A7 Ploiești - Bacău - Suceava
-
@fulgernc Oare ai putea sa nu tot faci trimiteri cu fiecare ocazie catre cei de la PUM ?
Cred ca si acolo cat si aici poti sa gasesti informatii utile. -
@PaulS
Caută acronimul PUM la mine în comentariu. E precum acuzațiile aduse pe un nu știu ce forum. -
@fulgernc Ok, imi cer scuze, nu ai scris de PUM dar la cine te refereai ?
-
Autostrada A7 - Focșani - Bacău, Lot 2, Filmare Integrală, UMB [11.07.2025] [Ep. 13 - 52%]
Ștef
-
@rocklee a spus în A7 Ploiești - Bacău - Suceava:
Bună ziua.....am o rugăminte pentru cei cunoscătorii
Vreu sa ma lămurească cineva...care este situația celor trei pasaje ...de pe lotul coni ...si care este termenul pe cand se va da drumul....
Vreau sa fac un drum de la Simeria București.Focsani. și vreun să merg doar pe autostrada....@rocklee iti recomand să faci drumul Simeria-București-Focșani în decembrie dacă vrei să mergi doar pe autostradă de la București la Focșani. Sau în 2033, dacă vrei să mergi de la Simeria direct numai pe autostradă până la Focșani.
-
@daniel22_22
Eu mă refeream strict la partea de autostrăzi — știu că mai există și proiecte feroviare sau de metrou...Din ce știu eu (și te rog să mă corectezi dacă greșesc):
PNRR (A1 - UMB, A3 - UMB, A7, capetele din A8) + A0 sunt finanțate exclusiv prin împrumuturi, fără nicio componentă nerambursabilă.
Dobânda preferențială PNRR se aplică doar la 50% din aceste împrumuturi: 50% sunt atrași prin mecanismele UE (la dobânzi mai bune decât ar putea obține România de pe piață), iar ceilalți 50% provin din finanțări directe contractate de statul român.
POT 2021–2027 are o valoare totală de 9,6 miliarde € — dintre care 4,6 miliarde € din fonduri europene și circa 5 miliarde € contribuție din bugetul de stat (practic, o cofinanțare de aproximativ 40–60%).
Iar cu supracontractarea am ajuns la aproximativ 31 de miliarde €, adică ~300% față de alocarea inițială.Cred, sincer, că o parte dintre autostrăzile incluse în PNRR au fost puse „la plesneală” de domnul Ghinea (nu doar metroul :)).
În 2021, când România reușea să finalizeze doar 29 km de autostradă într-un an, foarte puțini și-ar fi imaginat că în următorii 5 ani (până în 2026) vom putea construi ~430 km
(320 km A7, 42 km A3, 60 km A8, ...).
Și asta în timp ce trebuia să ducem la capăt și contractele deja începute — unele dintre ele întârziate.
Ca să nu mai vorbim că, la acel moment, multe dintre noile proiecte PNRR nici măcar nu aveau contractele semnate.
Asta doar ca să reamintim că, dacă reușim anul viitor să terminăm 42 km din A3 și 320 km din A7, adică un total de 362 km, va fi o mare performanță.
Nu vreau să intru în politică, dar faptul că Ghinea este autorul PNRR și secretomania din jurul întregului proces mă fac să fiu foarte sceptic în legătură cu ce se află, de fapt, acolo.Când spui că PNRR „e totul sau nimic pe fiecare proiect”, ce înseamnă exact?
Hai să luăm un exemplu:
Bacău – Pașcani — se termină loturile 1 și 2, dar nu și lotul 3.
E afectat doar lotul 3 sau toate cele 3 loturi? Parca toate 3 is definite ca un singur proiect. Greșesc?Cred că măcar o parte din întrebările mele merită o discuție:
- De ce, la 4 ani de la lansarea PNRR, presa continuă să transmită impresia că PNRR include o componentă nerambursabilă? Cunosc destui oameni în România care încă cred că UE ne oferă 100% din finanțare, ceea ce este foarte departe de adevăr..
