A8 Iași - Tg. Mureș și centuri jud. Iași
-
UMB liciteaza doar cu bosniacii, inca nu au experienta pe tuneluri.
Ambele variante sunt nasoale. UMB are deja extrem de mult, oricat de mult i-ati iubi, loturile astea montane fac cat 2 A7, iar MAPA e varza, chiar daca nu a avut material de lucru si ii inteleg, deja dureaza foarte mult proiectarea -
Da, va fi cel putin la fel de rau ca acum pe lotul 2 din PiSi. Zone greu accesibile, foraje facute pana acum nema! Adica intai o sa fie nevoie sa-si faca firmele drumuri de acces prin padure, pentru care trebuie n avize, si abia dupa aceea pot face proiectarea in detaliu. Adica dupa 1-2 ani abia se vor apuca de proiectare. Apoi inca 2 pentru proiectare si avizare. La 4 ani dupa semnarea contractului cel mai devreme vom avea lucrari incepute pe intregul lot. Mai devreme doar asa de spectacol, gen acum la Boita.
Asta e valabil pentru orice firma, Porr, Strabag, egal cine. Trebuie intai facut cu adevarat studiul geo si nu pot intra in padure pana nu au avize de defrisare, etc, care dureaza ca suntem in Romania. Nefiind din vina lor, vor duce la prelungirea contractului.
Legat de constructia propriu-zisa: aici intr-adevar ar fi fost de preferat o firma mare europeana: Vinci, Strabag, Bouygues, WeBuild, FCC, Porr etc...
Pe de alta parte avem finantarea. Licitam acum ca nebunii, de parca banii curg din cer. La un moment dat vor fi n loturi montane concomitent in toata Romania. Nu se pot duce toate la o turatie maxima, gen gata in 40 de luni (3 ani si un pic) cum zice contractul. Asa ca o prelungire pe 5-10 ani e numai buna pentru sanatatea bugetului.
Eu personal asa am si propus sa se faca A8, ca sa putem duce cele 6+4 miliarde € (pentru toata autostrada, de la Ungheni la Ungheni). Distribuit pe 20 de ani inseamna 0,5 miliarde pe an, ceva in zona in care putem sa mai lucram si prin alte parti in acelasi timp. Adica un 2025-2045. Dar cum se dezvolta acum lucrurile, pare ca in 2035-2036 chiar o sa o avem complet gata - ceea ce mi se pare senzational de bine.
-
Eu nu-s așa pesimist în ceea ce privește partea financiară. Mă aștept la realocari în cadrul PNRR, știu că se discută despre asta, se fac niște situatii, iar sumele alocate infrastructurii trebuie sa urmeze creșterea procentuala a PIB. Deci, să fie mai mari. "Ajută" bugetul și faptul că unii constructori nu duc. De aici, avantaj pentru tronsoanele UMB, care împinge șantierele, deci trage banii. Dacă putem face pe rutier investiții de 2 spre 3 miliarde euro / an eu sunt mulțumit, în condițiile în care mi-aș dori să văd feroviarul peste rutier.
-
Propunere nod la Poiana Largului. Nu mi se pare ok ca s-a omis.
Mai importanta mi se pare jumatatea vestica de nod, adica bretelele pentru traficul dinspre si catre Iasi. Altfel, cine vine din Moldova si vrea sa ajunga "jos" in Poiana Largului sau la unul din DN-urile perpendiculare, trebuie sa iasa inca de la Pluton, pe DN15B si sa mai mearga aproape 20km pe serpentine, pe DN, la umbra autostrazii.
Bretelele nordice servesc pentru a ajunge pe autostrada spre Tg. Mures, resp. celor care vin dinspre Tg. Mures. Lipsa lor nu ar fi asa dramatica, urmatorul nod fiind tot cam la fel de departe spre vest, dar macar nu sunt serpentine de parcurs.
-
Absolut de acord cu ce spune @vancouver. E mai bine să licităm peste ceea ce putem face, atât din punct de vedere financiar, cât și al posibilității de construire.
În felul acesta, construim cât mai mult în paralel și nu riscăm să pierdem bani.
Am încercat să explic de câteva ori și pe forumul PUM că e mult mai bine să avem 200 de kilometri inaugurați pe an, chiar și cu "întârzieri", decât 40 de kilometri pe an fără întârzieri. Dar acolo sunt prea multe idei fixe pentru ca cineva să își poată deschide ochii -
CNIR, A8, lot 1C:
Lotul 1 C Sărățeni-Joseni, care se desfășoară în județele Mureș și Harghita are o lungime de 32,4 kilometri și include
- 39 de poduri și pasaje
- 3 tuneluri unidirecționale
- 4 polate și 2 pasaje pentru permeabilitatea animalelor (ecoducte).
