A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
-
@fulgernc a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Asta e o retorică "refugiu" ptr "prietenii" anti UMB.
Ma asteptam sa sara cineva cu treaba "anti UMB"
Nu o sa mai copiezi ce ai scris dar din ce inteleg tu zici ca firmele care se dezolvata, e datorita capacitatii lor si ca noi in Romania nu avem coruptie si unele partite sunt mai partinitoare sa colaboreze doar cu unele firme , asa-i ?
Avem un sistem care promoveaza calitatea si seriozitatea constructorilor ? Daca da, de ce am avut Aktor, Tirrena pe cateva loturi din A si DX ?
Da, zic ca A3 a fost lasat deoparte pt ca uita-te de cati ani se lucreaza la loturile respective, uita-te cum s-a lucrat in primul an si uita-te cum s-a lucrat anul trecut. Uita-te pe DEx6 cum au inceput si uita-te cum s-a lucrat dupa cateva luni. Repet, sa nu fie scos din context : se putea lucra fara zone cu probleme. Nu inteleg de ce trebuie sa argumentezi cu "anti UMB" si "colegii de pe PUM" .
Ai impresia ca daca am ridicat un semn de intrebare sunt cu ceilalti ? Astfel de discutii legate de ce se intampla pe santiere consideri nu ar trebuii sa aiba ?@fulgernc a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Concluzii care reflectă ostilitatea unora. Să știi că în zone în care lucrezi cu macarale cu brațe ce se mișcă în plan vertical nu poți monta elemente de siguranță în perimetrul afectat. Plase. Balustrade. Etc. Etc.
Hai ca o dam in balarii, nu cred ca am punctat eu asa ceva. Sa inteleg ca nu ai urmarit in ultimii 4-5 ani clipurile de pe santierele patriei?!?!
Ca si concluzie sper sa nu crezi ca toti cei care zic ceva de o firma sunt anti firma respectiva.
Si tot ca si concluzie iti recomand din nou sa te uiti strict pe filmarile de pe A3 de cand au inceput sa lucreze si daca poti sa-mi si sa-ti demonstrezi ca au avut tot timpul echipele necesare pentru structuri, terasamente, etc. -
@PaulS a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Da, zic ca A3 a fost lasat deoparte pt ca uita-te de cati ani se lucreaza la loturile respective, uita-te cum s-a lucrat in primul an si uita-te cum s-a lucrat anul trecut. Uita-te pe DEx6 cum au inceput si uita-te cum s-a lucrat dupa cateva luni. Repet, sa nu fie scos din context : se putea lucra fara zone cu probleme. Nu inteleg de ce trebuie sa argumentezi cu "anti UMB" si "colegii de pe PUM" .
Ai impresia ca daca am ridicat un semn de intrebare sunt cu ceilalti ? Astfel de discutii legate de ce se intampla pe santiere consideri nu ar trebuii sa aibaBa da. Astfel de discuții trebuie să aibă loc. În fapt , eu consider că orice problemă trebuie pusă pe tapet. E calea de a vedea totul obiectiv.
Acum eu te întreb pe tine: chestiile enunțate reflectă lipsă de capacitate?? Sau prioritizare??
Lipsă de capacitate(locală/pe șantierul vizat) e la Aktor , când are două echipe de dulgheri. Pe care îi mută de la un pod la altul. Nu e la o firmă care îți pune în operă , simultan , pe N șantiere din țară 20 de poduri.Care e finanțarea pe Dex6? Pe ce fonduri se face?
Ptr A3 care e finanțarea??? Care e calendarul asumat?? Ce beneficia deschiderea lotului respectiv?? Orgoliul echipei PUM??
Întrebarea e ...de ce nu s-a făcut scandal , de ce nu s-a folosit același ton și ptr o lucrare la doi pași de Dex6??? Unde , constructorul a ținut închise drumurile de legătura , doar ptr că autoritatea contractantă nu a cedat jocului de presiune ptr a accepta condițiile vrute de constructor. Și ca să facem și o paralelă cu Dex12 ..da , sunt probleme cu tasările pe lotul UMB(sper să le rezolve) . Dar și aici la Brăila au fost ...nu sub trafic . Ci sub efectul gravitației. Și nu am văzut scandalizare.
