A6, DEx12 autostrăzi și drumuri express Oltenia
-
DX12 lot 4:
-
Șoferii care vor să circule pe noul drum de mare viteză ce va fi construit între Filiași și Lugoj vor mai avea de așteptat până să poată face acest lucru.
Deja au fost atribuite contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru acest proiect. Dar, cu toate că studiile pentru trei dintre cele patru loturi ale viitorului drum au termenele de finalizare la sfârșitul anului curent, totuși sunt slabe șanse ca aceste termene să fie respectate.
O nouă prelungire a termenului de finalizare a studiului de fezabilitate pentru drumul de mare viteză Filiași – Drobeta Turnu-Severin a fost acordată de către CNAIR.
Acest lot este primul dintre cele patru viitoare tronsoane din sudul țării, care vor lega Filiași de Lugoj.
Extensia a fost acordată ca urmare a solicitărilor de modificare a traseului înaintate de către autoritățile publice locale și de emitenții de avize și acorduri, potrivit reprezentanților CNAIR.
De asemenea, o altă cauză a mai fost faptul că proiectanții au avut acces pe teren cu întârziere pentru realizarea studiilor geotehnice, arheologice si topografice.
În prezent sunt în curs realizare investigațiile de teren (geotehnice, topografice si de mediu).
Această etapă a demarat de abia pe 4 februarie anul acesta, în condițiile în care, inițial, termenul de finalizare era 12 martie 2025.
Noul termenul de predare a contractului este 1 mai 2025. Totuși, reprezentanții CNAIR ne-au transmis că antreprenorul va cere o altă prelungire a termenului.
Contractul a fost semnat la 9 iunie 2023, cu asocierea DP Consult (lider), Geologic Site SRL, Societate Civilă de Avocați Teaha & Fuzesi, Explan SRL. Ordinul de începere pentru elaborarea SF-ului a fost emis pe 12 iulie 2024.
Valoarea contractului pentru SF este de peste 21,05 milioane lei fără TVA.
Pentru elaborarea Studiului de Fezabilitat aferent Filiași – Drobeta Turnu Severin este nevoie de aproximativ 12.000 metri liniari de foraj geotehnic.
Și celelalte SF-uri ar putea fi întârziate
Aceleași întârzieri vor afecta, cel mai probabil, și celelalte trei loturi pentru care sunt în curs de elaborare SF-urile.
„Vă facem cunoscut faptul că termenele de finalizare ale Studiilor de Fezabilitate aferente celor trei obiective de investiții mai sus menționate pot suferi modificări dacă apar situații independente atât de voința Prestatorului, cât și a Beneficiarului”, ne-au transmis oficialii din cadrul companiei de drumuri.
După finalizarea studiilor de fezabilitate se va stabili profilul alocat acestor drumuri de mare viteză (drum expres sau autostradă).
DMV Filiași – Lugoj este împărțit în patru loturi:- Filiași – Drobeta Turnu Severin
Noul termen de finalizare pentru elaborarea SF-ului acceptat este 1 mai 2025, însă cel mai probabil antreprenorul va solicita alte prelungiri. - Drobeta-Turnu Severin – Domașnea
Și pe lotul Drobeta Turnu Severin-Domașnea sunt în curs de realizare investigațiile geotehnice, arheologice, topografice și de mediu.
În data de 19 iulie 2023 a fost emis ordinul de începere a contractului. Data finalizării, potrivit documentației, este 27 noiembrie 2025.
Contractul pentru elaborare SF a fost semnat la 4 iulie 2023 cu asocierea Egis România S.A. (lider), Italrom Inginerie Internațională, Eco Geodrum, Egis International SAS, Primacons Group SRL.
Valoarea acestui contract este de 35,76 milioane lei fără TVA. - Domașnea – Caransebeș
Este în curs de realizare Analiza Multicriterială de traseu, etapa a doua în cadrul contractului de elaborare a SF-ului pentru drumul de mare viteză Domașnea – Caransebeș.
