Forum Construim România
    • Categorii
    • Recente
    • Taguri
    • Populare
    • Utilizatori
    • Grupuri
    • Înregistrare
    • Autentificare

A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut

Scheduled Pinned Închis Moved AUTOSTRĂZI
    745 Mesaje 45 Posters 121.5k Vizualizări 4 Watching
    Se încarcă mai multe mesaje
    • Vechi la Noi
    • Noi la Vechi
    • Most Votes
    Răspunde
    • Răspunde ca subiect
    Login pentru a răspunde
    Acest subiect a fost șters. Doar utilizatorii cu privilegii pentru moderarea subiectelor îl poate vedea.
    • A
      Adrianb1 @vancouver
      ultima editare de

@vancouver Cred ca reabilitarea si largirea celor 2 segmente de DN nu e o prioritate pentru CNAIR; nu cred ca au nici banii, nici sustinerea politica sa faca asa ceva. Nu ca nu vor, dar nu cred ca o sa reuseasca sa faca ceva.

Probabil cel mai bun exemplu de DN in zona montana e intre Vatra Dornei si Pasul Tihuta: relativ lat, cu acostament suficient de lat ca sa circule biciclete-pietoni-tricicluri electrice, iar asfaltul e in stare buna. Se poate face asa ceva si pe Tulghes-Leghin, dar urgenta e podul de la Petru Voda: Pod

Apoi, acostamentele pe DN, poti vedea aici de ce, in comparatie cu aici: fara acostament versus cu acostament asfaltat, siguranta pietonilor conteaza enorm in satele traversate de DN si chiar si intre ele, ca mai sunt biciclisti si surprinzator de multe tricicluri electrice folosite de batrani.

1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
      • vancouverV
        vancouver
        ultima editare de vancouver

Stiu ca nu e o priritate pentru CNAIR. De aia scriu pe forum. Ca daca stiam ca au asta ca prioritate puteam linistit sa fac altceva.

Nu cred ca scopul forumurilor de infrastructura este sa ghicim ce o sa faca CNAIR si sa stam cu mana in sân. Ci sa cristalizam si sa formam idei.

Asa ca un real ajutor este daca am feedback, CE PARARE AI TU, nu ce parere crezi ca are CNAIR. Tu de exemplu, ce parerea ai, ar ajuta, ar fi util un plan de genul asta, in care cat mai repede posibil CNAIR se apuca de reabilitat aceste 2 tronsoane care vor deveni ”Holdea-Margina” de pe A8 la un moment dat.

Daca mai multi o sa-mi explice de ce planul este o prostie (adica tehnic nu are sens), o las balta. Daca in schimb mai multi o sa fie incantati, poate il promovam oficial. Și poate există o șansă de a fi pus în practică. Dacă nimeni nu propune nimic, da, atunci SIGUR nu o să se facă.

Railway fan. But motorways have to be done first!

A 1 Reply Last reply Răspunde Citează 3
        • A
          Azzl
          ultima editare de Azzl

Este absolut necesara o interventie la DN.
          Principalul motiv din punctul meu de vedere este faptul ca o mare parte din traficul de santier nu se v-a face pe drumuri tehnologice ci pe DN (Nu rupe UMB utilajele pe poteci de munte). Asta aduce alte valori ale traficului existent. Se cere implementarea unor masuri anticipative. Chiar si locale: Dublare pe urcare, largire podete unde este cazul, bineinteles podul fantastic de la Petru Voda, refugii, 2+1 alternativ pe portiunile drepte etc. Lucrari care se pot face fara costuri exorbitante, chiar rezonabile dar de efect scontat. Un alt aspect este faptul ca DN-ul pe zona aia o sa fie folosit la nivel local destul de mult in continuare (turism manastiresc, carat lemne 🙂 etc.
          Ca si informatie ptr zona asta ar fi urmatoarea
          https://www.monitorulsv.ro/drumul-judetean-panaci-bilbor-finalizat-in-proportie-de-peste-90_28adbb/
          Drumul județean Panaci – Bilbor, finalizat în proporție de peste 90%
          Eu din suceava nu cred ca o sa mai merg pana in Targu Neamt si dupa care la targu mures. O sa aleg cred Suceva-Vatra Dornei-Bilbor-Toplita. Poate o sa fac mai mult ca si timp dar privelistea este terapie curata.
          Si sunt mai mult de acord asa cum am mai spus ca ar trebui sa ne concentram mai mult pe lucrarari care urmeaza a fi aprobate/implementate. Sunt bune si discutiile despre situatii existente sau in executie dar schimbari sau presiune poti face doar la cele din viitor.

