A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
-
@vancouver multumesc. Foarte interesant. Nu stiam ca au avansat atat de mult.
-
A1 zona Curtea de Arges. Nu am vazut sa scrie in ce zi s-a facut filmarea:
-
@vancouver trebuie sa fie de azi.
Ieri a postat Scriosteanu live de pe podul dinainte de nod si abia se marca linia continua dintre banda 1 si banda de urgenta pe podul dinainte de Nod Curtea de Arges, se sensul spre Sibiu.
Daca te uiti in filmare la 0:50 podul e complet marcat
-
-
@fulgernc Cristian Pistol poate repeta de cate ori vrea el termenul de 2028. Tronsonul Boita - Cornet este imposibil de construit in mai putin de 4 ani din acest moment. Daca mai punem si marja de intarziere, atunci final de 2030 e chiar rezonabil.
-
Să sperăm că odată recepționat lotul We build , se mută presiunea pe singurele loturi rămase. Cele care sunt la început de drum. Acesta și cel al We build. Ptr că Porr sunt avansați , su un ritm foarte bun...și singurele porțiuni ptr a închide complet A1rămân acestea două și lotul UMB.
Termenul de 2028 e foarte dificil de respectat. Eu aștept trimestrul 3-4 al anului . Poate vedem o ușoară îndreptare a finanțelor statului , finalizarea unor șantiere. Și cu ocazia asta și autorizațiile ce lipsesc ptr ca acest proiect să poată continua la potențialul așteptat. Sunt încă optimist moderat , că Mapa își poate arăta potențialul.
-
In acest moment finantele pentru infrastructura nu sunt o problema, mai ales pentru acest lot.
Ceva nu se misca bine la autorizatiile de constuire.
-
2028 va fi an electoral cu alegeri locale și parlamentare. Dacă nu apar niște anticipate (nu au fost niciodată în România) va trebui să se vină cu ceva proiecte finalizate pentru votanți: A7 (pana la Siret), A8 (Iași-Motca), A4, A3, A11, DX Focșani-Brăila, A13 (nu cred ca pana la Făgăraș se termina ceva mai devreme de Q4 2027)
Apoi 2029 va fi cu europarlamentare și 2030 cu prezidențiale. Eu aici văd A1, ceva pe A8 montan, A9, A5, Craiova-Filiași. -
Intr-un scenariu optimist la anu pe vremea asta avem AC complet pe lotul 2 PiSi. Si se apuca de tunelul Caineni, cel mai lung. Il strapung in 1,5ani, adica 2027 spre final. Inca un an camasuirea inseamna final de 2028. Inca minim 9-10 luni dotarile si betonul rutier, inseamna final de 2029.
Asta e cel mai mega mega optimist sceniariu posibil, in care Mapa vine cu forte cat sa lucreze concomitent la toate tunelurile si podurile, fie ei si subantreprenori. Un scenariu mai realist: nu vor putea lucra snur si la forta maxima peste tot si asta inseamna minim in 1-1,5 ani in plus, adica 2030 - 2031. Nici in caz de reziliere si dat altei firme puternice nu vad sanse inainte de vara 2031.
-
Cristian Pistol
Acum pe șantierul secțiunii 4 a autostrăzii Sibiu-Pitești (A1)!
Constructorul austriac (PORR) este bine mobilizat în șantier cu 500 de muncitori și 194 de utilaje.
Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%.
Cea mai dificilă structură din acest șantier este tunelul Momâia, primul tunel forat construit pe o autostradă din România.
Galeria de pe sensul de mers Pitești - Sibiu, a fost străpunsă în data de 03.03.2025, iar galeria de pe sensul Sibiu - Pitești, în data de 14.04.2025.
Antreprenorul execută acum lucrări de cămășuire interioară și hidroizolație.
Dacă se va menține mobilizarea și ritmul actual de lucru, estimăm că se va putea circula pe această secțiune a A1 mai devreme decât prevede termenul contractual (2027).
Secțiunea 4 (Tigveni - Curtea de Argeș): 9,86 km
Antreprenor: PORR Construct SRL
Durată contract: 60 de luni (16 luni proiectare, 44 de luni execuție)
Valoare contract: 1,678 miliarde de lei (fără TVA)
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT) 2021-2027
Stadiu fizic: 73,75%;
-
Ceva pute rău, preturile la materiale de construcții au scăzut în ultimul an.
-
Au scazut, dar ei au semnat contractul in februarie 2022 (cu cateva sapt. inainte ca Rusia sa atace Ucraina si sa apara criza energetica si a gazului scump din cauza renuntarii la cel rusesc). Licitatia a avut loc pe baza preturilor din 2020-2021.
In orice caz exista o lege care reglementeaza aceste mariri de pret, exista acte complete care se pot verifica si ulterior deciziei, exista institurii obligate sa faca aceste verificari. Nu mai suntem in perioada de dinainte de intrarea in UE, cand se puteau da contracte fara licitatie si se puteau da acte aditionale semnate de un primar fara nici o justificare sau cu una puerila.
Afara de toate astea, pe acest lot nu a existat un SF facut la modul serios, din care sa rezulte exact ce este de facut si cantitatile exacte. Daca stateam sa facem intai acel SF separat pe alta licitatie mai pierdeam inca 2-3 ani numai cu licitatia suplimentara. Asa, practic din 2022 pana acum Mapa a facut ea acest SF, cu studii geo, defrisari etc si este acum pe punctul de a finaliza proiectarea si de a mai obtine AC-uri - fara sa mai fie nevoie de o alta licitatie separata.
Important este sa nu avem asteptari absurde si sa intelegem ca o autostrada de munte nu se poate face in mai putin de 15-20 de ani intre decizia politica si circulatia cap - coada.
-
Eu inca nu ii condamn avand in vedere ca nu au AC pe tot lotul.
Nici eu nu as aduce mii de oameni si sute de utilaje sa stea degeaba pentru un singur viaduct.
Fie costurile sunt prea mari pentru ce a iesit in urma studiilor geotehnice sau ei se misca prea greu cu birocratia romaneasca.