A7 Ploiești - Bacău - Suceava
-
@sonicstorm loturile 1 si 2 cred ca vor fi terminate anul acesta, in schimb nu stiu ce sa zic de lotul 3. Tu ce parere ai ? vazand video-ul de mai sus cred ca pana anul viitor pe vremea asta va fi gata totul pana la pascani
-
Arata bine Focsani-Adjud. Pana la sfarsitul lui octombrie vor termina tot cu exceptia celor 4 poduri mari (Garoafa-Canal, Putna Seaca, Tisita si Trotus) si a zonei din nodul Tisita care e afectata LEA. Daca pana atunci incepe si mutarea stalpilor, sunt sanse pentru Focsani-Adjud inainte de Craciun. Ar trebui sa incepem sa vedem asfalt si mai ales structuri iesite din pamant si la nord de Adjud. Sunt cateva pasaje mari inainte de Bacau peste CF, apoi traversarea DN2 si CF la Filipesti si podul peste Moldova. Toate sunt in stadiu incipient si acolo se va juca deschiderea Adjud-Roman.
-
@vm75 sunt oricum mai puține structuri la nord de Bacău.
-
@trismegistul a spus în A7 Ploiești - Bacău - Suceava:
@SwatKat - daca pana anul asta sursele de finantare veneau din bani PNRR care erau imprumuturi, acum vorbim de bani 100% nerambursabili, cu conditia ca lucrarile sa fie gata in august 2026. De aici si presiunea resimtita de toata lumea (inclusiv de noi, cei care urmarim fenomenul) legat de capacitatea UMB de lucru se percepe altfel.
Problema e ca din cate stiu granturile PNRR nu vin imediat, adica termini lucrarea, platesti constructorul, se face Cerferea e plata si primesti banii de la Comisie.
Cumva de aia PNRR are 2 "paliere", adica reforme si investitii: faci reforma (care de principiu nu necesita bani nationali, iei banii pe ea si pe aia ii folosesti la finantarea investitiilor.
Asa ca, chiar daca A7 e acum pe granturi, tot trebuie gasiti banii sa platim constructorul, abia apoi ii recuperam. Ca nu cred ca UMB poate termina "pe caiet" pana la Pascani.... -
Pana in vara toate facturile pe toate santierele au fost platite in aprox. 2 sapt. dupa ce au avut acceptul de plata de la supervaizer. La un moment dat s-a intarziat cu niste facturi spre 30 de zile si Umbrarescu a facut atunci imediat scandal, a oprit lucrul (a mai dat cateva libere in jurul lui 15.08)... S-au inteles apoi cu guvernul sa se revina la plata la 2 saptamani.
Cata vreme nici o firma nu cârâie, nici UMB, nici altcineva, inseamna ca asa se face. Deocamdata. Asa ca probleme cu platile nu exista! Atentie: termenul legal este 60 de zile calendaristice, dar platile se fac in 14-15 zile.
De ce nu factureaza UMB mai mult sau mai repede si de ce este in urma financiar inclusiv pe santiere terminate, nu stiu. Ar trebui poate intrebat pe 544.
Statul pur si simplu nu poate sub nici o forma sa dea bani constructorilor daca acestia nu factureaza. Iar ce e facturat, repet, se plateste mult mai repede decat termenul maxim legal. Au fost si vremuri in care se intarzia cu lunile fata de termenul legal, nu mai este cazul. (atunci se facea special ca sa forteze firmele sa vina cu spaga si cand mecanismul era uns, atunci se deblocau platile - de cand a intrat DNA tare in politicieni din perioada 2010-2012 asa ceva nu a mai existat la nivel de contracte cu CNAIR / MT - zona de investitii nationale.)
-
Eu cred ca alea 60 de zile sunt termenul legal maxim la care se fac plățile, nu că se fac la 60 de zile. Am auzit teoria asta și pe PUM și că se inducea falsa impresie că vezi doamne ce darnic este statul cu constructorul că le face plata mai devreme de 60 de zile.
Late edit, a zis și Vancouver că este 60 maxim legal. -
@sonicstorm Pe primele 2 loturi sunt cam 7500 metri liniari de structuri, pe celelalte 4 mai sunt inca vreo 8-9000. Nu as zice ca greul e pe primele 2 loturi, ci din contră, acolo unde loturile sunt destul de puțin avansate, abia au ieșit din pământ iar stadiul e pe la 30%.
-
@vm75 ce problemă e cu acea LEA? Nu a venit avizul de la Transelectrica sau care e baiul? Sau Transelectrica trebuie să aloce banii și să dea firma care să facă relocarea?
-
@DoubleOG Ignori faptul ca Racaciuni Bacau e la 30% și nu este nici macar abordat in perioada asta, sigur nu e gata anul asta.
-
@vancouver Dacă te uiți pe rogop ai să vezi ca termenele de plată erau la 2-3 săptămâni, dar Scriosteanu zice ca deja s-au dus spre 4-5 săptămâni, statul gâfâie dar este în continuare în anvelopa de 60 zile. De aici și declarațiile lui Bolojan ca se vor asigura plăți de până la un miliard pe lună și de asta trebuie și rectificare bugetară.