Eu văd doar interpretări părtinitoare. La fel și cu repetarea chestiei cu corupția. Se face numai asociat , sau în legătură cu lucrările unei singure firme. Se repetă chestia până când , ptr urechile ascultatorului nu mai există ce a originat , sau de unde vine presupusa acuzație. Exista fapta fără ca ea să existe. Sau să fie dovedită. Adică ...exact sintagma aceea ..de că repeți o minciună până când se transformă în adevăr.Înainte de UMB au fost alte firme românești care se ridicau. De ce în cazul patronului Blue air(activ și pe infrastructură) ...ținta au fost firmele ???? Presupusa "luptă anticorupție" , la noi , ascunde multe mizerii. Multe administrații în vest , își protejează "piața"(antreprenorii) , în condițiile în care au aceleași reguli UE. Dar ..ce să vezi , nici luptă anticorupție nu e pe acolo , nici lozinci răsuflate. Dar ..vin aici și fac teoria chibritului.
-
@fulgernc Vad ca discutia aceasta coboara din ce in ce mai jos si cred ca nu-si mare are rostul,
1.Eu ti-am zis sa te uiti peste filmari, se pare ca nu ai facut treaba aceasta. ( A3 ) .
Vad ca directia ta e clara, anti PUM, si anti UMB si comparatie cu Aktor pentru fiecare persoana care-si pune o intrebare.
Sunt sigur ca poti sa argumentezi fara sa faci pe cineva anti UMB si echipa PUM.
2. Legat de lotul vecin al DEx6 , cred ca te descurci sa cauti pe google sa vezi cat e lumea de "incantata" ca nu s-a deschis acel drum de legatura si ca s-a reasfaltat de atatea ori.
3. Blue air ? Hai sa ramanem cu picioarele pe pamant, nu inteleg de ce esti asa de "indragostit" de o firma si doar acea firma trebuie sa fac tot in tara aceasta ?Cred ca nivelul discutiei a coborat mult, mult prea jos.
-
Pe A3 cred că încă sunt de actualitate punctele critice: viaducte "Ozaltin", nodul de la Românași.
La Brăila au fost și tasări rezolvate sub trafic pe drumul spre Măcin. Pe AO astafaltul turcilor a fost intens lăudat la inaugurare vs lotul UMB făcut "calorifer". La scurt timp s-a deteriorat dar nu a mai deranjat pe nimeni. Evident că sunt probleme și la UMB si de calitate si de capacitatea dorită de noi de pe margine dar din puntul meu de vedere (de cititor neimplicat politic etc) abordarea imparțială a cam lipsit.
Și observați că nu am adus Aktor în discuție...
De dorit ar fi ca mult necesarul watchdog să nu fie asmuțit doar într-o singură direcție. -
@PaulS a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
- Blue air ? Hai sa ramanem cu picioarele pe pamant, nu inteleg de ce esti asa de "indragostit" de o firma si doar acea firma trebuie sa fac tot in tara aceasta
Am menționat una din firmele d-lui Nelu Iordache ptr că exemplul e ilustrativ. Firmele lui active pe proiecte de infrastructură aveau un ordin fe mărine inferior actualului UMB. Dar , la momentul respectiv UMB era un Dimex , comparativ , și firmele d-lui Iordache erau un UMB în devenire.
Nu. Nu sunt "îndrăgostit" de o firmă. Dar am mai spus , când retorica unora nu "se pupă" cu ce văd ochii , și cu ceea ce știi că e corect(tehnic/economic) apare o sincopă. În procesarea informațiilor.
