Economie
-
@Azzl: exista o strategie de tara. Se numeste PAC, planul agricol comun al Uniunii Europene. Pentru ca mai ales pe agricultura noi suntem UE si mai putin Romania. Acest PAC prevede niste subventii generoase, iar scopul este asigurarea pe termen lung si fara cusur a alimentarii intregii Uniuni Europene. Planul este un succes 100%, nu cunosc nici un colt al UE in care sa se moara de foame sau sa existe foamete.
Ceea ce multa lume considera NORMAL si de la sine inteles, nu e chiar asa de normal si ar trebui sa multumim din inima partidului, de data asta PE BUNE, nu ca pe vremea lui nea Nicu. Nu pe cifre umflate si minciuni, si noi stateam la ratie la pâine. Nu, PE BUNE, in UE nu exista penurie de mancare si gratie subventiilor mancarea este extrem de ieftina. (da stiu, televiziunile urla ca scumpiri, ca rahat, ca jale - dar nu vrem sa stim cat ar fi costat mancarea fara subventii, in conditiile in care lefurile cresc si ele spectaculos).
Cat despre performanta Romaniei, este o mare performanta. Pentru ca arata ca avem un excedent foarte mare de produse agricole de baza. Mai mare ca oricand. Si asta este foarte important.
Cat despre industria alimentara, adica prelucrarea alimentelor de baza in alimente complexe, si aici tocmai are loc un boom. Uita-te numai la interesul pe bursa pentru Cris-Tim: suprasubscriere de 40 de ori. Adica de 40 de ori mai multe actiuni au fost dorite de investitori fata de cele disponibile. Acelasi Cris-Tim are in plan investii de peste 1 miliard de euro in urmatorii ani.
Rafturile magazinelor sunt pline atat cu produse romanesti cat si din regiune. Exportam si ne dezvoltam. Dar unii tot mai gasesc motiv de nemultumire!
-
Daca vreti o nisa de perspectiva si cu potential urias:
cultivarea de fructe tropicale in RomaniaAm rude in jud. Vrancea si stiu sigur ca este acolo un investitor care cumpara sau arendeaza terenuri (inclusiv vii) pe care le transforma in plantatii de portocale si alte fructe. Iata si in Bistrita:
-
@JohnDoe Nu este chiar asa. Au fost finantate atat productie cat si procesare . Pe fiecare palier au fost linii de finantare. S-au ridicat societati si ferme mari prin accesare de fonduri. Si acum sunt masuri ce vor fi lansate de AFIR printre care :
DR 16 - Investiții în sectorul legume și/sau cartofi
DR 23 - INVESTIŢII PENTRU PROCESAREA ŞI MARKETINGUL PRODUSELOR AGRICOLE ÎN VEDEREA
OBŢINERII UNOR PRODUSE ALIMENTARE ŞI PRODUSE TRANSFORMATE, ALTELE DECÂT
CELE PREVĂZUTE ÎN ANEXA 1 A TRATATULUI DE FUNCŢIONARE A UNIUNII EUROPENEStatul roman finanteaza sau urmeaza sa finanteze si sectoare critice din zootehnice si avicol si anume ferme pentru pasari reproducatoare deoarece majoritatea oualor sunt importate si ferme pentru reproductie suine.
Firmele mari profita sau au profitat.
-
@vancouver Inteleg , stiu si sunt de acord cu cele mentionate. De foame nu se moare. Totusi o parte din producatorii acestor cantitati de cereale record sunt produse de mici producatori care vand marfa unor traderi la pret dictat de piata pana una alta. Doar ca pentru ei acel pret nu stiu cat acopera costul de productie (mentenanta utilaje, salarii dacxa e cazul, combustibil, tratamente etc) cat si dobanzi. Sunt unii care acceseaza credite agricole la inceput de sezon. Mor cand vad ca nici nu vor sa-si faca cooperative sau asociatii. Acei agricultori reprezinta un procent maricel din total. Programul de tara la care am facut referire poate sa continba si o marire a gradului de informare a acestori agricultori. De deschis birori zonale care sa mearga la ei sa-i invete despre cum se acceseaza subventii. Despre cum se pregatesc si ce trebuie sa contina dosarele. Campanii de informare (asa cum era caravana cinematografica pe vremuri) despre avantajul realizarii de cooperative actuale (sa realizeze ca nu e alta colectivizare). Legi si programe sunt. Problema este ca trebuie explicate pe intelesul celor de la firul ierbii. Sa le aratam ca se poate face mai mult decat graunte grau si floare. De asta s-au acumult frustari in societate.
