A8 Iași - Tg. Mureș și centuri jud. Iași
-
Autostrada A8 Tg Mureș - Miercurea Nirajului 16.05.2025
AlexCDrone
-
CNIR nu prelungeste termenul de depunere la Motca-Tg. Frumos. Ramane maine, 20.05.2025:
-
Si tronsonul 2 Tg. Frumos - Iasi intra in linie dreapta:
-
Ofertele depuse:
Asocierea DANLIN XXL (Lider)-Groma Hold Ltd-Intertranscom Impex-Evropeiski Patishta Asocierea ITINERA SPA (Lider)-Saipem Spa-ICM Spa Asocierea BISKON Yapi Anonim Sirketi (Lider)-Straco Holding-Ilgaz Construction Asocierea KALYON Insaat Sanay Ticaret Anonim Sireketi (Lider) -Ozkar Insaat Sanay Ve Ticaret Anonim Sirketi Asociere SA&PE Construct SRL (Lider) -Tehnostrade- Spedition UMB- Euro-Asfalt Asociere ICTAS Insaat Sany ve Ticaret (Lider)- Rotary Construcții Mentenanță
-
slabuti rau ofertantii. foarte slabuti Ma asteptam la Porr si Strabag , pacat
-
Că e aici sau în altă parte, cu Danlin am vedea mobilizare și treabă bună. Poate iau DX Bacău Piatra, dar ceva merită să ia.
-
@chapo Daca e UMB..e cam greu sa licitezi sub ei...
-
@PaulS Mda. poate italienii cu saipem ar merge.
-
𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 ,,𝐔𝐧𝐢𝐫𝐢𝐢” : 𝐬-𝐚 𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚𝐭 𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐫𝐨𝐧𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐋𝐞𝐭̦𝐜𝐚𝐧𝐢-𝐔𝐧𝐠𝐡𝐞𝐧𝐢
Compania Națională de Investiții Rutiere a transmis, astăzi, spre publicare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) contractele pentru construirea ultimelor trei tronsoane ale Autostrăzii Unirii-A8 și a stabilit următoarele termene pentru depunere ofertelor :
• Tronsonul 3 Lețcani (DN 28)- DN 24 (Iași), termen -limită pentru depunerea ofertelor 25 August 2025
• Tronsonul 4 DN 24 (Iași)-Golăiești, termen-limită 1 septembrie 2025
• Tronsonul 5 Golăiești-Vamă (Pod peste Prut la Ungheni), termen depunere 28 iulie 2025. -
^ Dupa parerea mea mai trebuia facut un nod si la intersectia A8 cu DJ282. Exact acolo pare sa fie o parcare planificata. In Germania si Austria si Ungaria am vazut in multe cazuri cum iesirea spre parcare este totodata si iesire spre un drum local. La fel si prin parcare se poate intra de pe drumul local din spatele parcarii spre A.
-
S-a semnat azi 1b Miercurea Nirajului - Sarateni (langa Sovata) cu Ozaltin. Lotul este important pentru ca da sens lotului 1a Tg. Mures - Miercurea Nirajului, care nu are legatura cu un drum national la capatul din Miercurea Nirajului. Cu lotul 1b se ajunge langa Sovata si avem nod cu DN13A, la iesirea din Sovata spre sud-vest.
Impreuna cele 2 loturi vor scurta timpul de parcurs Sovata - capat actual A3 la Tg. Mures cu aprox. 30-35 de minute (24 de minute in loc de 55-60 de minute).
-
Reziliere? A8 lot 2a Ditrau - Grinties, UMB nu vrea sa-l mai faca:
Asa cum am mai spus, in opinia mea cel mai important lot este acesta 2a, el singur aducand o economie de 40 de minute si creaza o legatura rutiera noua, pe care acum este doar un DJ, partial forestier.
-
Se pare ca nu isi mai vad de lungul nasului si o fac pe vagabonzii.
Din acest motiv nu sunt bune monopolurile, mai ales in Romania
-
Cred ca cea mai buna solutie este sa nu se stea prea mult pe ganduri: acceptata rezilierea si facuta imediat o noua licitatie. Daca stam acum sa ne razboim cu UMB se vor pierde ani buni, chiar daca la urma castiga statul si UMB va fi exclus de la viitoare licitatii (asa cum merita, daca este adevarat ce se aude, ca motivele sunt legate de o incercare de a obtine conditii mai bune dupa ce contractul a fost deja semnat).
Repet parerea mea interesul national primul. Si nu veleitati cu o firma sau alta. Interesul national inseamna sa facem cat mai repede autostrada si sa nu stam prin procese. Acceptata rezilierea (atunci va fi de comun acord si devine exclus orice proces) si reluata imediat licitatia.
Si atentie: CU TERMENE MAI REZONABILE, pentru ca in mod cert (asa cum vedem si la Mapa) termenele pentru zona de munte nu sunt rezonabile. Mai ales proiectarea are nevoie de mai mult timp, pentru ca - la fel ca pe A1 lot 2 - forajele geotehnice inca nu sunt realizate.
