Constanța
-
Cazinoul Constanța:
Fără întreținere nimic nu rezistă în lumea asta, a construcțiilor. Mai ales pe malul mării, unde structura este supusă unor factori de mediu foarte duri.
-
Cum arată litoralul românesc, după cel mai amplu program de reabilitare?
-
L-am testat eu, nu-mi mai trebuie. Mâncare extrem de proastă și scumpă (adică preț vs calitate, că la cifre nu este chiar scumpă), jeg cat cuprinde .
-
-
@Iulian Da, e dezastru!
-
Gara Constanta va fi mutata usor, ramane gara de tranzit. Se igienizeaza toata zona care acum este inconjurata de liniile ferate si a ramas la nivel de mahala cu instalatii industriale abandonate, inutile in vremurile noastre.
Mie imi place si cred ca are sanse mari de reusita.
-
Drăguț, doar ca va apărea Asociația Salvați Constanța si vreun gândac protejat care vor bloca proiectul.
-
@daniel22_22 Genul asta de activist public, negativist, tot ce - i progres pute... oare nu s-ar putea fara? intreb si eu, nu dau cu paru.. eu zic ca e bine sa evoluam, - vrem o tara ca afara- ( nu e atac la persoana). Eu sunt convins ca se va face cum vrea seful Iulius, pe banii lui, cu sau fara gandacii inchipuiti..
Chat GPT:
-
A început etapa de decontaminare a terenului.
În iulie 2026, Primăria Constanța a emis Autorizația de construire nr. 326/6 iulie 2026 pentru Iulius Real Estate, pentru lucrările de remediere/decontaminare a fostei platforme industriale de pe strada Caraiman. Autorizația are valabilitate 24 luni, iar durata totală de execuție prevăzută este de 60 luni. -
Suprafața rămâne 38 ha, nu 60 ha.
-
Investiția anunțată este de peste 800 milioane € pentru regenerarea întregii zone. Proiectul este conceput ca un mixed-use foarte mare, nu ca un simplu mall: retail, birouri, cultură, educație, sport, entertainment, spații publice, parc și grădină botanică, amfiteatru, săli de evenimente și infrastructură pietonală/ciclabilă.
-
Decontaminarea este o etapă serioasă și costisitoare.
IULIUS a anunțat peste 29 milioane € numai pentru bioremediere, inclusiv tratarea solului și a apei subterane.
Unde suntem acum, în august 2026; Eu aș pune proiectul aproximativ aici:
cercetări arheologice → ✔
proiectare/concept urbanistic → ✔
pregătire și cercetare pentru decontaminare → ✔
autorizație pentru remedierea terenului → ✔ iulie 2026
decontaminare efectivă → început/în curs
construcția ansamblului propriu-zis → încă NU -
PUZ-ul mare este încă piesa lipsă
Parteneriatul Oil Terminal–IULIUS a fost făcut tocmai pentru demararea fazei PUZ de autorizare a proiectului, plus obligațiile de mediu și dezafectarea infrastructurii existente.
Așadar, eu aș separa lucrurile astfel:
teren / mediu → acum se lucrează
PUZ pentru dezvoltarea propriu-zisă → încă trebuie dus la capăt
autorizație de construire pentru clădiri → ulterior
șantierul mare → după acestea -
De ce decontaminarea poate dura ceva
Nu este o simplă curățare de suprafață.
Și există un motiv pentru care IULIUS a început cu această etapă: terenul trebuie adus într-o stare în care să poată susține noua dezvoltare urbană.
Și când cred eu că vom vedea clădirile?
o estimare, nu un calendar oficial IULIUS.
Dacă în următoarele luni se finalizează partea urbanistică și avizarea merge fără blocaje:
2026:
→ decontaminare / pregătire teren
→ proceduri PUZ și avizare
2027:
→ finalizare PUZ
→ proiectare tehnică și autorizare pentru primele componente
→ eventual începerea unor lucrări pregătitoare
2027–2028:
→ posibil început al construcției propriu-zise
2029–2030+:
→ primele componente majore finalizate, în funcție de etapizarea proiectului.Nu m-aș baza pe o inaugurare importantă înainte de 2029. Pentru un proiect de peste 800 milioane €, pe 38 ha și cu remedierea terenului înainte de construcție, ar fi un ritm foarte agresiv.
Și mai interesant: în 2026 IULIUS continuă să promoveze proiectul și colaborarea cu Foster + Partners, iar conceptul este în continuare cel de peste 800 milioane € pentru cele 38 ha. -
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Înregistrare Autentificare