Forum Construim România
    • Categorii
    • Recente
    • Taguri
    • Populare
    • Utilizatori
    • Grupuri
    • Înregistrare
    • Autentificare

A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut

Scheduled Pinned Închis Moved AUTOSTRĂZI
    411 Mesaje 34 Posters 61.9k Vizualizări 1 Watching
    Se încarcă mai multe mesaje
    • Vechi la Noi
    • Noi la Vechi
    • Most Votes
    Răspunde
    • Răspunde ca subiect
    Login pentru a răspunde
    Acest subiect a fost șters. Doar utilizatorii cu privilegii pentru moderarea subiectelor îl poate vedea.
    • A Deconectat
      anddy__ @Emeric
      ultima editare de vancouver

@Emeric Cand spun ei aici ca lungimea pasajelor si a tunelurilor reprezinta 50% din lungime e cam de speriat.

Sigur, pasajele sunt mancatoare de timp si logistica, dar vreau sa subliniez, un pic surprins, pentru ca e un tronson care strapunge muntii, ca eu am numarat aici DOAR 3 tuneluri––TUNELAȘE as zice–– foarte scurte si doar pe un sens! Suprinzator si imbucurator.
      God Speed!

(editare moderator: am sters ultima propozitie din mesaj. Nu vrem sa moara nimeni de ciuda; va inteleg pe unii ca sunteti frustrati de stilul de pe alte forumuri, dar trebuie sa fim mai rezervati in mesajele scrise si ofurile astea le dezbatem in "Carcoteala de pe drum". vancouver)

1 Reply Last reply Răspunde Citează 4
      • ncbN Deconectat
        ncb
        ultima editare de

𝐏𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐮𝐩𝐞𝐫𝐯𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞 𝐀𝟖 𝐦𝐨𝐧𝐭𝐚𝐧

Compania Națională de Investiții Rutiere a semnat astăzi, cu TPF Inginerie S.R.L., contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 2A Ditrău-Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii-A8.
        Contractul cu o valoare de 49 de milioane lei este finanțat din fonduri europene, Programul Transport 2021-2027, iar durata este de 118 luni și include 14 luni etapa de proiectare, 40 de luni execuție și 60 de luni perioada de garanție. Reamintim că etapa de proiectare acestui lot început la data de 30 iunie 2025.

Lotul 2A Ditrău-Grințieș reprezintă un proiect cu o complexitate tehnică ridicată, incluzând 19 tuneluri și 63 de poduri și viaducte, iar lungimea totală a lucrărilor de artă este de 21 kilometri, 57% din lungimea întregului lot.
        Rolul supervizorului este unul deosebit de important, pentru ca va monitoriza progresul lucrărilor, conformitatea acestora, calitatea materialelor și a echipamentelor folosite, dar și performanța echipei de execuție. Mai mult decât atât, va supraveghea șantierul prin intermediul diriginților atestați, va efectua un control calitativ și cantitativ regulat, corelat cu structura programului de lucrări.

𝐃𝐞 𝐚𝐬𝐭𝐚̆𝐳𝐢, 𝐨𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝟏𝐂 𝐒𝐚̆𝐫𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢-𝐉𝐨𝐬𝐞𝐧𝐢 𝐬̦𝐢 𝐉𝐨𝐬𝐞𝐧𝐢-𝐃𝐢𝐭𝐫𝐚̆𝐮, 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐚𝐠𝐚 𝐬𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐒𝐚̆𝐫𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢-𝐏𝐢𝐩𝐢𝐫𝐢𝐠 (𝟏𝟏𝟔 𝐤𝐦) 𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢, 𝐢𝐚𝐫 𝟐𝟎𝟐𝟔 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐀𝟖 𝐦𝐨𝐧𝐭𝐚𝐧.

CNIR

1 Reply Last reply Răspunde Citează 2
        • A Deconectat
          Azzl
          ultima editare de

Referitor la sintagma “Anul proiectarii A8” oare știe cineva UMB cu cine colaborează ca și proiectant general? Inclusiv la proiectare volumul de muncă este imens. Iar unele loturi se vor suprapune ca și perioadă.

1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
          • vancouverV Deconectat
            vancouver
            ultima editare de

UMB are proiectare in-house. Posibil sa apeleze si la altii, dar pana acum cred ca au facut in cadrul firmei lor tot ce a fost de facut.

Railway fan. But motorways have to be done first!

