Forum Construim România
    • Categorii
    • Recente
    • Taguri
    • Populare
    • Utilizatori
    • Grupuri
    • Înregistrare
    • Autentificare

Autostrăzi

Scheduled Pinned Închis Moved AUTOSTRĂZI ȘI DRUMURI
    79 Mesaje 14 Posters 10.9k Vizualizări
    Se încarcă mai multe mesaje
    • Vechi la Noi
    • Noi la Vechi
    • Most Votes
    Răspunde
    • Răspunde ca subiect
    Login pentru a răspunde
    Acest subiect a fost șters. Doar utilizatorii cu privilegii pentru moderarea subiectelor îl poate vedea.
    • P Deconectat
      pablo @vancouver
      ultima editare de

@vancouver Eu as adauga Tg Frumos-Iasi (1 mil de oameni afectati + traficul spre Iasi) si Sibiu-Brasov (1 mil de oameni + traficul din vest din Moldova). Pana nu vor circula pe ele oameni vor avea frustrari pentru ca ambele au trafic de autostrada.

vancouverV 1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
      • vancouverV Deconectat
        vancouver @pablo
        ultima editare de

@pablo Corect. Numai ca pe Tg. Frumos - Iasi SF-ul e gata 100%, inclusiv studii geo 100%, licitatia de executie este deja lansata, sursa de finantare asigurata (fara sursa asigurata nu e voie sa se lanseze licitatia de executie). Adica multi pasi mai in fata. Si se poate face in ca. 2 ani dupa ce se semneaza contractul, 2028 plauzibil sa circulam. In 2026-2027 orice iesean va sti ca se lucreaza, ca se va vedea de pe DN.

Sibiu-Brasov e si el in linie dreapta. Partial in executie deja.

Pe langa asta nici pe Sibiu-BV, nici pe Iasi -Tg. Frumos nu avem ambuteiaje de 4-5-6 ore. Da, avem de 30-40 de minute. Maxim o ora.

Railway fan. But motorways have to be done first!

C 1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
        • C Deconectat
          chapo @vancouver
          ultima editare de chapo

@vancouver O mica corectie. Se pote lansa fara sursa de finantare. Nimic din ce e in licitatie acum nu are contractul de finantare semnat cu Comisia Europeana(poate Arad-Oradea, pt ca e lansata de mult timp). S-au facut cereri de finantare pe A8 montan, Bacau-Piatra Neamt( eu nu cred ca vor primi finantare) si multe altele
          Faptul ca zice fiecare politician ca orice proiect e finantat prin POT e o minciuna, pentru ca nu e un sac fara fund. De asta nu se mai lanseaza ultimile 3 loturi de pe A8 de la Iasi. Pentru ca s-au facut deja cereri pentru banii aia, lucru pe care Urtoi il stie dar tipa degeaba pe facebook doar ca sa isi faca imagine

1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
          • vancouverV Deconectat
            vancouver
            ultima editare de

@chapo , stricto senso este cum spun eu. Nu se poate lansa nici o licitatie publica fara sursa de finantare asigurata. Punct. Nu exista exceptii. Dar trebuie explicat ceva aici: sursa de finantare asigurata la care ma refer eu este bugetul de stat. Toate proiectele sunt aprobate de Min. Finantelor si bani sunt garantati ca vin de la buget. Fara aprobarea asta nu se poate publica in SEAP.

Asta explica de ce pe multe firme le doare in cot ca se termina banii din PNRR, ca se termina banii din CEF, bla bla... Asa si? In contractele UMB si Nurol pe A8 de pilda, nu scrie absolut nimic de PNRR. Ei isi primesc banii daca termina lucrarea. La timp sau nu, in fine. Daca nu e la timp, atunci cu ceva penalizari. Asta e.

