Forum Construim România
    • Categorii
    • Recente
    • Taguri
    • Populare
    • Utilizatori
    • Grupuri
    • Înregistrare
    • Autentificare

    Buget, fonduri europene, finantarea infrastructurii de transport

    Scheduled Pinned Închis Moved DISCUȚII GENERALE
    66 Mesaje 10 Posters 4.1k Vizualizări 1 Watching
    Se încarcă mai multe mesaje
    • Vechi la Noi
    • Noi la Vechi
    • Most Votes
    Răspunde
    • Răspunde ca subiect
    Login pentru a răspunde
    Acest subiect a fost șters. Doar utilizatorii cu privilegii pentru moderarea subiectelor îl poate vedea.
    • vancouverV Deconectat
      vancouver
      ultima editare de

      Hai sa facem o precizare importanta, ca altfel unii incep sa se cruceasca la sumele astea.

      5,46 miliarde reprezinta grantul din partea UE pe PT. Banii pe care-i primim moca de la UE. Ei reprezinta 40% din valoarea eligibila a proiectelor. Asfel, Romania trebuie sa mai puna minim restul de 60%, daca vrea sa-i foloseasca pe acesti 40%.

      40% = 5,46
      100% = 13,65 miliarde

      ASTIA 13,65 MILIARDE trebuie musai sa-i cheltuim in 2021-2027 (pana la 31.12.2029). Ba mai mult, exista parti neeligibile, cum ar fi exproprierile, pe care statul roman trebuie sa le plateasca integral. Acestea reprezinta cam 10% din total. Adica mai adaugam 10% si suntem rotund la 15 MILIARDE.

      Asadar incap clar si fara discutii proiectele fazate (3 miliarde) si tot ce e deja semnat (12 miliarde).

      Dat fiind ca din ce s-a semnat sunt unele grele, gen PiSi2, Meses si A8 Ditrau Grinties, care nu au cum sa fie gata in 2029, inseamna ca nu vom cheltui toti acesti bani (2-3 miliarde care se vor faza pe 2028-2035) si ne mai trebuie proiecte semnate cat mai repede, sa inceapa repede. A11 e ideal, avand proiectarea gata si se poate face in 2-3 ani. Ar mai intra Pascani - Suceava si A4 Techirghiol dupa parerea mea. Apoi intr-adevar trebuie sa ne oprim sau sa semnam, dar sa dam termene prin 2031-2032, ca mare parte din costuri sa intre pe urmatorul exercitiu financiar.

      Railway fan. But motorways have to be done first!

      1 Reply Last reply Răspunde Citează 3
      • vancouverV Deconectat
        vancouver
        ultima editare de

        Redacția  /  iul. 8  /  EU Money

        România scapă de recomandarea de tăiere a fondurilor europene, după ce a adoptat măsurile fiscale

        România scapă de recomandarea de tăiere a fondurilor europene, după ce a adoptat măsurile fiscale

        România a scăpat de recomandarea din partea ECOFIN de demarare a procedurii de suspendare a fondurilor europene, după ce a adoptat pe repede-înainte o

        Railway fan. But motorways have to be done first!

        1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
        • M Deconectat
          MihaiD
          ultima editare de

          Nu cred că va fi așa presiune să ne oprim, pentru că, fără niciun euro fonduri europene, putem presupune că avem resurse să mergem înainte cu echivalentul cofinantarii și neeligibilelor, care pot fi chiar mai mari de 10%, iar dacă alocăm % din buget pentru capitolul investiții în A/DX, punem și un efect de multiplicare în economie a tronsoanelor finalizate, sumele brute vor fi sensibil mai mari în 2030 decât în 2025. Mă gândesc la un 15 miliarde lei/an, nu e ca și cum nu ar însemna nimic, e foarte mult. Gândiți-vă apoi ce înseamnă să închidem lista de mai sus. Enorm. Aproape că nici nu-mi imaginez. Vis.

          1 Reply Last reply Răspunde Citează 2
          • P Deconectat
            PaulS
            ultima editare de

            7/15/25: Declarații de presă susținute de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
            1 Reply Last reply Răspunde Citează 2
            • P Deconectat
              PaulS
              ultima editare de

              Elena Deacu  /  iul. 15  /  Rutier

              EXCLUSIV Ce loturi de autostradă pierd finanțarea din PNRR / 12 contracte de achiziții cu probleme, pe Autostrada Transilvania A3, Autostrada Moldovei A7 și Autostrada Unirii A8 / Cristian Pistol: Nu...

              EXCLUSIV Ce loturi de autostradă pierd finanțarea din PNRR / 12 contracte de achiziții cu probleme, pe Autostrada Transilvania A3, Autostrada Moldovei A7 și Autostrada Unirii A8 / Cristian Pistol: Nu...

