Autostrăzi
-
@vancouver O mica corectie. Se pote lansa fara sursa de finantare. Nimic din ce e in licitatie acum nu are contractul de finantare semnat cu Comisia Europeana(poate Arad-Oradea, pt ca e lansata de mult timp). S-au facut cereri de finantare pe A8 montan, Bacau-Piatra Neamt( eu nu cred ca vor primi finantare) si multe altele
Faptul ca zice fiecare politician ca orice proiect e finantat prin POT e o minciuna, pentru ca nu e un sac fara fund. De asta nu se mai lanseaza ultimile 3 loturi de pe A8 de la Iasi. Pentru ca s-au facut deja cereri pentru banii aia, lucru pe care Urtoi il stie dar tipa degeaba pe facebook doar ca sa isi faca imagine -
@chapo , stricto senso este cum spun eu. Nu se poate lansa nici o licitatie publica fara sursa de finantare asigurata. Punct. Nu exista exceptii. Dar trebuie explicat ceva aici: sursa de finantare asigurata la care ma refer eu este bugetul de stat. Toate proiectele sunt aprobate de Min. Finantelor si bani sunt garantati ca vin de la buget. Fara aprobarea asta nu se poate publica in SEAP.
Asta explica de ce pe multe firme le doare in cot ca se termina banii din PNRR, ca se termina banii din CEF, bla bla... Asa si? In contractele UMB si Nurol pe A8 de pilda, nu scrie absolut nimic de PNRR. Ei isi primesc banii daca termina lucrarea. La timp sau nu, in fine. Daca nu e la timp, atunci cu ceva penalizari. Asta e.
Tu ai dreptate la modul general si gandesti foarte bine si asa trebuie sa punem cu totii problema: mai departe statul roman poate primi finantare de la o sursa UE? Pe cat posibil nerambursabila? Daca sunt indeplinite anumite criterii, da. De respectarea lor se ocupa insa beneficiarul lucrarii, CNAIR, MT, CFR, etc... Cererea pentru contractul de finantare din fonduri UE o depun aceste institutii. De regula o fac dupa semnarea contractului de executie.
Deci da, ai dreptate. FINANTAREA EUROPEANA NU ESTE ASIGURATA.
Dar si eu am dreptate: finantarea este asigurata. (fara cuvantul "europeana"). -
Aaa asta da :)) Dar este doar o gluma buna asta cu finantare asigurata. Din banii nostri facem spitale stadioane, dar pana acum nu am facut nimic pe partea de infra(rutier,feroviar,aerian,naval) fara bani europeni. De asta eu am spus ca nu este finantare.
-
Da, si ca sa revenim la punctul de plecare al discutiei: pe A3 CamBra (Campina - Brasov) eu nu sunt sigur nici macar ca MF o sa semneze asa usor. Mai ales ca orice variante de fonduri europene s-au dus. OK, capatul Cristian-Codlea nu e o problema, e ieftin. OK si Ploiesti - Campina. Dar Campina - Brasov, cu bani exclusiv de la buget si nici o sansa sa se recupereze ceva de la UE.... nu vad sa se dea asa usor aprobarea. Ar fi deficit pur. Nu inainte de 2028.
De aia zic, Ploiesti - Brasov chiar e in aer. Si nu e bine. Pentru mentalul colectiv al acestei natii nu e bine. Vom continua sa ne plangem de mila si sa nu ne mandrim cu tara noastra cata vreme nu va exista aceasta autostrada.
-
@vancouver le lansează tehnic cu clauză suspensiva, "urmând a se identifica sursa de finanțare", și mai văd ei. E decizie politică. În final, cofinantarea actuală, cu eligibile si neeligibile, pe care oricum o punem, o transformăm în finanțare de la buget (dacă rămânem fără fonduri euro pentru asta). Și facem cu bani mai putini/an, dar tot facem. Eu mă gândesc la un 15 miliarde lei/an curat.
-
Din pacate pe Ploiesti - Brasov Consitrans se preface ca lucreaza de cand a luat contractul. Ar trebui reziliat, dar nu stiu ce au de gand cei de la CNIR in privinta proiectului.
-
Problema este ca au de facut 130.000 ml de foraje si in contract sunt prevazute doar 30.000 ml. Asa ca mingea este la statul roman, care trebuie sa ia o decizie: le cvadrupleaza suma de contract (cam ilegal) sau le reziliaza. Si o freaca asa de vreo 2 ani, ca sa ia o decizie.
-
In curand se termina cu distractia. Bugetul trebuie musai sa se incadreze in 7% deficit si acum se duce la putin peste 9%. Daca nu, nu doar ca ne cearta UE, dar posibil sa nici nu putem sa ne imprumutam asa de mult (2% din PIB inseamna 6 miliarde de euro. In plus.). Respectiv dobanzile ar lua-o razna, agentiile de rating ne-ar baga la junk, dobanzile ar sari inca o data in aer si ar deveni imposibil sa mai luam imprumut chiar si doar cei 7% care sunt acceptati.
