A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
-
@daniel22_22 si @mike_us La fel de corect e si invers. Cand o firma nu isi face "capacitatea" dupa 1-2 ani de la semnarea sau inceperea contractelor.
*Lucrurile de genul acesta functioneaza in conditiile in care te poti baza pe plata facturilor la timp. -
@rockband
Propun sa dăm bucata aia cu dedicație la Aktor. Sau la niste turci, ca sa știți una și bună: când Bolojan v-o trage cu austeritatea ca sa aveți bani de construit autostrăzile, sa știți macar că banii aia pe care o să-i plătiți cu dobândă de 9% nu rămân la niste muncitori români ci la unii din Turcia sau de pe mai știu eu de pe unde.
Și să mai plătiți eventual 5-10% in plus că nu a fost bun UMB- ul cu licitarea la 80%. -
@Iulian De ce esti asa setat pe Aktor in comparatie cu UMB ?
De ce nu-i compari cu Porr pe cei de la UMB ?
Din cate stiu eu tot muncitori romani sunt la cam toate firmele ( Aktor, Porr, CCECC, Nurol ) .
Mi-ar placea sa-i compar pe cei de la UMB cu cei de la Porr la organizarea santierelor, poate chiar si la regulile de protectie a muncitorilor de pe santier.
Si mai cred ca discutile de pe acest forum ar trebui sa fie constructive.
Eu sincer am venit aici initial, pe acest forum pt parerile lui vancouver.
PS: Ne-a "tras-o" Ciolacu & company anul trecut destul de bine :)) -
@PaulS
Turcii lucrează în principal cu oamenii lor vezi numerele de înmatriculare ale utilajelor. Nu ai de ce compara Porr cu UMB sunt multi factori, cand aduni toți muncitorii de pe piata, buni, rău, zero criterii, zero selecție nu poți avea un șantier corect , este imposibil sa- i faci sa respecte regulile de protecția muncii, ii faultezi îți pleacă. Greșeală este și a statului că nu vin să-i urmărească prin organismele abilitate, sa vina sa le de-a amenzi la oameni. Și ai să vezi că se corectează in timp.
Vezi cine a licitat pe A8 lot 1? UMB singur. Deci nu ai de ce sa le reziliezi pt că nu ai ce sa pui in loc.
Când o să ai un alt UMB in Romania, cu aceiași capacitate atunci o să ai opțiuni, acum nu ai. -
@PaulS poți sa ii compari doar la organizare, protecția muncii sau calitate superioara a celor de la Porr, dar la capacitate.. sunt curios de ce nu au mai câștigat nicio licitație sa ducă măcar 3-4 loturi în paralel.
Da-le 4 loturi celor de la Nurol (cărora le-a convenit sa primească AC pe A8 tocmai când au fost cam gata cu terasamentele pe A7), Webuild ( care a avut contract pe secțiunea 5 de 48 luni sa finalizeze, când pe A7 toate contractele sunt de maxim 30 luni, iar complexitatea nu difera asa mult, abia apoi au depus proiectul la S3 și au primit AC pe jumate de lot), Makyol (care au deja 4 loturi și o lălăie cu proiectele tehnice ca să nu primească AC pe toți 60 km, ca nu pot duce), Porr și Strabag (nu licitează, probabil contractele sunt prea mici pentru ei).
Tare curios mai eram dacă se mișcau mai bine alte firme mai mici care au mai licitat pe contractele UMB, ca băieții mari de care se tot aduce aminte pe ambele forumuri ca ar face și ar drege, nu prea s-au prezentat la licitații.(dovada de întârzieri la Coni, Dimex, etc) -
@hummingbird
De ce un aer conditionat Daikin costa 1kEur, iar unul Heinner 300Eur? Calitatea si durata de viata se plateste, identic si in domeniul infrastructurii, doresti calitate, platesti, vrei licitatii castigate la cel mai bun pret, acel pret se obtine prin rabat de la calitatea "produsului" livrat. Capacitatea iti este de ajutor doar pentru a scurta sau a te incadra in timpul contractat(ceea ce nu este cazul la UMB) sau pentru a face heirupisme dictate "de sus". -
@Iulian Nurol si Ozaltin sunt turci, daca te uiti mai atent o sa vezi ca pe cele 3 santiere au fost multi romani si firme subcontractate tot romanesti.
