentru ambele parti si orice pretentii reciproce sunt excluse (gen despagubiri). Aplicata legea si gata

De acord cu chestia.
                          Cu răii de la Bruxelez , la fel de acord. Reziliat și cu ei. Cât timp plătim curentul unor firme străine care au concesionat , cumpărat , whatever ..o rețea de transport funcționala , de trei ori prețul de producție..fondurile bruxeleze sunt fix praful de pe tobă. Să nu mai avem frica asta antropică. În 90 moștenisem o economie centralizată , care, în mare era disfuncțională pe noile coordonate. Nu mai e valabil în ziua de azi. Trebuie să recuperăm lanțuri valorice. Dacă facem un exercițiu de matematică și împărțim populația României la 4 , rezultă vreo 5 milioane de case. Care plătesc minim 100 lei la energie. 500 mil lunar. 6-7 miliarde anual. Din care producătorii iau 20 la sută.
                          Nu avem bani de autostrăzi?avem deficit? Dacă banii ăștia se rotesc în bănci românești ai capital în valoare de 5 miliarde anual care vine de la populație. Consumatori casnici.
                          Și aștia voiau să pună mâna pe Hidroelectrica. Sau au probleme cu managementul Nuclearelectrica. Adrian Năstase lansa și ducea la bun sfârșit un program de școli de sport de nici nu visează ăștia acum , înainte de aderarea la UE, lansa construcția autostrăzii A3(în condițiile în care nu aveai un antreprenor local). Și acum trebuie să mergem în genunchi și sa vorbim în șoaptă sa nu se supere doamna woke friendly de la bruxelez , care stă cu degetul pe pixul cu bani. De la pușculița la care contribuim.
                          Suntem naivi. Între timp Orban își face gigafactoria chineză lângă noi și țintește o producție de 1 mil mașini pe an. Dar e bine că noi am distrus industria de bază și importăm șine de cale ferată. Și vrem să vindem sectorul energetic cu totul.

• D Deconectat
                            daniel22_22
                            ultima editare de

La PUM e agitație ca partidul cu pricina vrea ministerul transporturilor să inaugureze și …știm noi cine, ceva.
                            CNIR e la primul contract și acum se stabilește masculul alfa în relația cu UMB. Normal ca dacă au pus 1.5% in documentele de licitație nu mai poate fi schimbat acum. Problema e la UMB ca a acceptat documentele de licitație, dar probabil s-au bucurat ca a fost garanția imensă pentru ca a mai redus lista de oferte. Nu oricine și permite așa suma.

Legat de “a fi sau a nu fi” China, prefer ca poporul chinez să fie cât mai departe de economia noastră. La fel ca și poporul rus

Zamfir Razvan  /  mai 27  /  Economie

China se trasformă din bancherul țărilor sărace în recuperator de datorii - Economica.net

China se trasformă din bancherul țărilor sărace în recuperator de datorii - Economica.net

Cele mai sărace țări ale lumii vor rambursa datorii record către China anul acesta, la creditele prelungite în urmă cu un deceniu, în perioada de vârf a inițiativei Beijingului ''Drumul mătăsii'' (Belt & Road Initiative), conform unui raport al grupului de reflecție australian Lowy Institute,...

F 1 Reply Last reply Răspunde Citează 2
                            • I Deconectat
                              Iulian
                              ultima editare de Iulian

Ne place sau nu UMB are dreptate. Daniel mai sus a zis bine ce a zis. Ce fac ei este risk management, daca accepta să plătească 90 milioane acum pt. primul lot și încă 90 pt ce a câștigat pe al doilea (1.5%) și peste 3 luni se taie fondurile la A8 o sa plătească dobânzi la banca pt garanția aia până le iese pe ochi . Pt ce? Pt nimic. Adică da la stat 180 milioane pentru ani de zile degeaba. Garanția nu se restituie in caz de suspendare va contractului, doar de anulare la cererea beneficiarului.
                              Daca reduc garanția la 0.5 % scade suma aia de 3 ori.
                              Romania la ora actuală nu poate suporta toate autostrăzile in construcție din buget deci este cert că se va tăia de undeva.
                              Pe PUM se dau unii de ceasul morții că nu-i legal dar ăla e doar un contract pe dreptul civil unde totul este posibil daca nu este interzis specific în lege.
                              Am avut situații că asta la munca de n ori ( și am făcut și noi ca companie in multe ocazii mai ales când proiectul are risk ridicat).

• P Deconectat
                                pablo
                                ultima editare de

@Iulian daca ai avea dreptate unde era risk managementul cand au licitat? Speta asta cu 1.5% (din contract) e pe loturi actuale UMB si pe loturile montane de pe A1 si A3.