A 1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
          • daniel22_22D
            daniel22_22
            ultima editare de daniel22_22

Hai sa ne imaginam următoarea desfășurare de evenimente: CNAIR vrea să modernizeze un DN și face licitație cerând X ani garanție, constructorul Y câștiga și face lucrarea, UMB lucrează la autostradă și folosește DN ca drum tehnologic că sa nu își rupă utilajele, CNAIR cere reparatii la DN în garanție, constructorul Y trebuie sa repare pe banii lui ce a câștigat UMB pentru că, daca nu repara, CNAIR ii executa scrisoarea de garanție bancară și acel constructor își pierde bonitatea fata de orice banca. Vi se pare ok?

vancouverV 1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
            • vancouverV
              vancouver @daniel22_22
              ultima editare de

@daniel22_22 singurele drumuri care “se rup” sunt cele fără fundație sau cu una foarte veche și precară. Un DN reabilitat la standard de DN nu se rupe de la traficul de șantier. Trebuie să reziste și la mii de camioane de 40to și la agabaritice cu grinzi de exemplu.

da, dacă nu se reabilitează, UMB va avea probleme să-și transporte macaralele de mare tonaj, grinzile metalice sau din beton etc. Ca nu poți să ai pretenția la munte să facă drum de șantier prin râpe de 200m adâncime sau prin munții prin care o să sape tunelurile, deci TREBUIE sa folosească DN.

Așadar argumentul ca UMB poate să strice ce face altul nu doar ca e greșit, e fix invers: Drumul trebuie urgent reabilitat pentru a suporta traficul de șantier !

1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
              • A
                Azzl
                ultima editare de

Sunt 3 etaje de oameni care sa gandeasca o varianta corecta si justa pentru toti.
                Intreb acum in lipsa de cunostinte exacte. Cum se poate aplica in speta asta ceva asemanator „Quick Wins” . Presupun o modificare legislativa. Dar faci 5-10 interventii pe toata lungimea cred ca e mai rapid.

1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
                • A
                  Adrianb1 @vancouver
                  ultima editare de

@vancouver said:

Daca in schimb mai multi o sa fie incantati, poate il promovam oficial. Și poate există o șansă de a fi pus în practică. Dacă nimeni nu propune nimic, da, atunci SIGUR nu o să se facă.

In acest context, parerea mea e ca prioritatile pe DN Leghin-Tulghes sunt:

1. reconstructia podului de la Petru Voda
                  2. largirea si asfaltarea acostamentelor
                  3. largirea generala pe tot lotul - ar fi buna, dar de durata, vorbim de aproximativ 52 km

2+1 pe serpentinele de la Pluton implica un efort foarte mare, e mai strans decat pe Mestecanis sau Tihuta, iar pe alte bucati pentru 2+1 nu sunt. 2+1 pe majoritatea DN-ului cred ca e total nerealist, cea mai mare parte e in interiorul localitatilor.

• A
                    Adrianb1 @Azzl
                    ultima editare de Adrianb1

@Azzl said:
                    Ca si informatie ptr zona asta ar fi urmatoarea
                    https://www.monitorulsv.ro/drumul-judetean-panaci-bilbor-finalizat-in-proportie-de-peste-90_28adbb/
                    Drumul județean Panaci – Bilbor, finalizat în proporție de peste 90%
                    Eu din suceava nu cred ca o sa mai merg pana in Targu Neamt si dupa care la targu mures. O sa aleg cred Suceva-Vatra Dornei-Bilbor-Toplita. Poate o sa fac mai mult ca si timp dar privelistea este terapie curata.

Drumul asta e in constructie de minim 6 ani, daca nu mai mult. E intermitent deschis-inchis in functie de lucrari, eu l-am prins inchis de obicei (mai merg la o cafea si o limonada la Darmoxa, e la 2 pasi). Dar drumul are potentialul sa devina foarte aglomerat cand nodul Tulghes va fi cel mai apropiat nod de autostrada de zona Vatra Dornei si toata lumea il va folosi ca scurtatura, chiar si venind dinspre Bucuresti pe A7 pana la Pascani si pe A8 pana la Tulghes va fi cel mai rapid mod de a ajunge in zona pentru turisti daca nu se opresc cel mult la Campulung. Dar e un drum local, pana la urma, nu un DN care se preteaza la trafic greu sau trafic intens, geometria nu e tocmai grozava cu curbe in panta si vizibilitate limitata pe alocuri. Dar da, privelistea e frumoasa.

