DX23 Focșani - Brăila
-
Exista vreo sansa ca pentru DEx23 sa inceapa lucrariel efective inainte de 2030, din perspectiva bugetului?
P.S. buna idee sa ceara parcarile sa fie gata cu 6 luni inainte de final.
-
@JohnDoe Eu cred ca lucrarile vor incepe in toamna lui 2026 cu decopertari & stuff (deci nu mare povara pe buget) si serios din primavara lui 2027.
Atunci UMB va avea doar Pascani-Suceava si Leghin-Motca. UMB nu se va baga la Motca-Iasi, iar la A8 montan mai e mult pana departe. Mai degraba din 2030 vom vedea lucrari serioase pe A8.
Din perspectiva altor constructori, pentru 2027 vor mai ramane A1 montan, A3 la Meses si A13 (ambele in ritm turcesc altul decat Nurol), DX11 incipient (poate ceva la Nurol) si A9 si mai incipient (Porr), si ceva maruntis la celelalte loturi din A3. -
Stati asa cu numarul drumului, DX23. Asa l-am botezat eu ca e paralel cu DN23... Nu e nimic oficial.

-
𝐒𝐓𝐀𝐑𝐓 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐃𝐑𝐔𝐌𝐔𝐋 𝐄𝐗𝐏𝐑𝐄𝐒 𝐅𝐎𝐂𝐒̦𝐀𝐍𝐈-𝐁𝐑𝐀̆𝐈𝐋𝐀
Compania Națională de Investiții Rutiere a emis astăzi, 𝐎𝐫𝐝𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐈̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞𝐫𝐞 pentru contractul Drumului Expres Focșani-Brăila și a stabilit data de 𝟐 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 pentru startul etapei de proiectare.
Drumul Expres Focșani-Brăila are o lungime de 73,5 kilometri și asigură legătura între Autostrada Moldovei A7- Podul peste Dunăre de la Brăila, Drumul Expres Brăila-Galați, Tulcea și Constanța.
,,Am emis astăzi, Ordinul de Începere pentru contractul Drumului Expres Focșani-Brăila. După ce Antreprenorul a constituit garanția pentru contractele semnate pe 29 octombrie, așteptăm Programul de lucru pentru că, încă din etapa de proiectare ne dorim să asigurăm finalizarea spațiilor de servicii cu șase luni înainte de recepția lucrărilor și deschiderea circulației. Este un aspect important și țin foarte mult ca la inaugurare, parcările să fie deja funcționale. De asemenea, pentru acest contract, antreprenorul, un consorțiu cu experiență solidă, va putea permite traficul pe tronsoane funcționale independent”, a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
Contractul pentru realizarea Drumului Expres Focșani-Brăila are o durată de 42 de luni (6 luni proiectare și 36 de luni execuție) este finanțat din fonduri europene nerambursabile și a fost semnat cu o Asociere de constructori din România în urmă cu două săptămâni.
𝐃𝐄𝐓𝐀𝐋𝐈𝐈 𝐃𝐄𝐒𝐏𝐑𝐄 𝐏𝐑𝐎𝐈𝐄𝐂𝐓 :
https://www.cnir.ro/proiecte/drum-expres-focsani-braila/
-
@ncb De drumul ăsta e chiar nevoie!
-
Eu sunt de alta parere. Condider o greseala ca se face acest DX. Am fost in septembrie de 2 ori pe DN23 si este relativ liber. 80% din traficul si asa subtire de pe drum o sa ramana pe DN23, pentru ca este local. Am stat si am analizat special.
Da, drumul trece prin cateva localitati si - ca si la alte sute de localitati din Romania traversate de un DN - ar ajuta o centura.
Da, drumul actual este de calitate proasta, relativ ingust, nu cred ca se incadreaza in standardele actuale de DN. De exemplu (ca sa compar cu ceva local) este clar sub DN25 Tecuci-Galati, desi si DN25 nu e cel mai stralucit si exista DN-uri si mai bune (si nu ma gandesc la DN2, care e din alta liga, ci de ex. la DN21 Drajna-Braila).
Insa la fel de rau, la fel de circulat, la fel prin localitati trece si DN22 Rm. Sarat - Braila. De ce nu se face si aici un DX?
Muuuuuult mai circulat este DN25 Tecuci-Galati. De la Hanu Conachi la Tecuci e localitate continua, e jale.
La fel DN26 Galati - Tulucesti. Apoi acelasi DN26 se continua printr-o localitate aproape continua pana la Oancea (in dreptul Cahulului din Rep. Moldova). E groaznic pe acolo. De ce nu se face acolo DX?Si nu-mi veniti cu povesti gen sa lege Moldova de podul de la Braila, ca e de tupeu maxim explicatia asta:
- dupa pod dai in DN-uri de calitate inferioara in Dobrogea, extrem de virajate. Si nu o sa se faca niciodata DX direct de la pod Braila spre Constanta, ci doar in viitorul indepartat cu ocol mare pe la Tulcea - iar pana atunci o sa fie mai bine pe la Vadu Oii si pentru trafic greu pe DN21+A2 sau A7+A3+A0+A2
- la fel de bine ar fi adus traficul la pod si un DX Tisita-Tecuci-Galati. Ar fi ajutat muuuuult mai mult. In primul rand cum ziceam acolo e localitate continua Tecuci-Hanu Conachi, doi Tisita - Tecuci o sa se faca oricum DX (parte din cel spre Albita), trei acum avem proiect tembel de largire la 4 benzi DN25 prin localitati, care altfel nu era necesar (o sa se moara la greu pe acolo, viteze mari in localitate), si patru: pana la urma peste 30-40 de ani tot o sa se faca DX Tisita-Tecuci-Galati si deci DX-ul Focsani-Braila o sa devina si mai inutil
- pentru mers vara la mare hai sa uitam. Nu poti sa faci drum pentru ca vor fi cateva mii sau zeci de mii masini care vor merge fix o singura data pe an sau unii si doar o data la 5 ani!