              Lotul UMB de pe A3 Autostrada Transilvania, toată Autostrada A7 Ploiești - Focșani și capetele din Autostrada Unirii A8 Târgu Mureș - Târgu Neamț vor

              1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
              • M Deconectat
                MihaiD
                ultima editare de

                aș vrea să începem simplu, prin restituirea sporului pentru fonduri europene de către toți cei care au luat cunoștință despre faptul că procedurile nu au respectat condițiile PNRR, din 2021 până azi, de la ministru în jos. Banii, înapoi. Ăia 50%. Și anchetă la ADR, la Digitalizare, cu urmări, să ne explice cum le-a scăpat sincronizarea SEAP cu JOUE, noi fiind, se știe, țară de IT-iști (aici sunt ironic și generalizez aiurea, dar nu mă pot abține).

                M 1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
                • M Conectat
                  mihai @MihaiD
                  ultima editare de

                  @MihaiD nu esti deloc ironic: in tara cu "cei mai tari IT-isti din galaxie" sunt la propriu cele mai proaste site-uri si aplicatii de uz public, atat la firmele de stat, cat si la cele private.

                  In rest da, ai dreptate, trebuie sa existe consecinte directe si personale pentru cei care au cauzat acest esec.

                  F 1 Reply Last reply Răspunde Citează 3
                  • P Deconectat
                    PaulS
                    ultima editare de

                    Din pacate in momentul de fata cred ca in orice institutie o sa se faca verificari o sa se gaseasca probleme grave sau mai putin grave.
                    Da, ar fi normal ca intr-o tara cu apa calda ( mai putin capitala :)) ) sa existe consecinte si sa plateasca de la cel mai mic pana la cel mai mare.

                    1 Reply Last reply Răspunde Citează 3
                    • F Deconectat
                      fulgernc @mihai
                      ultima editare de

                      @mihai a spus în Buget, fonduri europene, finantarea infrastructurii de transport:

                      nu esti deloc ironic: in tara cu "cei mai tari IT-isti din galaxie" sunt la propriu cele mai proaste site-uri si aplicatii de uz public, atat la firmele de stat, cat si la cele private.

                      Asta ptr că se preferă să se cumpere soft-uri. Din afară. Și să plătești licențe de milioane de eur anual. În loc să se plătească dezvoltarea de soft local. După specificații. Dar pe care să ai drept de autor.

                      Dar , ca în toate , facem lucruri foarte ok ptr alții. Exportăm. Dar când e să beneficiem de acest lanț local ....e câh. E mai ok să fim clienți captivi.

                      Era previzibilă chestia cu PNRR-ul. Banii intrați până acum sunt puțini. Ceea ce înseamnă că majoritatea plăților făcute pe "proiectele PNRR" s-au făcut de la buget. Rămân plățile ptr lucrările efectuate în perioada aceasta. Așa că , nu au cum să mai pună presiune în plus. Din contră. E de alteptat ca presiunea să scadă. Odată cu reducerea expunerii pe "PNRR" finanțarea de la guvern vine pe un trend normal.

                      Rămâne de văzut ce vom considera normal ptr piața de construcții ptr perioada următoare. În condițiile scăderii cofinanțării. Eu aș menține ca obiectiv ținta de 100km autostradă anual , până la completarea A8,A13. Adică închiderea celor trei treceri peste Carpați , și inelul ce le unește. E fezabil în funcție de dificultatea loturilor derulate simultan(o medie de 3 ani , lot de 30 km lot munte greu. 1an jumate lot câmpie). Oricum , odată cu "rămânerea" loturilor dificile în calendar(A3 cu Meseșul , A1 loturile We build și Mapa) , și terminarea altor loturi la "câmpie" , e de așteptat să scadă și nr de km inaugurați.

                      Pe partea de feroviar ar trebui o reevaluare masivă. De la modalități contractare. La lucrări necesare. Lucrările pe feroviar stimulează și implică mult prea puțin piața locală. Șină nu. Instalații nu. Practic , doar traversele sunt locale. Și piatra spartă. Firme locale prea puține. Durata imensă de derulare a proiectelor. Traseele de marfă trebuiesc prioritizate în context regional(Ungaria/Bulgaria/Serbia). Ptr cele de călători mi-am exprimat poziția de N ori.

