Este posibila o finalizare anul asta. Numai sa nu apara vreo pasare rara care trebuie protejata si se opresc lucrarile pe lac.

Mesaje
-
RE: A0 și DNCB, centuri București
-
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
Estimez in jur de 2 luni ca sa remedieze, inclusiv toata partea de achizitii. Dar e doar o estimare grosolana, inca nu suntem in linie dreapta.
-
RE: A3 București-Brașov-Borș și autostrăzi și drumuri express Transilvania: A10, A13, DEx4, DEx16
Incredibil ce lucrare faraonica. Dupa ce proiectantul a tras o linie dreapta intre 2 puncte "Whatever it takes" si asa a aparut acest mega debleu pe un drum de legatura, cu zeci de coloane forate, cu dublu grinzi de coronament si acorate inca o data cu ancore oblice in deal, mai apare si nebunia de pod la care lucreaza acum. Pe un drum comunal! Fix in varful dealului. De ce? Pentru ca primarita din Tureni a refuzat relocarea drumului comunal fie si numai cu 1 metru! Asa a vrut muschiul ei cerebral. Atat a dus-o capul!
Si acum vedem ditai monstrul de macara, plus alte 2 mega macarale de ajutor, grinzi fabuloase, lucru la inaltime, ceva ce nici pe autostrazi nu vedem.
Trebuia trotuarul pietonal al podului sa-l faca din sticla si primarita sa fie prima care il inaugureaza:
Macar aveam un obiectiv turistic!
-
RE: A0 și DNCB, centuri București
A0 sud 3, zona Ogrezeni:
In zona asta cu un pic de efort la final de aprilie poate fi gata. Pe la mijloc de aprilie ar putea sa mute traficul de pe judetean sus pe traversare.
-
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
La Coni-Trace mai dureaza pana se apuca de remedierea podului cu sudurile. Sunt in faza de a aproviziona eclisele si suruburile. 22 de tone de tabla groasa taiata corespunzator nu se gaseste din pacate la supermarket, nici 8000 de suruburi de inalta rezistenta diametru 16-25mm, asa ca mai dureza un pic...
-
RE: A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
Critice sunt cele 2 TBM-uri. Daca respecta planul, vor intra in munte in primavara sau vara 2026. Hai sa zicem vara. Le ia cam jumatate de an sa strapunga. La TBM odata strapus tunelul este gata ca si manta din beton; tot ce mai trebuie facut sunt radierele si asfalt peste. Inca un an cu indulgenta si ajungem la final de 2027.
Asadar final de 2027 este posibil sa fie gata. Daca nu, in orice caz 2028. Mai mult eu nu vad sa dureze.
Pe lotul MAPA inca nu se poate face o estimare realista. Dar sigur nu termina inainte de WeBuild. Deci vom avea scenariul lot 2 ultimul in lucru si restul gata. 22 km ramasi de mers pe DN, fara nici o localitate importanta, doar 3 satuce.
Nu stiu pentru camioane daca vor putea folosi loturile 5+4+3, pentru ca la Cornet nu exista un pod pentru camioane. Posibil sa mearga pana pe la 12 tone (dube, camionete si autocare mici). Aici ar trebui cautata o solutie. Inclusiv pe viitor daca apare o problema la unul din tunelurile de pe lotul 2, traficul trebuie deviat, inclus camioane. Deci acolo trebuie un pod nou peste Olt, la nivel de DN.
-
RE: A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
Spectaculos! O sa fie un lot spectaculos si pare ca WeBuild stie ce face.
-
RE: A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
@PaulS nu stiu la care predale te referi...
-
RE: Centuri rutiere
Cică la Blaj se mai face o uliță la marginea orașului:
Varianta ocolitoare a municipiului Blaj va avea o lungime totală de 6,845 km, un viaduct spectaculos în lungime de aproximativ 300 de metri și patru sensuri giratorii.
Viteza de proiectare s-a ales de 60km/h, iar pe sectoare izolate de 40, respective 50 km/h.
WOW.
Si prin giratorii la ce viteza ati proiectat? 10 km/h?
Viaductul "spectaculos" este peste un pârâu?
sursa: economedia.ro
-
RE: Economie
Asa ceva nu este posibil decat daca lasi - cu mici compromisuri poate - ca anumiti oameni mai incisivi sa creasca firme locale puternice si sa acumuleze capital.