Și rog să îmi fie scuzat off topicul , dar o să îți dau un exemplu de "politici" împinse în administrație în detrimentul pieței locale. Producătoare. Cu ani în urmă Softronic a scos în piață o ramă. Extrem de actuală tehnic. Aveau drept de proprietate intelectuală asupra ei , ca să nu pățim pe întreținere , cum am pățit cu episodul Desiro(vis a vis de fanboysmul unora legat de brand și nume). La momentul respectiv de pe forumuri , a fost împinsă ideea că nu "au capacitate"(sună cunoscut refrenul ??? Aha?). Că nu pot face mai mult de 2-4 rame pe an , cât să satisfacă nevoile pieței. A fost tot rostogolită ideea , până a devenit clar ...că nu. Între timp erau licitații în pregătire. S-au făcut aceste licitații cu criteriu expres , cât să excludă firmele locale(cifre/volum afaceri. Fără o corelare între nevoie-capacitate de finanțare anuală din partea cumpărătorului). A fost un câștigător. Tehnic. S-a anulat. S-a reluat. Câștigătorul pe toate criteriile tehnice a fost din China. La acea vreme nu erau ăn vigoare decât niște idei(nicidecum legi , sau directive) ptr protejarea pieței UE. Deși , în principiu , sunt de acord cu ideea , ptr că statele respective nu aplică un tratament reciproc , totuși ..tehnic au câștigat. S-a reluat lcitația până a câștigat cine trebuia.Alstom. Am tot semnalat , că Alstom , ca și alți producători au o politică ce prioritizează comercial piețele mai avantajoase. Simplu spus prioritizează la livrare. Sub diverse motivații. Și de atunci nu am primit nici măcar două rame. Asta în condițiile , în care , prețul de vânzare ar justifica investiții mai ample în capacități locale(ni s-au luat bani pe ele , mult peste prețul pieții . Preț ce ar fi justificat ptr investiții în capacități locale extinse).
Și , la final de drum ce avem??? Nici măcar un ritm de livrare de două rame pe an. Trecerea de pe un calendar de finanțare pe altul. Asta , în timp , ce Softronic livrează în termene , locomotive și în contracte cadru. Și punctuale. Deci , dacă ar fi avut comenzi , ne-am fi putut aștepta la o scalare a producției. Cât și la termene respectate. Sau o evoluție , configurare a materialului după nevoi.
Acum , isteria cu termenele în cazul UMB. Cu "pierderea" PNRR/ Adică ..împrumuturi. Cum în cazul Alstom nu e o isterie ptr "fazarea" contractelor. Trecerea de pe un exercițiu de finanțare pe altul , în condițiile în care , nu mai beneficiezi de aceleași condiții?? Adică cofinanțarea a crescut. Și asta în condițiile în care ai plătit deja mai mult pe acest material(comparativ cu piața vestică) . Și el ..deja era mai scump comparativ cu alt material comparat direct??
Deci??? Aici nu e isterie??? Când vorbim de contracte ce depășesc în valoare unele loturi de ale constructorului nostru menționat??? Dar ..e o isterie , când pierdem PNNNNNNRRRRRR-ul.
Adică ..un împrumut. Pe care nici nu îl pierdusem. Îl pierdusem ..ptr că unii se uitară în bila de cristal li vedeau viitorul. Da . Dar un sâmbure de adevăr tot exista. Parte fin banii ăia îi pierdusem ..imediat după pandemie. De ce???? Ptr că ritmul de recuperare economică a fost mai bun.
Acum ce???? Acum nu mai sunt reformele. Alt motiv. Mie îmi sună a un fel de Schengen pe zona economică.Cu cât gradul de cofinanțare scade , statul are obligația de a proteja piața. Antreprenori locali. De volum. Care pot subcontracta proiecte de anvergură pe care nu au expertiză. Cum face UMB cu bosniacii. Toate firmele străine ce au expunere mare , și în consecință sunt "fiscalizați" extensiv local , la fel , trebuie protejați. Dar asta se realizează cu autorități puternice. Și cu o cunoștere a pieței și o informare corectă. Nu se face cu subminarea autorității(într-o piață care nu e liberă. O parte e executantul ..și o parte e autoritatea contractantă. Adică o parte care e controlată indirect politic. Și e supusă presiunii publice).
Intrarea pe piață trebuie permisă numai în condiții în care beneficiază și interesează autoritatea. Nu cu condiții aduse de executanți.
