Forum Construim România
    • Categorii
    • Recente
    • Taguri
    • Populare
    • Utilizatori
    • Grupuri
    • Înregistrare
    • Autentificare

A13 Sibiu-Brașov-Bacău

Scheduled Pinned Închis Moved AUTOSTRĂZI
    348 Mesaje 41 Posters 45.9k Vizualizări 5 Watching
    Se încarcă mai multe mesaje
    • Vechi la Noi
    • Noi la Vechi
    • Most Votes
    Răspunde
    • Răspunde ca subiect
    Login pentru a răspunde
    Acest subiect a fost șters. Doar utilizatorii cu privilegii pentru moderarea subiectelor îl poate vedea.
    • AutoInfraHUBA Deconectat
      AutoInfraHUB @Emeric
      ultima editare de

🏷️Autostrada A13 Sibiu - Făgăraș | 23.06.2026 | Lot 2 complet + EXTRA
      👷‍♂️Constructor: Makyol
      🎬Episodul 10
      🕒Filmat în 23.06.2026

Autostrada A13 | Sibiu - Făgăraș | Lot 2 | 23.6.2026
      1 Reply Last reply Răspunde Citează 3
      • ncbN Deconectat
        ncb
        ultima editare de

Autostrada A13 Sibiu Făgăraș lot1 Boița Avrig lucrari Boița Turnu Roșu 26 06 2026
        1 Reply Last reply Răspunde Citează 2
        • M Deconectat
          mihai
          ultima editare de

Stadiul loturilor 1 și 2 ale autostrăzii Sibiu - Făgăraș
          1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
          • M Deconectat
            mihai
            ultima editare de

ȘANTIER. Autostrada Sibiu - Făgăraș, valea Avrigului, iulie 2026
            • M Deconectat
              mihai
              ultima editare de

A13 Sibiu - Fagaras
              • M Deconectat
                mihai
                ultima editare de

Makyol Construction Sibiu-Făgăraș Highway Project Lot-1 Monthly Progress Video 27.06.2026
                • M Deconectat
                  mihai
                  ultima editare de

Makyol Construction Sibiu-Făgăraș Highway Project Lot-1 Weekly Progress Video 03.07.2026
                  • EmericE Deconectat
                    Emeric
                    ultima editare de

A13 Sibiu - Făgăraș Otoyolu Lot 1 (Makyol) Son Durum 4K Drone Turu: 04-07-2026
                    • ncbN Deconectat
                      ncb
                      ultima editare de

Autostrada A13 Sibiu Făgăraș lot1 Boița Avrig lucrari Nod Boița 06 07 2026
                      1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
                      • V Deconectat
                        victor eu
                        ultima editare de

Am o nelamurire si poate ma puteti lamuri voi, pentru ce se construiesc aceste structuri faraonice? oare nu se puteau gasi solutii mult mai ieftine si aici ma refer mai lipite de sol, mutate mai la stanga mai la dreapta sa se incadreze usor in relief? Multe dintre structurile construite la ora actuala mi se par mult exagerate ca dimensiune si utilitate.

Parerea mea si este strict personala este aceea ca:

• aceste structuri ridica mult costul de executie
                        • in viitor aceste structuri o sa necesite sume considerabile pentru mentenanta
                        • in caz de razboi daca structura e afectata practic portiunea aia devine neutilizabila
                        • in cazul in care in viitor se decide extinderea la 3 sau mai multe benzi aceste structuri trebuiesc daramate si refacute

Pe A7 viaducte de aproape poate si peste 1km pe un relief relativ simplu in detrimentul unor structuri casetate, aici la Boita dublarea viaductului pentru o bretea cand puteau sa plece cu breteaua din capatul viaductului, locuri pe unde se prefera ridicarea autostrazii peste un drum local sau national desi in mintea mea e mai ieftin invers(aici ma gandesc ca tine si de utilitati, daca e retea de gaz sau altceva pe sub pamant pe acolo).

Exista in spate un rationament solid pentru aceste decizii? pentru ca mie mi se par exagerate, atentie spun toate astea din postura de expert de canapea.
                        Nu dati cu pietre, nu spun ca e rau ca se face, departe de mine acest gand, ma bucur ca in sfarsit se contureaza o retea de infrastructura capabila sa ajute la dezvoltarea economica a tarii, dar as vrea sa imi raspunda cineva mai capabil ca la prosti ca sa inteleg si eu pentru ce ne asumam aceste costuri pe moment si in viitor.

R 1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
                        • R Deconectat
                          razvantu @victor eu
                          ultima editare de

@victor-eu Tocmai pentru ca ești expert de canapea ar trebui sa întrebi cu curiozitate, nu acuzatoriu.

Tot ca expert de canapea iti raspund ce am mai inteles si eu citind forumul asta și discutând cu oamenii pe youtube.

1. Exista niște normative, niște reguli de cat de lat, lung, înalt, inclinat sau curbat trebuie sa fie un anumit tip de drum.
                          2. Tu nu știi situația geologică din teren. Poate o zonă care ți se pare campanie pură, de fapt. 60% din an este semi mlăștioansă și cand pui cateva sute de tone de balast și sute/mii de masini de 2-50 de tone, pamant ala se lasa ca la nebuni. Vezi pe A3 ce mai fug dealurile alea, de a trebui UMB sa revina in aprox. 10 puncte cu forari și intariri suplimentare care costă timp și bani. Daca se calcula bine de la inceput nu mai aveai probleme.
                          3. Tu nu știi situația juridică din teren. Poate e un teren tinut să facă zona industrială. Poate daca faceau un pod mai putin trebuiau demolate 40-50 de case și 2 depozite care costă in bani mai mult decât pod-ul ala.
                          4. Raurile de mult ori se schimbă la viituri. Știu clar în zona Garoafa, Putna are apa 90% din an pe 100m, dar la viitură se umfla 2-3km și se duce pana la terasa de luncă. Cand proiectezi un drum trebuie luat în calcul toata zona inundabilă.
                          5. Pe drumurile agricole circulă combine uriașe, nu doar căruțe și drumurile alea de pământ sunt drumuri judetele uneori pentru care trebuie construit pasaj. De aia vezi pasaje în camp; arată aiurea, dar aia este.

Rare ori e proastă proiectare, dar aici pot să îți spună mai multe inginerii de pe forum.

• vancouverV Deconectat
                            vancouver
                            ultima editare de

În mod clar în România s-a exagerat în sens faraonic la proiectare. Sunt cazuri clare în care știm asta cu certitudine, cum ar fi podul peste Valea Sărată de pe A7, cel care a ținut lotul Coni-Trace închis câteva luni. Acolo pârâul Sărata se putea traversa și cu un podeț de 6-12m deschidere, dar s-a făcut o mega structură cu pod cu grinzi metalice. În amonte CF 500 traversează pârâul pe un podeț de 5-6 m și în 150 de ani nu au fost niciodată probleme, iar DN2B trece cu un podeț infim.

Iarăși avem noduri mult supradimensionate, de ex pe același A7.

Din păcate toate astea sunt rezultatul unor mentalități de făcut pipi în pantaloni ale proiectanților, la care se adaugă norme stupide de la mediu și apele române și oameni acolo care o fac pe desteptii, punând practic piedici în dezvoltarea acestei țărișoare…

Ca se poate și altfel vedem pe DX București-Târgoviște cu noduri proiectate extrem de suplu și simplu.

Railway fan. But motorways have to be done first!

1 Reply Last reply Răspunde Citează 4

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Înregistrare Autentificare
                            • First post
                              Last post