Stiu ca pe multa lume ii mananca invidia ca unii castiga multi bani din afaceri. Dar fara asta nici o societate nu poate progresa si numai oameni locali cu bani pot produce valoare adaugata si mai mare.
Mai aud ca marile companii, banci etc, la fel au profituri fabuloase. Acestea sunt fabuloase doar in ansamblu, adica daca tot profitul ar ajunge la un singur om, atunci sumele sunt imense; dar trebuie raportat la cifra de afaceri; problema este ca numai cu profit poti sa tot cresti afacerea, sa te dezvolti, nu mai vorbim ca trebuie recuperata investitia initiala si numai cine are sansa sa faca profit va investii initial. In plus o firma cu pierderi sau chiar si cu profit zero nu poate exista pe termen lung, e sortita pieirii; cu pierderi e grav, ca aproape sigur cineva ramane cu buza umflata: ori angajati, ori statul, ori furnizori, ori toti! Si mai ales daca statul ramane cu buza umflata, de fapt platim cu totii prin alte impozite lipsa asta de profit. Inclusiv in China comunista, doar lasarea libera a economiei si acceptarea profitului si a acumularii de capital a dus la actuala crestere spectaculoasa; Acum 40 de ani cand nu era voie, era foamete; daca democratia poate sa mai scârtâie ici colo, dar fara CAPITALISM (adica economie de piata libera) absolut nicaieri si niciodata nu s-a reusit prosperitate. China, Rusia, Ungaria, Turcia nu sunt prea democrate, dar afaceri se pot face liber si banul castigat din afacere este sfânt al celui care a facut afacerea; la fel in trecut monarhiile vest-europene erau conduse autoritar, dar niciodata nu s-a pus problema unei economii conduse de stat sau a unor nationalizari fara despagubire = furturi de catre stat a ceea ce detine un om sau o firma. Nici macar Germania nazista sau Italia fascista nu au oprit capitalismul.
Singurele tari in care capitalismul / dreptul la initiativa privata este interzis in cea mai mare masura, din cate stiu sunt: Venezuela, Cuba si Coreea de Nord (partial Belarus).
Si da, stiu, economie de piata pura complet libera nu exista nicaieri (ar fi un fel de jugla). Nu are rost sa discutam despre definitii si termeni. Da, economiile europene sunt mai degraba economii de piata sociale (adica statul ia impozite mari si ajuta saracii etc)... Ce vreau sa spun prin "capitalism" sau "economie de piata" este doar daca ai voie sa infiintezi o firma si sa pastrezi (dupa impozitarea legala) profiturile realizate. Asta mie mi se pare esential pentru ca o tara sa progreseze (PRIN MUNCA evident) si sa se ajunga la venituri tot mai mari.
Inchizand aceasta discutie generala, revenind la UMB - iata se arata unul din avantajele sistemului capitalist: omul care a castigat multi bani, ce sa faca cu ei? Alte afaceri evident. Unde? Daca e român si România e prietenoasa cu cei care investesc si spera sa castige astfel bani, atunci in România sau eventual in imprejurimi (extindere).
-
RE: Lucrări de reabilitare sau construcție căi ferate
Bucuresti - Giurgiu, etapa II, mai dureaza. Porr a castigat contestatia la CNSC:
-
RE: Rutier București - Ilfov
- 𝗡𝗼𝗱 𝗿𝘂𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗔𝟯 – 𝗗𝗝 𝟭𝟬𝟭𝗖, 𝗱𝗶𝗻 𝗻𝗼𝗿𝗱𝘂𝗹 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗜𝗹𝗳𝗼𝘃, 𝗶𝗻 𝘇𝗼𝗻𝗮 𝗚𝗿𝘂𝗶𝘂-𝗡𝘂𝗰𝗶. (in poza de mai sus)
- 𝗣𝗮𝘀𝗮𝗷 𝗽𝗶𝗲𝘁𝗼𝗻𝗮𝗹 𝘀𝘂𝗯𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗕𝘂𝗳𝘁𝗲𝗮 (𝗗𝗡𝟭𝗔).
- 𝗦𝗲𝗻𝘀 𝗴𝗶𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝘂 𝗗𝗡𝟮 𝗦̦𝗶𝗻𝗱𝗿𝗶𝗹𝗶𝘁̦𝗮, 𝗚𝗮̆𝗻𝗲𝗮𝘀𝗮
La proiectul 1 s-a trecut de faza contestatiilor, respinse, se semneaza cu Strabag, este FIDIC ROSU, exista deja AC, se intra direct in executie, 10 luni.