Și ca să îți mai demontez un mit. La noi în piață avem un spectru larg. Companii turcești , italiene , austrieci , greci , bulgari , ucrainieni , etc. Caută tu piețe atât de eterogene și mai vorbim.
Legat de A3 eu spun să faci o paralelă cu epoca Bechtel. De ce nu s-au expus??? Plăteam de "stingeam". Ptr un volum de lucrări comparabil cu UMB. Care altă firmă s-ar fi expus? Legat de exacerbarea unor episoade când au întrerupt lucrul. Și interpretarea lor.
-
@fulgernc Foarte interesanta paralela cu firmele domnului Nelu Iordache dar, dupa cum ziceam discutia aceasta nu-si mai are locul, mai ales pe topicul cu A8.
Vad ca ai "ratat" cu succes primele 2 puncte doar pt a ajunge la ati argumenta ideea ta, care are legatura poate partial cu discutia initiala legata de resursele de pe santiere.
Repet inca o data ca nu trebuie sa mergi atat de in spate sa vezi progresele pe santierul de pe A3/DEx6/DEx12 ( chiar daca noi aici suntem pe topicul de A8) .
PS : Sunt de acord cu tine ca nu avem politici transparente, oameni din politica care chiar sa se implice sau autoritati care sa-si faca treaba din ce in ce mai bine, chiar daca lucrurile pare ca evolueaza.
PPS : Cred ca supararea ta are legatura mai mult cu ce s-a scris / se scrie pe PUM legat de subiectul PNRR si UMB. -
@PaulS
Ultimul off topic.
Punctul doi. Consider depășit punctul legat de calitatea asfaltului pe pod. Dacă rezistă bine această vară e ok. Problema a fost mai mult legată de atitudinea constructorului. Putea să deschidă măcar parțial anumite bucăți. Să arate că e receptiv la anumite nevoi locale. Mă refer în special la porțiunea cu podul peste CF. Nu era un capăt de lume.
Punctul unu. Legat de filmări. Da , urmăresc constant lucrările pe A3. Sunt filmări spectaculoase , realizate de mai mulți creatori(pe carei felicit pe această cale) , pe care , și relieful îi ajută(la spectaculozitate , nu la realizare. Realizarea e dificilă). Nu văd problema de capacitate. Explică tu dacă poți(nu e o chestie să te pună în dificultate. Chiar nu o înțeleg). Eu consider , că dacă era nevoie puteau accelera. Nu a fost nevoie.Repet. Constructorii sunt într-o relație directă cu autoritatea. Autoritatea are două chestii pe cap. Termene contractuale. Finanțare. Eu nu văd o problemă în a te înțelege cu autoritatea. Desigur , în limitele legii. Mai ales când ești activ pe N șantiere , îți poți redistribui resursele , și nu ești constrâns.
Dacă nu era o urgență reală acest lot(nu există continuitate , nu se putea exploata corespunzător) , de ce să se prioritizeze finalizarea sa? Atât ptr autoritate(finanțare) cât și ptr constructor(mobilizare resurse).
Ce se câștiga??? Arătam că știm să respectăm virgula?? Asta e important? -
@fulgernc a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Punctul unu. Legat de filmări. Da , urmăresc constant lucrările pe A3. Sunt filmări spectaculoase , realizate de mai mulți creatori(pe carei felicit pe această cale) , pe care , și relieful îi ajută(la spectaculozitate , nu la realizare. Realizarea e dificilă). Nu văd problema de capacitate. Explică tu dacă poți(nu e o chestie să te pună în dificultate. Chiar nu o înțeleg). Eu consider , că dacă era nevoie puteau accelera. Nu a fost nevoie.
De aici inteleg ca firma aceasta lucreaza unde vrea, cand vrea sau cand si unde ii se zice de catre beneficiar.
De aici mai inteleg ca e mai important sa avem autostrada A 7 decat A3 ?
Cred ca in momentul acesta e nevoie de ambele + alte , nu de prioritizat.
