Forum Construim România
    • Categorii
    • Recente
    • Taguri
    • Populare
    • Utilizatori
    • Grupuri
    • Înregistrare
    • Autentificare

A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut

Scheduled Pinned Închis Moved AUTOSTRĂZI
    734 Mesaje 45 Posters 118.6k Vizualizări 4 Watching
    Se încarcă mai multe mesaje
    • Vechi la Noi
    • Noi la Vechi
    • Most Votes
    Răspunde
    • Răspunde ca subiect
    Login pentru a răspunde
    Acest subiect a fost șters. Doar utilizatorii cu privilegii pentru moderarea subiectelor îl poate vedea.
    • T
      trismegistul @vancouver
      ultima editare de

@vancouver Păi și atunci Ditrau Grinties cum este, dacă Leghin Pipirig e greu?
      Dacă nu se pierdea timpul ăsta poate azi era gata proiectarea și aveau continuitate pentru Leghin Motca…

1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
      • vancouverV
        vancouver
        ultima editare de

Ditrau - Grinties este mult mai usor. Dealurile sunt mult mai putin abrupte, langa viitoarea autostrada nu serpuieste un drum national, ci doar o poteca, e no man land intre Ditrau si Grinties. Perfect pentru a trage o noua autostrada pe culoarul cel mai favorabil, inca neocupat de nimic.

Afara de asta Ditrau - Grinties este de departe cel mai util lot. Tocmai pentru ca pe acolo nu trece nici un drum national. Este o legatura lipsa in reteaua de drumuri nationale in acest moment.

1. Daca alte loturi vor fi gata si Ditrau - Grinties va lipsi, acelea vor fi practic inutile. Traseul A8 nu se va putea folosi.
        2. Invers, daca Ditrau - Grinties se face singur, doar acest lot (si hai si lotul usor alaturat Joseni-Ditrau) atunci deja culoarul Tg. Mures - Tg. Neamt va deveni principalul culoar Iasi - Transilvania.

Din 1) si 2) iti dai seama cat de important este acest lot. Si daca ar fi cel mai greu, si tot ar trebui facut primul si cu maxim de viteza.

Railway fan. But motorways have to be done first!

S 1 Reply Last reply Răspunde Citează 3
        • S
          stefan27 @vancouver
          ultima editare de

@vancouver eu zic ca de departe după lotul asta sunt loturile ce au continuitate pe A3, de ai știi de când tot aștept să se dea drumul la Tg-M Nirajului și să înceapă odată M Nirajului-Sarateni?
          Să știu ca odată ajuns la Sovata îs gata pe autostradă, ar fi de vis

daniel22_22D 1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
          • daniel22_22D
            daniel22_22 @stefan27
            ultima editare de daniel22_22

@stefan27 Nu am informatii din interior dar cred ca vei avea o surpriza placuta. Cred ca Ozaltin se muta pe Niraj-Sarateni dupa ce termina viaductele, nu vor trimite oamenii si utilajele acasa. Desi mai sunt asociati cu Makyol la Meses nu se va vedea ceva acolo inainte de 2030 (Makyol fiind ocupat cu A13), iar pe Craiova-Filiasi nici atat.
            UMB va merge pe Leghin-Tg Frumos si Pascani-Suceava, nu pe A8 montan.
            Deci sunt sanse mari sa ti se implineasca visul.

• vancouverV
              vancouver
              ultima editare de vancouver

Da, loturile in lucru nu le mai iau in seama, cele 2 capete. Tg. Mures - M. Niraj si Motca - Leghin. Clar astea se fac. Fara ele utilitatea A8 clar scade dramatic.

Si zic ca putem considera si ciotul Danlin ca fiind sigur. Astea 3 loturi in executie ar putea fi gata toate anul viitor sau poate la UMB sa mai dureze ceva si in 2028.

Lotul M. Niraj - Sovata este intr-adevar al doilea cel mai util dintre cele la care inca nu a inceput executia. Mai ales ca M. Niraj nu este la DN, te lasa undeva pe niste DJ-uri. Si intr-adevar sunt semna ca Ozaltin va intra in curand acolo si cam in 3 ani ar putea fi gata = 2029.