-
@vancouver a spus în Economie:
@Azzl: exista o strategie de tara. Se numeste PAC, planul agricol comun al Uniunii Europene. Pentru ca mai ales pe agricultura noi suntem UE si mai putin Romania. Acest PAC prevede niste subventii generoase, iar scopul este asigurarea pe termen lung si fara cusur a alimentarii intregii Uniuni Europene. Planul este un succes 100%, nu cunosc nici un colt al UE in care sa se moara de foame sau sa existe foamete.
Faptul ca nu se moare de foame in Europa in 2025 nu e un succes. Ar insemna sa avem pretentii de secol 18-19 in secolul 21. PAC nu este un succes decat in a sifona si plimba bani, aproape jumatate din bugetul UE acum cativa ani era PAC. Cheltuim jumatate din taxe ca sa facem mancare pe care o putem face si fara subventii si declaram un succes - cat de moral ti se pare asta? Crezi ca fara PAC murim de foame? Crezi ca fara subventii nu mai merg tractoarele pe camp? Da, am da ceva mai multi bani pe mancare si mai putin pe cosmetice si shopping de haine la mall, dar banii aia ar fi acoperiti integral din reducerea de taxe daca PAC dispare. Si am avea competitie in piata, competitie care nu exista cand ai cote alocate de productie. Nea' Nicu si planificarea centralizata a productiei = PAC. Hai sa fim pionieri cuminti si sa aplaudam cu stegulete in maini, eu am prins cateva "defilari" din alea.
Rafturile magazinelor sunt pline atat cu produse romanesti cat si din regiune. Exportam si ne dezvoltam. Dar unii tot mai gasesc motiv de nemultumire!
Rafturile magazinelor sunt pline cu produse majoritar de import. Nu e motiv de multumire cand importam si consumam pe datorie. Daca am asigura 80-90% din produsele de pe raft din productie interna si importurile ar acoperi doar ce nu se produce in Romania (ex: fructe tropicale, ulei de masline, etc) am avea de ce sa ne batem cu caramida in piept, altfel suntem doar plini de sange si datori vanduti.
-

Coincidenta. Ministerul a publicat calendarul de investitii
-
@Azzl nu cred ca e din cauza CAP Plan - simplification - Common Agricultural Policy Plan
-
Un grafic interesant. Mai ales intersant cum exista si o tara in care puterea de cumparare s-a redus intre 2004 si 2024: Cipru. O fi din cauza legaturilor economice cu Grecia, unde de asemenea cred ca avem o reducere? (nu apare in grafic).

sursa:
-
Citisem ieri ca sunt 3 tari UE ce au ratat cresterea din 1990 (sau de la intrare) pana in 2025 Grecia, Italia si Austria.
Probabil de Cipru au uitat. -
Bine, sa precizam ca a scazut nivelul de trai raportat la media intregii UE. Dar media asta nu a stat pe loc in timpul asta, media a crescut si ea in valori absolute.
Sa nu cadem in plasa de a spune ca in Cipru acum se traieste mai prost ca in 2004. Au avut si ei crestere PIB, dar inferioara altora.
PIB-ul per capita nominal a crescut in Cipru din 2004 pana in 2024 cu aprox. 65%.
In acelasi interval in Romania PIB-ul per capita nominal a crescut cu aprox. 300%.
-
Apropos de produse agricole prelucrate, iata aici de exemplu unde se duc 50.000 de tone de cartofi: la fabrica Pepsico din Popesti Leordeni de langa Bucuresti. Produsele ajung in toata Europa de Est, recent si in Italia. Recomand canalul de youtube, gasiti acolo si alte afaceri din Romania si cum se procedeaza. Astfel de reportaje ar trebui date zilnic la televizor in locul lătratului de la posturile asa-zise de "stiri":
-
@vancouver
“ Astfel de reportaje ar trebui date zilnic la televizor in locul lătratului de la posturile asa-zise de "stiri"”
Cata dreptate ai. Sunt si cunosc multe povesti de succes care nu ajung la urechile oamenilor. Povestile de succes trebuie spuse si promovate in fiecare zi nu doar de 1 decembrie la televiziuni. Ar inspira sau motiva pe altii.