De acord cu tine in privinta statului care nu-si face treaba.
Nu e o problema ca a licitat doar UMB, e o problema cand nu au suficienti oameni pe toate santierele licitate si repet, in conditiile in care sunt bani si facturile sunt platite la timp.
Ca sa apara si alte firme precum UMB trebuie lasate sa liciteze, ceea ce e cam greu cand vine UMB si liciteaza la pragul de 80% ( in general ).@hummingbird
Eu cred ca au mai licitat cei de la Porr, daca vrei poti sa cauti sa vezi.
Eu zic sa nu mergem in extreme, Nurol au lucrat decent chiar daca pe lotul din A3 mie personal mi se pare ca s-au miscat lent la structuri fata de cum lucreaza acum pe A7, astept sa vad cum o sa se descurce si pe A8.
Nu cred ca e fair sa comparam A7 cu A1, iar legat de contractul nu cred ca e "vina" celor de la Webuild.
Makyol cred ca e la primul contract la noi, momentan sunt de acord cu tine ca nu misca mare lucru in teren.
La lotul celor de la Coni-Trace , vina cade mai mult pe cei de la Trace iar la Dimex, aici cred ca e mai complicat din cauza facturilor platite la timp.
Firme care ar mai putea creste sunt Erbasu, ARL Cluj care e tot Strabag , Baxcom-ul care e pe loturile din jurul capitalei , -
@FMFM
Pe principiul tău aș vrea să explici lotul cu viaductul celor de la Impregilo.Calitatea se plătește? Precum aerul condiționat??
Betonul ptr structuri e diferit. Și nu poți pune "beton de umplutură" la o placă. Sau invers. Ptr că vrei să oferi "calitate" . Chiar și pe contractele cu proiectare și construcție ..traseul e cel oferit. Teoria aceasta cu calitatea e teoria fan boy lor. -
@fulgernc cred ca raspunsul la ingrijorirarile tale este chiar in ceea ce am spus mai sus [" vrei licitatii castigate la cel mai bun pret, acel pret se obtine prin rabat de la calitatea "produsului" livrat ]
Aerul conditionat a fost o simpla paralela la indemana, in aceasi maniera putem face una cu trenurile (fiind un domeniu in care ai ample cunostinte).
Cand criteriul licitatiilor este pretul cel mai mic, iar licitatiile sunt mai mult sau mai putin cu "dedicatie", superizare este sau nu realizata, metodele de lucru puse in practica in mod eronat sau necorespunzator + + + , toate duc spre situatiile intalnite azi... -
UMB- ul licitează la 80 % pt că au lanțul complet pentru ceea ce înseamnă autostrăzi. Au echipamente, au producție interna de grinzi, predale, parapeți, panouri antiorbire, rigole etc. Asta ajuta mult în economicul unui proiect. Au capital de lucru și sunt mai puțin sensibili la fluctuațiile pietei financiare.
Este mare păcat că nu au concurenta mai serioasa pentru că piața este denaturata dar nu este vina lor. -
@Iulian Si cu toate acestea nu au suficienti oameni pe toate santierele. Asta cred ca e problema cea mare.
-
@FMFM a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Cand criteriul licitatiilor este pretul cel mai mic, iar licitatiile sunt mai mult sau mai putin cu "dedicatie
Nu știu cum poate avea un sâmbure de adevăr această speculație(susținută masiv de o asociație. Era un curent de opinie acolo , la un moment dat. Acum nu mai știu , că nu îi mai citesc de vreo 5 luni) când majoritatea contractelor sunt "proiectare și execuție".
