A7, A8, A9 - autostrăzi si drumuri express zona Moldovei
-
-
Se pare ca UMB saptamana asta au fost doar aprox. 50% din efective si sapt viitoare la fel 50% (prin rotatie). De pe 11.11 revin la full pentru 4 saptamani dupa care probabil iarasi o sa faca 50-50 in ultimele 2 saptamani de lucru din decembrie - functie si de situatia fiecarui santier.
-
@vancouver In vara nu as fi crezut ca acest pod are sanse sa fie terminat pana la finalul acestui an.
Ce contin acele butoaie verzi ? -
@vancouver a spus în A7, A8, A9 - autostrăzi si drumuri express zona Moldovei:
Guido Retter sustine ca Retter termina toate structurile pe 10.12. Acum nu stiu ce inseamna ca termina structurile? Inseamna ultimul beton sau inseamna inclusiv asfalt? Inseamna inclusiv parapete? Nu stiu.
La intersectia cu DN1D se vede cum reasfalteaza vechea deviere. Trebuie sa revina pe ea, ca sa finalizeze bretelele dinspre Ploiesti.
Buba cea mai mare acum este la urmatorul nod, cel dintre lotul 1 si 2. Acolo pasajul peste A7 de-a lungul DJ100C inca nu a primit grinzi si se pare ca programul Trace prevede ca ultima grinda va fi montata pe 20.11. Prea tarziu ca sa mai termine podul anul asta - zic eu. Intrebarea este daca politicul va presa pentru o solutie provizorie, cu iesire de pe autostrada pe bretele provizorii, intrare in giratorii si revenire pe A7 prin bretelele permanente.
Granita dintre loturi este in punctul notat de mine cu G. Dar bretelele si inclusiv pasajul DJ100C cel alb-albastru sunt pe lot Coni-Trace. Cine o sa faca atunci devierea? Cred ca Trace si Coni, pentru ca aici Pizza nu are nici o vina.
Ideea cu deschiderea traficului între DN1D și DJ100C, cu ducerea traficului pe acele 2 bretele pe unde este acum devierea traficului DJ100C a murit la fel de repede cum s-a născut. Mai degrabă s-ar putea să vedem o deschidere a traficului cu închiderea traficului pe DJ100C între cele 2 giratorii pentru a permite traficul peste autostradă. Relația Mizil - Fulga va fi asigurată pe alte DJ-uri, precum DJ102D... și poate să vedem, similar, restricționarea traficului pe DJ102H și DJ102R până la finalizarea completă a pasajelor aferente DJ102H și DJ102R, în condițiile în care tablierul metalic va fi deja ridicat, cu predale și alte elemente care vor permite circulația pe sub el, poate chiar cu restricții de circulație pe A7 (circulație deviată de pe un sens pe altul).
-
@vancouver PS CONI a preluat de la Pizzarotti ultimele sute de metri din Lot 1, asta ca să nu se calce în picioare pe acolo.
-
@vancouver a spus în A7, A8, A9 - autostrăzi si drumuri express zona Moldovei:
Guido Retter sustine ca Retter termina toate structurile pe 10.12. Acum nu stiu ce inseamna ca termina structurile? Inseamna ultimul beton sau inseamna inclusiv asfalt? Inseamna inclusiv parapete? Nu stiu.
La intersectia cu DN1D se vede cum reasfalteaza vechea deviere. Trebuie sa revina pe ea, ca sa finalizeze bretelele dinspre Ploiesti.
Inițial au cam greșit când au făcut devierea DN1D pe acolo pentru că i-a încurcat mult - vezi că acolo a apărut un podeț.
Considerând că există mai multe variante de deschidere a traficului în Decembrie, printre care ducerea traficului pe bretele nodului rutier, giratorii la DN1D și revenirea în A7 tot pe bretele și tranzitarea DN1D pe vechea deviere care este acum în curs de asfaltare.
-
Am inteles @emt112 , multumesc pentru lamuriri.
Sa concluzionam: se prefigureaza o deschidere pe final de an integral loturile 1+2, dar cu sacrificarea drumurilor judetene (cred ca 3 la numar) care intersecteaza autostrada, si care vor fi inchise traficului timp de cateva luni.
In acest caz "cel mai" critic este podul peste Cricovul Sarat, de el depinde toata schema asta. Iar la DN1D, daca nu termina pasajul DN peste A7, vor face o deschidere pe bretele cu pastrarea devierii pentru cei care merg pe DN1D. Pe de alta parte pasajul peste A7 pe DN1D are acum toate grinzile montate si daca pe final de an nu va fi gata, in orice caz va fi foarte aproape de finalizare si probabil in ianuarie-februarie se va finaliza acolo.
