Estimări, prognoze, pariuri
-
@fulgernc
Eu vorbeam la modul general : despre '"locomotiva" adica ( apropo: multumesc ca mi-ai furnizat-o ca baza pentru o metafora !). Ii vine manusa rolul !
Mie , daca e sa regret ceva, este faptul ca nu avem mai multe ONG uri care sa modereze mesajul public al guvernantilor.Dar chiar niciun altul : pauza totala !*
Cat despre faptul ca voi (unii doar, sper) aici aveti o vendeta personala, dati-i inainte tovarasi !Cu manie si intransigenta proletara.
Ca in the good - nu chiar old - times : dusmanul trebuie demascat si infierat !*ONG -urile, din cate stiu -sunt vazute de UE ca factori utili pentru mentinerea unui climat politic si economic sanatos in statele membre, iar statele insesi ar trebui - daca nu sa le subventioneze- cel putin sa nu le faulteze grosier. Acesta este si motivul pentru care unele din ele sunt chemate sa isi dea avizul pe problemele ce tin de bunul mers al colectivitatilor.
Se pare insa ca din apa Dambovitei se vede mai cu seama, invers.Sigur, pot fi si ONG uri "bune" (adica agreate) .De ex. cele care au ca domeniu de preocupari natura verde, bunaoara.
Dar noi combatem despre infrastructura aici. -
@casio pentru corecta informare, sunt totusi cel putin 3 ONG-uri pe transporturi. Mai suntem si noi, Construim Romania si Metrou Usor, care apropo e chiar mai veche decat API.
Fiecare suntem activi in felul nostru si probabil ca e mai bine asa. Faptul ca noi nu vituperam sistematic la adresa vremelnicelor guvernari si nu facem pariuri publice cu ministri nu inseamna ca "exista un singur ONG".
Ar mai fi de reamintit si lectia de baza din orice training de management despre psihologia umana: comportamentul naste comportament! Daca te comporti virulent, vei fi tratat virulent. Daca vrei eleganta si respect, trebuie sa ii tratezi pe cei din jur cu eleganta si respect. Noi, Construim Romania, preferam varianta din urma.
Nu e nimic daca asta ne face "invizibili" intr-un climat de cearta generalizata. Ne asumam si continuam sa speram ca intr-o zi o sa putem sa discutam intre noi chiar si cand nu suntem de acord unii cu altii.
-
@casio
Vendetă?? Motivul?? Că am fost banat acolo?
Țin să reamintesc că mă contraziceam cu jumătate de forum acolo. Așa că departe de mine gândul de vendete. Din fire , sunt destul de obiectiv. Nu sunt ranchiunos. Îi combat când simt nevoia ca să nu se propage anumite informații . În general , când predomină logica asta de grup , anumite informații merg "in crescendo" , fără control. Se fac mai mari decât sunt. Informația aceea , în sine , devine o instituție. Pe care , membrii comunitații nu au curajul să o oprească ..ptr că ...logica de grup.
Vând adaugi la asta ..și o politică punitivă ..ce obții???Eu sunt ptr cât mai multe surse de informare. Cea mai fidelă sursă de informare , anul acesta , au fost domnii cu dronele. Anul acesta forumul în discuții s-a făcut remarcat prin "speculă". Au încercat în permanență sa speculeze. Eu zic că există spațiu și ptr cât mai multe surse. Și ptr , ca fiecare să învățăm din anumite mici erori. Și să mergem mai departe.
Nu am nici o vendetă cu nimeni. Nici nu "înfierez" ..."proletar". Îi urmăresc pe facebook. E vorba de echilibru. Când critici , să ai argumente bune , ptr că vei fi criticat la rândul tău.
Crăciun fericit tuturor!
-
@fulgernc
Va inteleg mai bine decat apare ca as face-o.
Lasati insa acel oenghe de-o parte , pentru ca nici acela nu a fost cenzor pe infrastructura din timpuri imemoriale.