Tot ca drum de legatura spre Bucuresti, mai exista varianta Vatra Dornei-Bilbor-Tulghes-Ditrau-Miercurea Ciuc-Brasov. E mult mai scurt decat orice alta optiune, dar Tulghes-Ditrau inca nu e asfaltat (pana va fi A8), iar Brasov-Ploiesti e asa cum stim cu totii ca e.

In orice caz, A8 pe directie est-vest ca parte din drumul de Bucuresti e aparent surprinzator. Ca sa nu imi imaginez ce o sa zica Waze care acum inca ma trimite uneori spre Bucuresti pe A1 (Bistrita-Ludus-A3-A10-A1) cand Valea Oltului inca nu e facuta, pe viitor cu loturile 2 si 3 deschise s-ar putea sa sugereze ruta asta si mai des.

• A
                      Azzl @Adrianb1
                      ultima editare de

@Adrianb1 Inventam solutii
                      Nu 2+1 pe serpentine dar intre ele este perfect fezabil
                      image.jpeg

• A
                        Adrianb1 @Azzl
                        ultima editare de Adrianb1

@Azzl Scuze daca nu am fost clar, eu vorbeam strict de Tulghes-Leghin. Pe partea aia spre Toplita nici nu stiu ce rost ar avea, cu A8 intre Ditrau si Tulghes nu o sa fie trafic aproape deloc, pe cand pe Tulghes-Leghin se va merge pe DN inca minim 5 ani, poate chiar 10.

Daca te gandesti strict la Vatra Dornei-Bilbor-Toplita ca ruta spre Targu Mures, eu nici nu as lua-o in calcul, pe harta mea ( 😊 ) drumul e Bilbor-Tulghes-Ditrau-Targu Mures pe 174B Bilbor-Capu Codrului. Sper sa fac niste poze pe bucata aia peste vreo luna, ca sa vezi cum se prezinta drumul, pentru mine e ok. Dar pentru A8 si pentru grosul traficului, Tulghes-Toplita va deveni irelevant cat de curand, sper eu.

Daca are cineva cifre de trafic, mi se pare mie sau in acest moment traficul prin zona A8 montana e minim, grosul fiind impartit intre Bistrita-Vatra Dornei-Gura Humorului prin nord si prin Oituz pe la sud? Sunt convins, fara a putea demonstra, ca acum traseul asta e semi-pustiu si se va muta traficul doar atunci cand va exista suficient A8 incat sa devina interesant, ceea ce implica obligatoriu Ditrau-Tulghes, ca fara lotul ala nu prea are sens.

• M
                          mike_us @vancouver
                          ultima editare de mike_us

@vancouver said:

Ordinea fiind (cele 3 in lucru le consideram rezolvate):

• 2A Ditrau - Grinties, aici bani cat e nevoie, fara nici o restrictie, UMB trebuie sa lucreze la maximul capacitatii pe care o are
                          • 1B Miercurea N. - Sovata
                          • 1C Sovata - Joseni
                          • 2C Leghin - Pipirig (incepere lucrari impinsa in 2028, termen 2034 - intre noi fie vorba nu termina de proiectat si luat toate avizele in 2027, deci oricum va fi 2028)
                          • 2B Grinties - Pipirig (incepere 2030, finalizare 2035)

Absolut de acord cu prima ta prioritate: Ditrău–Grințieș + Joseni–Ditrău ar rezolva deja foarte mult.
                          Unde ai pune, în ordinea priorităților, tronsonul Nod A7/A8–Târgu Frumos–...? Mie mi se pare a doua prioritate.
                          Ditrău–Grințieș mă aștept să înceapă măcar parțial până la primăvară.

• vancouverV
                            vancouver
                            ultima editare de vancouver

M-am referit numai la tronsoanele montane. Motca-Turbin-Targu Frumos are bani din SAFE, deci nu e nevoie sa intre in vreo ordine. Trebuie facut imediat cu resursele pe masa. Aici UMB are termen 2030 si pana atunci TREBUIE sa fie gata.

La BNR se afla deja parcate 2,5 miliarde de euro din SAFE, in asteptarea cheltuirii acolo unde va fi nevoie, respectiv unde ne miscam suficient de repede.

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Înregistrare Autentificare
                            • First post
                              Last post