-
Ce credeti, termina UMB podul anul asta?
Eu socotesc cam asa:
- cam pana pe 16.11 (2 sapt pline de acum) termina cu betonarea
- maxim o sapt mai tarziu vor fi gata si cu lisele (bordurile = grinzile laterale)
- concomitent pot veni cu hidroizolatia
- undeva pe 25-30.11 vor asfalta un sens, poate nu integral intr-o zi, poate ca trebuie 2 zile
- in sapt. 02.12-07.12 vor asfalta si al doilea sens, iar pe primul vor putea face marcaje, parapeti si rosturile
- undeva in sapt. 16-21.12 vor fi complet gata cu un sens, iar la al doilea fir vor mai avea de lucru pentru 1-2 sapt. , deci daca vor sa termine anul asta trebuie sa vina si intre Craciun si Anul Nou sau sa renunte sa dea drumul pe ambele sensuri si sa faca un half-profile, apoi sa prinda 2 sapt de vreme buna in ian-febr. sa termine complet.
Perioada critica este in noiembrie, sa nu-i prinda zile de ger sau ploaie multa, sa nu poata asfalta si hidroizola. Daca vine urat abia dupa 01.12 un fir o sa fie deja asfaltat si acela se va putea duce la capat.
-
Din ce vad, eu zic ca da, termina anul acesta.
Fara sa intru in nivelul de detaliu pe care il dai tu, cred ca pentru UMB nu e o problema sa duca podul la gata intr-o luna jumate, doua luni cu marja de timp cu tot. Singura problema poate fi pusa de eventuale temperaturi scazute, care pot intarzia asfaltarile.
Pe de alta parte parca am vazut deja tehnologii de turnare a asfaltului la temperatura ambientala sub 10 grade, deci probabil ca si asta se poate rezolva. Plus ca nici iernile nu mai sunt ce-au fost, mai ales in perioada noiembrie - decembrie.
-
Bine v-am gasit!
Pentru zona Mizil saptamana asta se anunta vreme insorita cu temperaturi pana la 15 grade. Pentru saptamana viitoare se estimeaza ceva ploi.
-
Bine ai venit. Multumim pentru informatii si speram ca prognoza pe decembrie sa aduca si niste km de autostrada in zona Mizil.
-
@emt112 a spus în A7, A8, A9 - autostrăzi si drumuri express zona Moldovei:
Mai degrabă s-ar putea să vedem o deschidere a traficului cu închiderea traficului pe DJ100C între cele 2 giratorii pentru a permite traficul peste autostradă. Relația Mizil - Fulga va fi asigurată pe alte DJ-uri, precum DJ102D... și poate să vedem, similar, restricționarea traficului pe DJ102H și DJ102R până la finalizarea completă a pasajelor aferente DJ102H și DJ102R, în condițiile în care tablierul metalic va fi deja ridicat, cu predale și alte elemente care vor permite circulația pe sub el, poate chiar cu restricții de circulație pe A7 (circulație deviată de pe un sens pe altul).
DJ100C este cel mai probabil sa fie sacrificat pentru ca singurii afectatii ar fi locuitorii din cele 2 Fulga. A mai fost sacrificat acum cativa ani cand s-a refacut trecerea peste balta si a fost inchis cred ca pentru 3-4 luni. Waze reruta traficul spre/dinspre Gherghita-Ilfov pe DJ102N. La fel, cei care pierd DJ102H pot merge DJ102D. Cu DJ103R si DJ203C e mai problematic pentru cei de la sud de A7. Ocolul este mare.
-
A7 lot Ploiesti Buzau in ziua cu accidentul mortal
-
A7 Pascani - Suceava lot 1:
Cristian Pistol pe facebook:
Trei oferte au fost depuse astăzi pentru construcția primului lot al autostrăzii Pașcani - Suceava!
- UMB
- DANLIN XXL SRL – INTERTRANSCOM IMPEX SRL
- WEBUILD
Valoare: max. 3,88 miliarde lei (fără TVA),
Lungime: 33 km în 30 de luni (6 luni proiectare, 24 de luni execuție).
Finanțare: Programul Transport (#PT) 2021-2027. -
@vancouver O, ce veste bună! Ușor, ușor ne apropiem de Suceava.
Dacă semnează în februarie/martie cu 6 luni de proiectare, ajung la sfârșitul anului 2025 să înceapă lucrările, poate și începutul anului 2026. UMB o să fie mai liber atunci; sincer, eu aș vrea să câștige ei.
-
Si eu vreu sa castige UMB si cam tot ce o sa fie pe viitor in Moldova si pe A8.