La proiectele 2 si 3 au fost anuntati castigatorii pentru proiectare si executie. Asa ca mai dureaza un pic pana la miscarea in teren (eventual contestatii, apoi proiectare si abia la final executie). -
RE: A7 Ploiești - Bacău - Suceava
A7 Ploiesti - Buzau lot 3 si de la Raducu::
-
RE: A6, DEx12 autostrăzi și drumuri express Oltenia
Cu toții ne dorim o evoluție ireproșabilă ca la carte a tuturor constructorilor. Nimeni dar absolut nimeni nu cred ca vrea altceva. Și cu toții admirăm Porr sau Strabag.
Eu în schimb prin natura meseriei mele de inginer constructor în Germania am contacte multiple cu Strabag și urmăresc și pe aici ce se întâmplă. Nici vorbă să fie serioși peste tot. De ex știm ca în Ungaria au dat-o în gard rău cu sector de autostradă închis mai mulți ani pentru reparații și nu mai vor să audă ungurii de ei. Este mereu un cumul de factori. Unul esențial este numărul de șantiere .
️
️ . Cum Porr are doar 2 -3, da, nucleul firmei e concentrat acolo și iese calitate, cum și la UMB era mult mai bine când aveau puține șantiere.
În general ca inginer constructor îți pot spune ca o atitudine dură, țâfnoasă nu aduce neapărat rezultate bune în acest domeniu. Factorul uman e imens, aproape totul e manopera făcută de Dorel. Da, se poate și există dorei mai varză sau mai serioși. Dar la modul general trebuie să fim mult mai toleranți.
În cazul UMB o atitudine intransigentă ar însemna scrisori și rezilieri, ceea ce mi s-ar părea o prostie acum.
-
RE: DX-uri zona Galați - Brăila si DR21 Brăila-Slobozia-Călărași
Bai, da de unde reuseste presa sa scoata astfel de enormitati? Auzi, DX Galati Braila gata in aprilie !!!! Podul ala peste Siret nu se poate termina in sub 8-9 luni !
-
RE: Lucrări de reabilitare sau construcție căi ferate
(pamflet:) DRUM ASFALT se va redenumi in CALE PIATRA SPARTA:
-
RE: A6, DEx12 autostrăzi și drumuri express Oltenia
In mod evident lucrurile nu sunt doar in alb si negru. Si Umbrarescu este un om, foarte ambitios - bravo lui, si desigur intr-o constructie atat de ampla nu e posibil sa nu faca greseli. Sau sa fie exagerat de optimist si sa conduca afacerea pornind de la acest optimism.
- In mod cert a luat mai multe contracte decat poate sa duca si acum creste si se extinde, dar nu merge de pe azi pe maine.
- Totusi capacitatea UMB este fabuloasa si asta iarasi trebuie spus in mod clar.
Criticii UMB vad doar punctul 1. Adulatorii UMB vad doar punctul 2. Realitatea este ca sunt valabile ambele si nu se exclud.
Ceea ce si eu resping, este existenta unei "cortine" cum zice @FMFM . MT si CNAIR au facut presiuni pentru deschideri electorale nu doar la UMB, ci si la Pizza, Coni, WeBuild - au incercat si la Aktor, dar actorii le-au zis da da, bun bun si si-au vazut de ale lor. Si sincer asta este asteptarea de la public: ca politicienii sa faca presiune politica. Daca lotul A0 SUD 3 nu este gata, 90% din cei pe care o sa-i intrebi o sa-ti zic "statul incompetent". Desi dupa ce statul a semnat un contract ce vrei sa mai faca? Tot ce poate sa faca sunt sedinte si presiuni, care uneori tin, alteori nu. Daca tin, e rau pentru ca se da buleala la calitate, daca nu tin presiunile statul este incompetent... Orice ai face e prost. Asta mi se pare o atitudine gresita.
Demonizarea presiunilor puse de politic asupra constructorilor cu stampile gen "in spatele cortinei", sincer, nu stiu ce sens are. Repet: mi se par chiar bune aceste presiuni si culmea, 90% din public asta asteapta.
PS. UMB ar trebuie pe moment sa mai reduca numarul de licitatii la care participa sau sa vina cu pret mai mare. Aici dau dreptate criticilor UMB.