A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
-

Din capul locului, precizez ca nu agreez solutia cu supratraversarea podului de catre A8. Dar daca nu se mai poate face nimic, cu pozitionarea actuala a traseului, cam asa as vedea un viitor nod aici:
-bretelele punctate ale descarcarii vestice sunt urcate de fapt pe piloni, intr-o zona inundabila;
-reorganizarea obligatorie (cel putin) a capatului vestic al podului existent; intersectia in triunghi nu cred ca ar face fata unei descarcari si nu ar functiona fluid ca un giratoriu bine sistematizat; la capatul estic, functioneaza mai bine, intrucat bratele triunghiului nu sunt separate pe bretele individuale, dar si acolo s-ar putea optimiza;
-descarcarea estica s-ar face de fapt printr-un pod peste valea care se varsa in lac (anonima, dar evidenta pe google maps)
-avantajul este ca, teoretic, tot nodul s-ar putea construi si ulterior, daca acum nu se gasesc bani... -
@EugenRo la 5 miliarde+ mai erau loc se 100 mil si pentru nod. Eu sincer nu-mi explic lipsa lui din SF. In forma trasata de tine sau alta o descarcare acolo este necesara.
-
^^ In mod clar este o greseala de proiectare faptul ca A8 nu are prevazut un nod in punctul de intersectie a 3 drumuri nationale. Deci orice solutie care rezolva problema este buna.
-
@EugenRo propunerea ta nu este posibila dupa parerea mea. Am explicat mai sus, mai demult lui @nykonn acelasi lucru:
https://forum.construim-romania.ro/topic/43/a8-tg.-mureș-tg.-neamț-iași-ungheni-prut/68
In esenta pentru ca viaductul la care vrei sa te racordezi va arata cam asa:

viaductul autostrazii este la cota 600m. Intersectia DN-urilor si podul DN15 sunt la cota 520m. Adica ai o diferenta de altitudine de 80m! La o panta de 10% iti trebuie bretele de lungime minim 800m. (panta max admisa in mod normal la drumuri este 7% in zone montane, altfel pentru camioane devine nasoala treaba).
-
Iar propunerea corecta, care tine seama de inaltimi si cote de nivel este asta:
a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Propunere nod la Poiana Largului. Nu mi se pare ok ca s-a omis.

click pe poza pentru zoom inMai importanta mi se pare jumatatea vestica de nod, adica bretelele pentru traficul de pe A8 dinspre si pe A8 catre Iasi. Altfel, cine vine din Moldova si vrea sa ajunga "jos" in Poiana Largului sau la unul din DN-urile perpendiculare, trebuie sa iasa inca de la Pluton, pe DN15B si sa mai mearga aproape 20km pe serpentine, pe DN, la umbra autostrazii.
Bretelele nordice servesc pentru a ajunge pe autostrada spre Tg. Mures, resp. celor care vin dinspre Tg. Mures. Lipsa lor nu ar fi asa dramatica, urmatorul nod fiind tot cam la fel de departe spre vest, dar macar nu sunt serpentine de parcurs.
Chiar si cum am desenat eu, panta pe aceste bretele se duce spre 10%, adica probabil trebuie impusa o limita de tonaj, camioanele sa nu aibe voie sa iasa pe bretele, doar sa intre.
-

@vancouver De acord cu tine, in coditiile de cota date, nu se poate cobori ca in primul desen postat de mine. (Repet, mie personal nici macar nu imi place solutia aleasa cu viaductul cocotat peste pod peste lac. As fi incercat un tunel, o ocolire mai lunga cu o coborare mai blanda, dar asta deja nu mai conteaza.)
Cu privire la propunerea ta, nu e ca nu as fi de acord cu ea (din contra) doar ca nu cred ca CNIR ar accepta varianta asta prea lesne, intrucat pare destul de complex de ciocanit si consolidat dealul ala abrupt, pentru atatea drumuri si bretele.
Revenind la propunerea mea initiala, si plecand de la precizarile tale, am incercat o readaptare cu accesul vestic in spirala (cu o panta si o raza digerabila, in jurul Pietrei Teiului - loc ar fi destul). Solutia asta nu este noua afara (dar o regasim si la noi, chiar la urmatorul nod de la Pipirig). Am adaptat putin si accesul estic, unde diferenta intre maluri cred ca este si mai mica de 80m, iar curbele separate, care corespund fiecaruia dintre sensuri, au o raza destul de generoasa.
-
@Azzl Au publicat și cei de la Moldova vrea autostradă pe pagina lor imagini:
🚧 *PODUL DE LA UNGHENI – A8: A ÎNCEPUT TURNAREA RADIERULUI ȘI ELEVAȚIEI LA PILELE PODULUI 🚧
Sâmbătă, constructorul a început turnarea radierului și a elevației la pilele de pe malul drept al Prutului, un pas important în evoluția șantierului. Conform estimărilor noastre, stadiul fizic a ajuns la aproximativ 20% pe malul stâng și 25% pe malul drept.*
-
Ma gandesc ca tablierul pentru podul de la Ungheni o sa fie transportat in sectiuni mici.
Asa:

Ca daca se vrea agabaritic asa:

Sunt curios prin care trecatoare ar trece agabariticul.
Pasul Prislop-Mestecanis sau Pasul Tihuta ori Cheile Bicazului? -
@Azzl Prin Chei în nici un caz. Cea mai scurtă zona de munte e prin Oituz. Și, din câte îmi amintesc, nu mă sunt restricții pe DN11 pentru traficul greu.
-
-
@EugenRo Da, soluția asta e mai bună și o să fie spectaculoasă. Dar are 2 probleme:
- un viaduct așa de înalt ar fi bine să aibe secțiunea constantă, nu cu diverse bretele. Se complică enorm cu bretelele. Probabil o să fie tablier metalic împins de pe mal precum la Aciliu. Sau console balansate cu cofraj pășitor ca la Talmacel. Sau poate chiar hobanat. Sau împins de pe mal din beton armat. În orice caz o variantă cu puține pile și distanță de 60-100m între pile. Ori în toate variantele astea o geometrie variabilă a lățimii ar încurca mult treaba
- costurile suplimentare ar excede cadrul financiar al proiectului, În definitiv bretele tale sunt tot niște mega viaducte. Deci ar trebui proiect separat. Ori se întâmplă ca la Topa Mica și se scoate totul din contractul UMB , ori se face proiect ulterior. Dar ulterior e aproape imposibil să te lipești de un viaduct mare existent…
De aceea rămân la varianta mea, care aproape nu necesită structuri, se lipește de A pe zone în care autostrada este la sol și toate lucrările sunt ceva excavații, specialitatea UMB. În plus se poate face lejer ulterior pe proiect separat. Muntele acolo e sigur zdravăn, altfel venea de mult în jos. Nu sunt dealuri, sunt munți, cu stânca.