A8 Iași - Tg. Mureș și centuri jud. Iași
-
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) semnează joi cu constructorul român Umbrărescu, în asociere cu Euro-Asfalt, un constructor din Bosnia-Herțegovina, contractul pentru construcția unui lot nou pe Autostrada Unirii (A8), respectiv cel mai lung lot Ditrău – Grințieș (38 km), cu o valoare de 6,14 miliarde lei. UMB a fost desemnat deja câștigător și pe lotul montan Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), pe lotul 1C Sărățeni – Joseni, unde a fost singurul ofertant, și se bate cu turcii pentru lotul Grințieș – Pipirig (31,5 km), cel mai dificil lot al secțiunii montane.
La evenimentul care va avea loc în data de 20 martie, începând cu ora 10.00, va participa și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
Dupa cum am mai spus, 2A este cel mai important lot. Echivalent cu lotul 3 din PiSi. Pentru ca nu se suprapune cu nici un DN si astfel creeaza o conexiune complet noua. Chiar si singur, ar redesena harta traseelor preferate pentru relatia Moldova-Transilvania, generand o econimie de timp de ca. 50 de minute.
In plus, ca si lotul 3 din PiSi, relieful nu este cel mai greu, nu este un lot real de munte, ci doar de dealuri. Nu avem nici un tunel peste 1km. Sunt 19 tuneluri, dar mai scurte. Multe dintre ele doar pe un fir - si asta cred ca se mai poate optimiza, urcand pe acel fir linia rosie, adica decalând firele de circulatie intre ele. Este FIDIC GALBEN, asa ca UMB are de facut si proiectul si poate veni cu modificari de traseu si optimizari.
Este un lot care trebuie prioritizat la maxim.
-
@vancouver
14 luni de proiectare înseamnă că lucrările pot începe pe teren în jur de iunie 2026. Până atunci, UMB va fi finalizat majoritatea loturilor actuale sau le va avea foarte aproape de finalizare.Anul acesta ar putea finaliza DEx12, DEx6, A8 și o parte din A3, plus segmente din A7. Iar din 2026, cea mai mare parte a lucrărilor va rămâne pe A7 și A8.
În 2026 vor avea și ceva experiență în tuneluri, acumulată pe lotul A1. -
Nu are cum sa dureze doar 14 luni proiectarea. Am explicat in acea luare de pozitie a ASCORO, dar nimeni in presa nu s-a sinchisit. Ca deh, am avut un mesaj de bun simt si prin care explic de pe acum de ce o sa intarzie lucrarile. Nimeni nu vrea sa auda asta. "Sa se faca autoritatile si firmele musca si sa iasa in termen, da, ati inteles !"
https://forum.construim-romania.ro/topic/48/comunicate-ascoro-rutier/2?_=1742396617276
Sigur acolo am scris de alt lot, si mai greu. Dar e valabil si aici.
Nu sunt facute practic nici un fel de investigatii geo. Astea presupun acces. Adica un miniproiect, scoaterea din fondul forestier, defrisari si in fine acces si facut investigatiile. MINIM 1 AN IN PLUS HARTOGARAIA. Numai pana in punctul asta. Care se adauga automat la timp, ca nu e vina antreprenorului ca dureaza birocratia.
Deja suntem in vara 2026.
Apoi proiectul efectiv da ok, un an. Vara 2027 se depune la CNIR. Avizare CT CNIR, avizare CT MT.
Si acum incep procedurile de mediu - obtinere AM, care presupune nu stiu cate alte subetape, SEICA, RIM, consultari publice etc Timp. Un an. Daca mai e si de mutat vreun fazan sau gandac .... Si am ajuns in vara 2028 si in fine avem AM si primim AC. Ma refer AC complet, ca asa mici portiuni poate iese mai devreme.
Si sunt o gramada de tunele, scurte ce-i drept, dar sunt. Si mii si mii de metri de poduri! Pune 4 ani de lucru. 2032 vara poate ca e gata!
Vezi la Cernica. Contract semnat in 2020 si abia in 2025 se lucreaza. un biet de lac si 4 km de drum! Termen de proiectare era 1 an!
-
Concluzia: UMB are nevoie de oameni in perioada 2028-2032 pe acest lot.
-
@vancouver Probabil o sa intre mai devreme pe alte loturi de A8 in 2026 poate chiar A7 la nord de Pascani daca castiga ceva acolo , cert este ca e bine sa aiba continuitate si sa faca proiectarea bine .
-
Da, A7 la nord de Pascani este FIDIC rosu. Daca iau acolo lucrari vor putea intra imediat.
Chiar si pe A8 Iasi - Motca, desi tot FIDIC galben, studiile geo sunt finalizate, AM din cate stiu este deja gata. Aici chiar se pot respecta termenele pentru proiectare, adica 10 luni. Tot ambitios, dar sunt cu totul altele datele problemei. Din prima zi dupa ce primesc ordin de incepere proiectare chiar se pot apuca de proiectare (sau chiar pot sa fure startul dupa ce e sigur ca iau contractul). Un an mai tarziu e rezonabil sa inceapa executia. -
De la Pascani la Suceava este FIDIC galben, proiectare 6 luni.
-
Ok, mersi de info. Atunci este aceeasi situatie cu Motca-Iasi, adica SF facut complet, pe bune, cu studii geo complete si - presupun - AM deja obtinut.
-
@vancouver Da corect, pe A8 Motca Ungheni ma astept sa liciteze si firme serioase, nu doar UMB, fiind tot SF-ul gata.
-
Semnare contract A8 lot 2A - cel mai mare contract semnat pana acum in Romania pe autostrazi (cea mai mare valoare).
-
-
Analfabetismul functional loveste din nou. Conform stirilor Antena 1, lotul 2A din A8 va costa 600 de miliarde de lei (probabil cu asfalt placat cu aur si cu parapeti cu bordura de diamante).
Nu doar ca scrie asta in titlul clipului pe Youtube, dar fix asa zice si intro-ul in stire, chit ca burtiera spune 6 miliarde in loc de 600.
Nici nu ne mai luam de continuarea ca "o firma romaneasca are 5 la dispozitie sa construiasca acest lot". 5 ce? 5 cai frumosi?!
-
Autostrada A8 Târgu Mureș-Miercurea Nirajului - 22.03.2025
Asociația Pro Infrastructură
-
@mihai Am ascultat știrea, nimic extraordinar. Presa actuală este formată din cititori de prompter.
Și nu e doar la noi, trăiesc de 20 de ani în Vest.
Să le ceri să înțeleagă ordine de mărime, geografie sau geopolitică e mult, mult prea mult. -