                      1 Reply Last reply Răspunde Citează 2
                      • P Deconectat
                        PaulS
                        ultima editare de PaulS

                        Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere :
                        Precizări CNAIR privind procedurile de licitație pentru contractele finanțate prin PNRR
                        În ultimele două zile o serie de persoane încearcă să acrediteze ideea că infrastructura rutieră pierde bani din PNRR și din cauza unor erori, voite sau nu, în licitarea contractelor de către CNAIR, ca urmare a “nepublicării anumitor erate, respectiv cele privind suspendarea unor licitații, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – JOUE”.
                        Aceste alegații sunt total neadevărate!
                        Acest lucru poate fi probat cu documente pe care le vom prezenta în continuare:
                        ⁠Ținând cont de identificarea unor necorelări între platforma SEAP/SICAP și platforma JOUE/TED privind posibilitatea tehică de modificare a statusurilor procedurilor de achiziție publică la nivelul JOUE, CNAIR a prezentat situația Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) în data de 18 septembrie 2023, solicitând consiliere pentru identificarea unei modalități efective de corelare a informațiilor dintre SEAP/SICAP și JOUE/TED.
                        Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a transmis CNAIR, în data de 21 septembrie 2023 o adresă prin care specifică faptul că:

                        • la nivelul anunțului din JOUE/TED nu se publică starile intermediare, adică suspendările, deoarece formularul standard european nu conține câmpuri sau secțiuni dedicate acestor informații;
                        • starea de suspendare poate fi vizualizată pe partea publică a SEAP/SICAP pentru procedura respectivă;
                        • toate anunțurile publicate în JOUE/TED conțin un link care redirecționează automat ofertanții spre partea publică a SEAP/SICAP unde sunt prezentate inclusiv informațiile privind eventuala suspendare a procedurilor (Anexa 1).
                          ⁠Prin notificarea ADR din data de 28 septembrie 2023, operatorul SEAP/SICAP confirmă că nu există nicio situație în care un eventual ofertant român sau străin (din UE sau din afara spațiului UE) ar fi putut fi vătămat în vreun fel în intenția de a depune oferte.
                          Notificarea spune clar că în conformitate cu prevederile legale, pentru a participa la o procedură, ofertanții trebuie să parcurgă procesul de înregistrare în SEAP/SICAP, înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor.
                          Chiar JOUE precizează pe platforma sa, modalitatea în care doritorii pot participa la o procedură de licitație.
                          Practic, multitudinea de oferte pentru fiecare contract din partea unor antreprenori străini arată clar posibilitate că toți cei care au dorit au putut avea acces la informații despre condițiile procedurilor de atribuire.
                          Ulterior, ca urmare a solicitării CNAIR din 18 septembrie 2023, ADR a adus la cunoștiința tuturor autorităților contractante din România informațiile mai sus prezentate prin publicarea unei notificări pe platforma electonică SEAP/SICAP, în data de 28 septembrie 2023 (Anexa 2).
                          ⁠În urma eforturilor României de corectare și de corelare a bazelor de date pentru preluarea din SEAP/SICAP a unor categorii de informații, în data de 4 decembrie 2023 s-a realizat corelarea între cele două platforme ( JOUE/TED și SEAP/SICAP) (Anexa 3).
                          În concluzie, prin toate aceste demersuri s-a reușit inclusiv sincronizarea platformelor electronice privind achizițiile publice (JOUE/TED și SEAP/SICAP).
                          Anexele se regăsesc în ilustrațiile de mai jos ⬇️
                          https://cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/precizări-cnair-privind-procedurile-de-licitație

                          Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere

                          Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere

                          ❗️Precizări CNAIR privind procedurile de licitație pentru contractele finanțate prin PNRR În ultimele două zile o serie de persoane încearcă să acrediteze ideea că infrastructura rutieră pierde...

                        1 Reply Last reply Răspunde Citează 2
                        • vancouverV Deconectat
                          vancouver
                          ultima editare de

                          Un articol interesant, care arată ca pe autostrăzi PNRR câștigăm 1,6 miliarde € in urma manevrei cu fondurile.

                          Anemona Andone  /  iul. 16  /  Investiţii

                          Scandalul "miliardelor pierdute" din PNRR. Ce-am câștigat și ce-am pierdut de fapt la capitolul autostrăzi - Economica.net

                          Scandalul "miliardelor pierdute" din PNRR. Ce-am câștigat și ce-am pierdut de fapt la capitolul autostrăzi - Economica.net

                          Un calcul grosier al efectelor excluderii unor proiecte de autostrăzi din PNRR, în paralel cu creșterea la 100% a finanțării europene pentru cele care rămân în program, arată că România iese de fapt pe plus cu circa 1,6 miliarde de lei. Și asta pentru că cele mai multe proiecte de autostrăzi...

                          Railway fan. But motorways have to be done first!

                          Y 1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
                          • Y Deconectat
                            yetiman @vancouver
                            ultima editare de

                            @vancouver - Lei, nu euro, din pacate.

                            B 1 Reply Last reply Răspunde Citează 2
                            • B Deconectat
                              burlacuionut29 @yetiman
                              ultima editare de burlacuionut29

                              @yetiman e bine și așa, după toată drama din presă și online din ultimele zile să vedem că ieșim pe plus este totuși un motiv de bucurie

                              1 Reply Last reply Răspunde Citează 0
                              • First post
                                Last post