Daca si UMB baga tare pe Ditrau-Grinties (Tulghes), poate reusesc sa finalizeze 2030.

VIZIUNEA MEA REALISTA SI CU BANII REPARTIZATI PE MAI MULTI ANI:

Daca se face cum am spus mai sus, 2030 este previzibil sa avem asa gata din A8 montan (si precizez si tronsoanele de DN ramase):

• A8 Tg. Mures - Sovata
              • DN13B Sovata - Joseni 43km
              • A8 Joseni - Ditrau - Tulghes
              • DN15B Tulghes - Leghin 53 km
              • A8 Leghin - Motca

In acel moment vom avea o legatura absolut decenta. Cele 2 sectoare de DN ramase se vor parcurge in 50-60' fiecare, deci rabdare si chin in coloana, dar la nivel inca rezonabil. Pe traseu nu se va afla nici un oras, doar sate, deci risc de ambuteiaj aproape nul din cauza de trafic loca - raman cateva serpentine ca si problema.

Dupa care Sovata - Joseni ar putea fi impinsa spre 2032 si Tulghes - Leghin pana in 2035, astfel incat banii sa nu fie o problema, ci finantarea sa se intinda pe mai multi ani.

Daca pe DN13B si 15B se mai face cate un upgrade cu 2+1 pe urcari, perioada 2030-2035 chiar va fi ok de mers si fara autostrada complet gata, iar finantarea se distribuie pentru a fi mai suportabila de la buget.

JohnDoeJ A 2 Replies Last reply Răspunde Citează 2
              • JohnDoeJ
                JohnDoe @vancouver
                ultima editare de

@vancouver am un deja-vu gen Margina-Holdea cu repetitie 😞

Culmea optimismului: am o potcoava, imi mai trebuie trei, calul si caruta.

1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
                • vancouverV
                  vancouver
                  ultima editare de

Corect. Dar sunt 2 variante:

• laissez-faire si va fi gata cate ceva cand o fi gata. Atunci foarte foarte probabil TOATE loturile grele vor fi gata la sf. asteapta si - CEL MAI GRAV - Ditrau - Grinties sa zicem ca nu va fi complet gata, pe bucati nu ajuta, deci trebuie facut ocol. In loc de 40 km pe autostrada, 105 km pe DN !!!! Total km de parcurs creste cu 60km si ora!
                  • sau coordonat, gestionam banii in ordinea prioritatilor

Ordinea fiind (cele 3 in lucru le consideram rezolvate):

• 2A Ditrau - Grinties, aici bani cat e nevoie, fara nici o restrictie, UMB trebuie sa lucreze la maximul capacitatii pe care o are
                  • 1B Miercurea N. - Sovata
                  • 1C Sovata - Joseni
                  • 2C Leghin - Pipirig (incepere lucrari impinsa in 2028, termen 2034 - intre noi fie vorba nu termina de proiectat si luat toate avizele in 2027, deci oricum va fi 2028)
                  • 2B Grinties - Pipirig (incepere 2030, finalizare 2035)

daniel22_22D 1 Reply Last reply Răspunde Citează 2
                  • daniel22_22D
                    daniel22_22 @vancouver
                    ultima editare de

@vancouver Eu raman la parerea ca focusul va fi pe Leghin-R.Moldova si Pascani-Ucraina, nimic pe A8 montan.

• A
                      Adrianb1 @vancouver
                      ultima editare de

@vancouver said:
                      In acel moment vom avea o legatura absolut decenta. Cele 2 sectoare de DN ramase se vor parcurge in 50-60' fiecare, deci rabdare si chin in coloana, dar la nivel inca rezonabil. Pe traseu nu se va afla nici un oras, doar sate, deci risc de ambuteiaj aproape nul din cauza de trafic loca - raman cateva serpentine ca si problema.

Bucata Petru Voda-Pluton e oribila: podul defect de la Petru Voda, cu semafor, si serpentinele pe care se circula mai rau ca in Teheran nu sunt la nivel "inca rezonabil". Stiu ca nu e nici un nod pe langa Petru Voda, la Pluton e unul, bucata aia e foarte rea. Am mers de cateva ori pe-acolo anul asta, am ajuns sa o detest cu pasiune.

