A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
-
@PaulS a spus în A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București:
După 1 an! Autostrada A1 Lugoj - Deva | Lot 2E Margina - Holdea | Stadiu lucrări 27.04.2025 #umb
frameD Future PRODUCTIONS
@mike_us Uite aici "optimismul" comparatiei dupa 1 an de zile de pe lotul celor de la UMB
Progresul din ultimele luni chiar e bun. Deja, pe una dintre galerii s-au forat peste 100 de metri.
Nu e deloc un lot simplu și nici nu se lucrează de un an — nici acum nu au autorizația de construire completă.
Și să nu uităm că anul trecut a fost un vârf al lucrărilor în România, iar anul acesta la fel. Nu se poate recupera peste noapte ceea ce nu s-a făcut în 20 de ani.
Dar sunt convins că, până la sfârșitul anului, vom vedea un progres semnificativ și pe acest lot. După ce ani de zile a stat neatins, măcar acum știm că, în aproximativ doi ani, se va putea circula pe aici.
Adăugând la asta loturile 4 și 5, cred că putem fi optimiști — și nu doar în ghilimele. -
@mike_us Eu cred ca se poate face treaba mai buna, sunt si alte firme care ar fi lucrat pe acest lot dar nu sunt firmele de casa.
Dar, in cazul actual, nu prea avem ce sa facem, e bine ca e o firma romaneasca care a crescut asa de mult si in urmatorii ani, daca o sa fie bani mai multi la buget, probabil o sa angajeze si mai multi oameni. -
@PaulS au licitat ei, Aktor și alte 3-4 firme turcesti. Ma îndoiesc ca s-ar fi mișcat mai repede
-
-
Cam asa va fi pe lotul 2
-
-
Multumim @SergiuPnt . E clar ca trag tare si pe final de mai o sa fie gata.
-
Vedeti in articol multe imagini din tunel. Pun doar una:
-
@PaulS
Sunt de acord că se putea și mai bine. Dar sa privim și partea cealaltă a problemei. Presupunem că luat Autorii contractul, terminau când ? 2030-2035? Turcii pare că lucrează mai bine, excepția este Mapa unde nu prea este clar ce nu merge pe Pi-Si 2.
Dar turcii lucrează cu majoritatea muncitorilor din Turcia. Care nu plătesc dări la stat (CAS, etc) sau plătesc pe minimul pe economie. Cam așa fac toți străinii care lucrează în România . Impactul in economie este redus pt că nu se vede efectul banilor investiți în infrastructură în timpul construcției.
Am întrebat mai de mult pe forumul PUm pe un distins domn care a fost în guvern mai acum câțiva ani care este regimul muncitorilor străini (muncitori detașați sau sub contract în Ro) și mesajul a dispărut rapid fara urma.
In plus nu-i rău să avem niște firme românești care sunt capabile să facă tuneluri și UMB- ul va învăța. Poate și alții vor avea ocazia.
Superbă inițiativa lor să aducă studenți de la Timișoara să le arate cum se face un tunel. Nu petreceri populare cu mici că la Porr ( da bine la imagine știu) dar mult mai bine este să aibă viitorii specialiști în contact cu șantierul. -
@Iulian In afara de UMB si Aktor/turcii mai exista alte firme, comparatiile de genul nu-si au rostul, parere mea.
Din pacate nu as sti sa-ti raspund ceva legat de muncitorii straini. Daca chiar vrei sa sti raspunsul sunt sigur ca sunt instititutii la care ai putea sa trimiti un mail.
E foarte bine sa avem firme romanesti ( nu doar UMB ) .
Daca ai fi urmarit reportajele/filmari facute de Raducu ai fi vazut ca nu e vorba de "petreceri populare cu mici" . Uita-te pe santierul lor si compara-l cu restul firmelor, uita-te la stilul lor de comunicare si compara-l cu restul firmelor, uita-te la progresul lor de cand au preluat contractul si compara-l cu restul santierelor. -
@PaulS a spus în A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București:
@mike_us Eu cred ca se poate face treaba mai buna, sunt si alte firme care ar fi lucrat pe acest lot dar nu sunt firmele de casa.
Dar, in cazul actual, nu prea avem ce sa facem, e bine ca e o firma romaneasca care a crescut asa de mult si in urmatorii ani, daca o sa fie bani mai multi la buget, probabil o sa angajeze si mai multi oameni.Acum, dacă vrem să avem o discuție serioasă, orice afirmație trebuie pusă în perspectivă, ca să nu cădem în banalități de genul „e bine să fie bine”.
Întotdeauna se poate mai bine — ce, anul trecut nu se puteau face 300 de kilometri în loc de 200? N-ar fi fost mai bine? Însă, dacă avem simțul perspectivei și realizăm că România a construit, în medie, doar 40-50 de kilometri pe an, atunci cei 200 par deja o adevărată performanță.
Să mai menționăm și că o singură firmă a realizat 100 de kilometri — adică aproape dublu cât întreaga țară?Și mai interesant e că, urmărind infrastructura de vreo 7-8 ani, nu am văzut atâtea nemulțumiri când se făceau doar 40 de kilometri pe an. Isteria a început exact din momentul în care chiar s-a început să se construiască serios în România.
