A7 Ploiești - Bacău - Suceava
-
-
-
AUTOSTRADA A7 Focșani- Bacău LOT 1| Montare parapete ucrari pod raul Susita Update 12.07.25
Raducu P Drum
-
Autostrada A7 - Focșani - Bacău, Lot 1, Filmare Integrală, UMB [11.07.2025] [Ep. 11 - 53%]
Ștef
-
Cred încă ca anul ăsta vom avea Focsani-Adjud Nord, deși sunt în urmă tare cu structurile pe lotul 1.
Pe de altă parte, dacă nu se poate integral până la Adjud, cea mai utilă zonă pentru șoferi ar fi Tisita-Adjud Nord, deși asta presupune finalizarea podului de la Domnești. Din acest clip se pare ca au început să lucreze la structuri de la Nord spre Sud.
-
Mi se pare că se concentrează până la Pașcani, pe vremea asta (temperatură, anotimp), pe elevații și pe terasamente, nu pe calea de rulare a structurilor. Cred că nu se stresează pentru darea în trafic la un anumit termen, ci pentru termenul PNRR. Nu mi se pare că gândesc greșit. Important e să aibă toți încărcare maximă. Oamenii de la prefabricate de la fabrică de la Adjud pot fi scoși pe structuri și se schimbă lucrurile în teren. Dar probabil așa le dă bine organizarea acum.
-
UMB ridica grinzi. Tisita/ VN Pasaj drum de legătură A7 cu DN24
Emilian Grigoras
-
Autostrada A7 -- Focsani - Bacau -- Zonă structuri -- Pod peste Trotuș -- 10.07.2025
Alex1289
-
@MihaiD Chiar și termenul din PNRR nu cred că este bătut în cuie.
Sincer, mă îndoiesc că, dacă în august 2026 un lot este realizat în proporție de 90%, cu șanse reale să fie finalizat în trei luni, se va tăia finanțarea.
Deci, cel mai probabil, termenul poate fi împins până în decembrie 2026.
Iar până la sfârșitul lui 2026, cred că se poate ajunge relativ ușor cu lucrările până la Pașcani. -
Termenul standard din PNRR pentru finalizarea projectelor este 31.08.2026. E vorba de finalizare, nu 90 sau 99%.
Parlamentul European a dat un vot consultativ de prelungire cu 18 luni, dar este doar un vot politic. PNRR este semnat cu Comisia Europeană, nu cu PE.
Problema României nu sunt proiectele, ci jaloanele neefectuate ca să primim dreptul de a trage banii. Pot să fie toate proiectele gata, dacă nu se îndeplinesc jaloanele primim tot zero. -
@mike_us Nu plec de la premisa vreunei amânări. Dacă termenul e 31.08, atunci asta e. Chiar și așa, pe A7 cred că va fi respectat, ceea ce ține de UMB. Logica lucrărilor de acum se înscrie în obiectivul de a se finaliza în termenul pnrr, să nu pierdem banii, nu de a se da în trafic ceva la un anumit termen. Mă aștept să vedem grinzi (grinzi, nu toate grinzile, subliniez) sus pe toate loturile de A7 până în septembrie.
-
@MihaiD
Eu am înțeles ce spui tu — practic, vor lucra pe toate loturile, cu obiectivul de a finaliza toate cele șase loturi anul viitor.
Chiar dacă asta înseamnă să renunțe la unele deschideri spre sfârșitul acestui an.
E o strategie bună — câteva luni în plus, la o lucrare de asemenea dimensiuni, nu mai contează.
Iar progresele de până acum confirmă ce spui și tu: la sfârșitul verii 2026, e foarte posibil ca UMB să finalizeze toate cele șase loturi rămase din A7.Între entități mari (state, firme), lucrurile nu funcționează chiar atât de rigid — se mai pot renegocia.
Chiar sunt curios să văd politicianul care, la ora 12:00 fix, pe 31 august, taie finanțarea unui proiect aflat la 95%.
Și nu mă refer doar la noi, ci și la alții care au capacitatea reală de a negocia — gen Polonia, Italia etc. Și ei vor avea proiecte la 90%, nu doar România.
Ce spuneam mai devreme — 3-4 luni până la sfârșitul anului — e un mizilic. Eu sunt aproape sigur că vor exista amânări chiar mai mari.
Să nu uităm nici discuția din Parlamentul European despre o posibilă prelungire cu 18 luni.Toată această discuție apocaliptică despre 31 august 2026 mi se pare contraproductivă.
Mi-ar plăcea să explice cineva, serios, cum am putea pierde bani dintr-un împrumut care nu are componentă nerambursabilă.
Sau de ce nu am reușit să includem mai mult din A7 în POT 2021–2027, unde — din câte știu — încă există o componentă nerambursabilă de 40%.
Sau, și mai important, care este planul de finanțare pentru autostrăzi pe următorii 5 ani, nu doar pe următoarele 12 luni.