Eu bateam saua (ca sa priceapa trenu ) de fapt, in alta parte: ca trebuie VEGHEAT sa avem o piata concurentiala, asta insemnand ca niciunui jucator sa NU i se atribuie - bunaoara- mai mult de 49,9 % din portofoliul
de investitii la orice moment. Mai sigur ar fi un 40 %Altfel vom ajunge sa fim identificati - de facto- drept tara firmei cutare.Odinioara ( si inca in acte) zisa si Romania.
--Aa, tu pari a fi din tara lui U.. !Am exagerat evident, dar n-am gasit alta rima
In rest sa va urez si eu ( personalizat sau pe alese)
Craciun fericit !
Merry Christmas ! Froehe Weihnachten ! Feliz Navidad ! -
@mihai
Nu stirbesc cu nimic meritele ASCORO si Metrou Usor.Pe care le-am si urmarit printre ani de altfel.Poate nu cu regularitate , dar cred ca vina nu a fost doar a mea pentru asta.
Eu am spus ca exista un singur ONG care a luat atitudine visavis ( era sa zic impotriva, dar poate nu ar fi termenul cel mai potrivit ), de dezechilibrarea mediului concurential in infrastructura. -
Salut ! In afara de deschiderile de pe A7 pentru la anul , estimati cam cati km o sa fie in 2025?
- A7 - Lot Nurol si 2 -3 Loturi UMB
- A3- Ceva pe loturile UMB
- A1 - Restu de la WeBuild si ceva de la Porr
- A0 - Lotul 3 Sud poate si ceva pe nord Lotul 3 cu 4
- Dex12 - Restul pana la A1
- Dex6 - poate termina cu podul
Eu cam asta vad si daca se mentine asa o sa avem o salba frumoasa de KM .
-
Eu cred așa:
A7 5 loturi, 2 Pl-Bz și 3 UMB Fcs-Bc. (din punctul meu de vedere lotul 1 din Bz-Fcs este deja deschis, sunt totuși 8km de drum de legătură și nodul rutier complet gata.)
A1 nu cred ca Porr termina în 2025
Dex6 UMB da
A0 sud lot 3 da, pe nord nu cred, 2026 va fi anul A0 nord
A3 UMB termina, dar Ozaltin abia in 2026 podurile.În rest la fel.
-
Salut @gruia88
Las si eu previziunile mele de inaugurari in 2025 si sansele pe care le acord respectivelor previziuni:
-
A0 Sud Lot 3 - 100%
-
A0 Nord Lot 4 - 90%
-
A0 Nord Lot 3 - 50%
-
A1 Pitesti - Sibiu Lot 5 (Baiculesti - Curtea de Arges) - 100%
-
A1 Pitesti - Sibiu Lot 4 (Curtea de Arges - Tigveni) - 75%
-
A3 Nadaselu - Mihaiesti (UMB) - 60% (nu cred ca UMB se va grabi in absenta viaductelor)
-
A3 Mihaiesti - Zimbor - 60% (acelasi rationament)
-
A3 Zimbor - Poarta Salajului - 90%
-
A7 Ploiesti - Buzau Lot 2 - 100%
-
A7 Ploiesti - Buzau Lot 3 - 75%
-
A7 Buzau - Focsani Lot 1 - 100%
-
A7 Focsani - Bacau Lot 1 (Focsani - Adjud) - 100%
-
A7 Focsani - Bacau Lot 2 (Adjud - Racaciuni) - 75%
-
A7 Focsani - Bacau Lot 3 (Racaciuni - Bacau) - 75%
-
DX4 A3 - Tureni - 100%
-
DX6 Braila - Galati - 100%
-
DX12 Lot 4 (Albota - A1) - 100%
-
-
@mihai cam mult pesimism... ai uitat de Bacău-Pașcani?