Tu ai dreptate la modul general si gandesti foarte bine si asa trebuie sa punem cu totii problema: mai departe statul roman poate primi finantare de la o sursa UE? Pe cat posibil nerambursabila? Daca sunt indeplinite anumite criterii, da. De respectarea lor se ocupa insa beneficiarul lucrarii, CNAIR, MT, CFR, etc... Cererea pentru contractul de finantare din fonduri UE o depun aceste institutii. De regula o fac dupa semnarea contractului de executie.

Deci da, ai dreptate. FINANTAREA EUROPEANA NU ESTE ASIGURATA.
            Dar si eu am dreptate: finantarea este asigurata. (fara cuvantul "europeana").

1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
            • C Deconectat
              chapo
              ultima editare de

Aaa asta da :)) Dar este doar o gluma buna asta cu finantare asigurata. Din banii nostri facem spitale stadioane, dar pana acum nu am facut nimic pe partea de infra(rutier,feroviar,aerian,naval) fara bani europeni. De asta eu am spus ca nu este finantare.

• vancouverV Deconectat
                vancouver
                ultima editare de

Da, si ca sa revenim la punctul de plecare al discutiei: pe A3 CamBra (Campina - Brasov) eu nu sunt sigur nici macar ca MF o sa semneze asa usor. Mai ales ca orice variante de fonduri europene s-au dus. OK, capatul Cristian-Codlea nu e o problema, e ieftin. OK si Ploiesti - Campina. Dar Campina - Brasov, cu bani exclusiv de la buget si nici o sansa sa se recupereze ceva de la UE.... nu vad sa se dea asa usor aprobarea. Ar fi deficit pur. Nu inainte de 2028.

De aia zic, Ploiesti - Brasov chiar e in aer. Si nu e bine. Pentru mentalul colectiv al acestei natii nu e bine. Vom continua sa ne plangem de mila si sa nu ne mandrim cu tara noastra cata vreme nu va exista aceasta autostrada.

M 1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
                • M Deconectat
                  MihaiD @vancouver
                  ultima editare de

@vancouver le lansează tehnic cu clauză suspensiva, "urmând a se identifica sursa de finanțare", și mai văd ei. E decizie politică. În final, cofinantarea actuală, cu eligibile si neeligibile, pe care oricum o punem, o transformăm în finanțare de la buget (dacă rămânem fără fonduri euro pentru asta). Și facem cu bani mai putini/an, dar tot facem. Eu mă gândesc la un 15 miliarde lei/an curat.

• P Deconectat
                    pablo
                    ultima editare de

Din pacate pe Ploiesti - Brasov Consitrans se preface ca lucreaza de cand a luat contractul. Ar trebui reziliat, dar nu stiu ce au de gand cei de la CNIR in privinta proiectului.

• vancouverV Deconectat
                      vancouver
                      ultima editare de

Problema este ca au de facut 130.000 ml de foraje si in contract sunt prevazute doar 30.000 ml. Asa ca mingea este la statul roman, care trebuie sa ia o decizie: le cvadrupleaza suma de contract (cam ilegal) sau le reziliaza. Si o freaca asa de vreo 2 ani, ca sa ia o decizie.

• R Conectat
                        rockband
                        ultima editare de

In curand se termina cu distractia. Bugetul trebuie musai sa se incadreze in 7% deficit si acum se duce la putin peste 9%. Daca nu, nu doar ca ne cearta UE, dar posibil sa nici nu putem sa ne imprumutam asa de mult (2% din PIB inseamna 6 miliarde de euro. In plus.). Respectiv dobanzile ar lua-o razna, agentiile de rating ne-ar baga la junk, dobanzile ar sari inca o data in aer si ar deveni imposibil sa mai luam imprumut chiar si doar cei 7% care sunt acceptati.

Asa ca vor trebui taiate cheltuili, si inclusiv de la dezmatul pe autostrazi trebuie taiat.

Imi doresc autostrazi, dar si mai mult imi doresc sa nu dam faliment ca tara si sa se taie brutal din salarii si pensii, ca in Grecia.

1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
                        • First post
                          Last post