Lungimea pasajelor și a tunelurilor este de aprox. 16 kilometri reprezentând 50 % din lungimea totală a acestui lot de autostradă. Cel mai lung pasaj va avea 1721 metri (pasajul peste DN 13 A și calea ferată, iar cel mai înalt viaduct, 45 de metri).
Pe traseul lotului 1 C sunt prevăzute două parcări de scurtă durată (stânga/dreapta) cu 12 spații de încărcare pentru mașini electrice. Lotul Sărățeni-Joseni va avea și descărcări provizorii pentru a asigura funcționarea independentă.
Contractul urmează să fie semnat după finalizarea tuturor procedurilor necesare.
-
@vancouver O sa fie UMB all the way Targu Neamt - Sarateni?
Dupa mine nu suna urat , suna interesant ca o sa atace de pe 2 flancuri- Armata - A3 vine dinspre Mures, Armata - A7 vine dinsre Targul Neamt .
Cu suportul necesar din sud - A0 / Dex12 / Dex6 si sa vezi atac pe toate fronturile .
Mi-a luat ceva sa analizez toate loturile , la cum sunt merita un tabel
.
-
AUTOSTRADA A8 #007 | Motca - Leghin Stadiu lucrari 05.03.2025
Raducu P Drum
-
@gruia88 a spus în A8 Iași - Tg. Mureș și centuri jud. Iași:
@vancouver O sa fie UMB all the way Targu Neamt - Sarateni?
Toate drumurile duc la Roma. Cel putin pana acum asa pare. Nu stiu pe lotul 1D, cel usor si scurt, acolo parca sunt mai multe oferte.
Sunt curios daca se baga UMB si de la Iasi la Motca.
-
Ar fi de mirare sa nu se bage pe Iasi-Motca.
-
@vancouver Da pe 1D sunt 9 oferte , m-am uitat de ce , este superba depresiunea aia acolo la sud de Toplita unde o sa fie construit , liber campie intre munti .
Abia astept sa fie A8 o afacere UMB sa bage material pe munte la greu si la structuri, o sa apara iarasi carcoteli dar atat timp cat se construieste si se da inainte acestea nu cotneaza deloc.
-
De unde ai scos 9 oferte? :)) Sunt 5.
-
Acest mesaj a fost șters! -
@mike_us 1b Nurol si Ozaltin
1c doar UMB azi a fost declarat castigator -
@chapo
Mersi, o să updatez. Dacă mai vedeți greșeli, o să corectez.
Cred că este util ca viziune de ansamblu. -
Lotul 1a: Targu Mures - Miercurea Nirajului 24,40km
Executie (asteptam AC) 24 luni
NurolMiercurea Nirajului - Leghin 161,50 km
Avem 6 loturi:
1 câștigat, 1 așteptăm contestații, 4 în licitație.Lotul 1b: Miercurea Nirajului – Sărățeni 23,4 km
Licitație - aprilie 2024
Ofertanți: Nurol, Ozaltin (2)Lotul 1c: Sărățeni – Joseni 32,4 km
Câștigat de UMB (6 martie) , se poate semna dacă nu sunt contestații in 10 zile.
Perioada de execuție este de 40 de luni.Lotul 1d: Joseni – Ditrău 14,4 km
Licitație - octombrie 2024
Ofertanți: Nurol Insaat, Geiger Transilvania, Danlin XXLGroma Hold - Intertranscom Impex, MIS Grup, UMB - Tehnostrade SRL (5)Lotul 2a: Ditrău – Grințieș 37,9 km
Licitație - octombrie 2024
Ofertant: UMBLotul 2b: Grințieș – Pipirig 34,1 km
Licitație - noiembrie 2024
Ofertanți: UMB, Mapa Inșaat VE Ticaret (2)Lotul 2c: Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) 19,3 km
Câștigător: UMB.
Perioada de execuție este de 36 de luni.Lotul 3: Leghin - Targu Neamt 29,90km
Executie 24 luni
UMB -
@chapo confundai cu alea de supervizare acolo erau 9
-
@mike_us Lotul 2B Grințieș-Pipirig s-au depus oferte UMB si Mapa.
-
Din cate stiu, pe 2c UMB inca nu a fost declarat castigator. Este doar ofertant, ca si pe 2a.
-
@vancouver a spus în A8 Iași - Tg. Mureș și centuri jud. Iași:
Da, a fost stire la un moment dat ca nu sunt contestatii si se poate semna cu UMB. La 5 zile dupa termen nu contestase nimeni.
.