- A0 Sud Lot 3 - aprilie/mai
- A0 Nord Lot 4 - octombrie/noiembrie (înaintea chinezilor)
- A0 Nord Lot 3 - noiembrie/decembrie
- A1 Pitesti - Sibiu Lot 5 (Baiculesti - Curtea de Arges) - aprilie/mai
- A1 Pitesti - Sibiu Lot 4 (Curtea de Arges - Tigveni) - 50% decembrie / 100% martie 2026
- A3 Mihaiesti - Zimbor - 100%
- A3 Zimbor - Poarta Sălajului - 100%
- A7 Ploiesti - Buzau Lot 2 - ianuarie/februarie
- A7 Ploiesti - Buzau Lot 3 - august/septembrie
- A7 Focsani - Bacau Lot 1 (Focsani - Adjud) - iunie/iulie
- A7 Focsani - Bacau Lot 2 (Adjud - Racaciuni) - august/septembrie
- A7 Focsani - Bacau Lot 3 (Racaciuni - Bacau) - 95% noiembrie/decembrie
- A7 Bacău - Pașcani Lot 1 - septembrie/octombrie
- A7 Bacău - Pașcani Lot 2 - octombrie/noiembrie
- A7 Bacău - Pașcani Lot 3 - noiembrie/decembrie (posibil parțial și fără turbion)
- DX4 A3 - Tureni - 100%
- DX6 Braila - Galati - martie/aprilie
- DX12 Lot 4 (Albota - A1) - martie
-
Poate ar fi o idee bună să publicați pe Facebook, la sfârșit de an, un rezumat al opiniilor forumului, așa cum face PUM.
Încerc și eu să îmi dau cu părerea. Unele cifre sunt aproximative, pentru că nu știu exact distanțele până la un nod, ci doar lungimea fiecărui tronson.
Drumuri expres:
DEx12: 12,88 km
DEx6: Brăila - Galați: 12,29 km
DEx4: A3 - DN1 Tureni: 4,96 km
Total drumuri expres: 30,13 kilometri - cu o probabilitate foarte mare să fie finalizați toți.Autostrăzi cu un procent de execuție mare, aproape sigure:
A0 Lot 3: DN6 - A1: 17,97 km
A1 Sibiu - Pitești, Lot 5: Curtea de Argeș - Băiculești: 14,58 km
A3 Lot 3B2: Zimbor - Poarta Sălajului: 13,26 km
A7 Ploiești - Buzău, Lot 2: Mizil - Pietroasele: 28,35 km
A7 Buzău - Focșani, Lot 1: Buzău - Vadu Pașii: 3,40 km
A7 Ploiești - Buzău, Lot 3: Pietroasele - Buzău: 13,90 km
A7 Focșani - Bacău, Lot 1: Focșani - Domnești Târg: 35,60 km
A7 Focșani - Bacău, Lot 2: Domnești Târg - Răcăciuni: 38,78 km
Total autostrăzi: 165,84 kilometriTotal general:
30,13 km drumuri expres + 165,84 km autostrăzi = 195,97 kilometri cu o probabilitate foarte mare să fie finalizați.Posibile adiții:
A7 Bacău - Pașcani, Lot 3: Mircești - Pașcani: 28,09 km
A7 Focșani - Bacău, Lot 3: Răcăciuni - Bacău: 21,52 km
Dacă acestea sunt incluse, totalul general ar putea ajunge la aproximativ 220-250 kilometri. În acest caz, România ar putea depăși pragul de 1.500 kilometri de autostrăzi.Ce mi se pare extraordinar este că pasul de la 1.000 de kilometri la 1.500 de kilometri a fost făcut în mai puțin de trei ani.
Chiar m-aș bucura dacă cineva mi-ar verifica calculele. -
@casio Îndrăznesc să mă amestec și eu în discuție.
Să știi că mulți dintre noi nu avem o vendetă personală în privința PUM. Cu atât mai mult, nu avem „manie și intransigență proletară” împotriva lor. Dar este normal să fim revoltați de minciună, ipocrizie și agresivitate.
