A8 Iași - Tg. Mureș și centuri jud. Iași
-
De departe cel mai important lot este Iasi - Tg. Frumos. Apoi urmatorul, Tg. Frumos - Pascani - Motca, prin care Iasi-ul va fi legat prin turbion de A7 si implicit de restul retelei de autostrazi. Si extrem de util mai este jumatate din lotul Tg. Mures - Miercurea Nirajului, cel care leaga A3 de DN13. Cam aici se opreste partea cu adevarat utila.
Restul e o poveste frumoasa cu justificare prin necesitatea de a uni provinciile istorice, de a crea o punte peste zona montana. E bine ca se face, dar trebuie sa ramana o exceptie - nu trebuie sa mai aruncam bani vreodata pe ceva asemanator.
Daca totusi e sa luam loturile de munte la analizat, de departe cel mai util este Ditrau - Bradu (sau Ditrau - Grinties cum este cunoscut oficial). De ce? Este singurul lot care NU ESTE DUBLAT DE UN DN. Ca atare este parcurs acum in ca. 1:05 - 1:10 (pe DN-uri cu ocolire mare, DJ 127 fiind impracticabil). Cu autostrada gata 38 km se parcurg in 19 minute !!!! BAM! O economie de aproape 1 ora. Este lotul 2A, singura oferta de la UMB, 6,4 miliarde RON. Adica 10% din valoarea intregii A8 Tg. Mures - Tg. Neamt, dar aduce 30-35% din economia de timp!
lot 2A Ditrau - Grinties, 38km, aduce singur o economie de timp de aproape 1 ora si costa doar 10% din valoarea sectiunii montane.Singura problema care ramane daca sa zicem s-ar face numai acest lot si restul nu: si de o parte si de alta a lotului ramane o zona de serpentine moderate. Pasul Bucin pe DN13A si zona Pipirig - Petru Voda de pe DN15B.
Bine, la scenariul acesta cu lotul 2A gata si loturile cele mai grele inca in lucru probabil chiar se va ajunge. Tocmai pentru ca acest lot 2A este ceva mai usor si chiar poate fi gata in 3 ani dupa ce are AC (sa zicem AC in 2027, gata in 2030), pe cand exact loturile unde acum avem serpentine vor dura cu siguranta 2-3 ani in plus.
-
Unu sa SAPE, doi cu MAPA! Intre Grinties si Pipirig. Ghici ciuperca ce-i?
Hint: SA&PE e prieten cu UMBrarescu. Si MAPA e tocmai din Turcia.
-
Da, ati ghicit:
Este cel mai dificil lot dintre toate. Daca acum cateva zile discutam de lotul 2A, care merge 99% la UMB, fiind singurii care au licitat, acest lot 2B este cel care continua spre est, pana la Pipirig.
Apoi urmeaza lotul 2C Pipirig - Vanatori Neamt, castigat de UMB (3 participanti, nici o contestatie) si urmeaza sa se semneze cat de curand.
Asadar 2B este incadrat de 2 loturi UMB. Sa vedem daca MAPA au indraznit si au mers cu un pret mic, cat sa bata UMB-ul. Mai merita mentionat ca atat MAPA cat si UMB nu au indraznic aici singuri. UMB este impreuna cu bosniacii cu care lucreaza si pe A1, iar MAPA impreuna cu o alta fima din Turcia.
Date tehnice:
Lotul 2 B are o lungime de 31,5 kilometri, o durată de realizare de 54 de luni, din care 14 luni pentru etapa de proiectare și 40 de luni pentru execuție, iar valoarea estimată a contractului este de 6,9 miliarde lei (fără TVA), finanțarea fiind asigurată prin fonduri europene, Programul Transport 2021-2027 și din fonduri de la Bugetul de Stat.
Lotul 2 B, Grințieș-Pipirig, cel mai dificil lot al Autostrăzii Unirii este un proiect de o complexitate tehnică ridicată, incluzând numeroase structuri, dar și volume semnificative de lucrări de consolidări și excavări :
-
16 tuneluri (cel mai lung având 940 metri)
-
60 de poduri și viaducte, două dintre acestea cu peste 1000 metri lungime
(cel mai lung pod este cel peste râul Bistrița cu 1275 metri) -
aprox. 20 de kilometri-lungimea pasajelor și a tunelurilor, reprezentând aproape 70 % din lungimea întregului lot
-
12,7 milioane mc de excavări. Materialul evacuat din șantier, care devine surplus, poate fi pus la dispoziția autorităților publice locale sau a oricăror alte autorități publice, cu titlu gratuit.