Pentru traficul local ORICUM trebuie largit DN23 si reabilitat, ca nu e ok acum, cu gropi pe margine si greu sa treaca 2 camioane unul pe langa altul (arata DJ-urile din zona mai bine!), iar 10 luni din an pe DX o sa bata efectiv vantul, cu trafic sub 5000 vehicule pe zi (nivel de drum judetean).
In final sa ne gandim doar cat de absurd sa se faca aici DX inainte sa se faca:
- Valea Prahovei, unde nu vom avea 2000-3000 veh / zi, ci 20.000-30.000 veh / zi cu varfuri spre 100.000 pe viitorul A3
- Constanta - Mangalia, unde stam vara cu orele prin ambuteiaje
- Drobeta - Lugoj, unde se sta si vara si iarna si ziua si noapte in coloane infinite de masini si se blocheaza dezvoltarea Romaniei
As zice chiar ca suntem efectiv idioti ca facem Focsani-Braila inaintea celor de mai sus sau cu punerea in pericol a fondurilor pentru A8 etc
-
@vancouver DX Brăila-Focșani este legătura acelei zone (aglomerarea Galati-Braila) cu vestul prin viitoarea A13. Mie mi se pare mai bine ca se face acum decat sa se aștepte Braila-Buzau + Ploiesti-Targoviste-Gaiesti-Pitesti cu continuare pe A1.
Da, s-ar putea ca cei de 50 de ani (ca mine) să nu vadă niciodată A13 Racaciuni-Onesti-Brasov, dar măcar la stadiu de intenție este cea mai buna varianta pentru GL-BR. Asta, bineînțeles, dacă nu rămâne în picioare aberația cu scos A13 la Bacău.
Da, Tecuci-Galati este jale, dar diferenta dintre o ieșire in A7 la Tisita și una la Focșani este neglijabilă pentru cineva din GL-BR.
Repet, tinta este conectarea cu Vestul.
Cei din zona aia care vor sa meargă la CT folosesc Fetesti-A2. -
@daniel22_22 a spus în DX23 Focșani - Brăila:
DX Brăila-Focșani este legătura acelei zone (aglomerarea Galati-Braila) cu vestul prin viitoarea A13.
Și prin extensie Giurgiulești-Oancea-rep Moldova , Ucraina.
-
Și de ce nu era bună o legătură pe DX Galați - Tecuci - Tisita?
-
@vancouver : Nu am spus ca nu era buna, doar ca diferenta intre legarea la A7 in Tisita și legarea in Focșani nu este mare.
-
@fulgernc : Și eu vroiam să adaug Giurgiulești care va fi cumpărat în curând de România.
-
@daniel22_22 Eu sunt de acord cu tine ca "merge si asa". Ce vroiam sa punctez este sa nu laudam acest drum ca fiind wow ce bun si ce necesar. Exista o varianta mult mai buna si mult mai necesara si culmea mult mai ieftina, pentru ca in final acel drum express Galati-Tecuci va trebui facut si el la un moment dat. Asa dam banii de 2 ori, pe 2 drumuri paralele, din care unul o sa fie gol (si il facem primul pe cel gol).
-
@vancouver
Părerea mea e că odată ce s-a aprobat lărgirea la 4 benzi a DN25..și se începe lucrul , în curând , va trece foarte mult timp , până să fie luat în calcul un eventual DX Galați-Tecuci. Ptr traficul local e mult mai util acest DN25 decât orice variantă de DX. Așa cum e , imperfect , trecând prin localități. Tocmai acest aspect îl face util ptr traficul local. Ptr siguranță sunt de acord că era de preferat să fie scos în afara localităților. -
Da, pentru o vreme e clar ca nu se va face nimic in plus si ca este acceptabil si asa. De fapt intre Hanu Conachi si Galati e chiar ok largirea la 4 benzi, pentru ca localitatile sunt aproape toate pe o singura parte a drumului DN25, astfel ca drumul nu rupe localitatile in doua. Din pacate nu acelasi lucru si intre Hanu Conachi si Tecuci.
-
@vancouver În perioada 2000-2010 am mers mult între Bacău și Galați și înțeleg ce zici. Însă, direcția de dezvoltare cuprinsă în masterplanul de transport pentru estul Moldovei (de la Botoșani la Galați) este spre vest, nimic pe nord-sud. În contextul sărăciei din zona aia și a intrării Moldovei în UE mi se pare o decizie bună. Tulcea trebuie legată și ea de Vest. Pentru ca se face Focsani-Braila, A13 continuata până la Tg Secuiesc devine urgenta. Sincer, economic vorbind, între Tecuci și Galați circulă doar legumele.
️