Personal, am urmărit PUM timp de 5-6 ani și chiar am apreciat informațiile pe care le furnizau, precum și comunitatea care s-a format în jurul lor. Totuși, lucrurile s-au schimbat mult în rău în ultimii 2-3 ani. Mulți oameni deștepți și moderați au plecat, iar calitatea informației a scăzut.Consider că datoriile unui ONG veritabil ar fi: să informeze publicul corect, să fie independent politic și economic pentru a putea fi imparțial.
Pentru partea de informare, cred că cel mai important eveniment este realizarea unui volum semnificativ de autostrăzi: (2023: 80 km, 2024: 200 km și, foarte probabil, 2025: 200 km+). Adică 500 de kilometri în 3 ani, într-o țară care făcea o medie de 40 de kilometri pe an. Fără a avea „ochelari roz” sau a lăuda un guvern care a făcut multe lucruri foarte prost, informația corectă este că este o mică revoluție. PUM a esuat complet aici, pentru că de 2 ani prezintă o versiune în care nu merge nimic la nivel de autostrăzi în România, Grindeanu este un dezastru și doar dacă ar veni un alt ministru de la un anumit partid, lucrurile ar începe să meargă.
La partea de independență, din punctul meu de vedere, au esuat și mai lamentabil, totul se învârte în jurul unor oameni care au fost la butoane și care, dacă nu se reîntorc la butoane, nimic nu merge. Chiar dacă realitatea îi contrazice flagrant. Pentru mine, au devenit mai degrabă biroul de presă al unui partid de 8-10% decât un ONG.Vorbești de libertatea de exprimare. Eu nu am văzut ca site-ul lor să fie închis sau ca domnul Ciurea să fie intimidat de organele statului. Ba din contră, numeroase televiziuni și ziare i-au preluat estimările, chiar și atunci când erau greșite. Dar am văzut pe domnul Ciurea și un grup radical de pe forum atacând pe oricine nu era de acord cu opiniile lui. Un exemplu este Răducu P. Drum, doar pentru faptul că a afirmat că Buzău - Focșani se va deschide anul acesta, ceea ce s-a întâmplat. A fost înjurat, deși a ajutat PUM cu filmări, donații... Și, din nefericire, mulți alții au fost înjurați și dați afară de pe forum pentru motive hilare. Deci, chiar PUM nu pare să aprecieze libertatea de exprimare.
Pentru România este important nu numai să construiască autostrăzi, dar și ca o bună parte din acestea să fie realizate de firme românești. Nicio țară din lume nu poate fi prosperă doar din consum, este nevoie de încurajarea firmelor locale. Ori, în 2018-2019, situația era total dezechilibrată împotriva firmelor românești. Și atunci PUM nu părea deloc deranjat de asta. Eu consider ridicarea unei firme puternice românești (că se cheamă UMB sau dacă era alta) un lucru pozitiv pentru România și îmi doresc să se mai ridice încă 1-2 firme românești. Și ca să ne înțelegem, această ridicare a UMB nu s-a produs prin atribuire directă de la guvern. Ci tot prin legile pieței, unde UMB a concurat și a oferit cel mai mic preț din piață. Deci un win-win.
În încheiere, aș vrea să spun că prea ușor ne refugiem în niște argumente de genul „se termină democrația dacă nu ești de acord cu ce spunem noi”, „înaltelor directive ale comisarilor UE zic așa” sau „nu ai mâncat salam cu soia” (pentru cei care nu își mai amintesc, Ion Iliescu a spus asta pentru cei care nu trăiseră în România). Haideți să rămânem cu picioarele pe pământ și să păstrăm proporțiile.
-
@casio nu e niciun mediu concurențial dezechilibrat în infrastructură și avem instituții care funcționează - autorități contractante, CNSC, Curtea de Apel. Dacă s-au înțeles toate, aș vrea să văd dovezi, nu frustrări nedocumentate. Apoi, prima condiție ca să ți se atribuie ceva e să participi, ori fix ăia cărora li se plânge foarte mult de milă nu au participat nici pe A7 și, ce să vezi, deocamdată nici pe A8.