Asa ca vor trebui taiate cheltuili, si inclusiv de la dezmatul pe autostrazi trebuie taiat.
Imi doresc autostrazi, dar si mai mult imi doresc sa nu dam faliment ca tara si sa se taie brutal din salarii si pensii, ca in Grecia.
-
-
@rockband
Ce se poate tăia anul asta?
Pi-Si 3-4 este esențial, Tunelurile de pe A1 mai esențiale, A7 este critică pt Moldova. A0 N pt București dar mai poate aștepta, excepția fiind bucata de la lac mai rămâne Sibiu- Făgăraș.l, A8, A3, Oradea -Arad, Pi- Si sectorul 2 care este in slow motion. -
Ce are rost sa fie oprit sau redusa turatia?
- trebuie sa fie un proiect care consuma multi bani (merge bine)
- utilitatea nu este maxima
- nu sunt in joc bani din PNRR, care trebuie consumati cat mai repede
Aici as vedea asa:
- Sibiu-Fagaras, inca nu au inceput sa consume bani multi, dar urmeaza - se poate discuta cu firma care are 4 loturi, sa se concentreze doar pe cate unul. Acum are AC pe lotul 3, sa mearga acolo normal. Apoi pe lot 4, care face sens fiind lipit de 3 si ocoleste Fagarasul. Dar de loturile 1 si 2 sa nu se apuce decat dupa ce 3+4 sunt (aproape) gata.
- PiSi lot 4: Porr sa mai reduca turatia, sa fie lungit termenul si graficul pana in vara 2027 (lotul are utilitate extrem de limitata fara lot 3)
- A0 lot Pizza - anul asta doar terasamente si piloti forati. Apoi stop.
- A3 in Transilvania: extensie de timp +12 luni la toate firmele; loturile PNRR ale UMB termen iulie 2026, sa renunta sa mai asfalteze anul asta (operatie cu bani multi), sa faca tot ce e de facut in rest.
- Arad-Oradea nu incepe nimic anul asta.
Oprite licitatiile la care inca nu s-a ajuns la faza desemnarii unui castigator, exceptie A8 Motca - Iasi.
Pe CF: renuntat la licitatiile pe Craiova - Caransebes. Refacut proiectul cu dublare peste tot, sa nu mai existe prostia de linie simpla si sa nu fie necesara oprirea circulatiei cat timp se va lucra. Apoi peste 3-4 ani cand noul proiect va fi gata, reluarea licitatiilor. Renuntat la coridoreala Bucuresti - Craiva (QW-uri fac sa mai rezistam 10 ani). In schimb facut QW pe intregul M500.
-
Intr-o nota mai pozitiva, estimez urmatoarele deschideri:
- PiSi 5 Baiculesti - CDA: 31.05
- Ploiesti-Buzau lot 2 (inclusiv redeschidere lot 1 partea inchisa): 12.06
- pod Buzau UMB si lot 1 Buzau-Focsani: 19.06
- A0 lot 3 sud: 20.06
- DX12 rest lot 4 UMB Albota-Oarja: 04.07
- DX4 Tureni: septembrie
PS. Si drumul de legatura TM-A1 undeva in august (termenul contractual).
-
@Iulian a spus în Autostrăzi:
@rockband
Ce se poate tăia anul asta?stadioanele, de la investiții. De la funcționare, mai multe.
-
Asta clar, stadioanele, sali de sport, bazine, etc. Ma refeream doar pe zona MT.
-
Sunt multe alte cheltuieli neperformante care pot fi ajustate. Un exemplu, din total cheltuieli pe primele 3 luni cu subventiile au fost 2.3%, iar autostrazile au fost 2.7% Cam toti oameni care sunt acuma la conducere pe unde au fost au taiat ce era neperformant si au mutat (pastrat) pe infrastructura.
-
@pablo
În România există o risipă fantastică în sistemul de stat, de la micile primării până la Senat.
O armată de bugetari angajați pe pile, care nu fac nimic, supravegheată de un sistem care ne fură profesionist de 35 de ani.
Și, mai grav, sistemul economic distruge micile firme prin corupție și impozitare împovărătoare pe muncă.Anul acesta avem prea multe proiecte începute ca să nu terminăm măcar 150 de km de autostradă.
O țară cu dimensiunea și resursele României ar trebui să fie capabilă să construiască 75-100 km de autostradă pe an, chiar și fără fonduri europene.
Important este ca, de anul viitor, să nu coborâm sub 100 km pe an.
