A5 București - Giurgiu + A7BG Ruse - Veliko Tarnovo
-
Dupa mine, Corbii Mari, all the way !
Acolo merge grosul traficului suddunarean, nicidecum cel Nord-Sud spre Moldova si Ukraina : ultimul nu cred ca aduna, comparativ, mai mult de un sfert fata de cel spre vestul Eu.
De altfel, asta e si ideea CNIR ca aceasta varianta sa materializeze- de facto- primul segment dintrun viitor al doilea inel de centura a Capitalei, unul la distanta.
Caruia, adaug eu, i s-ar putea cumva circumscrie si planuitul DEx Gaesti-Targoviste- Ploiesti.Asta pentru o imagine macro. -
-
A7 centura Biala (BG):
https://www.youtube.com/watch?v=sXF7GK1sKQQ
Pe scurt, fata de acum un an progresul este aproape nul.
-
Au si ei Aktorii lor.
-
o intrebare cati bani ofera UE pentru acest proiect .....
-
@rocklee nu stiu exact cat ofera UE, dar in mod normal ar trebui sa fie aceleasi conditii ca si pentru Romania. Au si ei fondurile de coeziune si la acest capitol cofinantarea este de 40%. Prin PNRR nu are cum sa fie, Romania fiind singura tara din Europa care are voie sa cheltuie bani din PNRR pentru autostrazi (ceea ce arata cat bull-shit pot sa mãnânce unii, care se dau aparatori ai neamului, cum ca vai vai noi acum suntem sclavii europenilor si nu stam cu fruntea sus sa negociem, bla bla bla... e fix invers si UE chiar incurajeaza acest mod de lucru: fiecare tara poata sa ceara exceptii sau derogari, poata sa contribuie la organizarea intregii UE, etc. Nu doar ca nu suntem sclavii UE, noi suntem UE! Si ca atare iata cel mai bun exemplu, banii din PNRR ii folosim la autostrazi pentru ca aici suntem in urma rau - in schimb bulgarii nu au cerut asa ceva, ei finanteaza doar cu bani din FC).
Contractul centurii Byala este semnat in 2022 pentru 450 de milioane euro si are ca termen anul 2028. Putem presupuna ca UE contribuie cu aprox. 180 milioane euro.
-
Perioada de programare 2014-2020:
În cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, rata standard de cofinanțare era de 85% din partea UE și 15% contribuție națională. Totuși, pentru Axa Prioritară 1 – destinată dezvoltării rețelei TEN-T de transport rutier, care include construcția de autostrăzi și drumuri expres – s-a aplicat o rată de cofinanțare diferită, cu doar 60% finanțare din partea UE și 40% contribuție națională.
Grup InfrastructuraPerioada de programare 2021-2027:
Pentru actuala perioadă de programare, Programul Transport 2021-2027 prevede, în continuare, o rată de cofinanțare de 40% din partea UE și 60% contribuție națională pentru proiectele de autostrăzi.Deci, finanțarea a scăzut la 40% partea UE, ceea ce înseamnă că trebuie să fim pregătiți să contribuim cu cea mai mare parte din fonduri.
Oricum, este mult peste ceea ce oferă PNRR, care este doar un împrumut cu dobânzi ceva mai mici.
Mie mi se pare pură propagandă felul în care a fost prezentat PNRR pentru autostrăzi anul trecut, de parcă ar fi fost 100% nerambursabil.
Aproape nimeni din media nu a explicat clar în ce constă, de fapt, PNRR pentru autostrăzi. -
Chiar daca este imprumut pe autostrazi, PNRR este mana cereasca pentru noi pt ca le facem la dobanzi infime. Ceea ce ar trebui sa zbiere toata lumea este ca se vor pierde banii pe feroviar unde sunt granturi (bani gratis)
-
spunea cineva pe celalalt forum ca suma pentru acest proiect este undeva la 2,1 miliarde de euro podul plus drumurile de legatura ....am intrebat pentru am vrut sa stiu daca aceasta suma este oferita de UE ...
SI CUM VA FI IA IMPARTITA .....
cat Romania ....avand in vedere ca noi vom construi podul ....si cat Bulgaria -
Nu ai cum sa stii cat va costa podul Ruse. Aceasta suma de 2 miliarde e scoasa din burta de cineva…
-
Corect. Deocamdata nu se stie inca exact unde va fi amplasat, automat nici exact cat de lung va fi. Nici ce structura va avea. Sigur ca se pot face niste aproximari. Podul relativ similar de la Vidin-Calafat a costat 250 milioane de euro acum 15 ani. Poate ca acum o sa coste 500 de milioane. Podul de la Braila, care este mai lung, dar fara cale ferata, a costat 540 milioane - dar cu tot cu drumuri de legatura de 25km, o parte cu 4 benzi.
La pod este posibil sa beneficiem de o finantare de 50% din fonduri UE si Romania sa puna restul de 50%. Daca nu 50% UE, atunci macar 40% UE.
Drumurile de legatura si calea ferata pe partea bulgara le fac bulgarii.
Mai devreme de 10 ani nu are cum sa fie gata.