Oare vor semna pe A7 Pascani - Suceava sau A8 Letcani - Iasi unde tot 1.5% e si ei sunt favoriti? Eu am o problema mai mare daca au incurcat toate licitatiile la care au participat.

F I 2 Replies Last reply Răspunde Citează 1
                                • F Deconectat
                                  fulgernc @daniel22_22
                                  ultima editare de fulgernc

@daniel22_22 a spus în A7 Ploiești - Bacău - Suceava:

“a fi sau a nu fi” China, prefer ca poporul chinez să fie cât mai departe de economia

Nu. China e "top tier" cum ar spune americanii pe piața de tehnologie. În epoca comunistă am colaborat excelent cu ei. Curios , țările mari din europa se bat să aibă relații cu ei , și nouă ni se vinde sloganul cu China răi. Facem politica băiatului rău , în politica externă a EU , și băieții buni iau caimacul.

Oricum , nu vorbeam de finanțări din China , ci de relația economică. Asiaticii au fost dispuși tot timpul la transferuri de tehnologie. Bucuria de pe PUM e doar de suprafață. E moderată. Ptr că în partidul pe care îl susțin poziția față de UMB e mai radicală. Și știm "prioritățile" lor în materie de infrastructură. Adică , ce ar finanța ei , dacă ar fi în poziție de decizie(partidul respectiv).

Eu consider acest tip de abordare , adevărata întoarcere în anii 200+. Când fiecare partid venea cu un nr de "priorități" și "demola" cursul existent. Politica meșterului Manole , am numit-o eu. Am trecut de momentul acela , și am avut o cursivitate pe actul administrativ. Care , a dat rezultate. PSD , în acest algoritm , a fost cel ce și-a schimbat complet abordarea. Și a fost atent la celelalte partide , și la vocea oamenilor. Mai forțat , mai voit , dar au făcut-o. Curios că această dorință de întoarcere , în urmă , vine și cu aceeași dorință de a scoate la mezat bucăți din statul român.

Eu aș sintetiza simplu imaginea de pe "șantierul" național. În sfârșit am avut un antrenor competent(autorități/voință politică. CNAIR/CNIR cu toate că exla început/minister) ..și am găsit ți jucătorii care să pună ideile în teren. Ai căpitanul de echipă , UMB-ul , ai ridicat câțiva jucători naționali(antreprenori locali serioși și cu posibilități) , și ai identificat câțiva jucători internaționali , care se implică(pe lânga posibilități). Și acum ..după unii , ar trebui să pedepsești căpitanul , să dai exemplu ptr cei naționali implicați ...și să îi premiezi pe cei internaționali(nu neapărat pe cei serioși și implicați) , care au fost în discordie cu antrenorul trecut. Ca să arăți că tu ești noul antrenor.
                                  Ce crezi tu că se poate alege de pe urma acestei abordări? O piață de construcții ca să o mobilizezi durează luni/ani. Ca să o formezi ..ani spre cincinale. Să o maturizezi ..decenii.

• F Deconectat
                                    fulgernc @pablo
                                    ultima editare de

@pablo a spus în A8 Iași - Tg. Mureș și centuri jud. Iași:

daca ai avea dreptate unde era risk managementul cand au licitat? Speta asta cu 1.5% (din contract) e pe loturi actuale UMB si pe loturile montane de pe A1 si A3

Era în buletinele de vot. Pozițiile astea ale PUM reflectă doar o idee moderată ce vine dinspre curentul politic , din partidul pe care îl tot susțin. Poziția reală e mai radicală. Aceasta(cea moderată) e cauzată de suportul masiv , popular , pe care îl are UMB-ul.

Și această poziție se traduce prin "priorități". Vezi "prioritățile" lor. Adică ..ce consideră ei "prioritar" să se facă. Adică , ce ar pune în față la finanțare pe anii în curs. Fără să le fi vizitat pagina îți spun eu. Ar scoate în față A3 sectorul Comarnic-Brașov. Ar pune coridorul sudic Craiova-Calafat. Doar ce îmi vin în minte. Astea sunt mănușă și cu dedicație ptr unii antreprenori. Nu menționez care. Dar ar șunta masiv ordonea actuală și ar da dreptate celor ce au fost în discordie cu autoritățile până acum.
                                    Schema ar urmări trei obiective:
                                    -să arate că ei livrează și au avut dreptate.
                                    -să arate că cei în discordie cu autotitățile la momentul respectiv , erau cei buni , și autoritățile "incompetente".
                                    -să creeze "spațiul de comunicare" cu publicul și mass media , care să facă legitime mesajele. Care să le susțină "politicile".

