A7 Ploiești - Bacău - Suceava
-
E bine din cand in cand sa verificam predictiile cu realitatea. Cred ca am gresit cu maxim 3 zile. Oricum e clar ca la final de 31/07 erau deja sus toate predalele.
Nicio predicție nu poate fi exactă la zi, deoarece nu cunoaștem toate detaliile și constrângerile din șantier. În plus, mulți dintre noi nu suntem ingineri constructori. Putem face, cel mult, o estimare rezonabilă pe baza informațiilor disponibile.
Trebuie să înțelegem că autostrăzile, asemenea oricărui proiect de asemenea amploare, nu se construiesc peste noapte. Este mai degrabă un maraton decât un sprint. Dacă vom continua în ritmul acesta încă 4–5 ani, rezultatele vor fi impresionante.
Eu cred că, și dacă podul de la Cleja ar fi fost terminat în septembrie, tot am fi avut motive de optimism. O autostradă de aproximativ 300 km realizată în 4–5 ani reprezintă o performanță.Propaganda lui Ciurea se bazează tocmai pe lipsa reperelor și a comparațiilor. Fără repere, oamenii nu înțeleg că:
- o autostradă construită în 4 ani reprezintă o performanță dacă înainte dura 6 ani
- 150 km/ an sunt impresionanți dacă anterior se construiau 40
- o întârziere de 3 luni capătă altă greutate când alte firme întârzie 10 luni.
Revenind la Cleja, cred că unul dintre sensuri era cu aproximativ 2 săptămâni, poate chiar puțin mai mult, în urma celuilalt. Au recuperat și au redus diferența la aproximativ o săptămână, dar era totuși puțin probabil ca suprabetonarea să fie terminată simultan pe ambele sensuri.
Pe primul sens este foarte probabil ca astăzi, 1 august, să fi avut loc ultima turnare, iar pe celălalt estimarea mea este miercuri–joi, 5–6 august.
Este posibil să nu mai apară filmări săptămâna viitoare și nici măcar să nu știm exact când s-a făcut ultima turnare.Important este însă că, pe 31 august, ar trebui să se deschidă cei 45 km. Important este că, la nord de Bacău, progresul față de luna martie este foarte mare. Și la fel de important este că România a câștigat o firmă puternică.
-
-
Se pare că la Nicolae Bălcescu este deja asfaltat complet. UMB parcă lucrează pe steroizi.
Viaduct N.Balcescu - UMB 01.08.2026
-
-
@ncb frumos!
-
LA Bacau Sud au mai multe masini de batut stalpii de parapet decat sunt muncitori la pasajul DN3 pe A0N.
-
Nicio predicție nu poate fi exactă la zi, deoarece nu cunoaștem toate detaliile și constrângerile din șantier. În plus, mulți dintre noi nu suntem ingineri constructori. Putem face, cel mult, o estimare rezonabilă pe baza informațiilor disponibile.
@mike_us ceea ce am vrut sa subliniez este ca, dupa suficienta experienta de urmarit santierele, estimarea evolutiei santierului, cu acuratete rezonabila, devine accesibila oricui care are abilitati minime de Management de Proiect si mai putin de Inginerie in constructii.
Sigur ca un inginer constructor intelege in detaliu ce si de ce se poate si ce nu, si, mai ales, in cat timp. Dar odata ce ai timpii de baza dati de un expert sau de experienta, nu e greu sa pui informatiile cap la cap si sa faci estimari realiste, fara sa cunosti detaliile tehnice.
Ori, in principiu, in situatia asta suntem si noi: am vazut evolutia live a suficient de multor santiere in ultimii 6 ani (chiar 16 daca ma gandesc bine) incat sa putem anticipa rezonabil de corect cum vor progresa santierele in 3-6-12 luni.
Iar asta face si mai ridicole afirmatiile alarmiste ale unora si altora despre cum lucrurile se vor intampla mult mai rau decat e vizibil din teren.
