A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
-
-
-
@vancouver Foarte profesionist si bine punctate comunicatul constructorilor , si eu cred ca o sa se faca treaba aici , atat timp cat timpul curge dupa autorizatia de constructie e clar ca oamenii se incadreaza in aceste termene si nu acelea date de cand s-a semnat gen 2028 , probabil o sa fie undeva 2030 realist .
-
Conform articolului situatia la tunelul mare se prezinta asa:
- Galeria UMB: excavati 660m din 1.985m lungime totala (33%)
- Galeria Euro Asfalt: excavati 796m din 1825m lungime totala (43%)
Nu cred ca se poate pune problema de finalizare in 2026. Mai sunt necesare proabil minim 6 luni pentru finalizarea excavatiilor, urmat de minim un an pentru hidroizolatie, camasuire si instalatii. In cel mai optimist scenariu vorbim de o deschidere a traficului in vara lui 2027.
Spre comparatie, la momentul darii in trafci in aceasta vara a tunelelor construite de PORR in dealul Momaia, vor fi trecut 15 luni intre strapungerea galerillor si momentul darii in trafic.
Fiind vorba de tunele, nu vad cum ar putea UMB sa finalizeze propriile galerii mai rapid decat PORR.
-
@mihai a spus în A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București:
Fiind vorba de tunele, nu vad cum ar putea UMB sa finalizeze propriile galerii mai rapid decat PORR.
Viteza de avans la străpungere nu ține de "performanța" antreprenorului(organizare , oameni , scule , orice altceva) . Ci ține de solul în care se excavează. A menționat-o și d-l Lopez de la Porr , la un moment dat într-un interviu. Așa că ...UMB poate merge mai repede , egal , sau mai încet. Nu depinde de ei.
La cămășuire , betonare , etc , tind să cred că depind de dimensiunea eșafodajelor. Odată a schelei mobile ptr armare. A doua a cofrajului ptr betonare. Timpii de turnare , uscare sunt marginali raportați la timpii de armare-turnare. Adică sunt relativ standard. Nu mai mici , sau mai mari.
-
@fulgernc viteza de foraj nu variaza atat de mult. Daca solul e prost, cu NATM avansezi cu 2-3m pe zi. Daca solul e "perfect", avansezi cu 6m pe zi. Hai 8m intr-o zi cu toate stelele aliniate. Sa zicem deci o medie de 5m/zi la Holdea.
La galeria lunga avem asa:
1985m total - 660m forati = 1325m de forat / 5m/zi = 265 de zile / 4 fronturi de lucru (nu vor tine pana la final) = 66 de zile de foraj.
Asta inseamna ca, in cel mai optimist scenariu, strapungerea galeriei are loc in 17 aprilie 2026. Asta cu toate stelele aliniate, ceea ce nu tine niciodata cand e vorba de tuneluri. Realist este termenul de 6 luni pentru foraj, pentru ca in 2km de tunel dai de tot felul de soluri.
Chiar si presupunand finalizarea strapunergii la jumatatea lui aprilie, eu unul n-am auzit de niciun tunel de asemenea dimensiune la care darea in exploatare sa se fii facut mai devreme de 1 an de la data strapungerii. Toate cele pe care le stiu eu au necesitat intre 1 an si 1 an jumate pentru finalizare dupa strapungere. Din punctul acesta de vedere, PORR e perfect incadarata in graficul standard.
Dar poate sunt exceptii despre care nu stiu eu. Chiar te rog sa-mi dai exemple, daca ai idee. M-as bucura ca acest tronson sa fie finalizat in 2026, dar nu vad cum. Tot ce stiu imi spune ca un asemenea obiective este tehnic imposibil.
-
@mihai a spus în A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București:
Conform articolului situatia la tunelul mare se prezinta asa:
- Galeria UMB: excavati 660m din 1.985m lungime totala (33%)
- Galeria Euro Asfalt: excavati 796m din 1825m lungime totala (43%)
Datele sunt invechite, din 19.01.2026. A publicat la vremea respectiva Cristian Pistol fix aceste cifre.
-
@vancouver inclini sa crezi ca e posibila finalizarea tronsonului in acast an?
-
@mihai Cred că un răspuns ar fi mai aproape de adevăr după ce o să vedem prima grindă ridicată !
-
@mihai Nu, nu cred ca e posibil anul asta.
Am explicat atunci pe 20.01 ce cred. Pe scurt, prin vara cred ca se termina excavatia tunelurilor si apoi o sa mai dureze cam un an pana sunt gata, deci vara-toamna 2027.
Cand o sa avem date proaspete putem sa refacem calculele.