La toate astea eu sunt total în contra. Trebuie rezolvat deficitul pe exercițiul curent , ca măsură imediată. Lucrat la cauzele ce provoacă deficitele. Atât cele din colectare , cât și cele din schimburile comerciale. Asta e pe termen mediu. Și vor fi acompaniate de campanii de presă masive. În contra. Dar chestiile astea ar pune economia pe coordonate în care am fi capabili să spargem bariera de 80 la sută din "echivalarea" cu media EU. Și ar permite abordarea de lucrări în infrastructură cu grad mai mare de finanțare națională. Și ar atrage și investitori. Nu numai mesaje și slogane proEU. Astea nu atrag pe cei ce pun bani pe masă.

• M Conectat
                                      mihai
                                      ultima editare de mihai

Eu zic ca e bine sa nu fim "schizofrenici" fata de UMB: ba sa-i laudam, ba sa dam cu pietre dupa ei.

Da, incurca un tronson dintr-o autostrada. Ok. Asta nu schimba cu nimic faptul ca sunt cel mai rapid constructor din Romania, cu vreo 300km de autostrada data in trafic si cu alti vreo 300km in lucru.

In spatele lui UMB exista on enorma industrie orizontala, ridicata cu greu in ultimii 5 ani, care probabil angajeaza vreo 10.000 de oameni in total. Trebuie sa fii putin rupt de orice notiune de economie ca sa te gandesti sa darami un asemenea colos, fara sa te gandesti ce se prabuseste in spatele lui si care sunt consecintele pe termen lung.

Zic deci sa ne calmam, ca nu s-a intamplat nimic. Ok, nu vor / nu pot / considera ca e risc prea mare pentru ei pe tronsonul respectiv din A8 in forma licitata. Perfect, sa reziliem imediat si sa relicitam. Singurul lucru care s-a pierdut e timpul.

Romania n-o sa stea in loc pentru ca autostrada intre Ditrau si Grinties o sa fie gata peste 7 ani in loc de 5.

1 Reply Last reply Răspunde Citează 4
                                      • I Deconectat
                                        Iulian @pablo
                                        ultima editare de

@pablo
                                        Simplu, semnale vin de peste tot ca trebuie sa se taie si ca prima vizata este A8. Nu poti taia A1si A7, A3 este pe terminate pe loturile lor.
                                        Banca aia când îți dă un imprumut primul lucru care îl face este analiza de risk. Care este riscul sa nu termini ce ai inceput, să nu-ți primești banii și să intri pe incapacitate de plată. Să-ți prezintă analiza făcută și zice: pai ce faci tu ca sa reduci riscul, ce soluții ai, cum reduci costurile etc.

• N Deconectat
                                          NaumelGheorghiu @vancouver
                                          ultima editare de

@vancouver Buna ziua. Poate ma ajutati sa inteleg aceste doua articole(daca sunt adevarate)

Cristian Negrei  /  iun. 30, 2022  /  Companii

UMB Spedition a cerut CNAIR rezilierea tuturor contractelor dintre cele două companii - Economica.net

UMB Spedition a cerut CNAIR rezilierea tuturor contractelor dintre cele două companii - Economica.net

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat joi seară, prin intermediul unui comunicat, că a avut loc o convorbire telefonică între directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, și un reprezentant al UMB Spedition, în care ultimul a cerut rezilierea contractelor de...

Mădălina Podaru  /  mai 30  /  Rutier

BREAKING Surpriză negativă pe Autostrada Unirii (A8): UMB solicită rezilierea contractului pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș (38 km) / Surse: Constructorul vrea reducerea garanției de bună...

BREAKING Surpriză negativă pe Autostrada Unirii (A8): UMB solicită rezilierea contractului pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș (38 km) / Surse: Constructorul vrea reducerea garanției de bună...

Constructorul băcăuan Umbrărescu solicită rezilierea contractului pentru cel mai lung lot de pe Autostrada Unirii (A8), lotul Ditrău – Grințieș (38 km),

PS. Am o nedumerire. UMB-8.000 angajati. CNAIR+CNIR-8.000 angajati(cheltuieli cu salarii, sporuri, prime, asa ca parere, mai mult de doua sute milioane euro pe an) E mult, e putin?

vancouverV 1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
                                          • P Deconectat
                                            pablo
                                            ultima editare de

@Iulian Eu as vrea sa se reliciteze cat mai repede, dar trebuiesc facute ajustari la termenele de executie. Poate ar trebui sa ia in considerare chiar HP in loc de FP pentru a reduce costurile.

A explicat toata lumea ca A8 va consuma bani peste 4-5 ani. Nu vad ce treaba are bugetul pe anul asta cu acest subiect. Eu o sa ma retrag din discutie pentru ca nivelul argumentelor este insuficiente pentru mine.

Sper doar sa fie un caz izolat ce s-a intamplat vineri.

I 1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
                                            • First post
                                              Last post