Sa ne amintim ca prin mai-iunie anul acesta, pasajul de la Cleja "era imposibil de terminat pana in august" sau ca "in cel mai bun caz se va deschide doar un singur fir". Ori, iata, pe 31/07 la Cleja aveam inclusiv asfalt si marcaje pe cateva deschideri ale ambelor fire (asta mi-a depasit asteptarile).
De asta zic, cu putina atentie si abordare de PM, fara alarmism si fara wishful thinking, sunt perfect posibile estimari realiste.
-
Loturile Autostrăzii A7 dintre Bacău și Pașcani trebuie să atingă, până la 31 august 2026, un progres financiar de aproximativ 80-90% din valoarea contractelor, ținta fiind jalonul agreat cu Comisia Europeană, după cum a explicat Horațiu Cosma, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, într-un interviu acordat ARENA Construcțiilor.
https://arenaconstruct.ro/autostrada-a7-loturile-dintre-bacau-si-pascani-trebuie-sa-ajunga-la-80-90-pana-pe-31-august/ -
-
^^ Placa turnata la Filipesti. Frumos.
-
@mihai Sunt absolut de acord că un om cu gândire critică, care urmărește șantierele de câțiva ani și stăpânește matematica de bază, poate face estimări relativ realiste pe termen mediu. Excepție fac evenimentele rare și greu de anticipat: falimentul constructorului, problemele de finanțare ale statului, grevele, explozia prețurilor la combustibil și altele asemenea.
Nu sunt inginer constructor și îmi recunosc limitele în acest domeniu. Am folosit însă matematica: am făcut tabele cu ritmurile de montare a predalelor și bordurilor pentru poduri de diferite lungimi, am căutat listele structurilor și dimensiunile lor, iar unde nu am găsit date exacte am lucrat cu estimări.
M-am uitat și la partea financiară din rapoartele CESTRIN: câte miliarde au facturat anul trecut, ce valoare au proiectele pe care vor să le termine anul acesta și dacă aceste sume se încadrează în capacitatea demonstrată anul trecut, plus o creștere de 20–30%.
Nu este chiar o știință exactă, dar, cu puțină muncă și timp liber, se pot face estimări relativ decente.Mi se pare absolut ridicol că există credința că un individ fără pregătire tehnică ar deține monopolul estimărilor în România și că trebuie plimbat pe la toate televiziunile ca o autoritate incontestabilă. Mai ales că, pe A7, a ratat cu grație estimările și în 2024, și în 2025, iar în 2026 continuă să facă afirmații care nu se confirmă.
„Pasajul de la Cleja era imposibil de terminat până în august” este doar un exemplu dintr-o listă mai lungă. În 2024 afirma cu siguranță absolută că Buzău–Focșani era imposibil de deschis, iar din câte îmi amintesc considera imposibile și loturile 2 și 3, pentru că erau prea lungi. I-am spus personal că, din ce vedeam, existau șanse reale să fie terminate, iar același lucru i l-au spus și alții. Fără niciun efect: a ținut-o așa până în ultimul moment.
Și poate că nici asta nu ar fi fost atât de grav dacă ar fi prezentat totul drept simple estimări. Dar a făcut-o cu jigniri, circ și promisiuni că se va duce să muncească necalificat la UMB dacă se înșală. În aceste condiții, cum mai poate avea credibilitate?
Acolo nu mai vorbim doar despre pesimism sau alarmism, ci despre un grup care răspândește constant informații false și interpretări tendențioase.
-
@Emeric
Bacău–Pașcani, lotul 1: toate structurile au ajuns la nivelul predalelor montate. Marea majoritate sunt structuri mici, de până în 200 m. Echipele care au armat și suprabetonat ditamai podul de 1.215 m de la Cleja vor rămâne fără front de lucru acolo în cursul acestei săptămâni. Am văzut deja de ce sunt în stare atât la Cleja, cât și la Nicolae Bălcescu.
Oare se vor descurca și cu structurile de 100–200 m? Probabil „doar pe un fir anul acesta”, ca să citez din clasicii în viață. Nu m-ar mira deloc ca lotul 1 să ajungă la aproximativ 90% până la 1 septembrie.Bacău–Pașcani, lotul 2: este un lot scurt, cu puține structuri, însumând aproximativ 1.200 m. Dintre aceștia, circa 600 m reprezintă podul peste Moldova, unde o bună parte are deja predalele montate.