Și totuși, ce înseamnă că UMB e „firmă de casă”? A câștigat contracte pe bază de șpagă? A primit atribuiri directe, fără licitații? A comis ilegalități de care știe cineva? Hai să fim un pic mai rezervați când aruncăm cu astfel de acuzații serioase.
Dacă ne amintim de A7, au fost aceleași discuții — că nu au resurse, că sunt alte firme mai bune... După un an vedem că Buzău–Focșani e gata, iar pe Ploiești–Buzău apar tot felul de probleme. Aș zice că, la anul, o să vedem că și pe A1 lucrurile merg bine.
-
Eu nu mai traiesc in Romania de foarte multi ani, dar credeam ca DNA-ul ala a mai facut curatenie in cloaca cu contractele publice. Ceci treaba cu spaga la contract este foarte putin probabila. datele sunt publice, sunt multe contestatii, judecate pe la curtile de apel.
Isteria asta cu UMB-ul ma lasa un mic perplex. Nu vad Webuild scrutinizata asa de mult, dupa mizeria aia cu podul de la Braila nu am vazut acuze la adresa lor, din contra acuzele mergeau catre CNAIR si guvern (asta era de asteptat pentru ca sunt niste interese politice acolo prin forumul PUM).
Nu zic ca UMB-ul nu da rateuri, calitatea nu este chiar top, comunicarea este execrabila, dar nici sa fie inamicul public numarul unu.
Acolo este ceva personal al liderului maximus iar yesmenii si sicofantii ii canta in struna. Cei care mai erau contra ori au primit ban ori au plecat de buna voie pentru ca daca nu poti avea voie la opinii contrare de ce sa te agiti? -
@Iulian
În general, încerc să nu fac off-topic, dar o să încerc să explic mai bine ce am vrut să spun în postarea precedentă.
Suntem în aceeași situație — și eu sunt plecat din România de 20 de ani (o perioadă scurtă în Europa de Vest, apoi mai spre vest, în California).
Pentru a mă informa despre cum evoluează infrastructura din România, am petrecut vreo 7 ani pe forumul PUM, așa că pot spune că înțeleg destul de bine subiectul.PUM a fost inițiat de un grup apropiat de USR, unul dintre fondatori fiind Drulă. În momentul în care acesta a ajuns la guvernare, o parte dintre „șmecherii” forumului au fost cooptați în minister printre care și Cosma. După ieșirea USR cu scandal de la guvernare, forumul a luat-o complet razna. Dincolo de informațiile utile, două idei au devenit dogme:
- Totul e un dezastru până nu ne întoarcem noi la butoane.
Anul trecut, deși s-a atins un record absolut de kilometri de autostradă inaugurați, unii se dădeau de ceasul morții să demonstreze că albul e, de fapt, negru. - Orice face UMB, nu poate fi bine.
La început se spunea că e imposibil să fie gata Buzău–Focșani în 2024. Acolo m-am contrazis cu tovarășul Ciurea — eu afirmam, cu un an înainte, că în 2024 va fi gata acel tronson, iar în 2025–2026 celelalte două. Se pare că am avut dreptate, chiar și în fața marelui „specialist”.
Când realitatea i-a izbit ca un tren, în loc să recunoască faptul că au greșit, au schimbat placa: nu e bine că nu sunt gata DEx12, A0 și alte proiecte. Iar dacă se finalizează și acelea, cu siguranță că autostrăzile făcute de UMB se vor prăbuși în doi ani, că sunt de calitate îndoielnică — pentru că „așa știu ei sigur”.
Confirm și eu ce spui: oameni perfect normali au fost dați afară de pe forum doar pentru că au avut curajul să spună că „monarhul” e gol. Pe mine nu m-au dat afară, dar m-am săturat de atâta propagandă. După 7 ani de activitate, am renunțat complet — nu am mai intrat pe forum din decembrie 2024.
Ca să închei cu PUM: am căutat pe internet CV-ul „monarhului” — poți face și tu acest exercițiu. Dacă informațiile găsite sunt corecte, e pur și simplu o glumă. Un om fără nicio legătură cu domeniul construcțiilor și, din perspectiva mea de inginer, cineva care nu a avut niciun job care să-l califice să dea lecții despre infrastructură sau dezvoltare. Un costum gol, promovat de anumite grupuri de influență.
Și ca să lămuresc și acest aspect: nu cred deloc că licitațiile sunt trucate. Vorbim și de fonduri europene, nu cred că am fi lăsați să atribuim contracte unei firme românești doar pentru că „așa vrem noi”. UMB a câștigat pentru că a oferit cel mai bun preț. Bineînțeles, nimeni nu discută despre milioanele economisite în urma acestor contracte, sau despre faptul că o firmă românească plătește taxe în România și oferă locuri de muncă pentru mii de români. Asta pare să nu intereseze pe nimeni.
- Totul e un dezastru până nu ne întoarcem noi la butoane.
-
@mike_us Eu sincer nu as vrea sa-mi folosesc/pierd timpul pt si mai mult off-topic . Fiecare vede cat vrea si poate.