- De ce există această presiune imensă să finalizăm toate proiectele exclusiv prin PNRR? Ar trebui să ne asigurăm, mai întâi, că valorificăm integral cei 9,6 miliarde euro alocați prin POT. Știu că programul este supracontractat, însă multe proiecte nu par realiste să fie finalizate până în 2027.
- Care este planul pe termen lung? Cum intenționăm să finanțăm diferența dintre 9,6 miliarde și 31 miliarde euro? Și ce se întâmplă cu proiectele pe care nu le finalizăm prin PNRR?
Ar trebui măcar să avem o idee cât vom investi în următorii 5 ani — o estimare simplă, de genul 2 miliarde euro pe an.
-
Vreo veste despre lotul 2 Mizil - Pietroasele?
-
@mike_us a spus în A7 Ploiești - Bacău - Suceava:
Și ce se întâmplă cu proiectele pe care nu le finalizăm prin PNRR?
Și așa , părerea mea , e că multe plăți "prin PNRR" au fost făcute din împrumuturi. Și de la buget. Ptr că banii nu au intrat , dar plățile trebuiesc făcute. Și guvernul a ieșit de mai multe ori să se împrumute , sau a căutat surse.
@PaulS
Ai dreptate. La ei mă refeream. Mai băgam și eu puțin bățul printre gard
.
-
Proiectele PNRR vor fi fazate pe PT. Nu se va pierde nici un cent! Nu exista povestea asta ca daca un proiect este la 99,99% pe 31.08.2026, deci nu e gata 100%, atunci se pierde toata finanțarea …
Se va deconta prin PNRR ce se lucrează până pe 31.08.2026, iar ce se lucrează ulterior se va deconta prin PT.
-
Oare se deschide vineri? S-a mai dat informatia asta mai sus, posibil sa se confirme.
-
@vancouver Doamne ajuta sa fie asa. Sper ca m-am inselat eu cu fazarea.
-
@mike_us Bugetul PNRR poate fi consultat aici. Sunt sumele venite de la UE, nu include co-finantarile.
-
@Valioglu deschiderea lotului pe 18 nu este certa la acest moment. E doar o posibilitate, optimista as zice.
Da, testele statice ale podului de la Km 38 au trecut cu succes. Dar asta nu e suficient.
Trebuie ca toate partile implicate in constructie (CNAIR + Expert, Proiectant, Constructor, Supervizor) sa fie de acord cu solutiile aplicate la Km 38. Ceea ce inca nu s-a intamplat.
PS. Articolul de pe buzoienii.ro are o informatie incorecta: aceea ca descarcarea de la Stalpu va fi deschisa traficului local, ceea ce este imposibil.
Acea descarcare provizorie nu ideplineste normativul de siguranta pentru o iesire de autostrada permanenta, intre altele pentru ca nu are banda de franare. In varianta de descarcare provizorie, franarea se facea pe benzile principale ale autostrazii pentru intreg traficul. Ceea ce iese din discutie in cazul unei iesiri permanente.
Deci nu, iesirea si giratoriul din Stalpu nu vor folosi la nimic.
-
@vancouver a spus în A7 Ploiești - Bacău - Suceava:
Nu se va pierde nici un cent!
Se va pierde diferența care nu va fi trasă din PNRR, dacă nu va putea fi realocata pe altceva. Sper să fie o sumă cât mai mică aici, la infrastructură.
-
@mike_us : POT 2021-2027 in link
-
Autostrada A7 . Al III-lea strat de asfalt pe lotul Cleja-Faraoani Bacau.Autostrada Moldovei
Ovidiu Imbrea
-
^^ Exact ce comentam dupa filmarea lui Raducu: zone cu asfalt in multe straturi si rigole de acostament pe tronsoane care cel mai probabil vor fi inaugurate in Martie - Iunie 2026.
-
-
@mihai Multumim frumos de update .
Se stie cand o sa fie ridicata si partea mediana a tablierului de la acest nod ? -
@PaulS nu avem informatii dar intrebam.
Judecand strict dupa filmare, se vede ca inca se lucreaza la sudarea grinzilor la sol, care e in curs de finalizare. Ar fi rezonabil deci ca grinzile sa fie ridicate cel mai tarziu la inceputul saptamanii viitoare.