Dacă reușim asta, infrastructura nu va mai fi un subiect de discuție după 2028–2030. -
@mike_us E bun trendul, dar mai e mult pana departe. Eu as zice mai degraba 100km timp de un deceniu pana va fi suficient pentru majoritatea cetateniilor din fiecare regiune. De la mine pana la prima autostrada sunt cam 150km
Nu inteleg placerea de a da cu pietre in stat (care de fapt suntem noi). In ultimul deceniu a fost un progres si in sistemul public. Personal am inceput sa am intereactiuni foarte ok ceea ce inainte era rar.
-
@mike_us
Discrep. Legat de magnitudinea problemelor cauzate de administrații. Aici e mai mult incompetență pe alocuri. Nu ..unde se pierd bani.Bani se pierd din baza piramidei economiei. De exemplu în sectorul energetic. Rețele. Aici e una din "bazele evaziunii". Sectorul energetic ar trebui să fie unul din motoarele capitalizării. De ce??? Practic , produci ceva , de bază, ce populația ta consumă regulat. Și care e plătit exclusiv prin băncile tale. Cum ...creezi energie , doar din resursă locală , nu ai ieșiri de bani , prin ciclul de producție. Nu e ca Dacia , de exemplu , care importă componente , care împarte servicii , etc.
Deci , tu ai , cea mai mare sumă de bani(baza economiei în fiecare țară) , care ar trebui să ajungă în bănci. Și de acolo prin finanțări..la cine are nevoie de bani.
Când tu scoți bani în afara țării din acest ciclu ...e cea mai mare crimă economică. Nu aduci nimic în plus înapoi. Nu aduci roți. Nu aduci betoniere...ca d-l Umbrărescu.După aceea , băncile tale ies și caută bani , ptr a finanța economia locală. Bani ..pe care oamenii să îi împrumute. Tu ai scos bani gratis din țară. Și îi împrumuți contra cost.
Când o să avem un ciclu corect al banilor , o să avem bani ptr a fi "fiscalizați" . Mai mult ca sigur vom avea și o mai mică balanță comercială defavorabilă..deci încă ceva ce sumează la procentaj.
Cine îți spune ție ..că firma X din acest domeniu ..nu își cumpără servicii de consultanță pe 3 mil eur/per conferință? Știi că majoritatea șefilor de state , de prin multe țări , sunt conferențiari onorifici în aceste companii energetice?? Lobby? Externalizarea profitului? Cum sunt fiscalizate aceste pierderi?
An de an consumatorii casnici plătesc peste 3-5 miliarde pe energie. Dacă mergem pe raționamentul de la Elcen , producătorul ia un sfert. -
@pablo
Depinde dacă orașul tău e în primele 10–15 din România. Rețeaua inițială ar trebui să includă, pentru început, marile orașe ale țării — acolo este traficul.
Iașul și Brașovul sunt, deocamdată, cele două orașe excluse din primele 10.Nu cred că suntem chiar atât de departe. O rețea cât de cât funcțională înseamnă, practic, ceea ce este deja licitat — undeva între 1.900 - 2.100 km.
În primăvara următoare (2026), avem șansa să ajungem deja la 1.500 km.
Așadar, ceea ce mai e cu adevărat urgent înseamnă încă vreo 400 km (dupa 2026), care, dacă menținem ritmul actual, se pot realiza în 3 ani (2026–2028).Nu știu unde ai văzut că „am dat cu pietre”. Cred că orice om lucid și cu un minim de educație știe cât de corupt este statul român — nu de azi, de ieri.
Nu mă refeream la micul funcționar, dintre care unii poate chiar au început să-și facă treaba și cu care, poate, ai interacționat tu.Eu vorbeam despre sistem, ca întreg — care este absolut ineficient. Și, mai grav, mafiot.
În România s-au făcut averi serioase din distrugerea economiei naționale.
Iar singura „soluție” la care par să se priceapă este austeritatea și tăierile.Cât despre ideea că „care de fapt suntem noi”, acolo m-ai pierdut complet.
Eu nu mă simt din aceeași lume cu politicienii români. Nici cu ONG-iștii plătiți regește ca să îndobitocească populația.
Am făcut o facultate pe bune, am plătit cinstit taxe, n-am furat și am plecat din România tocmai din cauza lor. -
@mike_us Problema nu e de cantitate ci unde e construita acea cantitate. Momentan A1, A7 si A0 sunt fundamentale, dar ce vine dupa 2026 e foarte discutabil (Filiasi Tg Jiu, Piatra Neamt Bacau, Focsani Braila, Timisoara Moravita, Oradea Arad, etc) in timp ce A8 si A3 montan vor fi la coada.
Rar imi permit sa fac recomandari de carti, dar o carte care m-a ajutat mult sa ii inteleg mai mult pe cei din jur (politicieni sau oameni simpli) este "Psihologia Poporului Roman" de Daniel David.