-
Din păcate sau din fericire ne așteaptă 1 an de deliberări ale comisiei, contestații sigure ale Danlin și ale WB, dar tot UMB va rămâne în final câștigător.
-
Dacă poate să-mi explice cineva. Vancover a explicat că, la PNRR, UE nu participă decât prin faptul că ne ajută cu o rată mai mică la împrumuturi.
La Pașcani, fiind vorba de infrastructură mare, cât contribuie UE? Parcă era 85%, nu? Este obligatoriu să ne încadrăm până în 2027, sau dacă întârziem cu 6 luni mai este în regulă?
-
@mike_us procentul de contributie nerambursabila a UE depinde de nivelul de dezvoltare al tarii / regiunii care aplica pentru respectivele fonduri. In exercitiul 2021 - 2027 contributia nerambursabila a UE pentru proiectele de infrastructura nationala din Romania a scazut la maxim 50%, pentru ca Romania ca tara a iesit din randul tarilor slab dezvoltate.
La nivel regional insa, exista in continuare regiuni in Romania care sunt clasificate ca slab dezvoltate si pentru asta finantarile UE in judetele din regiunile respective continua sa fie de pana la 85%. Dar aici vorbim cel mult de drumuri judetene.
-
Da, asa este. Recapitulam (acum zic ce am intels si eu la randul meu, dar daca cumva cineva stie si mai exact, poate sa ma corecteze). Incerc sa forumlez cat mai simplu sa inteleaga toata lumea:
- Prin PNRR este 50% finantare UE rambursabila - adica dam banii inapoi cu dobanda + restul de 50% teoretic de la buget, dar cum suntem de deficit inseamna si aceia imprumut, doar ca se obtine usor imprumut de la diverse institutii speciale cu dobanda mica pe proiecte deja acceptate in PNRR.
- Prin PT 2021-2027 finantarea UE este de 40%. A fost 85% pana la 31.12.2023 pe POIM 2014-2020, dar s-a terminat cu boieria. A scazut brusc la 40%. Dar nerambursabila, adica acesti 40% sunt gratis, nu trebuie sa-i dam inapoi. Ei provin din contributia tuturor statelor la bugetul UE, inclusiv contributia Romaniei, doar ca noi contribuim mai putin ca suntem mai putin bogati. Si deci ecuatia iese pe plus. Deocamdata.
In perioada de finantare 2014-2021, care a fost extinsa pana la 31.12.2023, UE a dat vreo 4 miliarde, care au insemnat 85% si am pus si noi de la buget 1 miliard. Si asa ca au fost 5 la dispozitie. Si am cheltuit in final 5,5 miliarde. Cum? Pe final erau alte programe la care nu s-a reusit 100% si au putut fi mutate fonduri suplimentare de la UE pe programul POIM.
In perioada 2021-2027, care va fi extins 2 ani pana la 31.12.2029, UE pune cam aceeasi suma la bataie, 4,4 miliarde. Care reprezinta acum 40%. Asa ca Romania trebuie sa puna 60%, adica 6,6 miliarde. Total bani la dispozitia MT pentru infrastructura prin PT: 11 miliarde.
Asa ca, paradoxal, desi UE a redus mult procentul, suma totala de fapt creste, se dubleaza! Diferenta o punem noi.
Ba mai mult, pentru ca noi stim ca sumele estimate la licitatii deseori se reduc prin batalia intre firme, pentru ca in plus unele proiecte se mai blocheaza etc, avem voie sa licitam chiar mai mult de 11 miliarde. Cat? Fabuloasa suma de 33 de miliarde, pentru ca UE ne da voie sa licitam 300%. Ca sa fim siguri ca folosim toti banii, in ciuda oricaror bâlbe.
Chiar eu in trecut am insistat foarte mult cu aceasta posibilitate, mai ales pe forumuri, si am explicat de ce e nevoie de supracontractare. Si am cerut chiar acesti 300%. In 2012-2015 am scris si discutat mult pe tema asta, dupa ce devenea tot mai clar ca pe PT 2007-2013 prelungit pana in 2015 o sa pierdem bani de la UE, neavand suficient licitat (s-a pierdut jumatate de miliard, cu care putea de exemplu sa facem la vremea aia centura A0 prin sud. Sau vreo 40% din A1 Pitesti-Sibiu, sa zicem lotul 1 si 5).
Cam asta e foarte grosolan si foarte pe scurt.
PS. Cu mentiunea ca tot ce este feroviar si metrou prin PNRR este 50% finantare ne-rambursabila. Doar autostrazile prin PNRR sunt imprumuturi. Si suntem singura tara din UE care a primit acceptul sa faca autostrazi prin PNRR, de altfel numai dupa insistente si cu conditia sa facem perdele forestiere si statii de incarcare electrice.