Infrastructura mare nu se face în 12 luni. Aș vrea să văd o capacitate reală de a planifica măcar pe câțiva ani înainte. -
Bună ziua.....am o rugăminte pentru cei cunoscătorii
Vreu sa ma lămurească cineva...care este situația celor trei pasaje ...de pe lotul coni ...si care este termenul pe cand se va da drumul....
Vreau sa fac un drum de la Simeria București.Focsani. și vreun să merg doar pe autostrada.... -
AUTOSTRADA A7 Focșani- Bacău complet oturi 1, 2 3 Stadiu lucrari 12.07.25 Filmare sol, bord+aer
AUTOSTRADA A7 Focșani - Bacău complet Loturi 1, 2, 3 | Stadiu lucrari 12.07.25 Filmare sol, bord+aer
Raducu P Drum
-
@mike_us : PNRR are o componenta nerambursabilă și una rambursabilă.
Autostrăzile din rețeaua TEN-T sunt incluse în componenta C4 “Transport sustenabil” în valoare totală de 7.62 mld euro din care, inițial, făceau parte și reabilitare CF, achiziție de material rulant feroviar, taxarea rutieră și managementul traficului și metrou Cluj și M4 Sud București. În opinia mea partea de metrou a fost băgată la plesneala de Mr. Ghinea ca să se umple lista. Ca șanse nu erau să se facă un proiect de metrou cap-coadă.
Partea de rutier din cei 7.62 mld este 3.095 mld euro din care ZERO nerambursabili, deci toată suma este din împrumut contractat de UE de la diverși finanțatori cu dobânzi foarte mici, cost de finanțare care ar fi fost inaccesibil României. România plătește dobândă la UE și UE la finanțatori. Ca orice împrumut, există o perioada maximă în care se pot trage banii. Banca nu îți lasă la infinit banii la dispoziție dacă nu îi folosești și nu plătești dobândă pentru ei pentru ca și banca plătește dobândă la resursele atrase. Dacă România nu îndeplinește jaloanele (ca să aibă dreptul să tragă bani) și nu termină proiectele (ca să cheltuie banii), UE anulează împrumutul dat României pentru ca și finanțatorii îi anulează creditul.PS: A7 Ploiesti-Pascani nu a fost niciodată pe programul operațional de transport.
Mulțumită faptului ca POT este fazabil, acolo s-au înghesuit toate celelalte PISI, SB-BV, Pascani-Siret, AR-Oradea, A0, A8, bucăți de A3. PNRR nu e fazabil, deci e totul sau nimic pe fiecare proiect.
De menționat ca POT nu e doar pt autostrăzi. Are și componente de feroviar și naval. Partea rutieră are și componente de conectivitatea regională (DX și DN) și centuri ocolitoare. Deci nu toți banii merg la autostrăzi. -
@daniel22_22 Foarte buna explicatia.
Ma bucur cand vad ca mai sunt si oameni care chiar scriu informatii folositoare nu doar multa gargara. -
Încă un comentariu (util, cred) legat de prelungirea PNRR cu 18 luni: Rezoluția votată în PE nu se referă la prelungirea termenului de finalizare a întreg PNRR.
PE cere Comisiei prelungirea cu 18 luni a termenului de finalizare a proiectelor mature (deci se va analiza maturitatea proiect cu proiect) doar pentru componentele ale căror jaloane s-au îndeplinit în proporție de 70%.
Deci dacă jaloanele aferente C4 (care ne doare pe noi pe acest forum) nu sunt îndeplinite 70% nu se face nici o analiză de maturitate a proiectelor și nu se prelungește nimic. -
Interesanta filmarea lui Raducu de pe Focsani - Bacau.
Cateva observatii:
- La 0:59 se observa la vest de DN2 ca s-a inceput lucrul la devierea DN2 in vederea construirii pasajului peste A7, probabil cea mai intarziata lucrare de pe Lot 1
- inca destul de multe LEA care le stau in cale (Nod Tisita, Nod Adjud etc.) Sper ca Electrica sa nu fie iar motivul pentru care se amana finalizarea lucrarilor.
- foarte multe structuri in asteptarea placii de suprabetonare. Aici se vede lipsa de fierar-betonisti. Dar inca este timp de finalizare in 2025, cel putin pe Focsani - Adjud Nord
- interesanta strategia asfaltarii inca de acum pe loturi care n-au nicio sansa de finalizare in 2025, precum Racaciuni - Bacau. Pe acest lot sunt doua viaducte lungi, la Cleja (piloti forati finalizati) si Nicolae Balcescu (piloti forati finalizati + cateva radiere), care, in conditiile numarului limitat de fierar-betonisti disponibili nu au sanse de finalizare in 2025. Cu toate acestea pe lot sunt deja cateva sectiuni asfaltate, inclusiv cu rigole de acostament.
- judecand dupa mobilizarea din teren cred ca e posibil sa avem o deshidere in 2025 de la Focsani la Racaciuni
-
@daniel22_22 foarte utille explicatiile. Multumim!
-
@PaulS
Și eu mă bucur. Ptr că dacă unii srau să analizeze pot observa mizeria aruncată constant în acești ani. Dinspre ...știm noi cine.