Pe "fidic roșu" poți impune criterii ptr "a exclude" anumite firme ce nu îți convin. Pe proiectare și execuție nu. Curios , dar A7 a fost lansat pe vremea când ministru era d-l Cutter.Acum , că tot ai menționat domeniul feroviar. Noi avem un fel de sindrom de autoflagelare în raport cu antreprenorii locali. Ptr că în multe domenii sunt criterii expres făcute ptr a îi faulta. Pe când menirea oricărei administrații e să favorizeze lanțurile locale. Acolo unde ai expertiză , capacități. Favorizezi localizarea , integrarea locală , șamd. Dacă vorbim de firme din afară. Expunerea pe piața locală , etc. Chestia asta cu "piața liberă" e o himeră în domeniul ăsta. Eu nu am văzut picior de firmă turcească ...hai să spunem poloneză(ca să fie din UE) pe vreo piață mare din vest. De ce? Explică-mi.
Deja se observă o poziție ostilă dinspre CNIR față de UMB. Sper să nu îi țină.
-
De exemplu , au dat repede pe înainte , ordinul de proiectare ptr acest lot. Până acum nu aveau grabă. Au speranța că UMB își va rupe dinții în acest lot. Ptr că știu că finanțarea e în pioneze , e un lot dificil , și nu vor putea susține din resurse proprii acest șantier , cum a susținut N șantiere prin țară. -
𝐂𝐍𝐈𝐑 𝐚 𝐚𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐢𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟏𝐃 𝐉𝐨𝐬𝐞𝐧𝐢-𝐃𝐢𝐭𝐫𝐚̆𝐮 𝐚𝐥 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐳𝐢𝐢 ,,𝐔𝐧𝐢𝐫𝐢𝐢” -𝐀𝟖
️ Compania Națională de Investiții Rutiere a atribuit, astăzi, asocierii Danlin XXL (Lider)-Groma Hold LTD-Intertranscom Impex S.R.L. contractul pentru proiectarea și execuția lotului 1D Joseni-Ditrău al Autostrăzii ,,Unirii”-A8.
Contractul pentru lotul cu o lungime de 14,4 kilometri din județul Harghita a fost atribuit asocierii de constructori din România și Bulgaria pentru o ofertă de 821 milioane lei (fără TVA) și poate fi semnat dacă în termen de 10 zile nu se depun contestații.
,,Încă un lot al Autostrăzii A8 are de astăzi constructor. Chiar dacă nu prezintă provocări tehnice comparabile cu celelalte loturi de munte, lotul 1 D Joseni-Ditrău include 21 de pasaje și viaducte, 3 fiind ecoducte pentru permeabilitatea animalelor, iar termenul de realizare este de 34 de luni. Am făcut astăzi un pas important spre a asigura infrastructură rutieră modernă pentru ca la finalul lucrărilor să fie posibilă unirea celor două provincii istorice, Transilvania și Moldova și pe Autostradă”, a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
Pentru lotul 2B Grințieș-Pipirig, ultimul lot al secțiunii montane a A8, ofertele sunt în etapa finală a evaluării.
Detalii Lot 1 D, la următorul LINK :
https://www.cnir.ro/.../autostrada-a8-targu-mures-targu.../ -
Sa aiba si gura lui Danlin ce manca
E bine ca primesc ceva sa ii vedem la treaba, ca pana acum au fost campioni la contestatii. -
@daniel22_22
Sperăm că bulgarii lor sa aibă ceafa mai puțin groasă decât s celor de la Trace. -
mai zic o dată, poate citesc și cei câțiva de pe PUM care tot propagă minciuna asta: Danlin n-are nicio treabă cu prăbușirea podului de la Luțca, l-a prăbușit Darcons pe expertiza expertului mort. L-a scos din apă o firmă din aria lui „Ginel”, omul lui Arsene, (și-au tot schimbat numele de la Aqua Parc, Mavgo, Străzi nu știu cum), am înțeles pe vreo două milioane euro, și la relicitare a câștigat Danlin, care l-a terminat înainte de termen pe bune. Acum e deschis. Danlin și Intertranscom au forța să ducă lotul ăsta, aș prefera să nu se bage bulgarii deloc. Pot să ducă și mai mult decât lotul ăsta, chiar aș fi liniștit dacă ar mai lua un lot de A/DX. Asocierea asta ca forță e peste cea de la DX Turda, aia cu Dimex. Tot minciună propagată pe PUM a fost și aia că erau înțeleși cu UMB să tot facă contestații. Nici vorbă. Chiar ar fi vrut să câștige, să lucreze ei.