Lotul 2 B care se desfășoară în județul Neamț include un nod rutier lângă Tulgheș (UAT Grințieș), conexiune cu lotul 2 A și o descărcare provizorie la Est, conexiune cu lotul 2 C (Pipirig-Vânători Neamț/Leghin) pentru a asigura funcționalitatea independentă.
-
-
Monitorizare Autostrada A8 Targu Mures - Targu Neamt, Sectiunea 3 (03/03/2025)
Asociatia "#HaiCaSePoate"
-
O recapitulare a loturilor montane, ca sa incercam sa le retinem mai usor:
Tg. Mures 1A - 1B - 1C - 1D - Secuime - 2A - 2B - 2C - Tg. Neamt - 3 - Motca
Cand zic secuime ma refer la zona depresionara din jurul orasului Gheorghieni, jud. Harghita. Lotul 1D este cel extrem de simplu si de scurt, practic la campie, din aceasta zona. Singurul cu indicativ D.
Loturile 1A si 3 sunt capetele PNRR pe care sa zicem ca se lucreaza deja.
-
UMB liciteaza doar cu bosniacii, inca nu au experienta pe tuneluri.
Ambele variante sunt nasoale. UMB are deja extrem de mult, oricat de mult i-ati iubi, loturile astea montane fac cat 2 A7, iar MAPA e varza, chiar daca nu a avut material de lucru si ii inteleg, deja dureaza foarte mult proiectarea -
Da, va fi cel putin la fel de rau ca acum pe lotul 2 din PiSi. Zone greu accesibile, foraje facute pana acum nema! Adica intai o sa fie nevoie sa-si faca firmele drumuri de acces prin padure, pentru care trebuie n avize, si abia dupa aceea pot face proiectarea in detaliu. Adica dupa 1-2 ani abia se vor apuca de proiectare. Apoi inca 2 pentru proiectare si avizare. La 4 ani dupa semnarea contractului cel mai devreme vom avea lucrari incepute pe intregul lot. Mai devreme doar asa de spectacol, gen acum la Boita.
Asta e valabil pentru orice firma, Porr, Strabag, egal cine. Trebuie intai facut cu adevarat studiul geo si nu pot intra in padure pana nu au avize de defrisare, etc, care dureaza ca suntem in Romania. Nefiind din vina lor, vor duce la prelungirea contractului.
Legat de constructia propriu-zisa: aici intr-adevar ar fi fost de preferat o firma mare europeana: Vinci, Strabag, Bouygues, WeBuild, FCC, Porr etc...
Pe de alta parte avem finantarea. Licitam acum ca nebunii, de parca banii curg din cer. La un moment dat vor fi n loturi montane concomitent in toata Romania. Nu se pot duce toate la o turatie maxima, gen gata in 40 de luni (3 ani si un pic) cum zice contractul. Asa ca o prelungire pe 5-10 ani e numai buna pentru sanatatea bugetului.
Eu personal asa am si propus sa se faca A8, ca sa putem duce cele 6+4 miliarde € (pentru toata autostrada, de la Ungheni la Ungheni). Distribuit pe 20 de ani inseamna 0,5 miliarde pe an, ceva in zona in care putem sa mai lucram si prin alte parti in acelasi timp. Adica un 2025-2045. Dar cum se dezvolta acum lucrurile, pare ca in 2035-2036 chiar o sa o avem complet gata - ceea ce mi se pare senzational de bine.
-
Eu nu-s așa pesimist în ceea ce privește partea financiară. Mă aștept la realocari în cadrul PNRR, știu că se discută despre asta, se fac niște situatii, iar sumele alocate infrastructurii trebuie sa urmeze creșterea procentuala a PIB. Deci, să fie mai mari. "Ajută" bugetul și faptul că unii constructori nu duc. De aici, avantaj pentru tronsoanele UMB, care împinge șantierele, deci trage banii. Dacă putem face pe rutier investiții de 2 spre 3 miliarde euro / an eu sunt mulțumit, în condițiile în care mi-aș dori să văd feroviarul peste rutier.
