Mersul Trenurilor, stiri si noutati
-
@vancouver perfect de acord.
Serviciul cu trenul se asigura PERMANENT pentru a crea predictibilitate si a convinge oamenii sa renunte la propriile masini. De asta, da, trenurile circula chiar si goale.
Gandirea ca trenurile trebuie sa fie profitabile ca balanta P&L a firmei operatoare este una ingusta si eronata. In absolut, transportul cu trenul este de 5-7 ori mai eficient decat cel auto. Deci la nivel de societate, gestionata de guvern, da, transportul cu trenul este profitabil:
- calea ferata cost de constructie si intretinere / kilomentru / tona transportata de vreo 5 ori mai mic decat costul autostrazii.
- consumul energetic / kilometru / tona transportata este de vreo 10 ori mai mic la calea ferata fata de sistemul rutier
- poluarea cauzata de calea ferata este de vreo 20 de ori mai mica decat in cazul autostrazilor. Iar asta se reflecta direct in costurile societatii cu sistemul de sanatate
- impactul de mediu al caii ferate este de multe ori mai mic decat cel al autostrazilor, pornind de la simplul fapt ca latimea coridorului unei autostrazi are minim 70m (si creste rapid cu fiecare banda adaugata), in vreme ce o magistrala de cale ferata dubla are nevoie de un coridor de doar 15m.
Toate aceste realitati factuale si incontestabile sunt ascunse de modul in care sunt gestionate caile ferate si autostrazile. Pentru ca in vreme ce trenurilor nu li se recunosc in bugete economiile de costuri de infrastructura rutiera, sanatate si mediu, evidentiindu-li-se doar costurile, in schimb transportul rutier este subventionat masiv in mod ascuns. Pentru ca soferii nu platesc niciodata costul real al constructiei si intretinerii autostrazilor, asa cum li se cere trenurilor.
De asta se ajunge la aberatii in care oamenii zic ca "e mai ieftin sa merg cu masina". Nu, nu e, doar pare ca este pentru ca mai mult de jumatate din cost il plateste altcineva.
Trenul gol este profitabil pentru societate. Masina plina, nu!
-
In Romania mersul cu trenul nu este privit de catre decidenti ca fiind "commuting" ci "traveling".
In afara de linia Otopeni-Buc Nord nu cred ca mai e vreo linie de commuting.Eu as merge de la Balotesti la Bucuresti cu trenul la munca si sa renunt la masina, dar trebuie sa iau trenul de 06:45 ca sa ajung inainte de 09:00 la birou; iar ca sa ma intorc am abia la 19:40, desi termin munca la 18. Si se mai mira ca pe linia Bucuresti-Urziceni merg doar 10 babe.
-
Acelasi individ este cel care in Romania taie din trenurile de pe cele mai circulate magistrale, cel care crede ca poti pleca si la 5 dimineata, daca nu mai ai tren la 7 !!!
-
"Tăvălugul anulărilor de trenuri, lansat de directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, continuă să facă ravagii în toată țara. Vor fi trenuri anulate inclusiv pe rute feroviare redeschise de curând, în care CFR SA a investit sute de milioane de euro.
Pe raza SRTFC București se vor anula 10 trenuri, dintre care șase (trei perechi) circulă pe ruta București-Giurgiu, redeschisă pe 1 iunie 2024, după 19 ani de întrerupere. Statul român a investit, din bani europeni și de la buget, peste 100 de milioane de euro pentru redeschiderea circulației feroviare dintre Vidra și Comana, închisă în 2005 din cauza prăbușirii podului de la Grădiștea. Lucrările complexe, inclusiv noul pod de la Grădiștea, au fost executate de Porr Construct."
-
Despre Traian Preoteasa:
-
Tren cu grad de ocupare 100% si care de fapt cerea disperat a dublarea capacitatii, anulat de CFR-Anti-Calatori:
-
-
-
Nu e nici un tren nou, ci trenurile existente primesc vagoane PNRR. Dar ce sa inteleaga ziaristii ? !
De poza cu Desiro ce sa mai zicem, adica mai anapoda era greu. Trenurile PNRR nu sunt rame, ci trenuri formate din locomotiva si vagoane. In plus rama din poza este Diesel, nu electrica, insa toate trenurile PNRR sunt electrice. Si: Desiro merge cu max. 120, in schimb tot ce este modernizat PNRR are max. 160 si chiar circula cu 160.
-
Privatul da lectii cu privire la utilizarea eficienta a materialului rulant din dotare. Cu doar o singura garnitura face 4 drumuri pe zi Adjud-Bucuresti (adica 2 tur si 2 retur):