Altfel ordinea prioritatilor e corecta, cu exceptia asta. Daca ar putea face o descarcare temporara spre Petru Voda, atunci Petru Voda-Pluton ar fi sus pe lista, probabil pe locul 2 dupa Ditrau-Grinties care e un lot superb, dar impracticabil pentru traficul greu (sau cel putin asa era cand am trecut cu un Duster pe-acolo, stiu ca au mai asfaltat cate ceva).

Grinties-Petru Voda chiar e decent, am fost placut surprins sa nu prind niciodata trafic intens pe-acolo. Leghin-Pipirig e iritant, aglomerat si se circula aiurea, dar strangi din dinti si treci. Chiar si de la Humulesti incolo ai vreo 2-3 variante decente, dar dupa cum ai spus e deja in lucru si speram sa fie terminat in vreo 2 ani.

vancouverV 1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
                      • ncbN
                        ncb
                        ultima editare de ncb

Compania Națională de Investiții Rutiere

Compania Națională de Investiții Rutiere

𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐀𝟖 𝐓𝐚̂𝐫𝐠𝐮 𝐌𝐮𝐫𝐞𝐬̦-𝐓𝐚̂𝐫𝐠𝐮 𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦: 𝟏𝟎 % 𝐞𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭̦𝐢𝐞 𝐝𝐮𝐩𝐚̆ 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐥𝐮𝐧𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞 𝐥𝐨𝐭𝐮𝐥 𝟏𝐃 𝐉𝐨𝐬𝐞𝐧𝐢-𝐃𝐢𝐭𝐫𝐚̆𝐮 🛣️Progres de 10 % în prima lună cu lucrări pe șantierul lotului 1D Joseni-Ditrău al...

Autostrada A8Târgu Mureș-Târgu Neamț. 10% execuție pe lotul 1D Joseni-Ditrău 22.09.2026
                        • vancouverV
                          vancouver @Adrianb1
                          ultima editare de vancouver

@Adrianb1 super, multumesc petru informatii. De aceea am zis, acele bucati de DN trebuie reabilitate capital si eventual largite. Evident adapatate traficului de camioane.

Si dupa ce autostrada va fi gata, vor fi momente de deviere pe DN. Acele DN trebuie sa fie in stare decenta, si nu trebuie lucrat la ele in 2032, cand probabil alte parti din A8 vor fi deja gata si traficul se va muta deja pe noul culoar.

De aia zic: ACUM trebuie sa inceapa reparatia acelor DN-uri. Fix bucatile cele mai grele, unde o sa dureze mai mult sa se faca A: Sovata-Joseni si Grinties-Leghin.

DACA exista o STRATEGIE, aceasta reabilitare rezulta de la sine. DACA e Laissez faire, atunci o sa fie jale.

Eu nu tin sa fie strategia fix cum zic eu. Dar cine ma contrazice, are 2 optiuni: ori propune alta strategie coerenta, ori se ajunge la degringolada fara strategie.

A 1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
                          • A
                            Adrianb1 @vancouver
                            ultima editare de

@vancouver Cred ca reabilitarea si largirea celor 2 segmente de DN nu e o prioritate pentru CNAIR; nu cred ca au nici banii, nici sustinerea politica sa faca asa ceva. Nu ca nu vor, dar nu cred ca o sa reuseasca sa faca ceva.

Probabil cel mai bun exemplu de DN in zona montana e intre Vatra Dornei si Pasul Tihuta: relativ lat, cu acostament suficient de lat ca sa circule biciclete-pietoni-tricicluri electrice, iar asfaltul e in stare buna. Se poate face asa ceva si pe Tulghes-Leghin, dar urgenta e podul de la Petru Voda: Pod

Apoi, acostamentele pe DN, poti vedea aici de ce, in comparatie cu aici: fara acostament versus cu acostament asfaltat, siguranta pietonilor conteaza enorm in satele traversate de DN si chiar si intre ele, ca mai sunt biciclisti si surprinzator de multe tricicluri electrice folosite de batrani.

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Înregistrare Autentificare
                            • First post
                              Last post