1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
            • A Deconectat
              Azzl
              ultima editare de Azzl

https://www.facebook.com/share/p/1GVpvsjqwV/?mibextid=wwXIfr

𝗣𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗶 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗣𝗿𝘂𝘁 𝗹𝗮 𝗨𝗻𝗴𝗵𝗲𝗻𝗶
              𝗔 𝗶𝗻𝗰𝗲𝗽𝘂𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝘁𝗶𝗮 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗶𝗲𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗹𝗶𝗰

𝑷𝒓𝒐𝒊𝒆𝒄𝒕 𝒄𝒐𝒇𝒊𝒏𝒂𝒏𝒕̦𝒂𝒕 𝒅𝒊𝒏 𝒇𝒐𝒏𝒅𝒖𝒓𝒊 𝒆𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒏𝒆 🇷🇴🇪🇺

🇷🇴🤝🇲🇩 Lucrări în desfășurare la Podul peste Prut de la Ungheni – primul pod la nivel de autostradă între România și Republica Moldova!

In cadrul unei vizite de lucru in Republica Moldova și Ucraina, unde am condus o delegație cu scopul de a coordona proiectele SAFE in domeniul transporturilor, am fost și pe amplasamentul Șantierului de la Ungheni. Lucrările avansează într-un ritm bun pe ambele maluri ale Prutului:

✅️𝗔 𝗶𝗻𝗰𝗲𝗽𝘂𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝘁𝗶𝗮 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗶𝗲𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗹𝗶𝗰, necesar celor 3 deschideri ale podului. Acesta este produs de către un agent economic din Satu Mare.

✅️ Pe malul dinspre Republica Moldova (Chișinău):
              ➡️au fost finalizate cele 2 radiere aferente culeii
              ➡️ a fost finalizată armarea și cofrarea elevațiilor culeei iar turnarea betonului, pentru ambele fire de circulatie, este realizată in proporție de 90%;
              ➡️ La pila situată pe malul Prutului a fost realizată incinta din palplanșe pentru a se permite realizarea radierului pilei, care va fi amplasat la -4 metri față de cota râului si a început spargerea capetelor piloților;

✅️ Pe malul dinspre România (Iași):
              ➡️ au fost finalizate cele 2 radiere aferente culeii;
              ➡️ a fost finalizată armarea, cofrarea si turnarea betonului elevațiilor culeei, pentru ambele fire de circulatie;
              ➡️ Incinta pentru realizarea radierului pilei a fost deja realizată din palplanșe, au fost sparte capetele piloților, a fost armat cofrat si turnat radierul aferent căii 1 de rulare iar cel aferent căii 2 are armarea realizată in proporție de 75 %.

✅ Lucrările sunt în graficul contractat, iar anul viitor vom putea circula peste râul Prut pe un nou pod!

Abia astept transportul de la Satu Mare la Iasi. poate atunci o sa vada lumea de ce este nevoie de A8.

• ncbN Deconectat
                ncb
                ultima editare de

XPROPRIERI PENTRU SECȚIUNEA DE MUNTE A AUTOSTRĂZII A8 TÂRGU MUREȘ-TÂRGU NEAMȚ !!!
                Încă o veste bună, astăzi, despre Autostrada ,,Unirii" -A8 : Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru exproprierile secțiunii Miercurea Nirajului-Leghin se află pe Ordinea de zi a ședinței de Guvern de mâine, 27.11.2025.
                ,,2.PROIECT DE HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional, „Autostrada Târgu Mureş -Târgu Neamţ-Secţiunea II: Miercurea Nirajului- Leghin" situate pe raza localităţilor Acăţari, Miercurea Nirajului, Bereni, Măgherani, Chibed, Sărăţeni din jud. Mureş, Praid, Joseni, Lăzarea, Ditrău, Tulgheş din jud. Harghita şi Grinţies, Ceahlău, Poiana Teiului, Pipirig, Vânători Neamţ din jud. Neamţ, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional"-Ordinea de zi a Ședinței Executivului.
                Mulțumim colegilor din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru sprijinul acordat, cât și specialiștilor din Ministerul Finanțelor pentru suportul și clarificările necesare promovării actului normativ !

588409364_782101484858596_4067495646397590079_n.jpg

CNIR

• E Conectat
                  EugenRo
                  ultima editare de

desc A8.jpg

Din capul locului, precizez ca nu agreez solutia cu supratraversarea podului de catre A8. Dar daca nu se mai poate face nimic, cu pozitionarea actuala a traseului, cam asa as vedea un viitor nod aici:

-bretelele punctate ale descarcarii vestice sunt urcate de fapt pe piloni, intr-o zona inundabila;
                  -reorganizarea obligatorie (cel putin) a capatului vestic al podului existent; intersectia in triunghi nu cred ca ar face fata unei descarcari si nu ar functiona fluid ca un giratoriu bine sistematizat; la capatul estic, functioneaza mai bine, intrucat bratele triunghiului nu sunt separate pe bretele individuale, dar si acolo s-ar putea optimiza;
                  -descarcarea estica s-ar face de fapt printr-un pod peste valea care se varsa in lac (anonima, dar evidenta pe google maps)
                  -avantajul este ca, teoretic, tot nodul s-ar putea construi si ulterior, daca acum nu se gasesc bani...