Bacău–Pașcani, lotul 3: este singurul pe care nu cred că se poate ajunge fizic la 80%.
Și unde „partenerul serios” nu a fost în stare să finalizeze nici măcar exproprierile. -
@mike_us Apa trece , pietrele rămân. Avem autostradă intr-un record de timp (după mine). Imi pare rău de muncitorii sau inginerii care citesc și ei acele remarci care se fac la adresa companiei unde lucrează. Eu le spun multumesc. Dumnezeu sa-i ierte pe cei care nu mai sunt printre noi. Atât din șantier cat și cei ce au pierit pe DN 2.
-
@Azzl Nu este vorba doar despre părerea ta sau a mea, ci despre cifre.
Anul acesta se ajunge până la Săbăoani: vreau un alt exemplu de autostradă continuă, de aproximativ 300 km, construită de la zero în 4 ani.
Prin omisiuni, exagerări și afirmații false, se încearcă practic demonstrarea faptului că albul este negru. -
@mike_us : Individul e luat drept autoritate competentă doar de televiziuni. El se vede deja un fel de Mesia al autostrăzilor care prezice Apocalipsa în fiecare an. Și dacă nu vine Apocalipsa anul ăsta o prezice pentru anul următor. Pentru el contează ca are închinătorii fideli.
-
-
-
@vancouver si @mihai
Propunere comunicat pentru inca o luna de asteptare pentru deschiderea Lotul 2 Adjud - Racaciuni
Se repetă situația unui lot de autostradă pe A7 finalizat, dar nedeschis circulației
Situația întâlnită anterior pe Lotul 2 Mizil - Buzău, unde un lot de autostradă finalizat a rămas neutilizat pentru o perioadă, pare să se repete și pe tronsonul Focșani - Bacău. De această dată, este vorba despre Lotul 2 dintre Adjud și Răcăciuni, un sector de autostradă finalizat cu o lungime de 24,5km, dar care nu a fost încă deschis traficului rutier.
În spațiul public au apărut numeroase întrebări privind motivul acestei întârzieri. Dacă în cazul precedent explicațiile au vizat aspecte tehnice, administrative și procedurale, în prezent există percepția că decizia este influențată de neînțelegeri instituționale sau de diferențe de abordare între factorii de decizie din cadrul Ministerului Transporturilor și CNAIR.
De asemenea, întârzierea deschiderii unui lot de autostradă deja finalizat ridică semne de întrebare cu privire la prioritatea acordată de catre CNAIR, siguranței rutiere. În condițiile în care traficul continuă să se desfășoare pe DN2, unul dintre cele mai aglomerate și periculoase drumuri din România.
Totodată, cazul evidențiază diferențe de viziune privind relația dintre ONG-uri/cetățeni si CNAIR. În timp ce unii susțin deschiderea rapidă a infrastructurii finalizate pentru a aduce beneficii imediate utilizatorilor, alții consideră că momentul inaugurării trebuie stabilit exclusiv de către instituțiile responsabile.
România are nevoie de infrastructură funcțională, iar cetățenii așteaptă ca investițiile deja finalizate să fie puse în serviciul public fără întârzieri nejustificate.
Pentru a sutine afirmatiile de mai sus adaug filmarea facuta in urma cu 12 zile, facuta din masina:
-
@oarecare Cu totii ne dorim deschiderea autostrazii. Dar asa cum spui si tu "România are nevoie de infrastructură funcțională" . Acum sa se stea la M500 in coloana nu este tocmai OK. Da. Odata cu deschidere pana la Bacau o sa coboare de pe Autoatrada 30-40-50 de masini pe ora prin nodul ala. Dar nu sute.... mii poate la ore de varf. Vorbim de 1 luna totusi pana la Bacau. Parerea mea....
L.E.- Privind filmarea de mai jos poate chiar mai devreme de o luna :) -
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Înregistrare Autentificare