”Procesul de stabilire a traseului optim al drumului de mare viteză este unul complex, ce implică o analiză detaliată a tuturor constrângerilor identificate în teren”, spun reprezentanții CNAIR. Zona cuprinsă între Domașnea și Caransebeș prezintă numeroase constrângeri reprezentate de zone de locuințe, zone naturale protejate și zone dificile din punct de vedere al reliefului, drept pentru care Analiza Multicriterială a traseului a necesitat o perioadă mai mare de timp.
Ordinul de începere a fost emis în 10 octombrie 2023, iar durata contractului este de doi ani, data finalizării fiind pe 10 octombrie 2025.
Valoarea contractului pentru SF este de peste 22,2 milioane lei fără TVA.
Proiectant este asocierea Proiect-Construct Regiunea Transilvania (lider), East Water Drillings, Perfect Consult Europe SRL. - Caransebeș – Lugoj
Proiectantul a înaintat documentația aferentă Analizei Multicriteriale Etapa I, iar aceasta se află în analiză în cadrul CNAIR.
Data de începere a contractului pentru elaborare SF a fost 20 ianuarie 2025.
Contractul pentru elaborarea SF-ului a fost semnat la începutul lunii decembrie 2024, cu firma spaniolă Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial.
Proiectantul are la dispoziție 16,07 milioane lei (fără TVA) și 20 de luni pentru elaborarea SF-ului.
- Filiași – Drobeta Turnu Severin
-
Actualizari Cestrin
Lugoj- Caransebes :
20.01.2025 ORDIN DE INCEPERE SI SEDINTA DE INCEPUT
21.01.2025 APROBARE EXPERTI NON-CHEIE SI ALTI EXPERTI
31.01.2025 APROBATA METODOLOGIA PRIVIND ELABORAREA AMC1 SI AMC2, CAMERA DE DATE
24.02.2025 Inaintare AMC1
05.03.2025 A FOST APROBAT STUDIUL ARHEOLOGIC ETAPA 1
06.03.2025 AU FOST TRANSMISE OBSERVATII ASUPRA RAPORTULUI DE INCEPUTDomasnea-severin:
AU FOST APROBATE TEMELE DE PROIECTARE PENTRU INVESTIGATIILE ARHEOLOGICE SI STUDIILE TOPOGRAFICE.
IN CURES DE REALIZARE A STUDIULUI PRIVIND DEMINAREA TERENULUI DE MUNITIE NEEXPLODATA.
URMAND CA IN PERIOADA URMATOARE A SE REALIZA INVESTIGATIILE DE TEREM.
A FOST DEPUSA NOTIFICAREA PRIVIND OBTINEREA ACORDULUI DE MEDIU ANPM.Am pus doar unde s-au adaugat noutati. Prin acea ,,notificare” se refera la depunerea memoriului de mediu? Pentru ca eu nu il gasesc pe site la anpm, doar ce l-am cautat acm 5 min si nu aparea nimic
-
Nodul dintre A1 și DEx12 4 Aprile.
Se observă un progres bun la bretelele de intrare și ieșire de pe autostradă. -
DRUM EXPRES Craiova-Pitesti Tronson 4 | DEx12 Stadiu lucrari 09.04.2025
Raducu P Drum
Mai urmeaza filmari din A1 lot 4 + tunel .
-
Toate structurile sunt gata, deja se asfaltează. Cred că punctul critic rămâne traversarea peste A1.
Probabil mai durează în jur de 3 luni, deci undeva prin iulie ar putea fi gata. -
Stie cineva de ce inca mai au asa multe agregate in organizarea de santier ? @vancouver @mihai
-
buna intrebare
-
Nici mie nu mi-e clar, dar imi vine greu sa cred ca s-au aprovizionat excesiv de mult fata de lucrare.
Mai au inca destul de mult de umplut la rampe, la nodul cu A1 si la vreo doua pasaje de drumuri peste autostrada.
La fel, mai este inca destul de mult beton de turnat la nodul DX12 / A1, la profil 2x2, unde trebuie ridicate complet pilele centrale. Adica piloti forati, radiere, pile, rigle. La care se mai adauga si cele doua placi de suprabetonare.
Pe langa asta mai este inca beton de turnat la:
- santuri de scurgere a apei
- regularizari de parauri
- sferturi de con la pasaje
Deci una peste alta, nu cred ca e mare execes de agregate.