A vancouverV 2 Replies Last reply Răspunde Citează 1
                  • A Deconectat
                    Azzl @EugenRo
                    ultima editare de Azzl

@EugenRo la 5 miliarde+ mai erau loc se 100 mil si pentru nod. Eu sincer nu-mi explic lipsa lui din SF. In forma trasata de tine sau alta o descarcare acolo este necesara.

1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
                    • M Deconectat
                      mihai
                      ultima editare de

^^ In mod clar este o greseala de proiectare faptul ca A8 nu are prevazut un nod in punctul de intersectie a 3 drumuri nationale. Deci orice solutie care rezolva problema este buna.

1 Reply Last reply Răspunde Citează 4
                      • vancouverV Deconectat
                        vancouver @EugenRo

@EugenRo propunerea ta nu este posibila dupa parerea mea. Am explicat mai sus, mai demult lui @nykonn acelasi lucru:

https://forum.construim-romania.ro/topic/43/a8-tg.-mureș-tg.-neamț-iași-ungheni-prut/68

In esenta pentru ca viaductul la care vrei sa te racordezi va arata cam asa:
                        jagstalbruecke-betonsanierung2-1024x683.jpg

viaductul autostrazii este la cota 600m. Intersectia DN-urilor si podul DN15 sunt la cota 520m. Adica ai o diferenta de altitudine de 80m! La o panta de 10% iti trebuie bretele de lungime minim 800m. (panta max admisa in mod normal la drumuri este 7% in zone montane, altfel pentru camioane devine nasoala treaba).

1 Reply Last reply Răspunde Citează 2
                        • vancouverV Deconectat
                          vancouver @vancouver

Iar propunerea corecta, care tine seama de inaltimi si cote de nivel este asta:

a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:

Propunere nod la Poiana Largului. Nu mi se pare ok ca s-a omis.

nod Poiana Largului.png
                          click pe poza pentru zoom in

Mai importanta mi se pare jumatatea vestica de nod, adica bretelele pentru traficul de pe A8 dinspre si pe A8 catre Iasi. Altfel, cine vine din Moldova si vrea sa ajunga "jos" in Poiana Largului sau la unul din DN-urile perpendiculare, trebuie sa iasa inca de la Pluton, pe DN15B si sa mai mearga aproape 20km pe serpentine, pe DN, la umbra autostrazii.

Bretelele nordice servesc pentru a ajunge pe autostrada spre Tg. Mures, resp. celor care vin dinspre Tg. Mures. Lipsa lor nu ar fi asa dramatica, urmatorul nod fiind tot cam la fel de departe spre vest, dar macar nu sunt serpentine de parcurs.

Chiar si cum am desenat eu, panta pe aceste bretele se duce spre 10%, adica probabil trebuie impusa o limita de tonaj, camioanele sa nu aibe voie sa iasa pe bretele, doar sa intre.

• E Conectat
                            EugenRo
                            ultima editare de

desc A8b.jpg

@vancouver De acord cu tine, in coditiile de cota date, nu se poate cobori ca in primul desen postat de mine. (Repet, mie personal nici macar nu imi place solutia aleasa cu viaductul cocotat peste pod peste lac. As fi incercat un tunel, o ocolire mai lunga cu o coborare mai blanda, dar asta deja nu mai conteaza.)

Cu privire la propunerea ta, nu e ca nu as fi de acord cu ea (din contra) doar ca nu cred ca CNIR ar accepta varianta asta prea lesne, intrucat pare destul de complex de ciocanit si consolidat dealul ala abrupt, pentru atatea drumuri si bretele.

Revenind la propunerea mea initiala, si plecand de la precizarile tale, am incercat o readaptare cu accesul vestic in spirala (cu o panta si o raza digerabila, in jurul Pietrei Teiului - loc ar fi destul). Solutia asta nu este noua afara (dar o regasim si la noi, chiar la urmatorul nod de la Pipirig). Am adaptat putin si accesul estic, unde diferenta intre maluri cred ca este si mai mica de 80m, iar curbele separate, care corespund fiecaruia dintre sensuri, au o raza destul de generoasa.

• First post
                              Last post