A13 Sibiu-Brașov-Bacău
-
@vancouver Probabil ( sigur) sunt niste reguli militare (si nu numai) despre cum se construieste un poligon de trageri militare; iar cu alinierea la reglementarile actuale europene( mai bine ne lasam pagubasi), pana nu aflam regulile astea nu are rost sa vorbim..
-
-
-
Felicitari celor implicati in compunerea acestui Comunicat. Presiunea sau propuneri ori observatii trebuie facuta dupa caz pana la aprobarea unor indicatori. Ulterior este tardiv sau mult mai greu de schimbat ceva.
-
In situatia in care se respinge varianta propusa de ASCORO prin comunicatul de presa si din diverse motive se insistă cu varianta roșie, propun ca măcar să fie pus în valoare traseul prelungit. Actualmente este propus un singur nod, ceea ce nu ajuta cu absolut nimic comunitatile din zona.
Propunerea de optimizare o vedeți mai jos, cred că se înțelege totul de pe schițe. Cu negru este propunerea mea, care are ca principal scop atenuarea curbelor si scurtarea traseului.
Desigur aștept propuneri / critici:

Se observa cum, in varianta asta nu doar obtinem o legatura directa a DN1A cu autostrada, dar si pe directia Brasov spre Intorsura Buzăului, adică DN10, autostrada devine centura pentru Prejmer, ceea ce va elimina traficul greu din Prejmer si va usura naveta celor de pe DN10 spre Brasov.
In plus cele 2 noduri apropiate intre centura actuala Brasov (DN1K) și A13, va facilita trecerea de pe una pe cealaltă. Posibil să fie nevoie de 3 benzi pe sens pe acea mică porțiune de DN11.
-
Avem la guvernare toate partidele democratice, dinspre care ni se transmite că reprezintă vocile care ascultă de rațiunea din societate. Nu, nu sunt dispus să accept din partea reprezentanților lor ignorarea soluției ASCORO și să continuăm să facem autostrăzi cu coturi la ambiție, că așa vor unii. Mai am un pic și merg de la Tg. Secuiesc la Sibiu pe la Întorsura Buzăului. Să gândească un drum de legătură la A13 pentru bazinul de acolo, nu am o problemă să fie finanțat, când o fi, pe buget național.
-

Reiau si aici varianta portiunii A13 care mi se pare cea mai de bun simt si anume... cea initiala!
Cu o singura conditie, respectiv ingroparea autostrazii printr-un tunel cut & cover, pe o lungime de maxim 2,5km (in desen), dar probabil mult mai scurta ~1,5km. "As simple as that!"
Fireste, daca exista niste jocuri/interese politice deja agreate (ascunse sub forma de poligoane militare), ne batem gura degeaba.
Sau, dimpotriva, sa continuam cu presiunea in media, dar acest lucru trebuie realizat concret, cu cifre: ce reprezinta o varianta vs cealalta.Cu privire la toate propunerile secundare inaintate, pot fi solutii, dar toate reprezinta alegerea unui rau mai mic, nu al variantei optime. Poate mai exista vreo sansa sa evitam aberatii cu care vom ramane blocati multe vreme de-acum incolo.
-
Excelenta propunere @EugenRo (ca de obicei !). O sa incerc sa o promovez.
Uite aici ceva detaliu cu razele de care trebuie tinut cont la poligon. Cu verde sunt situri Natura 2000, dar nu inseamna ca nu se poate trasa autostrada prin Natura 2000, ca altfel nu mai trecem niciodata muntii. De ex. chiar A13 trece la nord de Codlea printr-un sit Natura 2000. Ma refer in cazul in care se decide o varianta usor mai la nord, cum am propus noi oficial.
Cu portocaliu am sugerat eu traseul initial. Cu rosu traseul nou propus oficial.

-
Legat de un tunel cut+cover, propun asa:
- se excaveaza culoarul autostrazii intr-un debleu de ca. 6-7m adancime
- se pune pamantul deoparte
- se face autostrada cu pereti la margine si intre cele 2 sensuri de mers, si placa de 1m grosime
- pamantul excavat initial se pune pe latura sudica si pe placa, astfel incat sa fie acoperit minim cu 2m pamant
- placa cu o consola spre nord de ca. 2m latime, pentru a proteja pe cei care ies din tunel in situatii de urgenta
- latura nordica se lasa libera de pamant, acolo pot fi prevazute usi de urgenta, amplasate ventilatii si chiar ar putea fi lasat un luminator la partea superioara, pe unde sa mai intre ceva lumina naturala (sa zicem goluri de LxH = 8mx1m, intrerupte de zone masive de stalpi de rezistenta)
-
Există vreo diferență, la aceeași lungime vorbind, între un ecoduct făcut pentru animale și un cut & cover făcut pentru oameni !? Că dacă sună mai frumos ecoduct ...