Eu consider ca daca aveau resurse, erau deja alocate pe toate santierele. Din pacate la partea de structuri cred ca e cel mai vizibil lipsa lor ( nu as sti sa-ti zic daca problema e la utilaje sau nr-ul de oameni, dar tind sa cred ca in acest moment e nr-ul de oameni ) .
Imi doresc ca autoritatile si constructorii sa aiba o comunicare cat mai usoara pt a rezolva unele probleme de pe santiere. ( toate santierele ) .@fulgernc a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Dacă nu era o urgență reală acest lot(nu există continuitate , nu se putea exploata corespunzător) , de ce să se prioritizeze finalizarea sa?
Serios ? Daca nu avem continuitate inseamna ca acest lot trebuie lasat in urma ?
Aici cred ca-ti raspunzi singur la nelamurirea legata de capacitate, prin prioritizarea si finalizarea la timp a altor loturi de autostrada.@fulgernc a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Ce se câștiga??? Arătam că știm să respectăm virgula?? Asta e important?
E important sa faci lucrurile cum trebuie, e important sa te adaptezi la noile conditii din teren si economie si e important sa ai grjia de muncitorii de pe santiere.
-
@PaulS
Chiar mi-ai demonstrat ce argumentam. Pe forumul PUM se făcea o întreagă istorie legat de loturile muzeu. De "incapacitatea administrației".Legat de structuri. Și capacitate. Spun doar atât. UMB în aceeași perioadă de timp , determinată , pe totalitatea șantierelor din țară , pun mai multe structuri(piloni , grinzi , etc) decât tot restul constructorilor cumulați. E o problemă de capacitate???
Țin să reamintesc că "structuri" nu înseamnă doar fierar-betoniști. Înseamnă logistică , transport , macarale , stații de betoane , etc , etc.Fă un rezumat în care să numeri grinzile în așteptare pe șantiere. De la toți constructorii. E o imagine mai fiabilă decât nr de fierar-betoniști observați într-o filmare.
-
@fulgernc Normal ca pun mai mult decat ceilalti constructori pt ca au peste 60% din lucrari :)) ( este un calcul pe undeva, nu cred ca e foarte relevant )
Problema e ca pun sa zicem 45% din 60% .
Da, stiu ca nu inseamna doar fierar-betonisti. Nu ma ajuta cu nimic ca au grinzile in santier 1-2 ani.
Chiar ma bucur ca nu e o problema la capitolul grinzi.
PPPSSSS500 : Lasa PUM, ca nu suntem acolo :)) aici ai o discutie cu mine -
@PaulS a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Lasa PUM, ca nu suntem acolo :)) aici ai o discutie cu mine
De acord. Nici nu mi se pare corect să vorbim(cu toate că am făcut-o) de o parte ce nu e prezentă în discuție. Doar că aveam un fel de "deja vu" cu retorica. O să intru zilele astea să mai văd și atmosfera de acolo.
Legat de procentele total aleatorii , date de mine și de tine. Dacă sunt la 45 la sută , ptr că au peste 60 la sută ...cum e cu capacitatea? Sunt în termen sau nu?
Eu am o părere a mea legat de UMB. Ei au sărit un prag. Au alt nivel acum. Dar , după părerea mea , ptr ei se impune o reorganizare. Ptr următorul pas. Probabil sunt cei mai buni pe "logistică" . E domeniul lor. Cu asta s-au lansat și s-au făcut cunoscuți. Faimoasele basculante portocalii Mercedes. Dar la nivelul la care au ajuns ar trebui să se separe. Pe domenii. Structuri. Logistică-transport în/între șantiere. Excavații. Macarale. Etc. Tip holding. Asta ar permite un alt mod de a subcontracta. Între ei. Cu firme din afara grupului. Le-ar permite pasul către lucrări mai complexe(cu structuri mai compexe)(cum încearcă să facă). Achiziții, externalizări , etc.
E dificil să menții în aceeași organigramă structuri ptr lucrări foarte specializate(cum e construcția de tunele , poduri mai complexe) și structuri ptr lucrări mai generale. Alt ritm , alt volum , altă proporție între muncitori mai slab calificați , și cei foarte calificați.