-
Propunere nod la Poiana Largului. Nu mi se pare ok ca s-a omis.
Mai importanta mi se pare jumatatea vestica de nod, adica bretelele pentru traficul dinspre si catre Iasi. Altfel, cine vine din Moldova si vrea sa ajunga "jos" in Poiana Largului sau la unul din DN-urile perpendiculare, trebuie sa iasa inca de la Pluton, pe DN15B si sa mai mearga aproape 20km pe serpentine, pe DN, la umbra autostrazii.
Bretelele nordice servesc pentru a ajunge pe autostrada spre Tg. Mures, resp. celor care vin dinspre Tg. Mures. Lipsa lor nu ar fi asa dramatica, urmatorul nod fiind tot cam la fel de departe spre vest, dar macar nu sunt serpentine de parcurs.
-
Absolut de acord cu ce spune @vancouver. E mai bine să licităm peste ceea ce putem face, atât din punct de vedere financiar, cât și al posibilității de construire.
În felul acesta, construim cât mai mult în paralel și nu riscăm să pierdem bani.
Am încercat să explic de câteva ori și pe forumul PUM că e mult mai bine să avem 200 de kilometri inaugurați pe an, chiar și cu "întârzieri", decât 40 de kilometri pe an fără întârzieri. Dar acolo sunt prea multe idei fixe pentru ca cineva să își poată deschide ochii -
CNIR, A8, lot 1C:
Lotul 1 C Sărățeni-Joseni, care se desfășoară în județele Mureș și Harghita are o lungime de 32,4 kilometri și include
- 39 de poduri și pasaje
- 3 tuneluri unidirecționale
- 4 polate și 2 pasaje pentru permeabilitatea animalelor (ecoducte).
Lungimea pasajelor și a tunelurilor este de aprox. 16 kilometri reprezentând 50 % din lungimea totală a acestui lot de autostradă. Cel mai lung pasaj va avea 1721 metri (pasajul peste DN 13 A și calea ferată, iar cel mai înalt viaduct, 45 de metri).
Pe traseul lotului 1 C sunt prevăzute două parcări de scurtă durată (stânga/dreapta) cu 12 spații de încărcare pentru mașini electrice. Lotul Sărățeni-Joseni va avea și descărcări provizorii pentru a asigura funcționarea independentă.
Contractul urmează să fie semnat după finalizarea tuturor procedurilor necesare.
-
@vancouver O sa fie UMB all the way Targu Neamt - Sarateni?
Dupa mine nu suna urat , suna interesant ca o sa atace de pe 2 flancuri- Armata - A3 vine dinspre Mures, Armata - A7 vine dinsre Targul Neamt .
Cu suportul necesar din sud - A0 / Dex12 / Dex6 si sa vezi atac pe toate fronturile .
Mi-a luat ceva sa analizez toate loturile , la cum sunt merita un tabel
.
-
AUTOSTRADA A8 #007 | Motca - Leghin Stadiu lucrari 05.03.2025
Raducu P Drum
-
@gruia88 a spus în A8 Iași - Tg. Mureș și centuri jud. Iași:
@vancouver O sa fie UMB all the way Targu Neamt - Sarateni?
Toate drumurile duc la Roma. Cel putin pana acum asa pare. Nu stiu pe lotul 1D, cel usor si scurt, acolo parca sunt mai multe oferte.
Sunt curios daca se baga UMB si de la Iasi la Motca.
-
Ar fi de mirare sa nu se bage pe Iasi-Motca.
-
@vancouver Da pe 1D sunt 9 oferte , m-am uitat de ce , este superba depresiunea aia acolo la sud de Toplita unde o sa fie construit , liber campie intre munti .
Abia astept sa fie A8 o afacere UMB sa bage material pe munte la greu si la structuri, o sa apara iarasi carcoteli dar atat timp cat se construieste si se da inainte acestea nu cotneaza deloc.
-
De unde ai scos 9 oferte? :)) Sunt 5.
-
Acest mesaj a fost șters! -
@mike_us 1b Nurol si Ozaltin
1c doar UMB azi a fost declarat castigator -
@chapo
Mersi, o să updatez. Dacă mai vedeți greșeli, o să corectez.
Cred că este util ca viziune de ansamblu.