-
Drumul Expres DEx12 Albota-Pitești (Oarja/Catanele) - 09.04.2025
Asociația Pro Infrastructură
O filmare in sens invers fata de a lui Raducu, e filmat mai de la sol, se vad mai multe detalii.
-
In sfarsit se vad pregatiri mai intense pentru devierea traficului pe A1, ca sa se apuce de pila centrala.
Interesant ca au facut uzura pe centrul DX-ului pe cativa kilometri si pot astfel sa monteze parapetele central. Interesant zic eu, pentru ca in mod cert firmele de montat parapetete nu prea au de treaba acum si probabil fac cu pret mic. Pe final de an toate firmele de parapete sunt intinse la maxim!
-
@vancouver pe majoritatea mașinilor de bătut stâlpii pentru parapet este sigla UMB, nu cred ca au subcontractat pentru șantierul asta
-
păi cred că bate UMB, dacă tot și produce. Își permit să meargă full, integrat și să mute oamenii unde e nevoie. Faptul că au început deja e foarte bine, de acu nu se mai opresc câțiva ani din bătut parapete.
-
Informații calde
Autostrada Filiași-Severin= au fost realizați 1165ml in perioada 3 Februarie - 18 Martie din 7261ml, foarte putin dupa parerea mea, poate se misca mai bine acum cand vine calduraAutostrada Severin-Domasnea= a fost realizata activitatea de colectare a datelor pentru ridicari topografice, se realizeaza modelul digital al terenului pe intreg traseul.
Autostrada Domasnea-Caransebes = se pare ca e un blocaj aici, nu au inaintat cu alegerea treseului
Autostrada Caranesbes-Lugoj= cea mai mare veste, am citit de 2 ori, spaniolii deja au inaintat variantele preliminare amc1 si se afla in analiza, acest contract fiind semnat in decembrie
weekend frumos sa aveti
-
Drumul Expres DEx12 Autostrada A1, Colonesti - Albota. Monitorizare Lucrari Infrastructura 12.04.25
Rectificare ( nu e cea bugetara ) Dex12 - Albota - A1
BabaDog
-
^ nu e Colonesti - Albota, ci Albota - A1
-
@vancouver Da, am vazut si eu ca a gresit :))
-
Ionel Scrioșteanu - update 𝗧𝗿𝗼𝗻𝘀𝗼𝗻𝘂𝗹 𝟰: 𝗖𝗼𝗹𝗼𝗻𝗲𝘀𝘁𝗶 - 𝗣𝗶𝘁𝗲𝘀𝘁𝗶 al 𝗗𝗿𝘂𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗘𝘅𝗽𝗿𝗲𝘀 𝗖𝗿𝗮𝗶𝗼𝘃𝗮-𝗣𝗶𝘁𝗲𝘀𝘁𝗶
The Romanian
-
Foarte interesant: Scriosteanu anunta ca imediat dupa Paste se vor monta grinzile pasajului peste A1 la intersectia cu DX12..... pai stai asa, ca tot era vorba de pila mediana. Pe pum s-a insistat foarte mult cu asta si mereu raspunsul a fost clar exista pila mediana.
Ori acum Scriosteanu vorbeste de grinzi imediat dupa Paste!
-
@vancouver exact asta vroiam sa comentez si eu! Cum se instaleaza grinzile fara pila centrala?
Stiu ca noi doi am mai discutat despre reazemele pe culee si pile si despre cum ele nu sunt standardizate. Totusi, judecand dupa experienta celorlalte viaducte construite de UMB, reazemele de la culeele DX12 peste A1 sunt pentru grinzi de beton armat, nu pentru tablier metalic. In conditiile in care deschiderea intre culee este de 80m, iar UMB uzual lucreaza cu deschideri de 40m la grinzile de beton, pila (pilele) centrala pe axul A1 pare inevitabila.
Sigur ca se pot pune grinzi mai inalte care sa poata suporta deschiderea, dar nici asta nu pare sa fie cazul judecand dupa culee.
Caz in care nu inteleg cum poate incepe montarea grinzilor DX12 peste A1 imediat dupa Paste.