-
Nu trebuie acceptata sub nicio forma rezilierea. Nu poti sa accepti sa stai ,, capra” tu ca stat in fata unui operator economic. Nu este niciun temei legal sa accepti rezilierea dpdv al CNIR.
Nici nu o sa se duca mai departe UMB cu rahatu asta. Daca ajung la instanta o sa primeasca un foarte frumos certificat negativ si se pupa pe bot de licitatii.
Pur si simplu mizerabil acest santaj
-
Ok, daca nu stam capra, atunci o sa stam prin instante. Cu anii. Si o sa dam apa la moara si celor care reclama ca statul este incapabil si nu face treaba si s-ar putea sa iasa acesti oameni la urmatoarele alegeri. Si o sa stam capra la un nou conducator iubit gen Ceausescu. Daca asta preferam!
Cunosc 3 situatii asemanatoarea in Germania, unde firme au castigat si semnat contracte, apoi in cateva zile s-au razgandit. Imediat s-a semnat rezilierea, tocmai pentru ca nu incepuse nimic, nu era nimic de plata si nu avea sens un conflict de blocare a santierului.
Bine ca noi romanii suntem mai mândi ca brazii!
Si este exact atitudinea functionarilor publici, a intregului aparat de stat, fumuri si fumuri si pretentii, in loc de a actiona proactiv si productiv, lasand la o parte veleitatile. Asa ajung firmele sa piarda fonduri europene, asa nu se iau aprobari si dureaza cu anii (de ex. pentru panouri solare, etc), de aiai mereu se ajunge la spaga etc si noi românii ne punem piedica unii altora. Pana si romii sunt mai uniti si se ajuta unii pe altii.
-
Problema este ca nu o sa se schimbe cu nimic ecuatia. Daca reziliezi, vei face o alta licitatie, cu aceeasi hartie buna de aruncat de gunoi si va veni, din nou, doar UMB, daca mai vine.
Nimeni nu iti da garantia ca va merge repede licitatia, iar la cum la noi merg foarte greu este aproape imposibil sa avem constructor nou in 2 ani daca se reziliaza azi. -
Se pare ca UMB cere reducerea valorii scrisorii de garantie de la 1.5% din valoarea contractului la 0.5%.
Hai sa analizam putin:- scrisoarea de garantie se face pe banii lui UMB si banca percepe dobanda
- dobanzile la lei sunt in crestere (fata de momentul licitatiei) si vor ramane relativ sus pe un orizont de timp mediu (3 ani)
- statul nu mai are bani si proiectele grele cum este autostrada A8 (in totalitatea ei) vor merge cu frana trasa, termenul de executie se va prelungi linistit cu inca 2-3 ani (in total 7-8 ani de acum incolo) + 10 ani garantie de buna executie = aproape 20 de ani
- fonduri europene: aproape taiate din cauza lipsei reformelor
- PNRR: doar tragerea 1 a fost completa, din tragerea 2 si 3 am pierdut bani, tragerea 4 are mari sanse sa nu mai fie deloc
- cine este vinovat de lipsa banilor, lipsa fondurilor europene, cresterea dobanzilor? Partenerul Serios
UMB a facut un calcul de profitabilitate si a iesit ca e nasol. Inca se poate scoate din contract daca este pagubos. Probabil urmeaza evaluarea si a celorlalte segmente ale A8 la care a licitat.
Nu vreau sa sune a rautate fata de Moldova (si eu sunt din Iasi chiar daca acum traiesc in Bucuresti), dar A8 (toata) va face parte dintre proiectele sacrificate alaturi de A13, Focsani-Braila, Piatra Neamt-Bacau, A6, A4 si A9. Realist vorbind, dintre proiectele noi au sanse doar Arad-Oradea si Pascani-Suceava-Siret.
-
Eu sunt convins ca si A8 se va face, in sensul ca a intrat deja in linie dreapta. Asa cum am mai spus de 15 ori si am dat si comunicat, dar nimeni nu se sinchiseste, ca e realitatea enervanta: PROIECTAREA O SA DUREZE 3-4 ANI pe loturile de munte. ASA CA NU E PROBLEMA DE BANI - deocamadata. Bani vor fi necesari abia in 2028-2033 pentru sectiunile grele si scumpe. Adica intra pe urmatorul exercitiu financiar de fonduri europene.
Mai aproape de infaptuire este A8 Motca-Iasi. Pentru ca aici avem studiile geo facute pe bune. Si atunci proiectarea va dura doar 1-1,5 ani.
Probabil UMB au inteles si ei ca va dura 3-4-5 ani proiectarea la munte dupa ce au inceput sa intre in problema. De aici rezulta pe de o parte posibile penalitati si desigur bani in plus pentru scrisorile de garantie.
-
@vancouver Și eu cred că A8 se va face, doar că am îndoieli că o putem construi în paralel cu A1, A7 cu o mulțime de loturi în execuție, A0 și A3.
Probabil că A8 este o discuție de 2026, dacă nu chiar în 2027.